Kad Kahwin Jumie dan Khafi by GaleriKadKahwin Penang

Kad kawen! Kad kawen! Kad Kawen!  Kad kawen adalah antara benda yang paling penting dalam segala persiapan berkahwin ini.  Ianya adalah simbol adat dan jugak membawa mesej ikhlas dan sembah hormat daripada pengantin dan keluarga kepada tetamu yang hendak dijemput.

Ikutkan hati akak ingin membuat kad kawen yang sangat simple.  Tidak ada ayat cliche yang panjang-panjang.  Paling I olls suka ialah kad kawen Maya Karin.  Tapi setelah siap draft pertama,  akak rasa macam sangat BIADOB membuat kad kawen yang terlampau simple.  Takdak salam takdak apa...tiba-tiba hang bagitau nak panggil mai makan.  Sebab itulah sekali lagi diulang,  kad kawen ialah first impression tetamu terhadap kita.  Oleh itu,  akak pun haruslah buat yang terbaik tapi still mengikut taraf kemampuan akak.  I olls teringin nak buat kad yang modern dan lari dari tema-tema cliche.  And then i met GaleriKadKahwin Penang

Nenjiaaaaaa.......mai tengok dulu kad kawen kami.  Lepas ni baru kami cerita kami buat kad ni kat mana!   
MELETOPS TAK U OLLS!

Ini muka depan kad kawen akak yang bertemakan JERAT PERCINTAAN dari Dato Siti Nurhaliza.  Meletops u olls.  En.  Husin bekas boss I sebok telefon i kata "Ni awat u bubuh sangkak sampai empat.  Itu maknanya u bagi peluang kat suami u kawen sampai 4 tu!"  HAMBOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!


Who is GaleriKadKahwin Penang?
GaleriKadKahwin Penang yang diusahakan oleh pasangan suami isteri yang muda dan menetap di Penang.  Tuan kedai lelaki iaitu En.  Rahim ialah orang Penang,  manakala tuan kedai perempuan iaitu Ms.  Anne (isteri En.  Rahim) ialah orang Terengganu.  Depa dah dua tahun menjalankan perniagaan di pejabat operasi yang berlokasi di Lebuh Acheh, Georgetown Penang.




Macam mana nak buat order?
Selepas bertemu buat pertama kali di pejabat they olls yang terletak di Lebuh Acheh,  Penang we olls pun terus membuat deal.  Akak janji akan promot depa dalam blog akak dan of coz depa bagi akak BAGUIH PUNYA PRICING :)  Proses seterusnya semuanya melalui emel dan sms sahaja.  Bayaran deposit pun semua pakai online banking.  Cuma masa product dah siap,  we olls pi amik kat pejabat urusan dan membuat bayaran tunai.  Macam mana nak pi kedai depa?  Baca sini :  Hubungi GaleriKadKahwin



Kenapa akak rekomen sangat?
And akak sangat menggalakkan u olls menempah kad kawen ready-made ataupun CUSTOMIZED dengan GaleriKadKahwin Penang ni sebab they olls very the meletops!! Cepat,  mudah dan of coz sangat berpatutan!!! Sangat standard KL u olls.  Katanya satu Melesia pun mai tempah kat depa okay.  So haruslah orang Penang sendiri pun bagi support kat depa u olls!  Ini akak ada bagi soalan-soalan ceput emas kat depa ni untuk dijawab.  Selamat membaca ya u olls.

Kalau tak kami dorang nak tempah kad macam ni,  tapi sebab kami dorang macam gatai lagi,  so kami tempah yang customized design punya. But this product memang hotz kat GaleriKadKahwin.

Boleh tak ceritakan secara ringkas macam mana boleh terfikir untuk membuka kedai kad kahwin customized macam ni?
Idea datang apabila kami menerima banyak rungutan dari kenalan di Penang mengenai kekurangan pilihan Kad Kahwin di Penang.  Ada antaranya terpaksa order menerusi online atau perlu ke Kuala Lumpur hanya untuk menempah kad kahwin namun hampa apabila kualiti dan rekabentuk kad tidak seperti yang diingini. Titik tolak dari itulah, kami memulakan perniagaan Kad Kahwin ini di Pulau Pinang dengan menawarkan pelbagai pilihan rekabentuk mengikut pilihan pelanggan pada harga yang amat berpatutan selari dengan moto kami "Design Eksklusif Harga Ekonomi".

Selain design kad kawen customized,  apa lagi service istimewa yang terdapat di Galerikadkahwin Penang?
Kami turut menawarkan Rekabentuk dan Cetakan Banner, Bunting, Poster, Wedding Box, Wedding Paper Bag, Gift Box, Thank You Tag dan lain-lain perkhidmatan percetakan.


Selain buat kad kawen,  depa buat poster/bunting/streamer jugak.  Akak punya tak siap lagi.  Nanti ampa mai kenduri ampa tengok la sendiri ya :)
Range harga kad kawen di GaleriKadKahwin?
Harga dari serendah 8 SEN. Secara purata harga kad kahwin kami berharga antara RM 0.25 - RM 0.90 per keping. Harga bergantung kepada Kuantiti, Material, dan Cetakan. Kami juga menawarkan pilihan kad berdasarkan bajet pelanggan. Paling penting setiap musim tempahan kad kahwin, kami akan menawarkan promosi bagi kad-kad tertentu ( Promosi 4 kali dalam 1 tahun).

Ini antara jenis cetakan kad yang paling murah.  Siriesly,  bukan flat colour ya.  Siap ada tona-tona warna.  Simple tapi tetap stylo u olls.  Tak nampak macam fotostet biasa,  itu yang penting.

So far u olls terima tempahan daripada mana?  Paling jauh dari mana?
Kami menerima tempahan dari seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei dan Singapura.Tempahan paling jauh tentulah dari Sabah, Negeri Bawah Bayu. Kami juga kerap menerima tempahan dari Sarawak kerana Kos Penghantaran yang dikenakan oleh pihak kami amat berpatutan dan tidak tinggi berbanding yang lain.


Cabaran membuka business ini di Penang berbanding di KL?
Cabaran yang paling mencabar adalah persepsi  dan penerimaan masyarakat di sini terhadap konsep kad kahwin yang kami ketengahkan berbanding  mereka di Kuala Lumpur yang telah biasa dengan aliran konsep kad moden dan komtemporari. Perkembangan Kad Kahwin di Penang telah ketinggalan 2-3 tahun berbanding Kuala Lumpur. Ini yang memberi kami cabaran untuk mengubah pandangan masyarakat tentang kad kahwin yang bukan semestinya perlu ada tepak sireh, keris, bunga dan cincin. Rekaan Kad Kahwin lebih dari itu dan tiada had serta tidak terbatas elemennya.Kebanyakkan kad rekaan kami walaupun moden namun masih mengekalkan elemen tradisi yang harus kita kekalkan namun diberi nafas baru dari segi rekaan, warna dan latar kad agar lebih menarik, selari dengan perkembangan arus semasa.




Ucapan Khas dari GaleriKadKahwin Penang

Kami berharap agar GaleriKadKahwin Penang mendapat sokongan daripada Pelanggan di Sekitar Utara Semenanjung Malaysia Khususnya dan dari Seluruh negeri di Malaysia ini amnya. Kami juga berharap agar dapat terus memberikan perkhidmatan Kad Kahwin yang terkini dan menarik kepada seluruh pelanggan kami pada harga yang memuaskan. Kepada mereka yang telah menggunakan perkhidmatan Kad Kahwin dari kami, Jutaan Terima Kasih dari kami dan teruskan menyokong kami.

Nenjia mai tengok kad kahwin I olls yang dah siap.  Insya allah,  kepada kawan-kawan saya.  Minggu depan start puasa u olls akan dapatlah kad kad ini :)

Ini gambar sampul dah siap.  Siap bubuh nama Intan dah ni.  Tunggu nak post :)

Alangkah happynya hati kami bila tengok kad dah siap hanya ALLAH yang tahu.  Punyalah duk senyum kat depan Anne masa tu sampai sakit pipi.  HAHAHA.  Alhamdulillah.  Thank you GaleriKadKahwin.

30 Hari Sebelum menjadi Pengantinwati

Assalamualaikum semua orang!  Seperti yang dijanjikan.  Sekarang ni lebih kurang lagi sebulan kami nak mengahwinkan diri.  Ya Allah kuatkanlah hati aku.  Siriesly,  dalam hati kami berdua,  me and En.  Khafi,  kami berniat nak halalkan ikatan ini dan bernikah dalam satu majlis bersama adik beradik dan rakan terdekat sahaja.  Namun,  seperti yang I olls cakap dulu,  kalau u olls betui-betui niat nak buat kenduri kecil u olls kena betui-betui kuat untuk meyakinkan keluarga u olls yang berlatar belakangkan Melayu Parameswara.  Perancangan kami gagal.

Ha...duk mengatalah kan?  SOWAT gamak ni amik dalam bilik hotel.  Masa ni nak amik En.  Khafi pi makan kenduri kat Alor Star.  Kenduri adik Shikin Marzuki.  Inilah gambar pertama akak letak kat Facebook :)
Sejak 2009, kami dah rancang perlahan-lahan.  Especially dari segi kewangan. SIMPAN DUIT SAMPAI NAK MENANGEH DAN GIVAP.  Persiapan-persiapan lain datang berguling within 6 bulan sebelum kahwin iaitu selepas kami bertunang pada bulan Mac yang lalu.  Ramai yang ekspek gila-gila kat kami dorang.  Depa kata ini mesti jadi WEDDING OF THE YEAR.  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa wedding of the year lah sangat.  Mak bukan retis nyah.  Mak hanya pompuan gemok yang cakap banyak dalam blog sendiri  dan suka dengan dunia fashion dan wedding.  So semua orang pun ekspek mak punya taste gila-gila la sebab selama ni mak duk carut orang sana sini.

BARU ADA AKAI HANG JUMIZAH!

Baiklah...takmau berletiak banyak. 

Seperti yang dijanjikan,  bermula hari ini dan esok dan 30 hari lagi (LEBIH KURANG) akak akan menyajikan u olls dengan pelbagai artikel berkenaan dengan wedding akak dan En.  Khafi yang kendu itu.  Arrrhhh...kelesss....Miss Nina.  Jangan marah ya.

Antara artikel yang telah disusun atur oleh akak ialah seperti berikut  : 

(KEMUNGKINAN BESAR ARTIKEL INI SEMUA TIDAK AKAN DITERBITKAN MENGIKUT SUSUAN INI DAN MUNGKIN TAJUK INI AKAN BERPECAHKAN ATAU DI MERGE MENJADI SATU ARTIKEL)

  1. Cerita Kad Kahwin
  2. Cerita Video Kahwin
  3. Cerita Camera Man
  4. Cerita Baju Kawen
  5. Cerita Tema Warna
  6. Cerita Wedding Planner
  7. Cerita Lokasi Kenduri
  8. Cerita List Kawen (List of Things To Do)
  9. Cerita Cinta Jumie dan En.  Khafi 
  10. Cerita Barang Hantaran
  11. Cerita Cincen Kahwin
  12. Cerita Pengapit
  13. Cerita Hari Menikah
  14. Cerita Malam Berinai
  15. Cerita Hari Bersanding
  16. Cerita Majlis Bertandang
  17. Cerita Memikat Hati Mentua 
  18. Cerita Penginapan Di Penang
  19. Cerita Penginapan Di Johor
  20. Kelas Vokel - Lagu Lagu Pilihan Nak Nyanyi Masa Kenduri
  21. Cerita Pasai Penginapan Di Muar
  22. Cerita Pasai Penginapan Di Penang
  23. Cerita Kenapa Saya Nak Kawen?
  24. Tips Muka Berseri Menjelang Kahwin
  25. Cerita "Kenapa Awak Nak Kahwin Dengan Saya?"


Okay,  so far itulah tajuk-tajuk besar yang akan dijadikan panduan kepada akak untuk menulis journal 30 hari Sebelum Menjadi Pengantinwati.  Kalau ada apa-apa yang tertinggal please let me know.   

Semoga objektif untuk menghargai dan membantu mempromosikan perniagaan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kawan-kawan saya yang banyak membantu wedding kami berdua ini dirahmati oleh Allah.

Semoga perniagaan kita semua semakin maju dan membangunkan industri wedding di Penang :)

    And ampa pasan dak satu benda?

    URL BLOG NI DAH BERUBAH!


    SELAMAT DATANG KE JUMIESAMSUDIN.COM

    gila la aku rasa macam Oprah sekarang.  




    Kenapa Pengantin Melesia Make Up Tebai?

    Kenapa Pengantin Melesia Make Up Tebai? Persoalan menarik ini diajukan oleh Pojiepooh yang meletops itu. Tapi akak terpikir balik, mat saleh memang tak mekap tebai ke?

    Akak tanya beberapa kawan akak yang meropakan make up artist meletops. Depa cakap :

    "Sama jer dek non, mat saleh pun make up sama tebal. Tapi sebenarnya, apa yang membuatkan depa nampak macam tak make up sangat ialah sebab most of the international brand adalah dibina untuk jenis kulit mat saleh. Oleh itu, most of the foundation shades adalah sangat blend in dengan jenis kulit depa," kata kawan akak itu.

    Yes, akak setuju.

    Keduanya, akak nak tanya, adakah kita betul-betul bersedia untuk memake up nipis semasa kahwin nanti? Ini persoalan penting yang u olls kena tanya kat diri sendiri. Adakah u olls bersedia untuk dicarot oleh makcik-makcik jarum yang akan mai kenduri u olls dan kata "Awat pengantin tak berseri. Muka macam pucat sajia..............," 



    Tambahan pada tahun-tahun terdahulu apabila nude lipstick persis JLO adalah sangat trending,  pastinya makcik-makcik terutama yang keturunan mami akan menyentap dengan hasil make up akak dan berkata "Lipstick takdak merah sikit ka?" sambil kepala depa duk goyang-goyang ala yena yeni.

    Sekarang ni,  bila trend lipstick merah ala-ala Salma Hayek menjelma,  semua pun suka dan teringin nak try lipstick colour merah.  Meletops u olls.  Maka makcik-makcik jarum pun mendiamkan diri sebab sah-sah depa setuju dengan kaler lipstick itu.


    Tahukah u olls bahawa warna make up (foundation, celak, eye shadow, shading) hilang sebanyak 20% dalam gambar apabila terkena flash. Tapi, kalau dah lepas kena flash muka tapi tetap nampak seketoi make up u olls macam penari RTM dalam gambar, itu akak tak buleh menjawabnya ya.  So maybe gambar pengantin mat saleh yang u olls tengok dalam internet tu semua propa nyah,  semua dah nampak necerel sangat.  Tapi berapa ribu flash dan cahaya dah tala kat muka dia?  Sapa nak pi tau?

    Kesimpulannya kat sini,  akak harap u olls semua janganlah salah faham dengan make up ya. Bukan semua sentuhan make up adalah sama. Semua make up artist ada sentuhan make up yang tersendiri. Terpulang kepada kita semua sebagai pelanggan untuk memilih jenis make up dan make up artist yang paling sesuai untuk kita.

    Sebelum akak mengakhiri artikel yang ringkas ini, akak ada satu lagi pesanan khidmat masyarakat kepada bakal-bakal pengantin. JAGALAH KULIT KAMU BAIK-BAIK. Kalau kamu tau muka kamu tu banyak problem, think of something.  Jangan buat tak tau saja. Tak guna amik make up artist Ayangkamell pun kalau hakikat kulit u olls kasar bak ubi kayu tak pernah di scrub bagai.


    Sekian, saya ulangi sekali lagi. Mat saleh pun make up tebai jugak for wedding. Cuma lighting dan foundation tu buatkan depa nampak meletops dan floles macam akak.

    Larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

    ps/  gambar-gambar itu semua ialah hasil make up akak yang terbaru untuk Julai 2011.  Lately,  memang kurang amik make up job sebab sibuk dengan pelbagai kerja harian menjelang nak kawen.  Insya Allah lepas kawen I olls akan pulun job make up kau kau okay!

    Yang benar,

    Jumie Samsudin

    U Soya - Marilah Kita Memakan Soya Untuk Kecantikan dan Kesihatan

    Hello ampa semua.  Sapa suka makan taufufah?  Atau ayak soya?  Hari ini akak nak perkenalkan kat ampa semua satu tempat kedai makanan produk soya bertajuk U Soya yang terletak dekat gila dengan area USM Induk.  Jangan jeles orang USM Trans Kerian apatah lagi USM Kubang Kerian. Yeehaaa.  Tapi takpalah,  nanti kalau ampa nak mai USM Induk,  mailah makan kat sini.

    Kalau ampa semua yang duk lalu lalang kat area Lip Sin ni,  mesti ampa akan terpana sebab seribu kali ampa punya duk singgah makan kat Nasi Kandar Subaidah Sungai Dua awat ampa tak pernah perasan U Soya?  Yelah....sebab kedai ni memang sangat simple.  Kalau kita drive pusing belakang Nasi Kandar Subaidah,  ampa mesti lalu area kedai yang ada Guardian blah kanan kan?  So ampa kalih blah kiri ampa akan nampak kedai ni.


    Everything here is made by soya.  Ice blended, jelly, ice cream, taufufah,  dan kita boleh pilih nak letak perisa apa.  Tapi ada kudapan lain seperti bihun, char koay (macam pak tong ko), nasik lemak,  semua sedappppppppppppppp...and also muffin.  

    Ini dia punya soya ice cream.  Dah dua kali mai,  tapi machine dia duk rosak lagi.  So sampai lani duk kempunan nak makan ice cream soya ni.  Hopefully dapat makan before kawen,  satgi dah jadi pengantin ayak liyok meleleh ataih pelamin.  Leceh wehsssssssssssss! Tak guna dress meletops macam Zac Posen.

    Tempat makan dia besar dan luas.  Tapi diingatkan,  this is non smoking zone ya.  Sapa yang nak isap rokok sila duduk di luar.

    Akak pernah jumpa dan cakap dengan dia punya owner / pengurus.  Perempuan u olls.  Very the mesra alam.  Dia bagitau akak,  semua ni okay.  Sesuai untuk vegetarian and Muslim.  Dia lani dalam proses nak dapatkan Halal sijil daripada Jakim.  Tapi u olls tau la memang susahkan?  So lambat sikit la.  But my bestest wish atas usaha anak Malaysia ini yang prihatin terhadap kaum-kaum lain.  Meletops u olls!
    Cantek tak perempuan ni?  Akak macam nak mintak otograf bila tengok gambak ni. 

    This is my feveret!  Taufufah dengan melted chocolate.  Ampa mesti rasa benda ni gila manisssssss dan merosakkan pundi kencing.  NO NO NO. 

    Ini pulak pilihan En.  Khafi.  Tajuk dia ialah U Soya Special with Whole Grain.  Cewah cewah cewah.  Feeling burung kakak tua makan taufufah dengan kuaci banyak banyak.

    Nenjia muka tak coverrrrrrrrrrrrrrrrr..........feeling nak makan taufufah pun over. 

    Kalau saya mai sini mesti saya akan mintak bihun goreng.  Yang ni memang sesuai untuk vegetarian.  Cuma kalau u vege depa tak bubuh la telur goreng tu.  :)

    Kalau ampa mai kedai dia ni,  ada banyak sisipan dan keratan akhbar yang memaparkan kisah tentang kedai U Soya.  Apa tu U Soya?  Ultimate Soya......Wifi available ya u olls.

    Tauke kedai ini amat menggalakkan u olls lepak kat kedai dia.  Ada banyak majalah untuk u olls baca.  Dia jugak letak macam-macam game seperti dam haji dan sebagainya untuk kita main. 

    Sapa selalu tengok AFC mesti familiar dengan Ho Chak rancangan yang menunjukkan tempat makan meletops kat seluruh Melesia.  Macam jalan-jalan carik makan,  tapi dalam bahasa Cina.  Best!!!!! Akak selalu tengok rancangan ni sebab depa pi macam-macam tempat meletops kat Melesia ni.  Nenjiaaaaaaaaaaa....Ho Chak pun pernah mai sini.  (HO Chak bermaksud Jom Makan!)

    Lagi satu yang best ialah depa punya ice blended.  Best....tak manis melecaih.  Just nice saja u olls.  Harga kat sini adalah berpatutan sangat dari RM3-RM5 saja untuk satu hidangan.  Memang berpatutan dan sesuai untuk semua orang yang mementingkan atau tidak mementingkan kesihatan. 

    Alamat  :
    2-G-9 Pekaka Square,
    Lebuh Pekaka 1
    Sungai Dua,
    11700 Gelugor
    Penang

    Tel:
    012-408 6604

    Business Hours:
    Monday to Friday: 11 am to 10 pm
    Sat/Sun/Public Holiday: 9 am to 7 pm

    Wi Fi available

    Google Maps  :  U-Soya

    10 Tips untuk Pengantin bagi Mendapatkan Gambar Terbaik Semasa Hari Majlis by Azizan Aziz, jurugambar professional & pengasas Romantis Studio

    Hello u olls! Ketika menulis catatan ini akak lagi 1 bulan dan 3 minggu lagi nak mengahwin. Bencinyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa awat cepat sangat masa berlalu. Sebagai seorang perempuan yang tingtong, persiapan akak adalah sangat simple dan very the biasa. Tapi mood akak very the up and down. Ada kalanya rasa macam tak sabar nak kawen, ada kalanya rasa macam excited nak buat macam-macam, dan ada kalanya rasa macam tak mau kawen langsung. Nak lari pi duduk ataih pulau buatan sendiri buat dari botol guna semula dengan En. Khafi. Boleh?

    Cabaran paling utama sekali ialah bila fikir pasai duit. Duit yang tak pernahnya nak cukup. Tapi selalu ingat pesan kawan-kawan yang banyak bagi semangat. Memang normallah duit tak cukup masa kawen. Tapi selalunya berdoa agar mendapat keberkatan Allah. Sebabnya duit RM300 yang diberkati Allah adalah lebih bermakna dari RM3000 yang tak diberkati Allah.

    So enough about kesengsaraan persiapan wedding saya. Hari ini saya nak share artikel meletops yang sangat penting untuk semua pengantin. Artikel bertajuk "10 Tips untuk Pengantin bagi Mendapatkan Gambar Terbaik Semasa Hari Majlis by Azizan Aziz, jurugambar professional & pengasas Romantis Studio".

    Tak perlulah akak nak perkenalkan Abang Zizan ini kerana beliau adalah fotografer Melayu yang tersohor di Penang ini. Marilah kita membaca artikel beliau ini.


    Semasa majlis akad nikah:

    1. Pengantin perempuan jangan duduk terlalu jauh ke belakang dari pengantin lelaki semasa majlis akad nikah. Ini adalah untuk memastikan jurugambar dapat memasukkan gambar kedua-dua pengantin di dalam satu gambar untuk shot-shot tertentu. Jika tidak pasti kedudukan yang sebenar untuk pengantin perempuan, sila bertanya dengan jurugambar terlebih dahulu.

    2. Bagi kedua-dua pengantin lelaki dan perempuan, kurangkan memandang ke bawah atau terlalu menunjukkan muka yang serious. Perasaan gementar, gemuruh dan sebagainya adalah perkara biasa dalam majlis pernikahan. Kadang-kadang sedikit ‘lakonan’ yang menunjukkan kegembiraan sebenarnya dapat mengurangkan perasaan gemuruh ini. Disamping gambar-gambar yang menarik, perasaan gemuruh anda mungkin akan hilang sedikit demi sedikit.

      Tunjukkan kecerian anda walaupun perasaan gemuruh masih ada.
    3. Pastikan anda sampai awal di masjid, sekurang-kurangnya 15 minit lebih awal dari masa yang dijanjikan. Pastikan juga semua dokumen yang diperlukan diperiksa terlebih dahulu. Kekalutan akibat tiba lewat atau tertinggal dokumen penting akan memberi kesan kepada gambar-gambar anda nanti. Disamping perasaan gemuruh yang sedia ada, anda mungkin akan merasa ‘down‘ dan ini sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada jurugambar yang bertugas dari segi interaksi anda dengan jurugambar.

    4. Cara terbaik untuk kelihatan ceria semasa majlis akad nikah adalah dengan membawa 3 atau 4 orang rakan yang betul-betul rapat dengan anda. Percaya atau tidak perasan gemuruh anda akan hilang tanpa anda sedari. Pastikan rakan-rakan anda ini sentiasa bersama anda dari mula hingga akhir majlis.
    Kehadiran teman-teman rapat boleh menambahkan lagi kemeriahan.

    Semasa Majlis Persandingan

    1. Pastikan jurugambar anda diberitahu terlebih dahulu tentang aturcara majlis. Ini adalah amat penting jika majlis anda terdapat acara-acara tambahan seperti pertunjukkan silat, tarian dan sebagainya yang mungkin penting bagi jurugambar untuk membuat persediaan dari segi ‘shooting angle‘ dan sebagainya.

    2. Sila beritahu jurugambar anda jika terdapat jurugambar lain atau pun anda ada menempah juruvideo berasingan. Ini adalah untuk memudahkan jurugambar anda bekerjasama dengan jurugambar/ juruvideo tersebut. Cara kerja dan ‘style‘ yang berlainan kadang-kadang boleh menyusahkan kedua-dua pihak. Perkara terbaik adalah dengan memberitahu dahulu nama-nama jurugambar/juruvideo yang turut bertugas di hari majlis anda. Perbincangan awal mungkin boleh diadakan untuk memastikan proses merakam hari bahagia anda berjalan lancar.

    3. Di samping jurugambar/juruvideo tambahan, kehadiran jurugambar-jurugambar lain dikalangan saudara-mara dan rakan-rakan pihak pengantin jugak kadang-kadang boleh mendatangkan masalah kepada jurugambar yang bertugas. Perkara terbaik adalah dengan memberitahu mereka terlebih dahulu supaya memberi laluan kepada jurugambar utama dalam apa-apa situasi pun supaya tiada gambar atau ‘moments‘ yang terlepas.


      Sentiasa memandang kepada tetamu-tetamu yang hadir.
    4. Kedua-dua pengantin dinasihatkan supaya mempunyai lebih ‘eye-contact‘ dengan orang-orang sekeliling semasa majlis berlangsung. Ini bermaksud pengantin tidak selalu tunduk dan memandang ke bawah sepanjang masa (sama seperti perkara 2 di atas). Saat-saat seperti berjalan ke pelamin,semasa bersanding di pelamin dan semasa berada di meja makan beradab adalah saat terbaik untuk jurugambar merakamkan keceriaan dan kegembiraan anda semasa hari majlis.


      Hari perkahwinan adalah hari untuk anda bergembira.
    5. Jika jurugambar anda menetapkan had masa untuk sesuatu sesi atau majlis, pastikan anda peka mengenai perkara ini. Ini adalah untuk memudahkan jurugambar anda membahagikan masa untuk sesi-sesi tertentu seperti posing di atas pelamin, dalam bilik pengantin dan sebagainya. Pengurusan masa yang tidak cekap akan membuatkan jurugambar tergesa-gesa mengejar masa dan ini akan memberi kesan kepada kualiti gambar yang dihasilkan. Melengah-lengahkan aturcara majlis, leka bersembang dengan rakan-rakan adalah antara perkara-perkara yang boleh menyebabkan kesuntukan masa. Sila berbincang dengan jurugambar anda jika tambahan masa diperlukan.

    6. Jika terdapat sesi outdoor untuk hari yang sama selepas majlis, sila pastikan tempat pilihan untuk penggambaran tidak terlalu jauh dari lokasi majlis sehingga mengambil masa berjam-jam perjalanan. Ini adalah penting untuk memastikan apa yang dirancang oleh jurugambar dapat dilaksanakan dalam masa yang ditetapkan. Perjalanan yang jauh mungkin menyebabkan kesuntukan masa dan juga boleh menambah keletihan kepada kedua-dua pihak pengantin dan jurugambar.

      Pilih lokasi terdekat untuk sesi outdoor anda.
    Baca artikel asal  :  Romantis Studio - 10 TIPS UNTUK PENGANTIN BAGI MENDAPATKAN GAMBAR TERBAIK

    Sisipan bacaan tambahan mengenai perkhidmatan di Romantis Studio :
    Senarai Harga Pakej Fotografi Perkahwinan
    Senarai Harga Pakej Fotografi Studio
    Senarai Harga Pakej Kelengkapan Perkahwinan
    Galeri Fotografi Perkahwinan dan Studio
    Cabutan Bertuah: PERCUMA pre-wed video
    PROMOSI TERHANGAT & TERBARU

    #translateenglishmovietitlewithmalay

    Sapa ada twitter?  Sapa kalau ada twitter tapi tak follow akak lagi,  AMPA SEMUA TAK BEST!  Cepat follow akak iaitu @jumiejumie.  Akak  selalu jugak update pasai hari-hari akak kat Twitter.  Ampa boleh tau akak pi mana,  makan apa,  buat apa.  Kelesssss u olls!

    Okay,  salah satu benda best bila boring ialah main Twitter.  Selain baca tweet orang,  kita boleh main hashtag.  Main hashtag ialah kita buat hashtag apa-apa contoh #kalausayalelaki dan orang-orang lain akan guna hashtag itu dan masukkkan idea dan info depa ada.  Selalunya hashtag ni akan jadi sangat meriah bila ada big event seperti #AJL25 atau #finalmentor2

    Baru-baru ni,  kawan akak iaitu Nonifer Lopez telah membuat satu lagi hashtag yang bertajuk #translateenglishmovietitlewithmalay.  Haaaaaaaaaaaaaaaaaa mai baca sini semua #translateenglishmovietitlewithmalay yang dia dan kawan-kawan twitter akak lain buat.  Ampa tengok tepi dia sekali akak boh tajuk sebenar.

      #translateenglishmovietitlewithmalay
    1. Angsa Hitam


    2. Lelaki Seterika


    3. Saya Nombor Empat


    4. Ucapan Raja



      Baca lagi lebih lebih kat bawah :

    Cookies & Cakes for Raya 2011 dari Nadya Mahizan

    Helllo semua orang!  Assalamualaikum.  Posa dah nak dekat.  Seperti biasa,  we olls orang-orang perempuan ni apa yang kita duk pikiak ialah kueh raya dan baju raya.  YAAAAAAAAAAAAAAA.....oleh itu.  Hari ini akak nak promot ampa semua cookies and cakes for RAYA 2011 by Nadya Mahizan. 

    Siriesly memang sedap dan meletops.  Akak dah rasa semuanya.  Rasa macam kita buat sendiri.  Cewah! Macamlah kita buat kueh kek teruih menjadi.  Harga pun amat berpatutan.  Daripada kita nak buat sendiri,  pastu nak kemaih dapok semua,  semua 70 kali kerja,  baik kita beli dan makan :)  Dapat membantu industri kueh wanita Penang.  Gituuuu!  Tetap nak promot meleps kan?

    Sudah-sudah.  Tak mau cakap banyak.  Marilah kita tengok cake dan biscuits yang Nadya Mahizan dan mama dia buat.  :)

    Bebola Oats - RM24 (50 biji)
    Qaseh Suci  - RM24 (50 biji)
    Tart nenas - RM24 (50 biji)
    Almond Choc - RM24 (50 biji)
    Nur Kasih  - RM24 (50 biji)
    Semperit Kristal  - RM24 (50 biji)

    Okay,  ini cake pulak!  Harga dua dua kek ini ialah RM15 sahaja.  Size sama macam dalam gambar ni.  Tak semestinya untuk raya sahaja.  Memang sedap!!!!

    Carrot Cream Cheese Cake


    Kek Kukus Nestum California
    Untuk u olls yang nak buat tempahan, sila emelkan butiran berikut kepada Ms. Nadya Mahizan. No tel 016-4442686, emel nadia@penangtimessquare.com. Facebook : Nadya Mahizan

    Nota penting untuk u olls yang luar dari Penang, Ms. Nadya juga menawarkan khidmat free delivery untuk tempahan di KL. Kalau nak order kek ampa kena order kek 2 3 ari before raya baru boleh hantaq. Kalo cookies, kena bagi tempahan 3 minggu before puasa supaya ada masa untuk antak pi KL pulak. Kalau negeri-negeri lain,  ampa kena tanya Nadya sendiri.  :)

    Kalo ampa nak order untuk makan-makan, ampa just tulis sekali date bila ampa nak. 

    Ms.  Nadya juga adalah PENGSPONSOR DESSERTS untuk segmen jamuan minum teh semasa majlis nikah saya nanti.  SO.......................yes!  U olls adalah amat di alu-alukan untuk order kek dan biscuit they olls dan macam-macam lagi (yang tu ampa kena contact dengan Ms.  Nadya sendiri) untuk apa-apa majlis istimewa yang u olls nak buat. 

    Okay, sekian terima kasih. Selamat mengorder.

    Baju Kurung Kesayangan Saya

    Pada birthday akak yang ke 18 hari tu (matilah),  akak telah membuat satu segmen soalan-soalan ceput emas untuk u olls tanya kat akak kan? HAHAHAHA.  Memang feeling Oprah sangat akak ni kan?  Sorry ya.  Ini blog I and i tulis apa i suka. Kalau tak suka,  sila jangan teruskan membaca.  U olls boleh baca artikel itu kat sini  :  26 Jawapan Sempena Jumie Samsudin's 26th Birthday

    So dalam banyak-banyak soalan yang ditanya oleh semua nok-nok yang menanyakan.  Ada satu soalan yang akak tak jawab sebab akak nak jawab secara dalam artikel lain.  Soalan itu dihantar oleh seorang nok paling meletop dari Wangsa Maju KL iaitu Zoeysabella Mohd Akhir.  Gituuuuuuuuuu!  Soalan beliau berbunyi begini  :

    Dalam banyak-banyak baju koleksi baju kurung ang.  Mane 1 yang paling bermakna dan yang paling ang sayang?

    Klasssik sangat soalan Kak Nok Besar kita.  Baiklah.  Ada satu baju kurung yang sangat bermakna dan paling i sayang.  Baju ini berusia lebih kurang 34 tahun.  Diperbuat daripada sejenis kain yang akak tak tau kain apa,  macam cotton tapi ada shining sikit. 


    Baju kurung ni warna turqoise.  Kisahnya,  kainnya dibeli oleh makcik i kepada mak i.  Makcik akak tu kira kakak ipar mak i la,  mak kepada sepupu I olls yang tip top kat Rawang tu iaitu Dalina Daud.  Dia hadiahkan kat mak I sebab dia kata Abang Manap tak pernah nak beli kain mahal-mahal kat mak I.  Yelah maybe time tu baru baru nak kawen,  bajet nyah.



    So mak I pun jahit baju tu jadi baju kurung.  Dan baju kurung tu elok sampai lani.  Dan dalam semua anak-anak mak,  I sorang je yang badan feeling Miss Universe so I saja mampu pakai baju-baju ratu macam tu. 


    I start pakai baju kurung tu masa tahun 2003.  Masa kat Politeknik,  akak akan pakai baju tu bila ada occasion yang meletops seperti dinner kat asrama dan sebagainya.  Dan bila akak first day masuk kerja kat USM,  inilah baju yang akak pakai masa daftar kat School of Social Sciences USM.


    Gambar snap pakai camera fon masa pagi pagi sebelum pi kerja.  Sorry pixel camera kecil saja.  Ala...fon dulu-dulu.
    Ini gambar akak bersama kami punya Pegawai Hal Ehwal Pembangunan Pelajar di POLISAS,  En.  Zulkefli Menong.  A very handsome man indeed.  Dulu akak memang crush kat dia.  (YES....Akak memang taste laki-laki kertu u olls.  Tapi nampak laki muka anak-anak ikan.  Betul la orang cakap kita selalu dapat terbalik)
    Now akak dah tak pakai baju ini.  Walaupun masih elok dan masih muat (HAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AKU TAU AMPA NAK CARUT AKU KAN?),  akak simpan dalam almari dan nak simpan sahaja.  Itulah cerita baju kurung yang paling akak sayang.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...