17.6.11

Berbaloikah Ambil Make Up Artist Yang Mahal?

Hi Jumie,

nak tanya sikit.
Selalu I tengok portfolio make-up artis,  model diaorang memang cantik-cantik.  So bila makeup lagi lah stunning rite?  So macam i yang tak  berapa nak cantik pastu badan agam lagi.  U agak berbaloi ker kita ambik MUA yang mahal-mahal ni.  I takut nanti kita bayangkan muka jadi macam Ayu Raudhah ker time bersanding tapi nan hado sebab dah muka kita memang tak cung!!

Yang benar.
Zahira Juhari

Dear Zahira,

Terima kasih atas soalan yang meletops ini.  Kami akan cuba menjawab dengan cara yang terbaik sekali and hopefully ampa puas hati dengan jawapan kami ini.

Tapi sebelum I olls meneruskan dengan jawapan yang meletops.  I olls nak clarify sikit beberapa perkara.  I olls tak sure apakah tahap MAHAL pada pendapat U olls?

Kat Penang I olls rasa make up artist yang mahal ialah RM300 ke atas iaitu I olls dan Kak Baby.  Tapi kalau di Kuala Lumpur,  harga itu ialah biasa untuk make up artist yang baru keluar kursus make up dan baru nak start business okay?  

Marhayam besar - Bunda Nurul Shukor
So yang make up artist mahal yang I olls refer dalam jawapan I olls ialah profesional make up artist seperti Mak ayam Nurul Shukor,  Saidatulnisa,  Ayangkamell,  Amy Janz,  Sheila Mohamed dan mereka-mereka yang seangkatan dengannya.  Satu sesion ialah RM600 hingga RM1200 termasuk hair do. 

Baiklah,  akak kembali kepada soalan yang u olls ajukan.

Pasaipa ampa semua perempuan kat Melesia ini sangat tertipu dengan kecantikan yang disogokkan oleh pihak media.  Kami pernah mengupas perkara ini dalam artikel bertajuk "Kecantikan yang Stereotype".

Jangan tertipu dengan kecantikan yang stereotype.  Kita semua dilahirkan dengan kecantikan yang tersendiri.  Untuk ampa - (KAMI TENGOK FACEBOOK AMPA),  kecantikan ampa ialah pada warna kulit ampa yang tanned,  mata dan juga hidung.  Be confident okay.  Jangan duk bandingkan diri sendiri dengan supermodel.  Supermodel pun teringin nak badan agam macam kita sebab kita ada klivej! Depa takdak!


Berbaloikah ambil make up artist yang mahal?  Jawapan saya BERBALOI dan TAK BERBALOI!


Berbaloi kerana :
  • Hasil mekap yang meletops.  Bayaran tinggi itu sebagai menepati permintaan pasaran berdasarkan hasil make up yang berkualiti.

  • Make up yang cantek akan disemadikan dalam gambar dan gambar itu kita akan tengok sampai tua.

  • Service dia memuaskan hati dan menyenangkan hidup u olls sebagai pengantin.  Tak perlu beratur panjang sebelum dimake up kan dan paling penting they olls akan datang ke rumah untuk menata rias muka u olls.

  • Menggunakan produk yang baik.

  • Ambil satu tempahan saja untuk slot mata yang telah ditempah.  Make up artist yang murah akan ambil 5-10 orang pengantin untuk make up pada satu-satu masa.
Close up meletops untuk muka Dato' Siti Liza for P Ramlee Musical.  Make up done by Nurul Shukor.  Profesional nyahhh! Close up pun nampak macam nipis sangat fondesyen!


Tidak berbaloi kerana :
  • Kalau bajet u olls ciput sampai terpaksa berhutang,  better u olls gunakan freelance make up artist yang harga dia affordable.  Macam saya punya service (CEWAH PROMOT SAT) RM300 - RM350 untuk satu session.  Deposit 50% then balance bayar masa lepas make up.

  • Saranan kami ialah,  try tanya-tanya now ada banyak make up artist yang duk buat iklan kat Facebook dan blog.  U olls tengok hasil kerja mereka dan kalau boleh paling penting,  spend some money untuk buat trial make up dengan depa.
  • So akak cadangkan amiklah free lance make up artist yang macam kami-kami ni.   Hasilnya u olls boleh tengok sendiri. 

And my last point.  Jangan salah faham tugas kami sebagai make up artist.  KAMI HANYA MAKE UP ARTIST dan bukan DOKTOR BEDAH KOSMETIK.   I olls paham kalau u olls bagi gambar Ayu Raudhah dan mintak i olls make up ala-ala daring tapi nude macam dia,  tapi akak TAK BOLEH PAHAM kalau u olls expect muka u olls akan terus berubah menjadi Ayu Raudhah selepas dimekap.

Janganlah paksa diri sendiri untuk jadi Ayu Raudhah.  Sila berpijak di bumi yang nyata.

Walaupun dimekap menggunakan barang NARS dan MAC sekali pun,  dah kalau muka kita ini tahap Boyan Batu Gantung,  so tak payahlah kita nak bermimpi jauh.  Kepada bakal pengantin semua,  berpijaklah di bumi yang nyata.

Amalkan pemakanan yang baik,  exercise dan juga menjaga kecantikan kulit.  Sebab kulit yang cantek akan menyumbang kepada hasil make up yang meletops.

Sekian saja ngomelan kami buat hari ini.  Thanks kepada semua yang masih tak henti - henti nak tanya soalan kat I olls.  Walaupun ada pihak yang kata AKAK SERRRRRRRRRRRR dan akak tak layak untuk menjawab soalan-soalan u olls semua.  Jawapan akak satu saja kepada insan itu (AKAK TAU DIA SELALU BACA BELOG AKAK NI)  :  Tengoklah diri sendiri sebelum nak kata orang.  At least akak sedar diri dan berpijak di bumi yang nyata.

Love,
Jumie Samsudin a.k.a Kak Janz (tiba-tiba)

19 comments:

  1. Ada sebab certain MUA charge mahal/murah. Terpulang kepada kita sendiri untuk menilai hasil kerja mereka.

    Yang kami musykil, kenapa makeup pengantin di Malaysia kebanyakan mengubah rupa asal pengantin & macam tepung gomak? Yang berkulit Beyonce, nak jadi Selena Gomez. Tak sesuai uols! Tengok pengantin omputih, kadang macam tak makeup langsung.

    ReplyDelete
  2. Thanks for the comment dear. I will answer that questions on my upcoming posting :)

    ReplyDelete
  3. make up ni utk serlahkan seri wajah kita... bukannya nak ubah rupa asal kita... for me, less is better... dpt cover cela2 di muka dan nmpk berseri, dah cukup... kalau tebal mcm opera cina tu x nama ngantin dah... hahahahhahah.... u think la urself...

    ReplyDelete
  4. Kak zura ampa jawab topik dalam blog ini atau komen Azreena?

    ReplyDelete
  5. kak jumie nak tanya sket katakan sy nak amek khidmat kak jumie utk 2 hari di alor star hari pertama Make Up utk nikah n hari kedua utk sanding adakah sy perlu sediakan accmodation utk kak jumie? Tq kerana sudi utk menjwb!

    ReplyDelete
  6. dua2 kot jumie.... sbb ramaiiii jugak org2 yg jarang mekap nih, bila time kawin ja nak soh mekap bagi jadi muka artis tu la.. artis ni la... buat ape??? cukup la kita ada sorang ja siti nurhaliza... sorang ja ayu raudah... yg penting, mekap tu dpt menyerlahkan kecantikan asli yg kita ada... itu yg terbaikkk... tak gitu ke cik jumie? correct me if i'm wrong...

    ReplyDelete
  7. Kak Zura, kami sokong ampa kata tu. Bila kita kawen, kita semua nak cantek. Tapi jadi diri sendiri la kan? Takkan nak jadi JLO atau Ziana Zain.

    Arep : HANG NAK KAWEN KA? Tak reti nak PM aku?

    ReplyDelete
  8. kelazzz ang.. siap puji kulit, mata and idung iolzz yang x berapa nak cung nie.. (tetiba rasa cung!!) hahaha.. anyway tqvm sebab jawab soklan i nie.. siap buat entry khas.. u mmg layak nak jawab soklan lah Jumie, sbb u jawab x der nak cover2 baik punya.. u jawab ikhlas dari hati.. ini yang sebenarnya diperlukan oleh bakal pengantin dlm membuat pilihan yg tepat.. anyway thanks again dear..

    ReplyDelete
  9. Actually it depends, x semestinya yg mahal tu cantik..Certain MUA yg kuar magazine or tv, charge mahal tp hasil kerja still x memuaskan. It does not mean if kuar magazine or tv bagai they are good but ada jugak yg btol2 bagus mcm Mak Hayam Nurul, Kak Saidatulnisa, Razlan, etc. As for me i charge sedang2 je la, so that most clients can afford to pay and look good.

    One more thing is make up yg cantik bkn depends pada brands ya..Xsemestinya sume brg MAC, Make Up Forever or Dior are really gud (i do love the MAC eyeshadow). Sebenarnya, cara pengolahan, placement shading yg btol and blending are the most important yg buat org jd cantiq.

    Kebanyakan sekrg org kat Melesia yg jd MUA ni bkn sebab passion tp sbb money come 1st, so ada yg mekap cincai jer...opps..Kelemahan teknik pengajaran kat sini (especially Malay) xde include sgt teknik penataan cahaya and foundations colors mixing, tu yg kekadang muka jd tepung goma..

    Kesimpulannya, kepada org yg nak cr make up artist, go through their profil dulu especially gambar yg x di 'edit' coz dr situ bleh tau keupayaan dia org and do make trial jugak..Mahal x semestinya cun and murah x semestinya buruk, sometimes ada jugak newcomer yg btol2 ada passion (and buat make cantik) and charge murah and they are really good for those yg low budget..

    ReplyDelete
  10. I sokong dengan kata-kata Emi. Maybe apa yang Emi komen adalah berdasarkan nilai-nilai pengalaman buat make up job di KL? Kan?

    Macam kami kat Penang ni strunggle sikit la babe. We go for kepuasan dan nak buat terbaik for the customer. Bukan duit semata-mata. Apalah yang sangat bayaran itu kalau nak dikira dengan effort dan masa yang kami dah habiskan untuk customer.

    Cuma kat Penang ni, make up murah sampai RM50 untuk satu mekap! Itu memang saja bagi murah atau nak caras business orang lain?

    ReplyDelete
  11. Yup that is my experience here..Kalu RM 50.00 mengcaras namanya tp for me if kita buat dgn ikhlas, org akan nampak hasil tu and org akan dtg kat kita jugak kalu kita berusaha..

    ReplyDelete
  12. Sokong dengan kata-kata kak Emi, sebenarnya itulah maksud I, bayar mahal tapi hasil x seberapa.. tapi pada I kalau yg betul2 ada nama for sure berbaloikan..

    Jumie siyes makeup sampai harga RM50 jer? aiyoooo itu macam nak caras business org jer tu.. !!

    ReplyDelete
  13. Macam I punya rating, let's be telus here. RM300-RM350. Make up and hair do. Bayar assistant RM50 (jika perlu), bayar hairstylist yang ikut (RM100), tinggal RM200 kat i. Tolak minyak dalam RM50 sebab nanti nak amik dan antar hairstylist adalah tugas i olls. Baki kat i only RM150. Okay la noks....mak buat simpan ASB. Kan?

    U olls. Kat Penang ada make up artist yang amik RM50 ya. If he is reading this and kalau dia marah, akak tak kisah. Tapi akak cakap benda yang betul. Dia amik RM50. Tapi satu session make up dia amik sampai 10 orang. Kesian kepada para customer beliau yang kelihatan sedih di hari PALING PENTING dalam hidupnya.

    I faham dia cuba membantu para pengantin tersebut, tetapi pada masa yang sama kita kena educate pengguna / pelanggan kita. Siapa lagi yang nak pertahankan kredibiliti make up artist kalau bukan make up artist sendiri.

    Saya suka kalau freelance MUA yang baru nak mula business starts dengan harga RM150-RM180 satu session. Sebagai permulaan nak menaikkan nama. Itu bukan MENCARAS BUSINESS OKAY.

    ReplyDelete
  14. hahahaha!!!! belum lagi la kak jumie of coz kalau saya nak kawen sy akan PM kak jumie untuk selanjutnyer...

    ReplyDelete
  15. hahahaha... kami kalo nanti nak pilih MUA kami nak dia bleh mekap kami nampak matured sikit kena ngan umok...

    haha... boring ah pi mana pun orang ingat kanak2 rebina lagi. tinggi tak capai tahap standard dah ah. ni siap pakej muka budak2 lagi.

    sampai la ni ah single. tak best ah nak lepak ngan membe seme dah kawen. ah.

    ReplyDelete
  16. Kakak tidak menjawab soalan saya; "Kenapa mekap orang melesia macam leh guling pisang ataih muka lepaih tuh teruih goreng, tapi omputeh simple n natural jer, tadek berbeulu mata bagai"

    Sila jawab :)

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  17. Sat nyah...mak tengah buat research lagi. Itu artikel lain ya :)

    ReplyDelete
  18. berpijak di bumi yang nyata..saya setujuuuu sgt ;) :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...