1.6.11

Astro First Movie Review by Jumie Samsudin - Hikayat Merong Mahawangsa, Dilarang Masuk, Senjakala

From now on,  kalau akak rajin,  akak akan mengreview filem-filem Astro First yang akak dah beli dan tengok.  So u olls bolehlah plan nak amik citer tu atau tak?  Okay?  Sebab akak sokong industri filem Melesia.  Walaupun akak tak pi tengok kat wayang,  tapi at least akak beli Astro First secara LEGAL.  Tak beli CD cetak rompak nyah.  Actually,  akak dah beli banyak juga filem.  Tapi now dah tak available kat Astro First.  So,  lani akak review filem yang akak dah beli dan masih available untuk u olls tengok.

Akak akan buat review pendek-pendek saja.  Dan akak akan bagi A untuk filem ini.  Lagi banyak A lagi bagus!


Cerita Dilarang Masuk di ala-ala filem thriller seram mat saleh.  Takut sangat hantu sana sini bagai.  Darah dan pembunuhan.  Sekali...........ini bukan cerita hantu tapi kawan depa yang dari awal sangat baik dan lemah lembut adalah pembunuh sebenarnya! Pelakon semua baru.  Tak berapa best sangat.  Bilalepak ramai-ramai dengan family,  tengok Cerekarama TV3 lagi best.

Gred :  AA


Mak ingat cita ni syiok sangat gempak.  After kisah epic Puteri Gunung Ledang bersama Kak Tiara Jacquelina, akak ingatkan KRU dapat buat something yang lebih gempak.  Tapi actually very the sedikit hancus.  Actually,  Hikayat Merong Mahawangsa yang digarapkan oleh KRU adalah lebih realistic dan menyangkal idea-idea kayangan melampau dalam hikayat yang diperturunkan oleh nenek moyang kita.  Contohnya,  kalau dalam hikayat tertulis kampung Merong Mahawangsa dilanda garuda,  so kita mesti kita duk ingat burung garuda kan?  Tapi dalam filem ini,  garuda digambarkan sebagai lanun yang kejam. 

Lagi satu i olls tak suka ialah Stephen Rahman.  Why u olls amik dia sebagai Merong Mahawangsa?  Sebab dia terror English dan boleh cakap Melayu?  For me u olls!  Stephen R.  ialah seorang pelakon pentas,  pelakon teater.  So suara and gerak tubuh dia okay,  tapi bila dalam filem banyak focus kat mimik muka dan mata,  barulah kita nampak bahawa Stephen R. pun kena buat lebih banyak research untuk memegang watak seorang HERO Kesultanan Melayu.

Gred : AAA


Akak ada dua perkataan untuk filem ini - NTAH APA-APA!! Wehsss siriesly filem ni banyak nak tiru ala-ala filem Twilight.  Kunonnya Liyana Jasmay balik kampung sebab bawak hati,  dia sedih sebab baru putus cinta.  Pastu kat kampung,  dia terjumpa dengan satu mamat ni yang membela saka.  Cam pukiii sangat! Scene depa bertemu sebijik tiru scene Bella jumpa dengan Edward kat dalam class room tu.  Style Edward cam tak boleh bernapas semua.  Jijik sangat u olls.  Pastu banyak lagi jalan cerita filem ini yang sangat tiru Twilight.  Ampa tengok la sendiri. 

Gred : A

2 comments:

  1. KAmi pun frust dengan Merong Mahawangsa uolss!

    ReplyDelete
  2. senjakala tu pun dah bermaksud twilight jumie ku...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...