Sumbangan untuk Anak Anak Rohingya






Assalamualaikum u olls semua,

Semuanya bermula apabila Prof Zam menjemput aku menjadi pengacara majlis merangkap penyanyi selingan untuk Konsert Perdamaian USM pada September 2013 yang lalu. Datuk Ramli Sarip, bapa ROCK MALAYSIA dijemput sebagai penyanyi utama. Konsert yang diadakan di Dewan Budaya USM ini terbuka kepada orang ramai dan tiket adalah percuma. Terdapat pelbagai pengisian sepanjang konsert itu yang merupakan sebahagian daripada Peace Week USM. Aku sangat bertuah kerana pada malam itu juga, aku berpeluang untuk berduet dengan Datuk Ramli Sarip secara akustik. YEHA! Read here : THE USM Peace Week 2013 dengan tema "Peace is Our Culture" : Pengalaman Menyanyi Dengan Ramli Sarip

Okay, dah tersasar sikit daripada cerita utama. Pada malam konsert itu juga, pihak penganjur turut menjemput beberapa anak pelarian Rohingya untuk membuat persembahan nasyid. So, Kak Ina (pembantu Prof. Zam) menyerahkan budak-budak ni kat aku masa di back stage.

”Jumie, hang tolongla depa suruh prektis nyanyi dulu sebelum naik pentas. And bagitau and ajak depa satgi nak buat macam mana”

5 orang anak Rohingya join aku di bilik persalinan. Depa berpakaian biasa, sedikit lusuh. Yang lelaki pakai seluar dengan T shirt atau baju kemeja dan bersongkok, manakala yang perempuan berbaju kurung dan bertudung. Kalau anak-anak kita, pakat nak naik pentas, mesti dah berbling-bling baju kan?

Depa mudah mesra dengan aku. Selepas depa dah faham apa nak kena buat bila aku jemput depa naik pentas nanti, aku pun melayan kerenah depa. Si Jamaluddin yang paling heboh sekali. Dia sibuk suruh aku amik gambar dia menggunakan camera telefon. Posing mengalahkan guru silat, silang panggung atas kerusi. Dia seronok tengok gambar dia sendiri dalam camera phone aku. Yang perempuan, bernama Sabikanur turut ambil kesempatan. Dia posing 1 Malaysia, sambil jari telunjuk di tuju ke atas. Aku duk terbayang kenangan dengan depa lagi.

Itu setahun yang lalu, tahun ini sekitar Julai 2014, Kak Ina jemput aku untuk menghadiri majlis perasmian Sekolah Damai. Sekolah yang ditubuhkan atas inisiatif kemanusiaan oleh Unit Penyelidikan dan Pendidikan untuk Perdamaian (REPUSM a.k.a Peace Unit USM) dengan kerjasama dari Kelab Perdamaian Universiti Sains Malaysia (KeDAMAI-USM) dan Rohingya Society Malaysia (RSM) bagi membantu anak-anak pelarian terutamanya Rohingya bagi mendapatkan asas pendidikan.

“Kak Ina....sorry. I busy tak boleh nak singgah pi kat program U,” majlis perasmian diadakan pada waktu kerja. So I tak sempat la nak pi.

“Takpa Kak Ina, nanti Jumie cari masa, Jumie pi sendiri sekolah tu. Bawak makanan ka apa apa la. Nanti Jumie buat review bubuh dalam blog. Kita boleh warwarkan kepada orang awam,” kata aku lagi.

Ting tong tiang. Cepat masa berlalu, nenjia pada 10 Disember 2014 yang lalu barulah aku berkesempatan untuk melawat Sekolah Damai. Pada hari istimewa itu, aku bawak Kak Eder (my mother) untuk bersama melawat Sekolah Damai.

Sekolah ini telah didaftarkan dibawah UNHCR (United Nation High Commissioner for Refugees), bahagian pendidikan. Pelajar-pelajar ini juga telah didaftarkan di bawah UNHCR di Kuala Lumpur. Bermula dengan sekolah hujung minggu dengan dibantu oleh pelajar-pelajar kelab Perdamaian USM (KeDAMAI-USM), kini sekolah tersebut telah dibuka sebagai sekolah harian dari Isnin hingga Jumaat dengan menempatkan seramai 60 orang pelajar dengan dibantu oleh 3 orang guru sepenuh masa. Atas permintaan, jumlah pelajar akan ditambah sehingga 120 orang pada tahun hadapan. Buat masa ini, operasi sekolah ini dibiayai sepenuhnya oleh rakan-rakan dan orang luar yang bermurah hati membantu dalam aktiviti kemasyarakatan ini.

Kami tiba lebih kurang 10 pagi, ditemani oleh Faiz and Naim, rakan pelajar USM yang rapat dengan aku. Depa yang tunjuk jalan. Setibanya kami di Sekolah Damai, kami disambut oleh beberapa pelajar dari KeDAMAI-USM.


Sibuk kami mengangkat makanan dan hadiah masuk ke dalam sekolah yang merupakan sebuah rumah 2 tingkat, si anak-anak pelajar yang tadi belajar tiba-tiba jadi eksaited. Mereka berlari-lari, menjerit-jerit dan melompat-lompat. Cikgu-cikgu terpaksa mengawal pergerakan anak-anak ini semua. Kak Ina pula dah macam cikgu besaq, dia yang paling garang sekali.


”Jumie...sorryla depa bising sikit. Selalu depa behave. Maybe hari ni sebab ampa mai kot. Depa eksaited lebih,”


Semua pelajar diminta berkumpul dan membuat bulatan, aku memang tak ada apa-apa perancangan pun. Ikut jer apa yang Kak Ina nak buat.


”Murid-murid, hari ini kita ada tetamu iaitu Aunty Jumie and Nenek Eder, depa bawak makanan untuk kita semua dan juga hadiah. Cikgu tengok cupcakes pun ada. Baiklah, sebelum kita semua makan, cikgu nak jemput Nenek Eder untuk bagi sepatah dua kata,” tiba-tiba Kak Ina suruh mak I bagi ucapan.


Cupcake yang sedap dari Rina's Bake With Love





Mak I terkedu, pastu dia kalih kat aku “Jumie....Mak tak boleh cakap...satgi mak nak nangeh,” bahagian atas mulut mak aku mula nak jadi panjang sebab tahan menangis. Apala punya turr. So I pun bercakaplah.


”Assalamualaikum murid-murid semua. Terima kasih semua kerana sudi menjemput kami ke sekolah kamu semua hari ini. Bersempena dengan itu, Aunty ada berita gembira untuk semua, Aunty bawak nasik dengan ayam masak kurma. Kawan Aunty masak...sedappp....” aku nampak muka budak budak tu duk eksaited. Ada yang duk goncang badan kawan depa kat sebelah sebab seronok.


”Aunty juga bawak hadiah untuk semua, ada alatulis, pencil box dan buku. Bila kamu semua dah dapat hadiah, Aunty nak kamu semua belajar rajin-rajin dan dengar cakap cikgu. Tadi Aunty tengok semua orang tak tau duduk diam. Tak dengar cakap cikgu. Lepas ni, kalau kamu nakal, cikgu-cikgu kamu akan report kat Aunty...lepas ni Aunty tak mau datang sini dah,” gituuu akak membuat ucapan ala-ala Cikgu Sekolah Rendah di hadapan perhimpunan. Suasana riuh dalam kalangan pelajar-pelajar semua. Ada yang buat muka-muka macam takut reaksi kepada peringatan garang I. Comels sungguh depa ni.


Sesi memberi ucapan ala-ala cikgu sekolah.







Selepas beratur, kami pun mengagihkan hadiah-hadiah kepada para pelajar. Setiap pelajar yang nak ambil hadiah, aku tanya “Nak pencil box colour apa?” sajalah bagi depa seronok boleh pilih. Hati aku tersentuh bila seorang tu kata kat aku “Cikgu...cikgu...terima kasih!! Saya punya pensel memang sudah pendek,” dia tunjuk ukuran penselnya menggunakan jari. Aku macam nak menangis. Tapi aku sambung buat lawak kat dia “Haa...kamu dapat pensel baru jangan duk gerumit (sharpen) banyak-banyak. Nanti pendek lagi cikgu tak bagi dah,” budak itu tersengeh dan berlalu.

Berpeluh-peluh I olls dan Faiz duk membagi hadiah. Habis dah semua rambut blow kepok-kepok semua. LOL



Masa makan menjadi riuh. Depa seronok makan nasi putih, ayam masak kurma dan sayur ubi yang kawan I olls masak khas untuk depa. Depa duk pi kat mak I, “Nenek...nenek....sedap......” Mak aku duk mai nak sebak dah. Tapi syukur mak tak menangis. Ish tak maula nangis depan depa kan. Kita kena happy happy.


Thanks Nizal sebab sponsor kami makan meletops. U olls semua boleh tempah catering for mesyuarat, kenduri dan lain-lain dengan Nizal di Barak's Best. Specialty MURTABAK and NASIK TOMATO!! Sila layari : Barak's Best





Usai makan, tanpa kami suruh dan bagi arahan, semua pelajar cuci pinggan mereka sendiri dan pulangkan kepada meja kami. Masa rehat yang terluang ini, depa juga ambil kesempatan untuk bersembang dengan aku.

Jamaluddin, yang dulu menyanyi nasyid dengan aku adalah yang paling eksaited.

”Cikgu dulu menyanyi USM kan....haa...saya ingat,”

Aku gelak sambil menggosok-gosok kepala dia. Gigi arnab dia tersembul keluar sebab senyuman dia tak berenti.

”Cikgu...nanti saya mau pi US,”

”Hang nak pi US? US apa?” tanya I lagi.

”Saya sudah dapat card. Saya satu family semua dapat pi USA. Nanti saya duduk sana la cikgu...” WOHHHOO! USA bak hiang.

Untuk pengetahuan kalian, RePUSM bekerja rapat dengan United Nation dan mereka membantu untuk mengenalpasti pelajar-pelajar yang berpotensi untuk dihantar ke Amerika Syarikat sekaligus mendapat kerakyatan.

Satu usaha yang sangat bagus, sekurang-kurangnya kita tau masa depan depa ni terjamin. UN dah target ada 2-3 family untuk dihantar ke Amerika Syarikat pada awal tahun hadapan. Malaysia tidak mempunyai kuata untuk menerima kerakyatan daripada pelarian perang. Tapi, negara kita melalui NGO dan juga badan kerajaan tertentu bekerja untuk memastikan kebajikan pelarian perang di Malaysia terjaga.

“Haa.......bestlah hang pi Amerika. Nanti mesti hang akan kawen Negro...HAHAHA,” usik aku pada Jamaluddin.

”Takdak la cikgu....hahahaha....” kami gelak seronok.

Sesi membeli hadiah dengan kawan-kawan. Suhaila, Yana, Kak Shuk and Faridza. Kami nak bawak Nurul tapi kereta I besak sangat so tak cukup untuk dia.





Lebih kurang 1130 pagi, sesi kelas bermula. Buat masa ini, mereka mempunyai dua kelas utama iaitu kelas asas yang mengajar membaca Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, asas matematik seperti tambah dan tolak, kiraan masa dan wang dan pada setiap Jumaat, kumpulan pelajar PRO M USM datang ke Sekolah Damai untuk memberikan pelajaran agama Islam.

Sekolah mereka dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 1 tengahari. Mereka tidak ada sukatan pelajaran khas. Tapi pihak Sekolah Damai ingin wujudkan silibus pembelajaran oleh itu mereka mengalu-alukan pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini untuk berkongsi pengalaman dan memberi maklumbalas agar sistem pembelajaran yang anak-anak ini lebih teratur. Target jangka panjang, depa nak pastikan agar pelajar ini dapat menduduki peperiksaan UPSR, PMR dan SPM sebagai calon persendirian. Insya Allah.

Namun, buat masa ini tenaga pengajar tidak lupa untuk menfokuskan kepada pembelajaran agama dan akhlak selain pendidikan asas iaitu kebolehan tulis, baca, kira dan faham Bahasa Melayu dan Inggeris. Pihak Sekolah Damai juga membuat lawatan ke rumah keluarga pelajar selain untuk mendapatkan maklumbalas depa juga nak tau kebajikan para pelajar. Yalah, takut satgi kat rumah ada masalah apa ka. Satu mesyuarat PIBG antara ibubapa dan pengurusan sekolah juga akan diadakan pada 28 Disember 2014 ini. Kak Ina kata, satu dia puji dengan sikap ibu bapa pelajar ini, depa memberikan kerjasama yang sangat baik kepada pihak sekolah. Depa tau, sekolah ini atas ehsan kemanusiaan. Depa ikut sahaja apa yang terbaik.

Sekolah tamat jam 1 tengahari. Sebelum semua balik, kami memberikan cupcakes seorang satu. Ya Allah bukan main eksaited depa semua dapat cupcakes yang comels berperisa cokelat. Masa tu, aku rasa sangat KECIK DI DUNIA YANG FANA INI. Hari hari kita komplen dengan kehidupan kita, tidak tahu bersyukur. Depa ni dapat cupcake sebijik pun rasa macam dapat jongkong emas.


Sopi yang tengah, Jamaluddin yang kanan sekali. Yang pak gemok comei ni tak ingat pulak nama dia.


Semua pun berjalan berpimpin tangan untuk menuju ke stesyen bas. Pelajar-pelajar ini semuanya datang dari rumah keluarga mereka yang terdapat di sekitar Pulau Pinang. Ada yang duduk di Jelutong, Bayan Baru, Bukit Gedong dan Bayan Lepas. Depa naik Bus Rapid setiap hari untuk datang ke sekolah. Duit bas adalah atas belanja pelajar sendiri. Ada juga yang tinggal berdekatan Taman Tun Sardon. Depa ni mai la jalan kaki sahaja.

Sopi dan Jamaluddin tidak terus bergegas balik. Depa macam syiok melayan aku dan Nenek. Depa tolong kami kemas barang makanan.

”Nenek sorrylah sudah cuci tapi sabun takdak...takdak bersih,” jelas Sopi kepada mak aku. Kami tak suruh pun depa cuci. Tapi depa sendiri yang cuci. Depa pun tolong kami angkat pinggan and tray masuk dalam kereta. Depa tau, orang dah memberi, depa tau nak layan balik dengan elok. Tahniah pihak pengurusan Sekolah Damai, ampa didik depa jadi manusia.

Ish baguihlah depa ni. Aku macam nak hantar depa balik tapi masalahnya aku kan pakai POLO SPORT (EHKK HEMMMM....) soo seat belakang and bonet dah penuh barang. Depa takdak tempat nak duduk.

”Okay bye bye Jamaluddin, minggu depan-depan kita jumpa lagi. Cikgu bawak kawan Cikgu. Kita belajar tarian Hindustan,” Pada Januari 2015 nanti, Jamaluddin dan 5 orang rakan pelajar Sekolah Damai akan menyertai pertandingan tarian anjuran UNHCR untuk wakil sekolah-sekolah pelarian di Malaysia. Pertandingan ini melibatkan 120 buah sekolah.


Kak Ina kata kat aku masa bincang tentang pertandingan tarian, “Kami bukan nak menang pun Jumie....tapi kami nak bagi exposure kepada pelajar ni and at least biar orang nampak, kami buat aktiviti macam-macam untuk pelajar,”

“Cikgu....tak mau la itu lagu Boley Chudiya....saya mau itu lagu Chamiya Chamiya....” celah Sopi. Dia pun duk menari step patah pinggang ala-ala Salman Khan depan aku. Memang dari tadi, dia tak puas hati bila aku kata aku cadang nak menari lagu Boley Chudiya.

“Hang nak pi KL dak? Kalau mau...kena ikut cakap cikgu,” hahah aku saja buat garang. Depa ni memang macam nakal sikit. Budak-budak biasalah.

Dari dalam kereta, aku nampak Sopi dan Jamaluddin berjalan bersaing. Depa galas beg sekolah dan beg plastik berisi makanan kami yang ada belen tadi. Balik rumah satgi, si Sopi akan tolong mengemas surau dirumahnya. Nanti ada la sikit upah dari kariah masjid. Duit upah tu untuk bantu keluarganya. Jamaluddin pulak, bila balik rumah nanti dia akan tolong bapak dia yang bekerja di kedai menjual nasi di Bukit Gedong.

Sama macam anak-anak Rohingya yang lain dalam Sekolah Damai. Ada juga yang bekerja menjual sirih.

Aku teringat kata-kata Kak Ina tadi, “Jumie...harap sangat lepas orang baca blog Jumie...orang ramai bagi derma kat kami. Sebab terus terang Kak Ina cakap. Lani duit dana belanja sekolah ni tinggal untuk cover sampai Februari 2015 sahaja. Kalau lepas ni kami takdak dana dah. Kami terpaksa katop sekolah ni Jumie. Dan budak-budak ni nanti takdakla aktiviti depa kat rumah kenalah tolong bapak depa bekerja. Jaga surau, kerja kedai, jual sirih....tapi Kak Ina paling tak mau....depa buat balik aktiviti lama depa sebelum mai sekolah dulu....MINTAK SEDEKAH,”

Aku tutup cerita aku hari ini. Dibawah, aku share beberapa maklumat lagi tentang Sekolah Damai. Aku menggesa orang ramai untuk membuat sumbangan kepada pihak Sekolah Damai. Kalau nak bagi sumbangan selain kewangan, ampa boleh contact pihak pengurusan sekolah. No problem. Depa ni kira macam kecik tapak tangan, talam masjid depa tadahkan.

Salam terima kasih buat keluarga dan sahabat handai ku yang bersama memberikan sumbangan kewangan, tenaga dan juga masa untuk kita menjayakan lawatan mesra ini :

Encik Nizal Ashrif, Barak’ Best atas sumbangan jamuan tengahari
Puan Noreena Rosdi, sumbangan manisan
Kak Julie
Kak Ita
Abang Budie
Surianie
Mak Edeh and Pak Manap
Kak Ara a.k.a Kak Nab
Lenny Zaini
Ezal
Kak Shuk
Faridza
Suhaila and Yana
Faiz and Naim
Dewi Karina and friends

Trivia Sekolah Damai

  • Sekolah ini merupakan sekolah pertama yang diwujudkan di bahagian Pulau dalam membantu anak-anak pelarian. Terdapat 3 buah sekolah seumpama ini di bahagian Seberang, Penang.

  • Sekolah Damai dalam proses mendapatkan status sekolah NGO berdaftar. Masih dalam perbincangan dengan pihak peguam dan mungkin mengambil sedikit masa.

  • Terdapat NGO yang datang untuk memberikan perkhidmatan seperti klinik bergerak percuma pada setiap Ahad minggu pertama untuk keluarga pelajar sekolah ini.

  • Mengalu-alukan pihak media, orang persendirian, persatuan, kelab, NGO untuk datang ke Sekolah Damai untuk melihat sendiri pengurusan sekolah, mengadakan sebarang aktiviti yang membawa faedah kepada para pelajar disamping membangkitkan kesedaran masyarakat umum supaya lebih peka akan permasalahan dialami masyarakat pelarian supaya turut sama membantu meringankan bebanan yang ditanggung oleh mereka.

  • Sekolah Damai telah dapat kelulusan bagi pemberian fidyah dari Pusat Urus Zakat Selangor.



Jumlah Murid dan Agihan Kelas

Jumlah keseluruhan murid adalah seramai 60 orang

Linkungan usia murid: 5 tahun sehingga 16 tahun

Kelas Tahap Satu: 20 orang.

Kelas Tahap Dua : 25 orang.

Kelas Tahap Tiga : 15 orang


Perbelanjaan Bulanan

Sewa premis (sekolah) RM1,850.00 sebulan

Gaji tenaga pengajar RM3,000.00 (untuk tiga orang guru)

Bil air dan elektrik RM300.00

Perbelanjaan lain (alatan dan perkakas persekolahan) RM300.00

JUMLAH KESELURUHAN RM 5,450.00 sebulan


Sekolah Damai turut memerlukan kos-kos lain seperti perjalanan sara hidup dimana guru-guru dan wakil dari pihak sekolah perlu menghadiri latihan yang disediakan oleh pihak UNHCR bertempat di Kuala Lumpur. Selain itu, kos pengangkutan barang-barang, komunikasi, bahan-bahan mentah seperti pembaikan, buku-buku bagi aktiviti pembelajaran dan lain-lain peralatan mengajar.


Contact Info

Untuk sebarang pertanyaan, bolehlah terus menghubungi wakil SEKOLAH DAMAI seperti berikut :

Puan Norazrina Md Jabrullah / Ina : 012-551 6891/ 04-6532123

Prof. Kamarulzaman Askandar : 012-423 5327

Cikgu Ratna : 017-827 3643

Alamat Sekolah

Sekolah Damai-School of Peace
No 56, Cangkat Minden Jalan 12
11700 Gelugor
Pulau Pinang

Google Maps : Sekolah Damai Minden

Gambar Sekolah Damai. Yang biru tu la POLO SPORT I. HAHA


Facebook Sekolah Damai
Sekolah Damai Minden

Maklumat Akaun

Nama Bank : Bank Islam Cawangan Butterworth
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 07016020737991


Nama Bank : CIMB
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 7604388289

Catatan : Buat masa ini Sekolah Damai terpaksa menggunakan akaun peribadi untuk urusan pengumpulan dana. Akaun menggunakan daftar NGO masih dalam proses. Resit akan dikeluarkan kepada penderma.


Jom tengok gambar-gambar









Jamaluddin yang paling depan dalam gambar ni, memakai jersey QATAR.









Perhatian dan kerjasama kalian semua untuk share link ini saya dahului dengan ucapan terima kasih.

RM1 mungkin kecik di dunia, tapi besaq di akhirat.

Be kind to one another.

#SekolahDamai

29.6.11

Cikgu Shida dalam NONA (OH SHIT)

Hello u olls.  Sapa kat sini suka dan puji Cikgu Shida adalah bagus dan berbakat?  TAHILAH AMPA NI.  She is not talented at all.  Actually sapa-sapa pun boleh jadi Cikgu Shida as long as u olls tak malu,  pakai baju merepek-repek,  kunonnya drag gila babi dan bermiming depan camera video. 

Hang sorang ja record bukan hang perform depan orang ramai.  Bukan hang kena practice apa semua bagai.  So apa yang bagusnya Cikgu Shida?  Apa yang spesyelnya dia sangat?  Sebab dia berani untuk memalukan diri dia sendiri?

Akak sebenarnya dari first tau dia ni duk jadi macam vlogger sensation akak dah macam tak boleh blah langsung dengan deni.  Hang dah la perempuan pakai tudung and plus hang ada cekgu,  and dok drag pakai jantan apa semua duk feeling buat muka bodo-bodo depan camera dan miming lagu bodo-bodo pastu satu Melesia puji dan kata hang super talented.  Hellloo!! Sapa-sapa yang tak malu pun boleh buat macam hang. 

Akak memang tak suka Cikgu Shida.  Ada orang suruh buat review pasai pompuan ni.  Depa kata dia baguih berbakat.  Tapi buat apa nak bagi rating pompuan ni naik?  Dia bukan BERBAKAT pun!  Dia cuma patheticly tak malu.  Dia masuk macam-macam rancangan TV sebagai selebriti jemputan.  Dato Siti Liza pun pernah jemput dia.

Akak tiba tiba hangin kerana tiba-tiba dua minggu lepas NONA telah menginterview pompuan ini dalam segmen khas bertajuk "CIKGU SHIDA".  Bukan sahaja aku rasa terboje (termalu) bila tengok deni di interview tapi aku rasa video clip miming lagu 1 Malaysia tu hanya satu agenda politik yang telah dirancang oleh kerajaan kita dengan TV3.  Nak promot 1 Malaysia katanya.

U olls semua.  Memanglah TV kena sorotkan orang-orang yang disukai ramai walaupun orang itu sedih tapi pada masa yang sama media kenalah bertanggungjawab untuk paparkan maklumat yang berkualiti.  Akak rasa ada BERIBUUUUUUUUUUUU RIBUUU RIBUUUUUUUUUUUU bakat lagi dalam dunia vlogging kat Melesia ni yang patut dieksplore.  And of couse my favorite vlogger ialah IniAnwarHadi dan MatLutfi.  Depa dua tu tak hegeh,  depa ada personaliti tersendiri,  authentic dan sentiasa memberikan mesej yang baik kepada penonton. 

Akak boh gambar Lutfi dulu sebab akak lebih suka dia dari AnwarHadi.  This is a very girly thing.  Macam ampa pi kat mana-mana pompuan dan tanya "Team Edward ka Team Jacob?" So kita Melesyen boleh tanya kat kawan-kawan.  "HANG TEAM MAT LUTFI ATAU TEAM ANWAR HADI?"


  Mat Lutfi lawak gila.  Muka dia lawak.  Cakap Kedah pekat nak mampuih. 



Anwar Hadi sangat elok.  Hidung dia sangat simbol seks.  Maybe sebab tu kawan bek akak Aishah Aljuned suka kat dia.  Bahasa Inggeris dia sangat best.  Dia cakap bunyi sangat Ameriken.


I will never say sorry sebab akak terlalu hangin hari ini.  Walaupun akak now dah jarang tengok Nona,  tapi sejak berpuluh tahun dulu NONA TV3 adalah tontonan prima wanita Malaysia.  Bagi akak,  apa yang dipaparkan dalam NONA TV3 adalah sangat melambangkan siapakah wanita Malaysia secara khasnya.  Rancangan wanita lain kat Melesia ni pun banyak tiru format NONA TV3.  I always salute u olls.  TAPI TIBA TIBA...................AWAT AMPA PI INTERVIEW CIKGU SHIDA?  OIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!

Sekian saja.  My tall respect is always for the pure performance artist yang betui betui put depa punya effort untuk paparkan bakat depa dalam dunia nyanyian,  teater,  tarian dan macam-macam lagi.  Depa ialah mereka-meraka yang berkarya bukan untuk populariti tapi kepuasan berahi meraka terdapat seni.

I hate Cikgu Shida. 

ps/  tiada langsung link,  gambar Cikgu Shida yang akan dimuatkan dalam artikel ini. TAK KOWSERRRRRRRRRR MAK NAK LETAK GAMBAR DIA NYAH~~~

32 comments:

  1. TEAM MAT LUTFI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. team matlutfi gakk..siot ja..suka pekat kedah dia.. paling touching vedeo dia yg pasal hari ibu..

    ReplyDelete
  3. saya teringin ingin tgk hasil "Actually sapa-sapa pun boleh jadi Cikgu Shida as long as u olls tak malu, pakai baju merepek-repek, kunonnya drag gila babi dan bermiming depan camera video."

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh..sebab dia dah cakap "as long as u olls tak malu". Tak ramai orang tak malu. So kalau teringin pun, selagi blogger ni masih malu nak terhegeh-hegeh, tertonggek-tonggek depan camera...tak kesampaianlah kau.

      Delete
    2. U olls...Yazid ni memang peminat setia Cikgu Shida. Dia panas la noks mak caras idola dia. AHAKz

      Delete
  4. layan mat lutfi lah paling best and sweet is cuti sekolah bersama adik... terigt time kecik2 dulu selalu buli adik hahahahahah!!!!

    ReplyDelete
  5. ramai jugak penyokong cikgu shida ya....HAHAHAHAHAHAH

    ReplyDelete
  6. Cikgu Shida memalukan cikgu2 seMalaysia..
    Sekian...

    ReplyDelete
  7. tuuuuuu diahhh punya la marah kat cikgu shida.

    errr, sy natural thadap beliau. tiada prsn suka atau tidak suka. tak memberi kesan :D

    xpernah tgk anwar hadi, zasss p youtube nak skodeng dia sat!

    ReplyDelete
  8. KO YANG SHIT KOT.LANTAK DIALAH NAK BUAT APA PON.KO NI MACAM JELES JE NGAN DIA.KALAU TAK SUKA YAPAYAH LAH TENGOK.BODOH!!HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  9. Nenjia mai dah anom anom bodo ni.

    Aku punya suka la aku nak suka ka tak. Kalau ang suka ang tulis la dalam blog hang sendiri.

    ReplyDelete
  10. ek eleh yg ang dok xsuka n kata kat org apesal. kata xmalu la bagai. as long as dier tutup aurat. ang xrasa lagi malu ka dok tayang tetek n badan ang tu merata org tgk apesai!!!sendiri mau igtlah der!!!

    ReplyDelete
  11. Ala Jumie is a matter of preference. Tak semua org suka apa yg kita buat..I know Cikgu Shida that she does look stupid, she got fans, then itu rezeki dia..Though i pun x suka dia..

    ReplyDelete
  12. Emi, akak sokong hang and i respect it because u respect me back. Just being me, akak tulis apa yang akak rasa. Tak semestinya u olls semua kena setuju.

    Dan cuba baca balik artikel akak ni. Ada akak kutuk dia pakai tudung? Ada akak kutuk dia agama Islam? Ada akak kutuk dia sebagai Cikgu? Takdak kan?

    Akak benci dia sebab akak tak paham kenapa orang suka dia. Dia tak berbakat pun. Dia hanya perempuan berani mati tak tau malu. Dress up merepek-repek dan buat video syok sendiri depan camera video.

    Sedihla anom anom takdak telur ni. Orang yang comment di Belog Jumie Samsudin secara anonymous dan sembunyi adalah orang yang paling pengecut di donia ini. Perbuatan u olls adalah sangat baling batu sembunyi tangan. Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  13. hahahahahaha!!!mmg pun ker ko nak rasa teloq kami!!!siap kalu aku jumpa ang.hahahaha

    ReplyDelete
  14. saya juga ingin meminta penjelasan la
    salah kah dia bertudung n dia seorang cikgu?
    mengikut caption "Hang dah la perempuan pakai tudung and plus hang ada cekgu, and dok drag pakai jantan apa semua duk feeling buat muka bodo-bodo depan camera dan miming lagu bodo-bodo pastu satu Melesia puji dan kata hang super talented. Hellloo!! Sapa-sapa yang tak malu pun boleh buat macam hang."

    kenapa ingin dipertikaikan jawatan beliau sebagai cikgu?
    adakah dia buat aktiviti miming tersebut sewaktu dia bekerja?
    dan, apabila aktiviti dia buat tersebut di rumah, kenapa dikaitkan dengan jawatan beliau?

    soalan terakhir: adakah seseorang manusia tidak pernah mempunyai private life dia sendiri? yang mana dalam kes cikgu shida, private life dia, dijadikan public

    #lagipun, mat lutfi pernah ja drag jadi pompuan, takda sapa bising pun eh? siap posing berkemban lagi....aiiyyoooo

    ReplyDelete
  15. hidung simbol sex. tersembur pasembor tengah makan tadi :P

    ReplyDelete
  16. whaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttt??????????????????????????


    *muntah laju laju*

    siyes kami baru tau weh. huhuhu...


    miming camtu pun kira talented ke? haiyoooo... pening laaa dengan TV3 laa nii...


    kami penah je kutuk kaw2 deni kat fb... pastu ramai marah kami balik...

    eiii... tolong laa... kami geli kot tengok dia macam tu... camne laa orang bleh suka dia??? ishhh tak paham...

    sokong anwar hadi ngan mat lutfi best. persembahan dorang ada je input. bukan omong kosong. jauh skali miming dengan pakaian pelik2...

    ReplyDelete
  17. hehee..aah ek.dok tayang tetek tu tak malu lak.pelik lah ko nih.aku as lelaki pon bukan selera na tengok tetel ops tetek ko tu..tutup lah dik oiiiiii

    ReplyDelete
  18. Jumie, lepas akak tertgk "komen" utk entry ni, sbnanya every single words in your blog akak rasa its from your point of view...dan itu tak salah pun sbab blog Jumie kan, biaq p la nak tulis apa...Just may be ada makhluk2 yang tiba2 terasa ,komen dan syok pula tertunggu2 nak tgk Jumie naik hangin....Tutup mata, tutup telinga...tak mendtgkan hasil..pathetic sungguh makhluk tu..this kind of typical human tak paham maksud blog sendiri ikut suka ati nak tulis apa...mungkin next time Jumie kena remark kat header, this blog is belong to me, so sesapa tak suka tak payah baca...
    # akak lak yg hangin tgk makhluk tu punya komen...

    ReplyDelete
  19. Thanks kakak. Tepat sekali. Kalau depa berani buatlah blog sendiri. HAHAHAHA

    Love u kakak.

    ReplyDelete
  20. kami pun suka kt matlutfi muka dia comey..lawak dia plak sgt best...

    ReplyDelete
  21. so apa tujuan ang buat blog ni kalu xmau bagi sapa baca. hoi ini internet ok kalu ang nak private blog sekalipun ang xyah buat blog hokeyy n xyah letak dlm internet. internet satu donia leh tgk, yg xmau tgk pun jadi tertengok. mcm ang letak pic seksi ang dlm fb kat twitter ka, org xmau tgk pun tapi tertengok.kalu ang xleh terima tomahan org baik ang jgn dok kutuk2 org kat sini sng cita. hahaha

    ReplyDelete
  22. jumie! sokong kak min min tu! lgpun this is a free world bak kata omputeh kn? so write what u wanna write... its from ur point of view and kalau org xleh respect pendapat jumie, lantak diorg la...

    ReplyDelete
  23. kenapa anon2 yang ngaku depa ni laki tapi takdak telo nak komen guna nama blog account??

    kalo guna anon pun... bukan takleh letak nama ke apa kat hujung2 ke apa... ini letak anon... ntah ape la tahap takde telo korang neh...

    lagipun ampa letak nama pun... macam la kami kenai ampa... at least tunjuk la sikit "keberanian" kalau nak pangkah jumie nih...

    aku tau la ampa minat cikgu shida sebab dia pakai tudung, single dan agak cun sebenarnya kalo dia tak buat perangai miming dengan mekap pelik2...

    just mengaku je lahhh... ini nak kutuk tuan punya blog ni plak... dia ada point jugak cakap cikgu shida camtu...

    ampa nih da la takde point nak backup cikgu shida... tapi siap petik point2 yang kutuk tuan punya blog plak...

    sungguh laa tak kena tajuk... sekurangnya bagi la SATU FAKTA yang membuatkan rancangan nona yang jadi tontonan segenap wanita dalam Malaysia ni berbaloi dan relevan interview cikgu shida tu.

    ini kata dia talented???

    ewwww...

    adakah dengan style dia miming dan dress up pelik2 dan buat setengah orang pitam lagi muntah2 berterusan selama 3 hari berturut2 tu ada sumbangan yang besar terhadap negara? atau tahap pencapaian akademik murid2 dia???

    i dont think so. instead i feel like her student will always take advantages on her. biar la garang mana pun dia nak bentuk anak murid dia, tapi believe me... other side of her students will have no respect at all towards her. walaupun dia claim suka2.

    its true.

    be matured plis.

    ReplyDelete
  24. bhahaha mak pun tak suka dia nyah.org dok link kan video dia kat fb, tgk sekali dah kata 'mintak puji nye pompuan ni'..pelik apsal org kata dia best & lawak..mak tak suka mak tak suka mak tak suka

    ReplyDelete
  25. Kelesssssssss Kak Aslinawati Majid komen terus sentap si bacul anonymous tu semua. Biarlah akak berpakaian jalang. Tapi tidak bersikap bacul. MATILAH. HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHA gelak pathetic untuk orang yang sokong Cikgu Shida Maha Dahsyat Shallow

    ReplyDelete
  26. wah, entry panas! nani, no komen hehe..

    ReplyDelete
  27. salam jumie dr hamba Allah..mcm mana jumie terasa apa yg org prejudis kat jumie...mcm tula apa yg mungkin cikgu shida rasa bila dia baca entry ni..kita manusia..esok2 kita pergi..dan kepada anom lain..hina dan mulia manusia adalah disisi Allah, bukan sesama manusia..Jazakallah khairan khatira..

    ReplyDelete
  28. apasal yg komen penyukung cikgu Shida ni semua anon je? Tak pandai register ke macam manani...?

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com