31.5.11

Insidious - Filem Hantu Orang Putih Yang Celaka Paling Menakutkan untuk Jumie Samsudin

Hello ampa semua!!! Sapa kat sini suka tengok gambak hantu?  Akak sukaaaaaaaaaa tengok gambak hantu walaupun tengok di sebalik celah-celah jari akak yang montok ini dan akak akan membenci diri sendiri selama 7 hari 7 malam selepas menonton cerita hantu sebab akak nanti jadi penakut gila-gila style pi kencing dan mandi dalam rumah pun tak mau tutup pintu.  HAHAHA.  Tanya Cakcing!


Pastu baru-baru ni,  akak baca status FB bekas pengantin akak mekap iaitu Norhafiza Hilal.  Dia kata filem Insidious adalah filem seram paling seram dia pernah tengok.  Maka akak,  En.  Khafi,  Cakcing dan Nurul Cho Chang (anak menakan) kami pun tengok gambar itu. 

WEHSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!! GAMBAK NI GILA HORROR SIYE TAKUT GILA BABI! Aku takut gila nak tidok pun tak buleh.  3 am baru terlelap.  Style takut gila babi punya!!

Mai sini aku cita kat ampa sinopsis cerita ini.

Sinopsis
  1. Renai dan Josh pindah pi rumah baru dengan 3 orang anak depa.  So masa mula-mula cam simple ja. Then satu hari anak depa Dalton,  pi panjat sampai loteng and dia terjatuh tangga.  Dia jerit.  Pastu depa pi la amik anak depa,  depa ingat anak depa nangis sebab jatuh tangga...tapi bukan!  Malam tu anak depa tidor dan esoknya anak depa KOMA teruih! Gila horror!

  2. Pastu macam-macam kejadian gangguan jadi kat Renai sebab dia fulltime housewife duduk rumah.  Si Josh pulah style selalu balik lewat dan tak percaya.  Pastu dia tunjuk kat Josh,  bedsheed Dalton ada cap tangan orang dengan darah.  Baru Josh percaya.



  3. Satu malam,  Renai kena kacau gila babi punya.  Hantu mai nak cekik dia.  Pastu start dari situ,  Josh setuju untuk pindah pi rumah lain.

  4. Depa ingatkan,  dah pindah rumah akan okay.  Tapi sebenarnya kat rumah baru lagi gangguan mai style gila-gila punya.  Hantu budak kecik lari-lari style lompat depan Renai dari lemari.  GILA aku tak mau masuk bukak lemari baju bilik aku selama sebulan lepaih ni!!!

  5. Then depa mengadu kat mak depa pasai benda ni semua.  So mak depa pun bagitau mak dia pun mimpi benda tak elok kat anak depa.  So depa setuju dengan mak depa untuk jemput bomoh-bomoh orang putih atau paranormal activity investigator.

    Inilah gambaran mak dia mimpi.  Ada benda duk tepi katil dalam bilik anak depa.

  6. So,  bila bomoh-bomoh ni semua mai.  Depa bagitau,  depa kena ganggu bukan sebab rumah berhantu tapi sebab anak depa.  Anak depa ni bukan koma,  tapi roh dia disimpan oleh syaitan,  so badan dia ada kat sini and roh dia syaitan duk sembunyi kat tempat nama 'The Further".  So anak dia trapped kat sana dan tak buleh balik.  Dan jasad anak dia menjadi 'pintu' kepada roh-roh lain untuk masuk rumah dan ganggu depa.

    Yang macam tok tok kat tepi tu ialah pengantara spirit.  Dia style boleh nampak hantu semua.

  7. Okay! Aku nak cerita takat ni ja! Ampa pi tengok wayang sendiri!!!!!!!!!!!!!
Pasai Pa Akak Suka Cita ini?
  1. Sebab selalu mat salleh kalau buat cerita hantu mesti last-last bukan antu tapi misteri pembunuh kejam.  Atau orang psiko yang nak mai balas dendam.  Ntah apa-apa bukan takut tapi geli sebab darah,  patah tangan,  patah kaki,  effect gila-gila babi.|

  2. Mat saleh yang buat cita ni dah banyak amik teori-teori cerita hantu dari pembikin filem seram di Korea dan Jepun.  Pencahayaan,  sound and pelakon.  Paling akak suka...depa amik pelakon kita tak kenal.  Muka semua muka biasa.  Tak lawa sangat dan tak emsem sangat.  So kita tak focus kat pelakon tu semata-mata sebab dia hot,  tapi kita focus kat cerita itu.
    Muka depa ni macam pernah tengok dalam filem-filem lain.  Nantilah akak Google.  Tapi depa tak berapa popular.

  3. Hantu dia tak over-over berdarah.  Make up effect pun biasa. Tapi lighting and cara depa carik angle shot sangat meletops dan akak rasa betui betui ada dalam rumah depan depa masa depa duk investigate hantu tu.

  4. Paling akak takut ialah scene masa Mak Josh duk cerita pasai mimpi dia kat anak-anak dia,  sekali Syaitan (Black creature with fire on its face) tu duk jeling lidah belakang Josh.  SIYE NAK ARAM betui aku cam nak tendang semua orang kat tepi aku sebab terkejut.  Babi betui!

  5. Scene last sekali,  (kalau ampa dah tengok)  masa Josh selamatkan anak dia Dalton,  semenaknya dia dah trade roh dia untuk roh anak dia.  So yang 'kembali' ke dunia nyata bukanlah roh Josh yang sebenarnya tetapi roh pompuan tua pakai veil itam dan pegang lilin. 

    James Wan.  Anak kelahiran Melesia okay.  Tapi dibesarkan di Australia.  Dia pengarah filem ini okay! Kau mampu!!
  6. Bajet nak buat filem ini hanya USD 1 500 000 sahaja.  Untuk Hollywood,  filem bajet 1.5 million tu celah gigi la.  Tapi ampa tau gross revenue depa setakat ini dah berapa?  Domestic Total as of May. 29, 2011: $52,738,000 .  Makan ati dR.  Rozmey berambut cendawan ya!! Kau mampu cerita dua alam sampai 40juta.  

Sekian saja.  Silalah mengajak kawan-kawan u olls semua pi tengok cerita ini beramai-ramai.  Sapa yang penakot gila-gila babi,  sila pi kencing siap-siap before masuk panggung.

Love
Jumie Samsudin

17 comments:

  1. Pengarah dia orang Malaysia? Perghhh.

    Dia style seram terkejut-terkejut ka camna? Kami tak suka cite horror yg mcm tu.

    Baca review hampa ni, rasa macam nak pi tengok plak.

    ReplyDelete
  2. Dia takdakla sound gila babi bagi kita terkejut horror...tapi kejadian dalam tu kita rasa macam betui betui dengan depa....

    ReplyDelete
  3. sy pon benci tgk citer neh...kwn sy terpaksa tipu sy nk ajk tgk citer neh..dah la dlm muvie tuh ader 8 org jer...tang mak dier bercerita hantu tuh, pastu ader muka hantu kt blakang josh tuh, sy rs sy ler manusia paling memekak dlm muvie...mmg haram citer neh...byk terperanjat...auw...neway..nice entry..

    ReplyDelete
  4. terus rasa nak tengok lepas baca review hakak!

    tp masalahnya skrg, nak tengok takde kawan. nak tengok sorang mmg tiada keberanian T__T

    ReplyDelete
  5. Patut p tgk..mg best gila..aku siap ponteng keja 2 jam setengah tau semlm sb terbaca status jumie kata cita ni best..mg x rugi..aku suka filem horor...terbaik yg aku blh kata...aku x penah tutup muka bl tgk filem seram..ni first time aku tgk cita hantu kot celah jari....

    ReplyDelete
  6. hy ampa!
    kami ingatkan cita lama rupanya dok fresh dlm panggung lg...
    mcm nak p tgk kd wyg la!hehe
    bdw kami slalu diinspired ttg penulisan ampa esp on muvie..
    gonna watch it :))

    ReplyDelete
  7. Intan! Ampa wajib tengok. Ajak asben sekali pi sama-sama.

    Aliea : hahaha sian kat hang? Tertendang=tendang tak macam akak?

    Reena : AMPA PATUT P TENGOK! Ajak Intan seperti di atas. hahaha

    ReplyDelete
  8. uihh mcm nk p tgk ja!!!~ tapi klu p mest malam... takot ngat aih.. satg aku takot p sorg2 balik dorang plak... huhaarrghhh

    ReplyDelete
  9. uisshhh rasa nk p tgk ja....
    tapi takot si jumie cerita nih mcm ngeri jak.... satgi aku p sorg2 balik dorg2 plak.. haisshhh!!

    ReplyDelete
  10. memandangkan poket kekeringan, maka terpaksa la tunggu sapa2 yg baik budiman upload ceta ni nak download.

    kot2 aku bleh jadi mcm che deret. aku pun tengok horror movie tak pernah tengok kot celah jari.

    takdak jerit2 kan? hat tu kami suka tu. tak suka la citer jerit2... kami dah la pekak. bertambah2 pekak plak dok layan citer orang jerit2.

    ReplyDelete
  11. amboih ahkak..
    melampau betul kesan akibat menengok cerita antu ya...

    hahaha..
    takut, tp nak tengok jugak.

    ReplyDelete
  12. Haa nanti ampa semua dah yang tengok cerita ini, sharelah pengalaman ampa kat sini okay!

    ReplyDelete
  13. best tengok kat 'wayang'?.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. Nyah....jangan pech lobs mak kat sini k.....hahahaha

    ReplyDelete
  15. farah

    jumie agak2 perempuan mengandung boleh tgok tak cita nie...review yg jumie bg mcm best sgt

    ReplyDelete
  16. lepaih baca review jumie sai muvi ni kemarin, mlm 2 truih ajak abg g tgk, series seram..seyei btui terkejut gila babi...mata pn tak brani nk buka sepenuhnya...huhu

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...