Haizi Khalid

Tunetalk

Glowbro Marine Collagen

UK Clark Sales

10.6.11

Cadangan Warna Tema Majlis Persandingan untuk 2011/2012 by Jumie Samsudin

Hello u olls!  Musim cuti sekolah June 2011 yang lalu membuatkan I olls terdetik membuat artikel ini.  Of coz,  musim kawen dan mengawan menjelma lagi.  I olls berkesempatan untuk menghadiri beberapa majlis persandingan rakan-rakan yang dicintai.  Thanks u olls kerana menjemput.  Pastu,  yang mana akak tak sempat mengepi,  akak tengok dari Facebook je u olls.  


Dan akak terkejut ----- HEY U OLLS BUAT TEMA MERAH DAN HITAM LAGI KAH?

Seingat-ingat akak,  tema merah hitam di mulakan oleh Mawi dan Ekin sejak tahun 2008/2009 lagi.  Sekarang ni dah almost 2012,  maknanya dah hampir 4 tahun dah trend ni u olls!  Kepada u olls yang dah buat wedding merah dan hitam,  bukannya akak nak mencaras kata tak CANTEK.  Memang cantek....sapa kata tak cantek?  Lagipun u olls dah suka colour itu dan pakej wedding pun bukan akak sponsor kan? 

This is a wake up call kepada semua-semua bakal pengantin,  adakah u olls sedang dan masih merancang tema sanding merah dan hitam?  Trend merah hitam ini dah terlalu lama.  Now dah June 2011.  Apakata u olls consider warna-warna lain yang tengah IN sekarang.  Please consider pendapat I olls ini kerana akak rasa dah terlalu ramaiiiiiiiiiiiiii yang buat wedding merah dan hitam. 

Berikut ialah cadangan warna tema majlis persandingan untuk 2011/2012 by Jumie Samsudin yang u olls boleh consider. 

CANARY YELLOW
(Akak sangat rekemen)
Dulu i olls duk kata colour kuning lembut,  tapi Kak Baby ajar i olls the right name for this colour is Canary Colour.  Macam burung nuri yang kecik-kecik tu kan?  Colour ini sangat cantek untuk most skin colour.  U olls yang kulit tanned pun akan nampak lebih cerah dengan warna ini.  Tak kisah sama ada u olls nak buat tema modern atau tradisional,  u olls pasti nampak klasik dengan warna kuning ini.  :)
Sepupu I dengan dress pendek warna kuning nuri. 
Very the light kan?  U olls jugak boleh gabung dengan bunga-bunga pink kecik macam tu.  Very the classs okay!
One of my bride,  Dayme Fahme yang telah memilih warna ini untuk wedding beliau Mei 2011 yang lalu.  Cantek kan?

TEA ROSE & SALMON
(The new PINK)
Pompuan dan warna pink tidak dapat dipisahkan.  I am tired of u olls semua nak buat colour pink yang sepink-pinknya.  So,  kalau u olls nak buat pink jugak,  why not u olls tukar sikit atau mix match dengan warna tea rose ataupun salmon.  Tea rose dan satu lagi ialah salmon (ikan yang ampa makan mentah-mentah kat sushi tu).  Colour ni memang sangat sesuai untuk u olls yang verver nak buat colour lembut and pastel gitu.  U olls jugak boleh mix dengan warna off-white dan cream untuk dapatkan dekorasi ala-ala English wedding gitu. 

Lea Michelle wearing dress in salmon pink colour.  Dulu akak ingat ni colour PINK! :)
Dapat tak idea ni?  Dia sangat soft,  ada ala-ala oren sikit.  Macam peach pun ada.  :)  Katanya Ayuni dan Rahman akan buat tema warna ini untuk majlis engagement they olls hari Sabtu akan datang ini. 

EMERALD GREEN
(Kembalikan zaman wedding Kak Ziana Zain)

U ollls! Ini ialah favorite colour Kak Baby.  Dulu Ziana Zain buat colour ni masa dia kawen dulu.  Why not sekarang kita start balik trend ini?  Kalau pakai dress hijau ini dengan bunga rose merah besak-besak cantek u olls!  Colour ini sangat sesuai untuk u olls yang nak buat klasik tradisional wedding.  Songket hijau emerel adalah sangat menampakkan u olls seorang pengantin yang mahal.  Paham tak ayat akak ini?
Kak Beyons memakai dress warna emerald green yang sungguh meletops. 
Contoh songket hijau disulan dengan benang emas yang sungguh classic.  Gambar ehsan dari Dinahalim Bridal.  Make sure when u olls nak pakai colour ni,  all the deco semua u olls pilih colour yang sedondon iaitu cream and off white sahaja. 
Ini contoh kalau u olls nak buat something yang lebih modern.  U olls gabongkan dengan warna kelabu dan offwhite.  Dapat inspirasi?

TEAL
(Abang kepada Turqoise)

This is not blue,  this is not green,  this is definitely not turqoise!  Inilah teal.  YES!!!!!!!!!!! Colour ini sangat cantek untuk modern atau traditional wedding.  Sesuai untuk majlis siang atau malam.  And also sesuai untuk wanita agam. 
Contoh dress modern kalau u olls nak buat.
Ini pengantin terbaru yang menerima tempahan daripada The House of Red Gincu.  Surianie telah membuat kerja yang baik untuk wedding Yanie ini.  Dan Surianie gigih duk bagitau orang dia buat warna turqoise,  tapi sebenarnya inilah colour teal.  Make up Yanie adalah dari Sue Cantik Kuala Lumpur.
Simple pelamin deco by The House of Red Gincu.


ROYAL BLUE
(Warna dress wedding Kak Merr di Penang)
Yess............memang i olls minat colour ini.  And i am happy that my friend Mellisa Nadea memilih warna ini untuk wedding dia last weekend.  Deco,  baju dan make up by Puttra Hafizz Penang.  Nanti gambar dah siap,   jangan lupa tagged i okay.  Akak tanya Nadea,  why u olls memilih colour ini,  dia kata sebab "Colour ini jarang orang pakai and susah nak cari," YES! Nadea aku sokong hang. 
Yang royal blue tapi dia nak jadi macam elektrik blue sikit.  Maybe sebab lighting.  Dress ini adalah dari Zac Posen pencipta baju pujaan akak.
Amazing how warna ini boleh masuk dengan canteknya dengan warna kuning kan?  U olls mesti takut kan?  Tapi sebenarnya,  memang cantek kalau warna ini dicampur berdua.  Tapi u olls kena pandai pilih the right shades dan kat mana nak play with these two colours.  Silap aribulan nampak macam muje ranggede. 
Biru gelap ini juga sangat sesuai untuk mix dengan colour seperti purple.  Purple sangat in masa tahun 2009/2010.

TAUPE
(Kelabu Taik Anjing Yang Menawan)

Akak sangat suka colour ini.  Mulanya nak buat tema ini for my wedding,  tapi kuasa biru lebih kuat menjemput akak.  Colour ini nampak sangat mewah untuk majlis siang atau malam.  Untuk u olls yang verver nak buat tema gold yang sangat 2007,  why not u olls pilih colour taupe dan match dengan rona-rona mewah lain seperti rose gold,  bronze and off white.  Sangat mewah u ols. 
Taupe ada banyak shades.  Ada yang dipengaruhi rona brown,  purple dan juga kelabu. 

U got the idea darling?
So,  itulah 6 warna yang akak cadangkan untuk warna-warna tema majlis persandingan untuk 2011 dan 2012.  I hope u olls semua yang dah selamat mentunangkan diri sudi menerima idea-idea yang cuba akak ketengahkan ini.  And if after reading this,  u olls tetap nak buat warna merah dan hitam.  AKAK SERENDER U OLLS! In the end,  u olls yang nak happy on your wedding day kan? 

Anyway,  selamat planning untuk majlis perkahwinan u olls :)

36 comments:

  1. sangat membantu. malangnye blum tau bile nak kawin lg. haha..x sabar le nak tguk ape kaler jumie gn tym kawin nti

    ReplyDelete
  2. Please grey/taupe. BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKK sangat pengantin pakai color ni. Imho, nampak tak berseri kalau pakai color gini. Nampak suram & tak ceria. This wedding uols.

    And please, no color striking2. Nak buat color apa pun boleh tapi biarlah lembut or dalam perkataan lain, pastel.

    And pink. OMG tolonglah jgn pink yang sepink pinknya. Dusty pink salmon pink, yes. Dua color ni memang cantik. In fact, masuk dalam my list. Hehe.

    Jumie, hang tau aku akan vote color apa :p Canary yellow & salmon pink!

    ReplyDelete
  3. Btw, Yanie sgt cantik! Congrats to her!

    ReplyDelete
  4. Cik Chinta...takpa....nanti mai time wedding awak..kita akan buat prediction colour lagi...

    Reena, thanks again for being the first to comment on my article today. Babe, i vote for u to buat dua dua colour ni....salmon blah laki...blah pompuan buat yellow :)

    ReplyDelete
  5. thanks Jumie,

    Already pick Teal for my side.. match with purple.. lelaki pulak pilih salmon pink match with white.. nampaknya i boleh masuk dlm list u lah erk.. hehehe

    ReplyDelete
  6. Tahniah u olls very the taste taste bangsawan :)

    ReplyDelete
  7. nak vote untuk color royal blue dengan emerald green ;) ..memang cantik sesangat.

    biar semua orang duk tenung pengantin je..

    ReplyDelete
  8. hy u ols...
    masa wedding kami haritu, reason kami amek mirah dan hitam bukan sebab ramai org pilih kaler tu, even kami pun xtau apa thema kaler yg 'in ' waktu tu. kami pilih warna merah hitam sebab mmg kami suka warna tu.hehe...
    my yanie so cantik on that day !heheh.thks to red gincu , yani bgtaw dia hepy with the servis :)

    ReplyDelete
  9. Intan sentaps :p *larikkk

    Uols, malu plak kami asyik jadi 1st komentar. Nak buat macam mana pagi2 bukak blogger.com, blog hampa yang paling atas skali update. Haha.

    Pasal color ni, bf kami kata mak dia nak buat kaler kuning. Belah kami, kami tak decide lagi. Feningggg.

    ReplyDelete
  10. Intan dont la feels like this. Kami pun dah pernah cakap kat ampa benda ni. Tapi u memang suka colour ni takpala...Kami tak kata pun tak cantek. Cantek....cuma terlalu banyak orang buat kaler ni. So, kami memberi cadangan agar kita tidak menjadi seperti kesamaan yang lain.

    Reena....u olls tak mau cuba emerald green?

    ReplyDelete
  11. saya vote for canary and tea rose. so sweet. tapi kalau laki gelap susah nak match. sian dia.

    masa saya kawin 3 tahun lepas saya pilih kaler turqoise lembut. sebab tu je kaler yang sesuai dgn skin kami laki bini. nak putih kontra sangat nak biru tua tenggelam pulak. sian kami.

    and the electric blue mmg meletop. sungguh menarik perhatian. kalau dress mmg cun. songket tak kot.

    ReplyDelete
  12. huwaaaaaa...
    kami tak sentap....azreena jaat la jumie :((((((

    tp kami mmg perasan lepas kami choose kaler merah hitam dgn kak baby, bila kami p kenduri, adalah dlm 3-4 psgn yg amek sama mcm kami...naseb u ols kuaq artikel ni lepas kami dah kawen hee...
    jumie jgn lupa jemput kami p kenduri ampaa !:D:D:D

    ReplyDelete
  13. Intan adalah seorang yang setiap kali dia cakap dengan Jumie Samsudin dia akan akhiri ayatnya dengan "NANTI AMPA KAWEN JANGAN LUPA JEMPUT KAMI,"

    ReplyDelete
  14. Jumie, kita share post ni kat fb untuk rujukan bff kita. Thanks ya for the tips.

    ReplyDelete
  15. setujuu sangat...

    plus green emerald memang dalam perancangan utk tema kaler wedding awal thn depan.. tapi rsnya nk mix sket dengan gold ala2 theme jimmy kawen. kaler tu mmg terbaik. x penah tgk lg org buat kecuali retiss.. dlm masa yg sama royal blue pon antara yg shortlisted.. antara 2 kaler ni la yg akn jd tema wedding thn depan. =)

    btw mnx share entry ni :)

    ReplyDelete
  16. Thanks Jumie..
    Memang nak Emerald or Royal Blue
    Tapi apakan daya mak bonda tetap dengan penderian beliau mahukan Itam Merah, gothic katanya, layan jelaa..

    ReplyDelete
  17. alamak! dh tempah merah hitam..ahahahah..mmg minat merah pun..ekekeke

    ReplyDelete
  18. salam sume..sy org baru yg baru bertunangan yg baru gak fenin mikio tema kaler den nnt..huhu..we love blue purple..tp byk sgt biru n purple..

    ReplyDelete
  19. wowwwwww!!!sangat cantik la...serius :)

    ReplyDelete
  20. ASSALAMUALAIKUM
    kak jumie.
    hehe... sy promot entri akak ni kat fb hatta dolmat. huhu
    sbb dia tya kitorang suke kaler kuning tak. haha

    tu je. huhu

    ReplyDelete
  21. wahhh sgt membantu post akak nih! i like! tgh mencari2 warna tema utk wedding nxt yr..thnx kak!

    ReplyDelete
  22. like... thanks for a great idea...
    trus choose canary yellow for my big day..
    en tunang pun kata cantik..lega!! da.xpening me nk pikir2... i heart u la..hehe...

    ReplyDelete
  23. mcm best je warna teal 2...like3...

    ReplyDelete
  24. SALAM..sye bakal mendirikn masjid pd hujung thn nie...sye tgh pening memilih tema tuk ari tue..blh tk jumie bgkn cadangan .apa pndangan jumie klu ye pilih kelau & merah..adakah warne nie wrne lme?

    ReplyDelete
  25. thx dear! Your blog really helpful! I nak tawen bulan May tahun ini, tgh gigih carik kaler tema yg sesuai utk i dan chenta hati i.. dua2 kami berkulit agak gelap huhu.. boleh cadangkan kaler apa x syg?

    TQVM Mrs. Khafi! ;)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum sis...ur post ni sgt2 membantu....AiDa pilih kaler yellow canary tu for my big day end of dis year....cantik sgt...nak tnya pelamin tu bole tempah x? macam mana ye kak jumie?

    ReplyDelete
  27. sy NAK SANGAT2 baju pengantin emerald green tu..
    cam baju wedding bertandang Elyana..

    tapi, being XXL size bride-to-be, the choice is not ours.. =( =(
    sedih sangat sbb takde butik pengantin yg ade baju warna tu in my size..

    *nangis

    ReplyDelete
  28. Jumie, tengs for the wonderful idea ! ok, my wedding theme will be TEAL ! colour neh sgt chantek and rare..smpikan na cr riben, wat goodies bag items pon agak ssh sbb choice ta byk. (but I enjoy it ! thrill sgt) Teal byk di gunakan dkt wedding kat oversea, cuma kat Malaysia kita ta exposed sgt dgn kale neh..

    ReplyDelete
  29. hye jumie...
    what a wonderful idea with very fabulous colours!! hehe really helping me & my frens to decide which colour IN for this year... n OMG my favourite color is Salmon pink.. i heard @ perak call this color pink belacan.. hahaha nice!! for my engagement i luv to choose pink salmon... tq jumie...

    ReplyDelete
  30. i love your blog sis.. ur ideas, n everything! i've got many useful infos here.. tengss~

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com