27.7.11

Kenapa Pengantin Melesia Make Up Tebai?

Kenapa Pengantin Melesia Make Up Tebai? Persoalan menarik ini diajukan oleh Pojiepooh yang meletops itu. Tapi akak terpikir balik, mat saleh memang tak mekap tebai ke?

Akak tanya beberapa kawan akak yang meropakan make up artist meletops. Depa cakap :

"Sama jer dek non, mat saleh pun make up sama tebal. Tapi sebenarnya, apa yang membuatkan depa nampak macam tak make up sangat ialah sebab most of the international brand adalah dibina untuk jenis kulit mat saleh. Oleh itu, most of the foundation shades adalah sangat blend in dengan jenis kulit depa," kata kawan akak itu.

Yes, akak setuju.

Keduanya, akak nak tanya, adakah kita betul-betul bersedia untuk memake up nipis semasa kahwin nanti? Ini persoalan penting yang u olls kena tanya kat diri sendiri. Adakah u olls bersedia untuk dicarot oleh makcik-makcik jarum yang akan mai kenduri u olls dan kata "Awat pengantin tak berseri. Muka macam pucat sajia..............," 



Tambahan pada tahun-tahun terdahulu apabila nude lipstick persis JLO adalah sangat trending,  pastinya makcik-makcik terutama yang keturunan mami akan menyentap dengan hasil make up akak dan berkata "Lipstick takdak merah sikit ka?" sambil kepala depa duk goyang-goyang ala yena yeni.

Sekarang ni,  bila trend lipstick merah ala-ala Salma Hayek menjelma,  semua pun suka dan teringin nak try lipstick colour merah.  Meletops u olls.  Maka makcik-makcik jarum pun mendiamkan diri sebab sah-sah depa setuju dengan kaler lipstick itu.


Tahukah u olls bahawa warna make up (foundation, celak, eye shadow, shading) hilang sebanyak 20% dalam gambar apabila terkena flash. Tapi, kalau dah lepas kena flash muka tapi tetap nampak seketoi make up u olls macam penari RTM dalam gambar, itu akak tak buleh menjawabnya ya.  So maybe gambar pengantin mat saleh yang u olls tengok dalam internet tu semua propa nyah,  semua dah nampak necerel sangat.  Tapi berapa ribu flash dan cahaya dah tala kat muka dia?  Sapa nak pi tau?

Kesimpulannya kat sini,  akak harap u olls semua janganlah salah faham dengan make up ya. Bukan semua sentuhan make up adalah sama. Semua make up artist ada sentuhan make up yang tersendiri. Terpulang kepada kita semua sebagai pelanggan untuk memilih jenis make up dan make up artist yang paling sesuai untuk kita.

Sebelum akak mengakhiri artikel yang ringkas ini, akak ada satu lagi pesanan khidmat masyarakat kepada bakal-bakal pengantin. JAGALAH KULIT KAMU BAIK-BAIK. Kalau kamu tau muka kamu tu banyak problem, think of something.  Jangan buat tak tau saja. Tak guna amik make up artist Ayangkamell pun kalau hakikat kulit u olls kasar bak ubi kayu tak pernah di scrub bagai.


Sekian, saya ulangi sekali lagi. Mat saleh pun make up tebai jugak for wedding. Cuma lighting dan foundation tu buatkan depa nampak meletops dan floles macam akak.

Larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

ps/  gambar-gambar itu semua ialah hasil make up akak yang terbaru untuk Julai 2011.  Lately,  memang kurang amik make up job sebab sibuk dengan pelbagai kerja harian menjelang nak kawen.  Insya Allah lepas kawen I olls akan pulun job make up kau kau okay!

Yang benar,

Jumie Samsudin

12 comments:

  1. kak jue ni klaka r..tu r, tau tak, hari tu saya kena kutuk berhabis dengan member tau, dia bilang, ko ni mekup g keje tebal mampus. mcm org kawin, padehal sy pki fondation je pon, takde r shading jadah sme tu, pastu dia ckp lg, ko cube tguk minah saleh tu, mekup kawin pon natural aje. hishh..mati kutu nk jawab kutukan mereka. pahni ble r jawab. tq so much kak jue.

    ReplyDelete
  2. Cik Chinta, dah kalau kawan awak tegur make up tebal tu and awak yakin awak takder la make up tebal takat mana, apa kata awak cuba tanya dia balik "Hang nak belajar make up dengan aku ke? Dengki semacam aku rasa"

    ReplyDelete
  3. Mekap tebal ni bergantung pd kulit la and pada perspektif tebal jenis ape, foundation or intensity warna yg diletakkan.
    Kalu tebal dr segi foundation, tu memang, xramai org kat sini kulit flawless mcm mat salleh coz kat sini the most common problem jerawat and skin tone x sama. So foundation kena tebal la tp emi usually will reduced the stick foundation nye thickness and make it as natural as possible.
    Kalu tebal dr intensity warna tu of course sebabnya org2 kat sini most of it nak nampak mcm artis2, so penegasan warna tu penting. Lg pun kita bkn ada features mcm mat salleh, hidung mancung, mata besar ada kelopak. So mekap2 ni lah yg membuatkan effect yg sebegitu rupa.
    Tp kalu pandai blend nampak la natural. Sekian

    ReplyDelete
  4. Jawapan yang lebih baik!! Kalau boleh LIKE aku like dah ni...:)

    Thanks Emi

    ReplyDelete
  5. cantiknyaaaaa jumie makeup pengantin tuh!
    nampak gojes!flawless ! meleps habes! =D

    ReplyDelete
  6. ye betul la masa dinner baru2 ni saya minta kawan make up and make up dia memang cantik cuma yg hairan kenapa depan kamera jurufoto professioal punyalah cantik picnya tapi kalau kamera biasa nampak punyalah tebal...bukan salah make up artis tau :)

    ReplyDelete
  7. Ohh terima kasih marhayamm atas penerangan itu..
    make sense gak kan selama nih kita nampak yang matsaleh tuh sah2 dalam tv nampaklah necerel, kita nih depan2 memang nampak seketui..
    tapi kene dengan photographer mahal cantiklah..
    amik pakai camera henpon cabuk memang muka opera cina dah! haha

    ReplyDelete
  8. kami pon baaaaruuu paham...

    tapi btol laa...

    photographer pon mainkan peranan jugak... gamba2 mat saleh kawen tu semua nampak photographer mcm pro abes sebab tu nampak muka mcm natural jeee...

    mcm pojiepooh cakap ah... kena tang amik gamba ngan kamera henset...memang mcm opera cina...

    tengok jenih enset jugak ah... hahaha... kena henset jenis tak suka nak bagi keje sama memang camtu... hahahaha... enset mahai lagi laa kan... semua detail mcm konon2 kamera kompak. hahaha...

    ReplyDelete
  9. Saya bkn pro psl makeup2 ni tp saya rasa laa org kte makeup nmpk tebal sbb mcm jumie ckp la, bila muka kte kena flash camera, 20% makeup tu akan hilang... So in order to nmpkkn ape yg da dibuat kat muka tu, kena la buat extra sikit n tu yg buat org kat luar tgk mcm terkejut kan... N psl features muka kte, kte org asia, hidung x bpe mancung, tulang pipi x bpe naik n muka kte kebykknnue jenis bulat tp mat salleh plak muka diorg sume opposite kte n kte dari zaman dulu da disogokkn ngn imej hidung mancung, tulang pipi tinggi, muka runcing tu cantik... Sbb tu kte berusaha keras nk dptkn sume tu sbb bila muka kte cmtu, baru la jd cantik, btol kn? Sdgkn mat salleh tu xyah nk buat sume tu sgt, buat sikit2 je da jd... Tu pndpt sy je... Sorry ye sbb potpet pjg2 kat sini plak ye jumie hehe... :)

    ReplyDelete
  10. wah..skng dah paham~!! knp omputih nye makeup nampk natural~!! thanks~!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...