21.7.11

Baju Kurung Kesayangan Saya

Pada birthday akak yang ke 18 hari tu (matilah),  akak telah membuat satu segmen soalan-soalan ceput emas untuk u olls tanya kat akak kan? HAHAHAHA.  Memang feeling Oprah sangat akak ni kan?  Sorry ya.  Ini blog I and i tulis apa i suka. Kalau tak suka,  sila jangan teruskan membaca.  U olls boleh baca artikel itu kat sini  :  26 Jawapan Sempena Jumie Samsudin's 26th Birthday

So dalam banyak-banyak soalan yang ditanya oleh semua nok-nok yang menanyakan.  Ada satu soalan yang akak tak jawab sebab akak nak jawab secara dalam artikel lain.  Soalan itu dihantar oleh seorang nok paling meletop dari Wangsa Maju KL iaitu Zoeysabella Mohd Akhir.  Gituuuuuuuuuu!  Soalan beliau berbunyi begini  :

Dalam banyak-banyak baju koleksi baju kurung ang.  Mane 1 yang paling bermakna dan yang paling ang sayang?

Klasssik sangat soalan Kak Nok Besar kita.  Baiklah.  Ada satu baju kurung yang sangat bermakna dan paling i sayang.  Baju ini berusia lebih kurang 34 tahun.  Diperbuat daripada sejenis kain yang akak tak tau kain apa,  macam cotton tapi ada shining sikit. 


Baju kurung ni warna turqoise.  Kisahnya,  kainnya dibeli oleh makcik i kepada mak i.  Makcik akak tu kira kakak ipar mak i la,  mak kepada sepupu I olls yang tip top kat Rawang tu iaitu Dalina Daud.  Dia hadiahkan kat mak I sebab dia kata Abang Manap tak pernah nak beli kain mahal-mahal kat mak I.  Yelah maybe time tu baru baru nak kawen,  bajet nyah.



So mak I pun jahit baju tu jadi baju kurung.  Dan baju kurung tu elok sampai lani.  Dan dalam semua anak-anak mak,  I sorang je yang badan feeling Miss Universe so I saja mampu pakai baju-baju ratu macam tu. 


I start pakai baju kurung tu masa tahun 2003.  Masa kat Politeknik,  akak akan pakai baju tu bila ada occasion yang meletops seperti dinner kat asrama dan sebagainya.  Dan bila akak first day masuk kerja kat USM,  inilah baju yang akak pakai masa daftar kat School of Social Sciences USM.


Gambar snap pakai camera fon masa pagi pagi sebelum pi kerja.  Sorry pixel camera kecil saja.  Ala...fon dulu-dulu.
Ini gambar akak bersama kami punya Pegawai Hal Ehwal Pembangunan Pelajar di POLISAS,  En.  Zulkefli Menong.  A very handsome man indeed.  Dulu akak memang crush kat dia.  (YES....Akak memang taste laki-laki kertu u olls.  Tapi nampak laki muka anak-anak ikan.  Betul la orang cakap kita selalu dapat terbalik)
Now akak dah tak pakai baju ini.  Walaupun masih elok dan masih muat (HAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AKU TAU AMPA NAK CARUT AKU KAN?),  akak simpan dalam almari dan nak simpan sahaja.  Itulah cerita baju kurung yang paling akak sayang.

5 comments:

  1. saya pun ada baju kurung kesayangan..dijahit dengan jahitan tangan..klasik ..sampai la ni dok elok lagi

    ReplyDelete
  2. agak2 bile akak nak pakai baju nih balik?? (dalam erti kata lain bile akak dapat pakai baju nih balik) hahahahaha!!!

    ReplyDelete
  3. Rasanya tak pakai dah. Sebab ada satu koyakan kecik sebab terkena paku di bahagian belakang kiri. Akak takut nanti koyakkan itu semakin besar.

    ReplyDelete
  4. kak jumie kita 1 poly...i ollss kenai sgt encik zul nih hahahha...the most handsome guy...lawak la encik nih...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...