16.6.11

Pelukis Meletups

Hello semua.  Hari ini akak nak perkenalkan u olls dengan dua insan hebat dalam dunia seni lukis.  Lukisan depa mendapat perhatian dan tumpuan daripada peminat seni lukis dari seluruh dunia sebab keunikan dan nilai seni yang tinggi dan depa sanggup beli lukisan ni semua sampai 10USD pun ada sekeping.  HANG MAMPU?

Tapi apa yang membuatkan dua insan seni ini lebih unik ialah seorang ni baru berumur 4 tahun dan seorang lagi ialah buta sejak lahir!

So macam mana depa lukis?  Ampa tengok sendiri dua video ini.

Aelita Andre - Pelukis Profesional Termuda Di Dunia
Dilahirkan pada 9 Januari 2007.  Bapak dia orang Australia dan mak dia ialah orang Russia.  Depa dua-dua pun penyeni jugak.  Then masa umur dia baru 22 bulan,  sebelum dia belajar jalan dan bercakap,  mak bapak dia dah ajar dia melukis dulu.  Ampa baca the rest of her story here  :  http://en.wikipedia.org/wiki/Aelita_Andre and here http://www.aelitaandreart.com/aelitaandre/Home.html


Ampa mesti terpikiak,  ala budak-budak ni contiang guna cat pastu dia tak tau apa dia lukis.  HEY! Andre bukan lukis merapu-rapu.  Dia tau apa dia lukis dan dia boleh explain kat ampa balik.  They way dia abstractkan sesuatu imej tu memang menarik perhatian peminat seni.  Dia style dah buat show kat New York semua!




Eşref Armağan - Pelukis yang Tidak Pernah Melihat Cahaya
Beliau dilahirkan buta sejak lahir tahun 1953.  Ampa boleh baca more about him here  :  http://en.wikipedia.org/wiki/E%C5%9Fref_Arma%C4%9Fan and http://www.armagan.com/

Ampa pikiak macam mana dia dilahirkan tidak pernah melihat CAHAYA pun boleh melukis?  So satu profesor from University of Toronto,  Canada berminat nak buat satu kajian pasai Armagan.  Dia amazed gila macam mana orang yang buta sejak lahir boleh melukis dengan sangat details siap ada 3D effect,  boleh lukis mana depan mana belakang dan ada shading colours.  Meletops u olls.  Ampa tengok video ini daripada Discovery Channel.




Aku terpikiak dan terpikiak macam manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa depa ni boleh melukis macam ni hebatnya?  Depa tipu ka? Apaka? Apa ka?  Tapi aku terlupa betapa besarnya kuasa Tuhan.  Dia cipta maknusia ni macam macam.  So,  terpikiak awat Dia cipta Dato Siti Liza suara sedap dan muka cantek.  Orang kata Dato' Siti Liza pakai buluh perindu? Tapi Dato' Siti Liza kata,  kalau betui dia pakai buluh perindu,  awat lani baru dia nak pakai?  Mesti mak dia dah pakai lama dulu dan depa kecik-kecik takpayah juai kueh.

So,  kebesaran Allah adalah sangat misteri.  Ilmu Dia sangat maha besar nak banding dengan kita.  Oleh itu,  to explain persoalan yang bermain di minda I olls,  macam mana dia boleh melukis sehebat ini jawapannya sangat senang "Dah Allah anugerah dia dengan bakat ini dan dia tak bagi kat orang-orang lain"

Sekian,  terima kasih.

1 comment:

  1. Beautiful post Jumie...How great to see that people do art works from the heart with so high value of artistic contents and they do it with honesty and calmness. Amazing right ?

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...