12.5.11

Bernanah Telinga Bila Di Tanya "Bila Nak Dapat Anak?"

Dear Kak Jumie,


Saya dah 2 tahun kahwin tak dak anak lagi.  Bernanah dah telinga ni dengaq macam-macam kutukan terutama jenis makcik-makcik yang keturunan mami jarum.  Macam mana nak suruh mulut-mulut puaka ni sengap? 

Bukan kita xmau anak,  dah takde rezeki lagi.  Part sebagai manusia dah buat,  selebihnya bukan kuasa kita. Susah la tipikal melayu kita ni.  Kalau tak sibuk hal orang,  mau kena stroke kot.  Geram!!  Help me kak.

Yang benar,
CT

Dear CT,

Kelessss ya hang mencarut ya.  Kalau tak amik tau hal orang,  kita boleh stroke.  hahhahaha...matilah! Kat kampung akak ada seorang makcik ni.  Dia paling kepoh sekali dalam kampung tu.  Kalau orang sebut nama dia semua orang GERUN mendengarnya.  Dia memang terror bab-bab mengata orang,  jaga tepi kain orang,  memberi nasihat kalau walaupun tidak diminta.  Dulu dia pun pernah mengcaras kakak I olls yang dah berbelas tahun kawin,  tapi anak sorang tu saja.  Dah rezeki satu nak buat macam mana kan?  Then sampailah satu hari,  anak dia pulak berkahwin.  Akak rasa lama jugak baru melekat.  Pasni i tak tau lah maybe melekat sorang sampai berbelas tahun. 

Moral of the story janganlah amik tau sangat hal orang ni.  Melainkan ada kebaikan yang boleh kita amik dari ke-kepo-an kita tu.  KAN!!!!!!!!!!!!!! Akak tetap nak suruh u olls mengkepo kan?  Hari ini,  akak tidak mau bercakap pasai kepo kepo ni.  Tapi kita nak bincang dengan hal awak.

Akak tak layak untuk jawab sebab akak tidak mempunyai pengalaman macam awak.  Tapi akak ada seorang kawan yang baik hati.  Beliau mempunyai pengalaman macam awak dan beliau berbesar hati untuk berkongsi sedikit sebanyak mengenai pengalaman dia dan macam mana dia tangani isu ini. 

Awak baca baik-baik okay.

Hai CT,

Nama saya Azura Jaapar.  I olls dah menikah almost 7 years.  And till now,  saya dan suami masih tidak memperoleh cahaya mata.  Tetapi,  kami tidak pernah merasakan ianya suatu sumpah!  Tapi,  a blessing in disguise.  Till now....every day is HONEYMOON untuk both kami berdua.  Thanks to Jumie Samsudin sebab memberi penghormatan kepada saya untuk menjawab soalan ini.  Saya tak tau lah sama ada saya boleh tolong awak atau tidak.  Tapi saya cuba share apa yang saya dan suami saya kongsi bersama selama ini.  Hope dapat bagi u olls sedikit panduan. 

Bab anak ni di luar bidang kuasa or kawalan kita.  Memang tak dinafikan,  mana-mana pasangan yang kawin memang nakkan anak.  Tak dapat ramai, sorang pun jadilah.  Tapi,  kalau takdir Allah tu tertulis BUKAN masanya lagi kita menimang cahaya mata,  maka,  berdua la lagi kita.  Yang paling penting dalam hal ni,  suami isteri tu sendiri.  Kene redha,  sabar.  Orang-orang lain tu,  takyah dok pikir sangat apa depa nak kata.

Memula,  memang akan rasa pedih telinga.  Sakit hati,  rasa rendah diri tapi jangan layan sangat semua perasaan tu.

Satu,  sebab ianya tak bagus persediaan-persediaan nak dapat baby (in case kalau dah on the way tapi kita tak tau).  Emosi tak bleh terganggu.  Bakal ibu kene relax.  Tenangkan diri je.  Dua, sebab kita yang akan merana perasaan dan lebih worse lagi akan memporak perandakan umah tangga.  Takmau camtu.  Takmau.

Kedua,  cuba jangan ada perasaan hasad dengki bila kengkawan atau ahli keluarga kita mengandung.  Of cos,  bila dalam keadaan tekanan (nak sangat ada baby).  Kita akan rasa bertambah tertekan bila kengkawan rapat atau ahli keluarga mengandung.  Tambah-tambah yang kawin selepas kita.  Kawin-kawin terus ngandung.  Haaaaaaaaaaaaaaaaaa!  Yang tu lagi la tensyen.  Tapi,  cuba ajar diri sendiri,  bila kengkawan atau ahli keluarga ngandung,  kita share the happiness.  Memang rasa susah,  tapi cuba ikhlaskan diri.  Betul-betul share kegembiraan tu.  Insyaallah,  sikit demi sikit,  perasaan tertekan tu akan jadi biasa.  Mangli orang utara kata.

Bab nak berdepan ngan sedara mara macam tu pulak,  ada dua cara boleh digunakan. 


1.    Cara Enjels  :  Bila depa start dok bunyi,  jawapan yang klise ialah “Belum rezeki kami,  “pastu senyum.  Setiap kali ada bunyi-bunyi berbaur perli ke ape ke pasal anak, senyummmmmmmmmm jaaa.  Kalau rasa dah tak mampu nak jawab, senyummmm jaaa.  Depa malu alah.  Depa diam ja la.


2.    Cara Hantu Raya  :  Bila depa tanya ja,  si suami kene jawab "TELOK KEMURUK. TAK BLEH JADI ANAK LA!" Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hamik hang.  Laki I tolong jawabkan.  Kedua-dua cara ni telah digunakan oleh i ollss.  Cara pertama tu, I duk gunapakai for several years jugakla.  Tapi bila menggunakan cara kedua,  terus sengap sampai la ni dah 7 tahun depa tak kata apa dah.


Sebab itulah akak kata peranan dan support suami isteri adalah amat penting sekali.  Kalau salah seorang dok ada perasaan nak salahkan pasangan,  lagi parah tu dek non. 


Cari satu masa, ampa dua p check ngan pakar sakit puan.  Tujuan checking ni bukan la nak tau salah sapa.  Cuma,  kalau ada masalah,  boleh pi berubat.  Kalau takdak masalah apa-apa, maknanya belum sampai masanya lagi la. 

Mungkin kita sendiri rasa yang kita ni dah cukup bersedia persediaan memikul tanggungjawab tapi ingatlah Tuhan tu Maha Mengetahui.  Bila masa kita ni betul-betul ready dan bila masa tidak.  Sabar,  tawakkal,  berdoa dan berusaha.  Insyaallah,  kalau dah sampai masanya nanti, tak kira la setahun lagi ke, dua tahun ke, atau sepuluh tahun lagi ke, ada la rezeki baby tu nanti.

Suami isteri perlu saling menyokong satu sama lain.  Dua-dua kene redha.  Baru boleh menghadapinye dengan tenang.


Insyaallah...

Azura Jaapar
http://ju-dzahir.blogspot.com/

Haaaaaaaaaaaa! Puas hati tak dengan jawapan kak Zura.  I olls sangat setuju.  Apa guna kita berlaki?  Apa guna nama rumah tangga?  Sama-sama kena pikul tanggungjawab la u olls.  Akak sokong sangat jawab Kak Zura.  Selalunya orang duk focus kat isteri ja untuk jawab soalan kenapa tak beranak lagi?  Awat depa tak pi tanya kat laki kita?  Mesti nak tanya kat kita saja.  Samalah kat mak mak mentua di luar sana.  Asyik tanya kat menantu perempuan saja.  Awat tak tanya kat anak lelaki sendiri?

Sorry tiba-tiba teremosi.  Sekian,  i lef u olls!


ps/  Nanti akak cam mana laa..............................

10 comments:

  1. kak zura mmg orang yg cool sangat kalau tengok die...best jawapan die..

    ReplyDelete
  2. kami suka jawapan yang azura bagi tu!!!!
    kami yg baru kawen setahun lebuih pun, dah nk kenyang kena makan sindir ngan perli...
    azura memang tabah la!!!
    kami harap buleh tabah mcm dia jugak! :)

    ReplyDelete
  3. memang kelessss jawapan kakzura tu.kami sokong.pasai mulut2 puaka ni mana leh nk tutup.
    Bila tak kawen lagi macam kami ni,dok sebok tanya bila nak kawen.bila kawen patu tade rezki anak,mula kpo pasai anak.da dpt anak tapi sorang ja..caras lak pasai anak sorang.bila teberanak anak 1 lori..dok kata tadak famly planning..haaishhh...dasat2..
    kan depa lebih elok jaga mulut lidah tu....

    ReplyDelete
  4. thanks u ollsss semua... satu waktu dulu sy merupakan seorg yg panas telinga jugak... pantang ditegur or disindir pasti nak ngamuk.. now, dah matang seiring penambahan usia... (matang ye... bkn tua...heheh).. org nak kata apa pun, kata la.... i ollss senyummmmmmmmm ja... setiap kali blk kpg, mlm2 nak tidok, suami mesti bisik "thanks syg.. sbb cool ja bila adik beradik i ckp apa pun syg senyummm ja... "

    speechless.....

    p/s: senyum tu penawar bagi hati yang suci dan racun bagi org yg berhati jahat!!

    ReplyDelete
  5. suka respon cara "Hantu raya"... ha ha ha... padan muka yg asyik dok tnya! mcm x dak soalan len! muahahaha...

    ReplyDelete
  6. hahaha... suka respon cara "hantu raya".. padan muka yg sebok dok tanya! Macam x ada soalan len dah... muahahaha...

    ReplyDelete
  7. sapa2 yg melalui je yg paham...so kalau2 nk sharing psal trying to conceive leh join forum ni...just utk org2 yg TTC jek...
    sharing is caring...

    http://kelabttc.soglam.net/

    ReplyDelete
  8. Semua komen komen dalam ni hilang. Brengsek punya Blogger.COm. Memang bodoh gila.

    ReplyDelete
  9. suka isu nie.... adik i pojie pooh suh i baca..hahahha tapi ni ha nak bg tau..pernah jer kot i carutkan sorg makcik nie... setiap kali jumpe tye bila nak ada anak..mementang anak dia ramai sampai 6 org...tau tak u olls...i olss jawab apa ??

    "cik bedah..cik bedah dah ramai anak kan, mesti pakcik mat TERROR kan... apa kata bak mai pakcik mat bagi sy test pinjam tengok:))... lepas jadi jerr saya pulang lah balik..hahhahaha diam smpai keturunan ketujuh tau :P...

    alhamdulillah dah 5 tahun kami kwen, kami masih lagi tidak menganggap ketiadaan anak sebagai satu kekurangan..amin....

    ReplyDelete
  10. cahayasuria999@yahoo.comMonday, May 30, 2011 9:02:00 AM

    Sebenar itu la ujian utk kita...lebih baik mdiamkan diri dari bkata2 leh tambah dosa sebab bkurang ajar ngan org tua..tapi kalau tak sabar sangat..ini jawapan yg sebaik2nya...tanya balik pada yg yg bkata2 tu..awak solat tak?kalau awak solat mesti percaya qada n qadar Allah?semua tu kuasa Allah..kalau Allah nak beri mmg la mudah dan jgn lupa kalau Allah nak tarik balik anak awak tu..petik jari je..semua leh hilang kerana anak tu hanya pinjaman dan jgn sesekal menghina orang yg tak de zuriat...wallahualam

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...