29.6.11

Cikgu Shida dalam NONA (OH SHIT)

Hello u olls.  Sapa kat sini suka dan puji Cikgu Shida adalah bagus dan berbakat?  TAHILAH AMPA NI.  She is not talented at all.  Actually sapa-sapa pun boleh jadi Cikgu Shida as long as u olls tak malu,  pakai baju merepek-repek,  kunonnya drag gila babi dan bermiming depan camera video. 

Hang sorang ja record bukan hang perform depan orang ramai.  Bukan hang kena practice apa semua bagai.  So apa yang bagusnya Cikgu Shida?  Apa yang spesyelnya dia sangat?  Sebab dia berani untuk memalukan diri dia sendiri?

Akak sebenarnya dari first tau dia ni duk jadi macam vlogger sensation akak dah macam tak boleh blah langsung dengan deni.  Hang dah la perempuan pakai tudung and plus hang ada cekgu,  and dok drag pakai jantan apa semua duk feeling buat muka bodo-bodo depan camera dan miming lagu bodo-bodo pastu satu Melesia puji dan kata hang super talented.  Hellloo!! Sapa-sapa yang tak malu pun boleh buat macam hang. 

Akak memang tak suka Cikgu Shida.  Ada orang suruh buat review pasai pompuan ni.  Depa kata dia baguih berbakat.  Tapi buat apa nak bagi rating pompuan ni naik?  Dia bukan BERBAKAT pun!  Dia cuma patheticly tak malu.  Dia masuk macam-macam rancangan TV sebagai selebriti jemputan.  Dato Siti Liza pun pernah jemput dia.

Akak tiba tiba hangin kerana tiba-tiba dua minggu lepas NONA telah menginterview pompuan ini dalam segmen khas bertajuk "CIKGU SHIDA".  Bukan sahaja aku rasa terboje (termalu) bila tengok deni di interview tapi aku rasa video clip miming lagu 1 Malaysia tu hanya satu agenda politik yang telah dirancang oleh kerajaan kita dengan TV3.  Nak promot 1 Malaysia katanya.

U olls semua.  Memanglah TV kena sorotkan orang-orang yang disukai ramai walaupun orang itu sedih tapi pada masa yang sama media kenalah bertanggungjawab untuk paparkan maklumat yang berkualiti.  Akak rasa ada BERIBUUUUUUUUUUUU RIBUUU RIBUUUUUUUUUUUU bakat lagi dalam dunia vlogging kat Melesia ni yang patut dieksplore.  And of couse my favorite vlogger ialah IniAnwarHadi dan MatLutfi.  Depa dua tu tak hegeh,  depa ada personaliti tersendiri,  authentic dan sentiasa memberikan mesej yang baik kepada penonton. 

Akak boh gambar Lutfi dulu sebab akak lebih suka dia dari AnwarHadi.  This is a very girly thing.  Macam ampa pi kat mana-mana pompuan dan tanya "Team Edward ka Team Jacob?" So kita Melesyen boleh tanya kat kawan-kawan.  "HANG TEAM MAT LUTFI ATAU TEAM ANWAR HADI?"


  Mat Lutfi lawak gila.  Muka dia lawak.  Cakap Kedah pekat nak mampuih. 



Anwar Hadi sangat elok.  Hidung dia sangat simbol seks.  Maybe sebab tu kawan bek akak Aishah Aljuned suka kat dia.  Bahasa Inggeris dia sangat best.  Dia cakap bunyi sangat Ameriken.


I will never say sorry sebab akak terlalu hangin hari ini.  Walaupun akak now dah jarang tengok Nona,  tapi sejak berpuluh tahun dulu NONA TV3 adalah tontonan prima wanita Malaysia.  Bagi akak,  apa yang dipaparkan dalam NONA TV3 adalah sangat melambangkan siapakah wanita Malaysia secara khasnya.  Rancangan wanita lain kat Melesia ni pun banyak tiru format NONA TV3.  I always salute u olls.  TAPI TIBA TIBA...................AWAT AMPA PI INTERVIEW CIKGU SHIDA?  OIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!

Sekian saja.  My tall respect is always for the pure performance artist yang betui betui put depa punya effort untuk paparkan bakat depa dalam dunia nyanyian,  teater,  tarian dan macam-macam lagi.  Depa ialah mereka-meraka yang berkarya bukan untuk populariti tapi kepuasan berahi meraka terdapat seni.

I hate Cikgu Shida. 

ps/  tiada langsung link,  gambar Cikgu Shida yang akan dimuatkan dalam artikel ini. TAK KOWSERRRRRRRRRR MAK NAK LETAK GAMBAR DIA NYAH~~~

28.6.11

Makan Malam Putih di Paris

Hello u olls semua.  Hari ini akak nak share dengan u olls tentang Makan Malam Putih atau The White Dinner yang berlangsung setiap tahun di kota Paris,  Perancis.  Setiap tahun depa akan buat event ni kat tempat yang berbeza dan untuk tahun 2011 depa buat kat depan Notre Dame Cathedral. 

Event ini sangat meletops.  Semua yang hadir kena berpakaian serba putih dan perlu bawa makanan,  minuman serta pinggan mangkuk dan camca garpu sendiri.

 
Istimewanya Makan Malam Putih ini,  depa akan buat every year pada pertengahan bulan Jun.  Pastu lokasi event ini akan dirahsiakan sampai saat-saat akhir.  So,  semua jemputan akan dimaklumkan untuk tunggu di satu tempat dan lokasi sebenar akan diumumkan melalui SMS kadang-kadang 15 minutes sebelum majlis makan malam berlangsung.  So,  semua orang tu akan berlari-lari ke tempat yang dinyatakan dalam SMS.  Bayangkan zaman dulu-dulu bila tidak ada handphone? 

Seperti yang dinyatakan dalam ParisDaily.com  "
Les "Dîners en Blanc" have been around for a while, I would say 15 years. Used to be much more of a adventure before SMS time, as it is crucial to spread the gathering point at the very last minute to avoid Parisian Police to prevent the event from taking place: gathering on public place is supposed to be forbidden in Paris.
Used to be very posh. Eric, you tell us if it's still the case. Restricted to Happy Fews. Allfree event but on invitation only.  The concept was to bring along food for one + a chair (tables are provided). When everyone is ready, you sit down and then pass (not share, just give) the food you brought to your neigbour sit next to you.  It's very convivial. And good fun."

Mesti seronok kan buat cam ni? 


Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin

En  Khafi  :  Sayang...dah setel ke semua preparation kita nak kawen ni?
Jumie  :  Setel nyah.  Tulah nak share link Direktori Wedding Penang untuk semua. 
En. Khafi  :  Kelesssssssssssssssss
Hello u olls.  Seperti u olls tau.  Baru-baru ini akak telah membuat satu blog baru yang bertajuk Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin.  Usaha ini adalah sebagai memudahkan pembaca semua yang most of you are POMPUAN-POMPUAN yang getis nak kawen.  Kan?

So kalau u olls tengok kat kiri blog akak ada link-link khas dibawah tajuk Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin.  Ada macam-macam link seperti :

    Andaman dan Solekan (dah ada 5 nama)
    Audio dan Visual (baru ada 1)
    Bulan Madu (tiada lagi)
    Butik dan Busana (Sudah ada 5)
    Catering (tiada lagi)
    Dewan dan Kanopi (Baru ada 1)
    Fashion Designer / Tempahan Jahitan Pakaian (baru ada 3)
    Fotografi (Paling meletops.  Sudah ada 12 iklan)
    Videografi (baru ada 1)
    Hantaran dan Cenderamata ( Baru ada 2)
    Kad dan Cetakan (Baru ada 1.  Thanks to Mr.  Rahim from GaleriKadKahwin Penang for the idea)
    Kek dan Manisan (Baru ada 2)
    Kursus Kahwin (tiada lagi)
    Pakej Perkahwinan (Sudah ada 4)
    Persembahan / Pengacara Majlis / DJ (Baru ada 2)
    Spa dan Rawatan Kecantikan (tiada lagi.  Sebab tengah tunggu Intan Haryanie antak details!)
    Wedding Planner / Perancang Majlis (Sudah ada 4)
    Women Online Business (Yang ni spesyel.  Dah ada 2)

Kepada semua bakal-bakal pengantin khasnya dan semua pembaca amnya,  jemputlah menjengok-jengok senarai perkhidmatan yang telah diiklankan oleh rakan-rakan I olls yang sudi mengemail dan memberikan details perniagaan mereka.  Yang paling penting,  semua they olls adalah orang Penang ya.

Dan kepada u olls yang baru tau tentang benda ini dan teringin untuk mengiklankan perkhidmatan anda kat sini.  U are very most welcome.  Please baca details ini untuk keterangan lanjut  :  Iklan Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin


Juga kepada semua pembaca yang ingin memberi testimoni kepada pengiklan-pengiklan ini,  adalah amat dialu-alukan.  Testimoni anda akan membantu perniagaan kawan-kawan saya ini.

Sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang sudi memberikan informasi syarikat anda.  Mohon maaf sebab pembinaan rangkaian ini masih simple menggunakan basic Blogspot Application.  Nanti ada modal lebih besar saya akan buat yang lebih RANCAK.

ps/  Insya Allah dalam masa terdekat saya akan buka peluang kepada anda (pembekal perkhidmatan) untuk menyewa papan iklan untuk dipaparkan dalam Belog Jumie Samsudin.  Serendah RM10 sebulan mengikut saiz.

Love u olls semua,

Kalau bukan kita penaik standard wedding industry Penang,  siapa lagi?

Jumie Samsudin

Lagi dua bulan lebih.  Hareeeeeeeeeeeeeeeeeee punya cepat.

27.6.11

Kubang Semang Couture (highly recommended by Jumie Samsudin)

Hello u olls semua! Nenjia setelah hampir beberapa tahun akak duk buat artikel dalam belog akak duk promot pasai Kedai Bundle Lee di Kubang Semang,  so hari ini akak akan buat article khas tentang kedai bundle ini,  macam mana nak pi,  harga dan sebagainya.

Kubang Semang Couture
Akak pernah mentioned tentang kedai bundle ini sebanyak dua kali dalam blog akak.  Artikel satu :  Panduan Dressing untuk Big Size Dollz by Jumie Samsudin   dan artikel kedua Baju-baju Kak Jumie.  Sila baca.

Okay,  marilah akak cerita tentang kedai bundle ini.

Macam mana akak tau tentang kedai ini?
Akak dari dulu suka duk pi kedai-kedai bundle area Perda.  Pastu ada satu budak kerja kat kedai bundle tu cakap,  "Akak cuba pi carik satu kedai bundle kat Kubang Semang,  depan mesjid.  Nama kedai tu Lee Bundle,".  Maka satu hari masa duk pi make up area Bukit Mertajam akak pun gagah pi carik kedai bundle ni sampai jumpa. 

Inilah tuan punya kedai. Nama dia Abang Lee. Orangnya sangat peramah. U olls ingat tak untung ke meniaga bundle ni?  Abang Lee dah pi Umrah okay.  Siap bawak dia pi sana.  Kau mampu?

And first time akak pi sana,  akak terus seronok gila-gila babi sebab ada macam-macam dari kasut,  baju,  spek mata,  jacket dan macam-macam lagi.  Akak terus rekemen kat kawan-kawan terdekat dan adik beradik!  Bila kami free-free kami suka pi sana!  Sangat fun time with your loves one.  Kita boleh lawan-lawan sapa dapat carik baju meletop!

Tak geli ke baju bundle?
Actually terpulang kepada pendapat individu.  Ada yang geli sebab yelah,  baju ini dibuang.  So sama macam sampah kan?  Ada pulak yang kata,  its not good to wear baju - baju bundle macam ni sebab baju membawa 'KARMA' si bekas pemakai baju itu.  So kalau si bekas pemakai membawa "BAD KARMA",  so bila kita pakai kita pun akan terkena 'BAD KARMA' itu.


Do dare to swim inside this pool of unwanted clothes! Sapa-sapa yang ada masalah asma dan resdung better jangan sebab sangat berhabuk dan rasa sangat berhama di seluruh muka. Tapi sapa yang beranikan diri naik atas ni memang best sangat! Macam-macam boleh jumpa, dress kahwin, legging, tops, seluar, baju sejuk, summer dresses dan macam-macam lagi. Even kawan saya pernah jumpa baju maskot berbentuk pengguin!

Akak mempunyai pendapat yang berbeza.  Akak tak rasa geli,  sebab bila kita dah beli dan bawak balik.  Kita cuci bersih-bersih dulu.   Letak dettol (untuk orang yang verver haijenik tu kan?) Selawat sikit masa cuci tu nyah.  Yakinlah bahawa baju itu suci.  Jangan ada rasa was-was.  Dan bab-bab 'BAD KARMA' tu,  akak percaya kalau Dia nak bagi bad karma!! Dah lama dia bagi!! Tak payah tunggu hang pakai baju bundle.  Tak gitu u olls?

Tepuk dada tanya selera.

Apa yang kita boleh dapat kat sini?
Macam-macam jenis baju.  Tops,  t shirt,  seluar,  kasut,  selendang,  topi,  summer dress.  Even winter wear pun belambak kat sini.  Akak pernah bawak kawan akak. Dia nak pi celebrate Christmas di German.  So of course kena beli banyak winter wear sebagai persediaan ke sana.  And ampa tau la kan?  Winter wear adalah sangat mahal kalau di beli di negara beriklim QHOTULISTIWA macam kita ni. 


Dah lama tak mai sini, baru baru ni i bawak beberapa sahabat yang merupakan pelajar fashion from UiTM Shah Alam. Bawak depa mai shopping kat kedai bundle Kubang Semang yang tip top ini!   I hope u guys have a really-really fun time di kedai bundle famous kat Kubang Semang ni :) Get inspired babeh!
So akak pun bawak la kawan akak mai sini.  Dia tak kisah baju-baju bundle ni.  Walaupun hakikat kawan pompuan akak ni sangat mampu nak beli baju winter sampai dua ribu sehelai pun! Tapi,  bila akak bawak dia mai Bundle Kubang Semang dia punya eksaited dapat macam-macam jacket dari wool dan bulu-bulu binatang semua macam JLO pakai dalam video clip "The night i waited for u!!"  Dia punya borong sampai berapa beg plastik sampah tak tau.  Harga?  Okay!! Mai sini akak citer kat u olls. 

Budak budak terkejut sebab pilih punya pilih baju sampai nak penuh beg pelastik sampah tu, akhirnya bayaran yang dikenakan hanya RM2 saja! Bak kata Ivie "Saya sudi jadi isteri abang, janji abang wasiatkan kedai bundle ni semua kat saya!"

Harga?
Tau tak berapa kawan akak kena bayar untuk baju-baju winter wear yang meletops itu?  RM13 saja noks!!  Kawan akak terketar-ketar masa bok keluar duit dari dompet bukan sebab mahal tapi sebab kenapa terlalu murah u olls!

Me and Chanel Harun. Hope u olls dan friends sangat inspired dengan timbunan baju-baju di kedai bundle ini. :)

Sebab itu orang orang yang duk meniaga bundle secara kecil-kecilan depa mai sini untuk dapatkan stok baju bundle di kedai depa. 


How to go there?
Okay u olls.  Cara mudah untuk u olls ke sana.
  1. Masuk highway BKE (Butterworth - Kulim Express) dari bulatan Seberang Jaya tu menghala ke Kulim.
  2. Lepas tol yang pertama (RM1.60) ampa akan nampak simpang kiri bertajuk "Kubang Semang".  Masuk simpang kiri itu.
  3. Simpang kiri tu actually macam jejantas/ jambatan yang akan membawa kita ke arah kanan lebuh raya.  So terus saja masuk kanan.lepas naik jejantas.
  4. Lepas turun ke kanan kita akan jumpa traffic light simpang tiga.  So amik kiri. 
  5. Drive sampai hujung kita akan jumpa simpang tiga traffic light lagi.  Kat sini kita akan jumpa Masjid Kubang Semang kat kiri kita.  Dan stesyen minyak MOBIL di kanan kita.  Masuk kanan.
  6. Okay,  kat sini slow slow perlahankan kereta dan u olls akan nampak LEE BUNDLE kat blah kiri jalan. 

    Ini dia punya Google Maps  :  RMY Lee Bundle Kubang Semang
Nyah...kalau dah sesat-sesat sangat! Call je nombor ni!
Sekian!! Selamat bershopping u olls.

24.6.11

Bakal Isteri Yang Cantik

Sapa dah tengok gambar tunang Ashraf Muslim?  First impression u olls apa dia?  Cantek tak tunang dia? 

Apa pendapat akak?  Akak terpana okay.  Akak rasa akak lagi cantek dari beliau.  Caruutt...caruuutt! Ampa tak payahla nak kutuk-kutuk aku mulut puaka.  Berpijaklah di bumi yang nyata u olls,  katakanlah yang u olls semua pun berperasaan sama macam akak iaitu bersetuju tunang Ashraf Muslim itu tidak berapa cantek orangnya nak dibandingkan dengan Ashraf Muslim yang hot.

Ashraff Muslim dan tunangnya sedang menayang cincin :)

Walaubagaimana pun,  akak hari ini yang feeling-feeling Ustazah Fatma Azzahara sikit "Jangan jadi fundannnnnnnnnnnn,"  bak kata Ustazah Fatma Azzahara masa bagi ceramah kat USM dulu.  Makan ati adik-adik gayah yang jadi AJK untuk majlis itu okay.  

So akak hari ini ingin mengupas tentang isu bertajuk Bakal Isteri Yang Cantek.

U olls,  menurut ajaran Islam ada empat ciri penting dalam memilih seorang isteri yang baik.  Rasulullah SAW pernah bersabda dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud :
"Perempuan itu dinikai kerana empat perkara.  Kerana hartanya,  keturunannya,  kecantikkannya dan kerana agamanya.  Lalu pilihlah perempuan yang beragama nescaya kamu bahagia,:"

Ampa semua jangan duk gelak-gelak akak duk tiba-tiba ver-ver bagi hadis ni semua.  Akak semangat ni nak share dengan ampa sedikit ilmu akak belajar masa kursus kahwin hari itu.

Menurut hadis tadi,  ternyata ada empat perkara yang perlu kita dititikberatkan dalam memilih calon isteri.
  1. Hartanya :  Rasulullah bukan semata-mata nak suruh u olls carik perempuan yang kaya raya saja untuk kawen okay.  U olls kena tau makna tersembunyi di sebalik maksud 'harta' yang dinyatakan oleh Nabi kita.  Maksud Rasulullah,  at least cariklah wanita yang berharta bermaksud dia ada kerja dan boleh mambantu ekonomi keluarga dan juga mempunyai pendidikan dan ilmu yang tinggi.  Itu harta yang lebih bermakna u olls. 

    Tahukah u olls tunang Ashraf Muslim ialah seorang bakal doktor okay! 
  2. Keturunannya  :  Kita nak kawen sebab nak menyambung zuriat kita.  So that dah tua-tua nanti adalah anak-anak yang baik untuk jaga kita balik.  So adalah penting untuk mencarik golongan isteri dari keturunan yang baik-baik dan paling penting keturunan yang ramai anak. 

  3. Kecantikkannya :  Satu lagi faktor yang dinyatakan secara subjektif.  Rasulullah SAW bukan suruh u olls carik Miss Venezuela 2003 sahaja untuk dijadikan bakal isteri,  tapi u olls maksud cantik yang dinyatakan oleh Rasulullah ialah cantik di mata u olls.  Cukuplah kalau u olls tengok muka dia dan hati u olls rasa macam gembira dan tenang.  Cantik la tu u olls. 

    So tak payahlah nak pertikaikan kenapa Ashraf Muslim pilih tunang tak lawa!  Dia kawen bukan untuk tayang bini dia secara riak sampai boleh letak kat Balai Seni Lukis Pulau Pinang,  cukuplah sekadar Ashraf rasa tenang dan happy bila tengok muka isterinya itu nanti :)

    Ada bini cantek sangat pun susah u olls.  Mesti ada macam-macam cabarannya.  Hari hari bini nak keluar rumah mencari rezeki u olls pun paranoid hari-hari tanya dia pi mana,  buat apa,  boss mengurat ke tak?  KAN?

    Ana happy laaa anna happy la..... (sila baca dalam sleng Ali Baba Bujang Lapok)
  4. Agamanya : Of coz Rasulullah SAW suruh u olls carik isteri yang beragama Islam dan mengamalkannya.  Rasulullah siap pesan dua kali dalam hadis itu.  Sebab itu,  Nabi Muhammad SAW juga pernah menyebut dalam satu hadis, 
    "Jangan kamu kahwini sesaorang wanita itu kerana kecantikannya. Kerana mungkin kerana kecantikannya akan membawa kerosakan kepada mereka sendiri. Dan jangan kamu kahwini mereka kerana mengharapkan harta kekayaannya. Kerana mungkin harta kekayaan itu menyebabkan mereka sombong. Tetapi kahwinilah mereka kerana dasar agama. Sesungguhnya hamba sahaya yang hitam kulitnya adalah lebih baik jika dia beragama.” (Riwayat Baihaqi)
So tak payahlah dek non nak feeling-feeling frust kenapa Ashraf Muslim pilih tunang yang tak setanding diri dia.  Kita tengok lah diri kita ni semua dan kaji balik kita ni pun cukup ke baik luar dan dalaman.  Kalau luaran sahaja yang indah tapi tak persiapkan di bahagian dalam,  susah juga deknon.  Biarlah macam jahat dan buruknya perangai kita dulu pun,  yang penting kita teringat juga untuk perbaiki diri kita dan berazam untuk jadi yang lebih bagus di masa hadapan.  TAK PAYAHLAH NAK TENGOK KEKURANGAN ORANG LAIN SAHAJA :)

Sekian,  wallahualam

Feeling-feeling ustazah sat :)

23.6.11

Gambar Aunty I

Masa tengah kemas-kemas rumah hari tu.  Tiba-tiba akak terjumpa gambar-gambar lama.  Dan akak terjumpa gambar-gambar mendiang Aunty akak masa dia mula-mula duk belajar berlakon dan shooting kat Hollywood dulu. 

Okay,  akak share dengan u olls. 

Tak caya bukak click bawah ni.

21.6.11

Pelamin Tunang, Muka Tak Berminyak dan Hint Majlis Perkahwinan Jumie Samsudin

Hai Kak Mer,

Lama dah teringin nak tulis kat kat Mer ni.  Minta email dan nama dirahsiakan  Ni ada beberapa perkara nak bagi pendapat and soalan:

  1. Kak Merr buat pelamin kan?  Selalu awat dok tengok pelamin tu untuk si perempuan yang nak bertunang ja?  Kan elok kalau buat 2 seat so mak lelaki boleh lah duk atas pelamin gitu.  Tak lah nampak macam kurang menghormati orang tua kan?  Selalu customer mintak ka atau memang pelamin Kak Mer buat gitu?  Jangan marah kak merr.  Tanya je...hihi

  2. Camna nak bagi muka tak berminyak kalau mekap?  Kak mer kan hawwt....hihi

  3. Bagi lah skit hint-hint wedding Kak Merr...tak dak cerita ka?
Thats all!!still nak mengkatam kan blog Kak Merr ni.  Gelak baca sorang-sorang.  Baca dua orang malu-malu sebab 18sx sgt!!hahaha
Love,
Si dia yang mohon identiti dirahsiakan.

Helo helo helo nyah!


Verver hang kan nak suruh rahsiakan identiti.  Very the!  Okay mai sini i olls nak jawab satu persatu.

  1. NYAH!  Mak tak buat pelamin la.  Yang duk terpampang di Facebook dan Blog ni selalunya akak tolong promot hasil kerja mak ayam akak iaitu Zarina Abdul Rahman dari Kerawang Klasik ataupun adik akak iaitu Surianie Samsudin dari The House of Red Gincu

    Interesting bila u cakap kita ni kalau buat pelamin tunang takder ruang duduk untuk mak mentua.  Rasa macam tak menghormati mak men pulak kan?

    Baiklah....i hope Kak Baby dan Cakcing take note tentang perkara ini.  Make sure kalau next time bakal pentunang mintak pelamin for tunang,  cadangkan depa amik love seat so that ada ruang for mak men nak duduk untuk sarung cincin.
    Tengok kat belakang ada kerusi dua!! Tapi kami tak pakai pun.  Juma dan Jumie duduk bawah ja ataih lantai sambil sarung cincin Kate Middleton.  Kelessss :)

    Akak senang nyah....terus duduk bawah kat lantai macam orang dulu-dulu.  Tapi kalau nak ikut zaman dulu-dulu sarung cincin dalam bilik pengantin je tepi katil gitu. 

  2. Macam mana nak bagi muka tak berminyak lepas make up?  Make sure u olls pakai pelembab muka sebelum make up.  Pakai pelembab yang oil free.  Pastu pakailah barang make up yang oil free jugak.  Terima kasih...akak memang HOT.  Sumpah!  Akak tak pernah buat-buat.  Dia jadi necerel.

    Ni akak dan kawan akak...nama dia Teacher Sirajun.  Antara kami dua sapa hot lagi??? CEPAT TEKA!  Sirajun i love u.  Tapi ang jangan mai masa aku nak menikah.  Nanti aku tergelak!!

  3. Hint tentang wedding akak?  Erm.....aiiyo.  Akak bukan saja kekwat tak mau bagitau,  tapi sebenarnya akak memang tak mau bagitau.  Nanti aku duk canang-canang semua preparation tapi masa actuall hari nanti NAN HADO?  Buat apa nyah?  Kenduri mak sama saja macam orang lain,  ada makan-makan,  ada pelamin dan sapa mai dapat bunga telur sorang satu.  Hint yang akak boleh bagitau ialah tema warna di Penang ialah warna biru tua,  kat Johor warna purple.  Sekian- SUDAH SUDAH!
Terima kasih kerana sudi membaca belog akak yang nan hado ni.  Walaupun baru baru ni akak dicerca oleh seorang pondan yang mengatakan akak SERR dan tak layak untuk bagi nasihat kat u olls semua sebab perangai akak sendiri pun macam hanjing.  Yes nok,  perangai mak memang hanjing.  Malah hanjing-hanjing kat Melesia ni kalau jumpa akak akan sembah ratu 44 step zapin.  Akak malas nak layan salakan-salakan pondan keji macam tu.  Cukuplah akak bagi peluang sekali dan tetap nak buat kekwat?  So akak tak boleh nak buat apa-apa lagi. 

Berpijaklah di bumi yang nyata.

Saja boh gambar masa kuruih.  PSAIKOOO! Hakikat aku dah gemok macam aunty-aunty.  Tensyen nyah lagi 2 bulan nak kawen. 

Sekian,  harap maklum.

Love,

Jumie Samsudin a.k.a Kak Merr

20.6.11

Gerhana Bulan Jun 2011

Hello u olls.  Ampa tengok tak gerhana bulan hari tu?  Haaaaaaa...tak tengok-tak tengok.  Akak pun tak tengok. Akak pun tak tengok.  So takpayahlah akak tanya soalan kedua iaitu ampa pi ka masjid semayang sunat untuk gerhana bulan?  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa snap!! 

Semasa gerhana bulan ini,  bulan dijangka akan terkatop dengan bayang-bayang bumi.  Bulan akan kelihatan sedikit perang tembaga akibat biasan cahaya matahari terhadap abu dan debu yang terdapat dalam atmosfera bumi.  Tapi kali ini,  gerhana bulan Jun 2011 adalah lebih terang warnanya sebab intensiti debu dan abu di atmosfera bumi lebih tepu sebab aktiviti letusan gunung berapi kat negara Chile.  



Okaylah u olls!  Since kita semua ramai yang tak berkesempatan nak tengok keindahan kejadian alam ini.  Marilah akak share beberapa gambar yang akak amik daripada Yahoo News.    Enjoy viewing.


    A lunar eclipse in progress in Harare, Zimbabwe Wednesday, June, 15, 2011. A total lunar eclipse occurred in some parts of Africa, Asia, Middle East and Western Australia. The 100 minute period of totality is said to be the longest since 2000 according to Astronomers. (AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)


Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin

Assalamualaikumwarahmatullah dan salam sejahtera,

Dengan segala hormatnya saya ingin menjemput semua ahli perniagaan berteraskan 'online service' di Pulau Pinang yang berkaitan dengan bidang perkahwinan untuk mengiklankan perkhidmatan anda secara percuma di laman weblog ini.  Objektif mudah iaitu untuk menggalakkan peniaga dan pengguna Pulau Pinang untuk menggunakan medium 'internet' dalam urusan perniagaan disamping memberi sokongan kepada orang-orang Penang khasnya dalam bidang perniagaan perkahwinan yang semakin menggalakkan.

Pengiklanan ini terbuka untuk semua peniaga sama ada mempunyai syarikat ataupun freelance business.  Peniaga wanita adalah amat dialu-alukan. Namun keutamaan diberikan kepada peniaga yang menjalankan perniagaan di Pulau Pinang dan sekitar utara Malaysia.

Sekiranya anda berminat untuk mengiklan perkhidmatan anda,  sila emelkan butiran berikut :



  1. Nama syarikat  / Nama Pemilik :

  2. Jenis perkhidmatan : (Sila rujuk lampiran)
        Andaman dan Solekan
        Audio dan Visual
        Bunga Telur / Hantaran
        Butik dan Busana
        Catering
        Dewan dan Kanopi
        Fashion Designer / Tempahan Jahitan Pakaian
        Fotografi dan Videografi
        Hantaran dan Cenderamata
        Kad dan Cetakan
        Kek dan Manisan
        Kursus Kahwin
        Pakej Perkahwinan
        Persembahan / Pengacara Majlis / DJ
        Spa dan Rawatan Kecantikan
        Wedding Planner / Perancang Majlis

  3. No telefon :
  4. Emel :
  5. Facebook :
  6. Website / weblog :
  7. Nota ringkas :
Sila emelkan perkara di atas bersama-sama dengan gambar / logo / banner syarikat dan perkhidmatan anda kepada jumiess@gmail.com.

Semua maklumat anda akan diterbitkan dalam laman weblog baru bertajuk " Direktori Perkahwinan Penang by Jumie Samsudin".

Dengan cara ini para pengguna boleh memilih perkhidmatan yang diiklan serta memberikan komen dan testimoni kepada perkhidmatan kita.

Untuk sebarang maklumat lanjut,  sila hubungi saya seperti di alamat berikut  :

Emel  :  jumiess@gmail.com
YM  :  jumie_samsudin


KOMEN ADALAH AMAT DIALU-ALUKAN.  SILA SEBARKAN PERKARA INI KEPADA SEMUA RAKAN-RAKAN LAIN.

Yang benar,
Jumie Samsudin

17.6.11

Berbaloikah Ambil Make Up Artist Yang Mahal?

Hi Jumie,

nak tanya sikit.
Selalu I tengok portfolio make-up artis,  model diaorang memang cantik-cantik.  So bila makeup lagi lah stunning rite?  So macam i yang tak  berapa nak cantik pastu badan agam lagi.  U agak berbaloi ker kita ambik MUA yang mahal-mahal ni.  I takut nanti kita bayangkan muka jadi macam Ayu Raudhah ker time bersanding tapi nan hado sebab dah muka kita memang tak cung!!

Yang benar.
Zahira Juhari

Dear Zahira,

Terima kasih atas soalan yang meletops ini.  Kami akan cuba menjawab dengan cara yang terbaik sekali and hopefully ampa puas hati dengan jawapan kami ini.

Tapi sebelum I olls meneruskan dengan jawapan yang meletops.  I olls nak clarify sikit beberapa perkara.  I olls tak sure apakah tahap MAHAL pada pendapat U olls?

Kat Penang I olls rasa make up artist yang mahal ialah RM300 ke atas iaitu I olls dan Kak Baby.  Tapi kalau di Kuala Lumpur,  harga itu ialah biasa untuk make up artist yang baru keluar kursus make up dan baru nak start business okay?  

Marhayam besar - Bunda Nurul Shukor
So yang make up artist mahal yang I olls refer dalam jawapan I olls ialah profesional make up artist seperti Mak ayam Nurul Shukor,  Saidatulnisa,  Ayangkamell,  Amy Janz,  Sheila Mohamed dan mereka-mereka yang seangkatan dengannya.  Satu sesion ialah RM600 hingga RM1200 termasuk hair do. 

Baiklah,  akak kembali kepada soalan yang u olls ajukan.

Pasaipa ampa semua perempuan kat Melesia ini sangat tertipu dengan kecantikan yang disogokkan oleh pihak media.  Kami pernah mengupas perkara ini dalam artikel bertajuk "Kecantikan yang Stereotype".

Jangan tertipu dengan kecantikan yang stereotype.  Kita semua dilahirkan dengan kecantikan yang tersendiri.  Untuk ampa - (KAMI TENGOK FACEBOOK AMPA),  kecantikan ampa ialah pada warna kulit ampa yang tanned,  mata dan juga hidung.  Be confident okay.  Jangan duk bandingkan diri sendiri dengan supermodel.  Supermodel pun teringin nak badan agam macam kita sebab kita ada klivej! Depa takdak!


Berbaloikah ambil make up artist yang mahal?  Jawapan saya BERBALOI dan TAK BERBALOI!


Berbaloi kerana :
  • Hasil mekap yang meletops.  Bayaran tinggi itu sebagai menepati permintaan pasaran berdasarkan hasil make up yang berkualiti.

  • Make up yang cantek akan disemadikan dalam gambar dan gambar itu kita akan tengok sampai tua.

  • Service dia memuaskan hati dan menyenangkan hidup u olls sebagai pengantin.  Tak perlu beratur panjang sebelum dimake up kan dan paling penting they olls akan datang ke rumah untuk menata rias muka u olls.

  • Menggunakan produk yang baik.

  • Ambil satu tempahan saja untuk slot mata yang telah ditempah.  Make up artist yang murah akan ambil 5-10 orang pengantin untuk make up pada satu-satu masa.
Close up meletops untuk muka Dato' Siti Liza for P Ramlee Musical.  Make up done by Nurul Shukor.  Profesional nyahhh! Close up pun nampak macam nipis sangat fondesyen!


Tidak berbaloi kerana :
  • Kalau bajet u olls ciput sampai terpaksa berhutang,  better u olls gunakan freelance make up artist yang harga dia affordable.  Macam saya punya service (CEWAH PROMOT SAT) RM300 - RM350 untuk satu session.  Deposit 50% then balance bayar masa lepas make up.

  • Saranan kami ialah,  try tanya-tanya now ada banyak make up artist yang duk buat iklan kat Facebook dan blog.  U olls tengok hasil kerja mereka dan kalau boleh paling penting,  spend some money untuk buat trial make up dengan depa.
  • So akak cadangkan amiklah free lance make up artist yang macam kami-kami ni.   Hasilnya u olls boleh tengok sendiri. 

And my last point.  Jangan salah faham tugas kami sebagai make up artist.  KAMI HANYA MAKE UP ARTIST dan bukan DOKTOR BEDAH KOSMETIK.   I olls paham kalau u olls bagi gambar Ayu Raudhah dan mintak i olls make up ala-ala daring tapi nude macam dia,  tapi akak TAK BOLEH PAHAM kalau u olls expect muka u olls akan terus berubah menjadi Ayu Raudhah selepas dimekap.

Janganlah paksa diri sendiri untuk jadi Ayu Raudhah.  Sila berpijak di bumi yang nyata.

Walaupun dimekap menggunakan barang NARS dan MAC sekali pun,  dah kalau muka kita ini tahap Boyan Batu Gantung,  so tak payahlah kita nak bermimpi jauh.  Kepada bakal pengantin semua,  berpijaklah di bumi yang nyata.

Amalkan pemakanan yang baik,  exercise dan juga menjaga kecantikan kulit.  Sebab kulit yang cantek akan menyumbang kepada hasil make up yang meletops.

Sekian saja ngomelan kami buat hari ini.  Thanks kepada semua yang masih tak henti - henti nak tanya soalan kat I olls.  Walaupun ada pihak yang kata AKAK SERRRRRRRRRRRR dan akak tak layak untuk menjawab soalan-soalan u olls semua.  Jawapan akak satu saja kepada insan itu (AKAK TAU DIA SELALU BACA BELOG AKAK NI)  :  Tengoklah diri sendiri sebelum nak kata orang.  At least akak sedar diri dan berpijak di bumi yang nyata.

Love,
Jumie Samsudin a.k.a Kak Janz (tiba-tiba)

16.6.11

Pelukis Meletups

Hello semua.  Hari ini akak nak perkenalkan u olls dengan dua insan hebat dalam dunia seni lukis.  Lukisan depa mendapat perhatian dan tumpuan daripada peminat seni lukis dari seluruh dunia sebab keunikan dan nilai seni yang tinggi dan depa sanggup beli lukisan ni semua sampai 10USD pun ada sekeping.  HANG MAMPU?

Tapi apa yang membuatkan dua insan seni ini lebih unik ialah seorang ni baru berumur 4 tahun dan seorang lagi ialah buta sejak lahir!

So macam mana depa lukis?  Ampa tengok sendiri dua video ini.

Aelita Andre - Pelukis Profesional Termuda Di Dunia
Dilahirkan pada 9 Januari 2007.  Bapak dia orang Australia dan mak dia ialah orang Russia.  Depa dua-dua pun penyeni jugak.  Then masa umur dia baru 22 bulan,  sebelum dia belajar jalan dan bercakap,  mak bapak dia dah ajar dia melukis dulu.  Ampa baca the rest of her story here  :  http://en.wikipedia.org/wiki/Aelita_Andre and here http://www.aelitaandreart.com/aelitaandre/Home.html


Ampa mesti terpikiak,  ala budak-budak ni contiang guna cat pastu dia tak tau apa dia lukis.  HEY! Andre bukan lukis merapu-rapu.  Dia tau apa dia lukis dan dia boleh explain kat ampa balik.  They way dia abstractkan sesuatu imej tu memang menarik perhatian peminat seni.  Dia style dah buat show kat New York semua!




Eşref Armağan - Pelukis yang Tidak Pernah Melihat Cahaya
Beliau dilahirkan buta sejak lahir tahun 1953.  Ampa boleh baca more about him here  :  http://en.wikipedia.org/wiki/E%C5%9Fref_Arma%C4%9Fan and http://www.armagan.com/

Ampa pikiak macam mana dia dilahirkan tidak pernah melihat CAHAYA pun boleh melukis?  So satu profesor from University of Toronto,  Canada berminat nak buat satu kajian pasai Armagan.  Dia amazed gila macam mana orang yang buta sejak lahir boleh melukis dengan sangat details siap ada 3D effect,  boleh lukis mana depan mana belakang dan ada shading colours.  Meletops u olls.  Ampa tengok video ini daripada Discovery Channel.




Aku terpikiak dan terpikiak macam manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa depa ni boleh melukis macam ni hebatnya?  Depa tipu ka? Apaka? Apa ka?  Tapi aku terlupa betapa besarnya kuasa Tuhan.  Dia cipta maknusia ni macam macam.  So,  terpikiak awat Dia cipta Dato Siti Liza suara sedap dan muka cantek.  Orang kata Dato' Siti Liza pakai buluh perindu? Tapi Dato' Siti Liza kata,  kalau betui dia pakai buluh perindu,  awat lani baru dia nak pakai?  Mesti mak dia dah pakai lama dulu dan depa kecik-kecik takpayah juai kueh.

So,  kebesaran Allah adalah sangat misteri.  Ilmu Dia sangat maha besar nak banding dengan kita.  Oleh itu,  to explain persoalan yang bermain di minda I olls,  macam mana dia boleh melukis sehebat ini jawapannya sangat senang "Dah Allah anugerah dia dengan bakat ini dan dia tak bagi kat orang-orang lain"

Sekian,  terima kasih.

15.6.11

Cikgu Tadika Yang Berani

Hari itu I olls terbaca berita tentang seorang guru tadika yang sangat berani di sebuah bandar kecil di Mexico.  U olls tau la kan Mexico ni semua gangster paradise.  Juai dadah dah macam juai belacan saja.  Polis pun takut kat para gangster.    Pembunuhan dan aksi tembak-menembak berlaku di kawasan awam macam kat dalam Universal Studio.  Sebab itulah akak,  telah 'lari' dari Venezuela setelah memenangi Miss Venezuela 2003 dan duduk kat Luzernberg selama beberap tahun pastu dapat offer kerja USM kat Melesia ni,  so akak pun duk la Melesia ni.  Alhamdulillah,  walaupun Melesia ni kadar jenayah dia pun horror jugak tapi okaylah kalau nak compare dengan kampung akak di America Latin itu. 

OKAY!!!!!

Sudah bebelan ini.  Akak nak cerita pasai seorang cikgu tadika yang sangat berani.

Cikgu tadika ini bernama Martha Rivera.  Dia merupakan seorang cikgu tadika di sebuah bandar bernama Monterrey, Mexico.  Satu hari ketika dia sedang mengajar anak-anak kecil di tadikanya,  tiba-tiba ada berlaku aksi tembak menembak di depan tadika depa.  PANG PANG PANG!  Kuat u olls.  Akak yang duk terdengar bunyi mercun tak berenti di malam Hari Raya Cina pun dah tak buleh tidur dengan tenang,  inikan pula bunyi tembak menembak yang betui-betui tengah jadi kat depan sekolah tadika u olls.  And u olls bayangkan tak macam mana kalau satu peluru tersesat masuk dalam rumah u olls!

Kalau akak tentu dah tak tentu arah.  Dan akak akan panik gila-gila kat situ.  Dulu masa kat asrama,  masa duk lepak dalam bilik dengan kawan-kawan tiba-tiba dengar budak bilik bawah kena histeria pun akak dah gelabah macam tahi.  U olls tau Martha buat apa?

Dia suruh semua budak -budak dalam kelas dia tunduk dan baring kat lantai pastu dia tarik perhatian budak-budak tu dengan menyanyikan lagu "Barney And Friends" versi latin.  Meletops u olls.  Dan budak- budak tu semua teruih jadi tak takut dan duk relaks saja dengan dia. 

Martha ambil video sepanjang events ni.  Ampa boleh tengok.




Martha mendapat pujian penghargaan daripada pihak berkuasa setempat.  Apa yang dia lakukan adalah sangat berani. 
So itulah akak nak share dengan u olls.  Bayangkan kalau u olls di tempat dia.

ps/  Teringat Cikgu Tadika i nama dia Cikgu Liza.  Satu hari dia kena serang dengan satu makcik di kampung kami kerana menuduh dia bercinta dengan suami makcik itu.  Serangan itu lagi HORROR daripada serangan gangster paradise.  Tapi Cikgu Liza relaks saja sebab tohmahan itu adalah pelasu! I love u Cikgu Liza.

14.6.11

Contoh Aturcara Majlis Perkahwinan Orang Melayu

Dear Jumie,

Sebaik2nya kan la,  bila pengantin sampai kat dewan.  Depa nak kena naik pelamin terus or duduk makan dulu dengan family mentua?  Please advise.

Yang benar,

Muizz Daud

Akak over di hari-hari wedding.  I love wedding day.  Dapat berkumpul dengan adik beradik dan kawan-kawan tersayang. 
Hello Muizz,


Thanks for the question. Sangat inspirasi idea untuk posting dalam artikel blog aku.

Sebagai menjawab soalan hang ini, sebenarnya kita orang Melayu Melesia dah mulai fleksibel tentang aturcara/ program majlis persandingan sebab kita dah masukkan pelbagai nilai-nilai yang berkisar kepada cara hidup kita yang lebih moden tapi tetap menerapkan nilai-nilai agama.

I think now orang Melayu yang lebih peka terhadap nilai agama kita iaitu Islam. Contohnya, kita dah tak bersanding dan merenjis lagi. Pelamin yang disediakan hanya untuk tempat bergambar bersama ahli keluarga dan rakan-rakan.

So kalau hang nak buat aturcara majlis persandingan, tak kisah if hang nak mulakan dengan upacara apa pun dulu.

Ini gambar akak dan kawan akak.  Just nak share dengan u olls,  adalah amat penting untuk u olls melantik seorang pengapit yang baik! Tugas pengapit adalah amat besar sekali.  Tugas mereka bukan sekadar peneman di atas pelamin,  tapi tolong pegang barang-barang penting seperti IC dan sebagainya,  dia juga kena buat apa saja untuk tolong pengantin walaupun kena tolong bagi pakai kasut.  And just nak bagi tips,  kalau boleh.....ada orang PENGAPIT SIMPANAN.  Supaya senang kalau-kalau pengapit u olls tak boleh turn up pada hari berbahagia itu.  Nanti i olls akan buat article pasai pengapit.  OKAY!


Macam family aku, kami dah biasa dengan pengantin tiba terus ke meja makan beradab.  BUKAN NAK KATA PENGANTIN GELOJOH DAN PELAPAK.  Tapi sebab sebagai menghormati keluarga pihak lelaki adalah lebih nyaman kalau depa sampai jer terus bagi depa makan dan relaks sebentar. Kemudian baru pengantin naik ke pelamin, dan kita jemput keluarga pihak laki (peringkat demi peringkat) untuk naik ke pelamin untuk upacara ambil gambar.

Berikut ada beberapa contoh aturcara tentatif yang u olls boleh gunakan sebagai panduan mengadakan majlis persandingan u olls  :
Contoh 1
10 pagi  :  Adik beradik dan saudara mara get ready untuk menyambut ketibaan   tetamu

12 tengahari  :  Tetamu mulai datang

2 petang  :  Pengantin tiba
                  Makan Beradab
                  Bersanding
                  Majlis Merenjis
                  •    Nenek pengantin perempuan
                  •    Dato/ Nenek pengantin lelaki
                  •    Ibu dan bapa pengantin lelaki
                  •    Ibu dan bapa pengantin perempuan
                  •    Saudara sebelah pengantin lelaki
                  •    Saudara sebelah pengantin perempuan

                  Sessi fotografi
                  Karaoke
                  Cabutan Bertuah
                  Game for kanak-kanak

5 petang  :   Bersalam-salam dengan family
Amalan gotong royong di kampung adalah amat best sekali.  Kita yang dah duduk kat tengah-tengah town ni dah takder u olls.  Tapi walaupun kita tidak memasak gotong royong,  kita boleh terapkan nilai-nilai bergotong royong tu dalam perkara lain.
Gambar ini masa akak bersama-sama dengan keluarga angkat akak di Felda Jengka 23 for kenduri Wan dan Fiza.  :)
Contoh 2
10  pagi  :  Adik beradik dan saudara mara get ready untuk menyambut ketibaan tetamu
12 tengahari  :  Tetamu mulai datang
2 petang  :        Pengantin tiba
                       Pertunjukan Silat
                       Bersanding
                       Makan Beradab
                       Sessi fotografi
                       Potong Kek           
5 petang :         Bersalam-salam dengan family

Antara tips-tips lain yang boleh u olls ambil kira sebagai memastikan aturcara majlis berjalan dengan lancar adalah seperti berikut  :
  1. Buatlah meeting sebulan sebelum majlis u olls.  Dalam meeting ini,  jemputlah saudara mara dan kawan rapat yang akan menjadi tunggak-tunggak utama dalam majlis perkahwinan anda nanti.
     
  2. U olls boleh membuat lantikan tugas seperti :

    • Ketua Kenduri - Ketua kenduri bukan mak atau bapak pengantin.  Kalau boleh carik orang yang senior dan mempunyai pengalaman dalam kenduri kendara ni.  Fungsi dia sebagai ketua kenduri adalah amat penting. 
      Nak order tambah nasik (kalau nasik tak cukup),  nak bagi duit beli apa-apa barang at last minute kalau tak cukup,  menjaga seluruh perjalanan kenduri berjalan lancar.  Kita tak mau bagi jawatan ini kat mak dan bapak pengantin sebab mak dan bapak pengantin tugas utama depa ialah menyambut tetamu yang mai di muka pintu dan menerima angpau :)
    • Ketua Bahagian Makan - Ketua bahagian makan ni of coz adalah amat penting bab-bab makan ni.  Dia kena make sure qualiti makan semua okay dan para tetamu semua dapat makan dengan cepat.  Kalau u olls dah lantik caterer untuk jaga ni semua lebih bagus. 

    • Tukang Jaga Bunga Telur - Ini jawatan yang selalu i bagi kat makcik-makcik yang lebih senior.  Dia kena jaga tempat simpan bunga telur ni.  Biasalah...satgi duk letak macam tu ja orang nanti amik tak pasai-pasai dan bagi kat semua orang last sekali tak cukup.  Lebih takut kalau budak-budak kecik duk curik bunga telur dan buat kenduri lain kat belakang pelamin.  Haa...tu lagi raplah.  Terutama sekali,  kalau ampa buat kenduri yang jenis protokol.  Bunga telur saja ada 6 jenis.  Oleh itu,  Tukang Jaga Bunga Telur adalah amat penting sebab dia yang akan determined sapa dapat bunga telur macam mana?  Terpulang kepada pengantin nak sediakan berapa jenis bunga telur.

    • Tukang Jaga Meja Makan Pengantin - Tugas ini adalah amat penting.  Mereka bertanggungjawab agar perhiasan di meja pengantin dengan segala makan semua disediakan dengan sempurna.  And Tukang Jaga Meja Makan Pengantin ni yang bertanggungjawab untuk cedok nasik semua bagi kat pengantin.

    • Penjaga Hadiah-hadiah - Akak selalu bagi tugas ni kat anak-anak dara sunti.  Darjah 4-5. Especially girls...depa sangat suka kalau suruh jaga-jaga hadiah ni.  Bagi depa rasa important juga di majlis kenduri u olls :)

    • Ketua Penyambut Keluarga Pengantin Lelaki / Perempuan - Mak dan bapak pengantin tak sempat nak sambut keluarga pengantin yang baru tiba.  Of coz masa mula-mula depa akan sambut,  tapi Ketua Penyambut Keluarga Pengantin ni tugas dia ialah menyambung sambutan itu.  Selain memastikan semua keluarga pihak lelaki/perempuan mendapat tempat yang sepatutnya,  tugas mereka juga adalah untuk make sure semua ahli keluarga dapat makan kenyang dan dapat hadiah / buah tangan. :)

    • MC / Pengacara Majlis / DJ  :  Kalau u olls dah ada DJ baguslah,  sebab depa dah berpengalaman dalam bab-bab ini.  Kalau u olls nak lantik MC atau pengacara,  memang bagus sekali.  Depa bertanggungjawab untuk menjadi Master of Ceremony.  Kalaupun u olls nak amik MC dalam kalangan ahli keluarga ataupun kawan-kawan,  pastikan u olls mencari MC yang berpengalaman,  mempunyai kemahiran menjadi MC dan paling penting intonasi dan lontaran yang baik.  U dont want you majlis to be like majlis tahlil kat surau kan?  Atau tak mau lah pulak orang ingat kenduri kawen u olls sebagai Pertandingan Ratu Cantek Universe Malaysia? Buat audition dan praktislah betui-betui.



Sekian saja dulu.  Akak tulis ni buat saja-saja buat pandai,  tapi inilah cara dan amalan keluarga akak.  So i olls share dengan u olls semua apa yang menjadi amalan keluarga kami.  Hope u olls semua will benefits from this information.  I love u olls!  Selamat merancang wedding u olls.

13.6.11

Update Make Up by Jumie Samsudin Mei and June 2011

Hello u olls semua.  Susahnya bila tidak ada camera sendiri!  Hakak adalah beberapa job since bulan mengawan cuti sekolah Mei dan Jun 2011.  Tapi disebabkan tidak ada camera sendiri maka proses mengupload hasil-hasil kerja dan sentuhan akak sedikit terbantut.

The DSLR milik akak beli dulu,  siriesly after some time akak baru tau yang akak tak reti pakai dan akak hanya menyumbang kerosakan kepada camera itu.  Oleh itu,  I olls telah bagi kepada Cakcing dan kini akak baru saja membeli satu camera digital Canon Powershot A2200 yang lebih kecil dan mudah dibawa ke mana-mana.  So dua pengantin last week akak sempat amik gambar depa guna camera baru iaitu Zamshima Ayuni dan Ayuni.  :)


But anyway,  these are some of the pictures yang berjaya akak kumpulkan setakat ini.  Yang mana kosong takdak gambar tu....memang takdapat gambar dari pengantin/photographer lagi la. 

For those interested, please contact me for November and December booking. Thank you.  Make Up by Jumie Samsudin | jumie_samsudin@yahoo.com | 0124130060 | http://makeup-by-jumie.blogspot.com/

Zamshima Ayunia Nikah


Ayuni Rahman Engagement

Zamshima Ayunia
Sanding


Okay,  from here on semua pictures I olls ambil daripada Facebook pengantin dan para photographers.  Macam main jigsaw puzzles,  ada banyak yang tak lengkap lagi.
Azlina Baizura
Nikah





Azlina Baizura
Sanding

(gambar takdak lagi)


Hidayah Fahme
Nikah




Hidayah Fahme
Sanding



(Gambar takdak lagi)





Hidayah Fahme
Bertandang

(Gambar takdak lagi)





Nurul Ain Ismail
Nikah




Nurul Ain Ismail
Sanding





Fazli Wahab
Sanding



Shariffah Alawiyah Al- Qadry
Sanding



** Some pictures still missing. Nanti kita akan update lagi. :)

10.6.11

Cadangan Warna Tema Majlis Persandingan untuk 2011/2012 by Jumie Samsudin

Hello u olls!  Musim cuti sekolah June 2011 yang lalu membuatkan I olls terdetik membuat artikel ini.  Of coz,  musim kawen dan mengawan menjelma lagi.  I olls berkesempatan untuk menghadiri beberapa majlis persandingan rakan-rakan yang dicintai.  Thanks u olls kerana menjemput.  Pastu,  yang mana akak tak sempat mengepi,  akak tengok dari Facebook je u olls.  


Dan akak terkejut ----- HEY U OLLS BUAT TEMA MERAH DAN HITAM LAGI KAH?

Seingat-ingat akak,  tema merah hitam di mulakan oleh Mawi dan Ekin sejak tahun 2008/2009 lagi.  Sekarang ni dah almost 2012,  maknanya dah hampir 4 tahun dah trend ni u olls!  Kepada u olls yang dah buat wedding merah dan hitam,  bukannya akak nak mencaras kata tak CANTEK.  Memang cantek....sapa kata tak cantek?  Lagipun u olls dah suka colour itu dan pakej wedding pun bukan akak sponsor kan? 

This is a wake up call kepada semua-semua bakal pengantin,  adakah u olls sedang dan masih merancang tema sanding merah dan hitam?  Trend merah hitam ini dah terlalu lama.  Now dah June 2011.  Apakata u olls consider warna-warna lain yang tengah IN sekarang.  Please consider pendapat I olls ini kerana akak rasa dah terlalu ramaiiiiiiiiiiiiii yang buat wedding merah dan hitam. 

Berikut ialah cadangan warna tema majlis persandingan untuk 2011/2012 by Jumie Samsudin yang u olls boleh consider. 

CANARY YELLOW
(Akak sangat rekemen)
Dulu i olls duk kata colour kuning lembut,  tapi Kak Baby ajar i olls the right name for this colour is Canary Colour.  Macam burung nuri yang kecik-kecik tu kan?  Colour ini sangat cantek untuk most skin colour.  U olls yang kulit tanned pun akan nampak lebih cerah dengan warna ini.  Tak kisah sama ada u olls nak buat tema modern atau tradisional,  u olls pasti nampak klasik dengan warna kuning ini.  :)
Sepupu I dengan dress pendek warna kuning nuri. 
Very the light kan?  U olls jugak boleh gabung dengan bunga-bunga pink kecik macam tu.  Very the classs okay!
One of my bride,  Dayme Fahme yang telah memilih warna ini untuk wedding beliau Mei 2011 yang lalu.  Cantek kan?

TEA ROSE & SALMON
(The new PINK)
Pompuan dan warna pink tidak dapat dipisahkan.  I am tired of u olls semua nak buat colour pink yang sepink-pinknya.  So,  kalau u olls nak buat pink jugak,  why not u olls tukar sikit atau mix match dengan warna tea rose ataupun salmon.  Tea rose dan satu lagi ialah salmon (ikan yang ampa makan mentah-mentah kat sushi tu).  Colour ni memang sangat sesuai untuk u olls yang verver nak buat colour lembut and pastel gitu.  U olls jugak boleh mix dengan warna off-white dan cream untuk dapatkan dekorasi ala-ala English wedding gitu. 

Lea Michelle wearing dress in salmon pink colour.  Dulu akak ingat ni colour PINK! :)
Dapat tak idea ni?  Dia sangat soft,  ada ala-ala oren sikit.  Macam peach pun ada.  :)  Katanya Ayuni dan Rahman akan buat tema warna ini untuk majlis engagement they olls hari Sabtu akan datang ini. 

EMERALD GREEN
(Kembalikan zaman wedding Kak Ziana Zain)

U ollls! Ini ialah favorite colour Kak Baby.  Dulu Ziana Zain buat colour ni masa dia kawen dulu.  Why not sekarang kita start balik trend ini?  Kalau pakai dress hijau ini dengan bunga rose merah besak-besak cantek u olls!  Colour ini sangat sesuai untuk u olls yang nak buat klasik tradisional wedding.  Songket hijau emerel adalah sangat menampakkan u olls seorang pengantin yang mahal.  Paham tak ayat akak ini?
Kak Beyons memakai dress warna emerald green yang sungguh meletops. 
Contoh songket hijau disulan dengan benang emas yang sungguh classic.  Gambar ehsan dari Dinahalim Bridal.  Make sure when u olls nak pakai colour ni,  all the deco semua u olls pilih colour yang sedondon iaitu cream and off white sahaja. 
Ini contoh kalau u olls nak buat something yang lebih modern.  U olls gabongkan dengan warna kelabu dan offwhite.  Dapat inspirasi?

TEAL
(Abang kepada Turqoise)

This is not blue,  this is not green,  this is definitely not turqoise!  Inilah teal.  YES!!!!!!!!!!! Colour ini sangat cantek untuk modern atau traditional wedding.  Sesuai untuk majlis siang atau malam.  And also sesuai untuk wanita agam. 
Contoh dress modern kalau u olls nak buat.
Ini pengantin terbaru yang menerima tempahan daripada The House of Red Gincu.  Surianie telah membuat kerja yang baik untuk wedding Yanie ini.  Dan Surianie gigih duk bagitau orang dia buat warna turqoise,  tapi sebenarnya inilah colour teal.  Make up Yanie adalah dari Sue Cantik Kuala Lumpur.
Simple pelamin deco by The House of Red Gincu.


ROYAL BLUE
(Warna dress wedding Kak Merr di Penang)
Yess............memang i olls minat colour ini.  And i am happy that my friend Mellisa Nadea memilih warna ini untuk wedding dia last weekend.  Deco,  baju dan make up by Puttra Hafizz Penang.  Nanti gambar dah siap,   jangan lupa tagged i okay.  Akak tanya Nadea,  why u olls memilih colour ini,  dia kata sebab "Colour ini jarang orang pakai and susah nak cari," YES! Nadea aku sokong hang. 
Yang royal blue tapi dia nak jadi macam elektrik blue sikit.  Maybe sebab lighting.  Dress ini adalah dari Zac Posen pencipta baju pujaan akak.
Amazing how warna ini boleh masuk dengan canteknya dengan warna kuning kan?  U olls mesti takut kan?  Tapi sebenarnya,  memang cantek kalau warna ini dicampur berdua.  Tapi u olls kena pandai pilih the right shades dan kat mana nak play with these two colours.  Silap aribulan nampak macam muje ranggede. 
Biru gelap ini juga sangat sesuai untuk mix dengan colour seperti purple.  Purple sangat in masa tahun 2009/2010.

TAUPE
(Kelabu Taik Anjing Yang Menawan)

Akak sangat suka colour ini.  Mulanya nak buat tema ini for my wedding,  tapi kuasa biru lebih kuat menjemput akak.  Colour ini nampak sangat mewah untuk majlis siang atau malam.  Untuk u olls yang verver nak buat tema gold yang sangat 2007,  why not u olls pilih colour taupe dan match dengan rona-rona mewah lain seperti rose gold,  bronze and off white.  Sangat mewah u ols. 
Taupe ada banyak shades.  Ada yang dipengaruhi rona brown,  purple dan juga kelabu. 

U got the idea darling?
So,  itulah 6 warna yang akak cadangkan untuk warna-warna tema majlis persandingan untuk 2011 dan 2012.  I hope u olls semua yang dah selamat mentunangkan diri sudi menerima idea-idea yang cuba akak ketengahkan ini.  And if after reading this,  u olls tetap nak buat warna merah dan hitam.  AKAK SERENDER U OLLS! In the end,  u olls yang nak happy on your wedding day kan? 

Anyway,  selamat planning untuk majlis perkahwinan u olls :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE