1.7.11

Kita Manusia Selalu Tidak Sedar Diri

Saya ada satu cerita yang saya nak kongsi dengan awak.  Tak tau la cerita ni seseuai dengan awak ke tak.  Saya ada kawan ni,  dia selalu suruh saya carik GF cantek -cantek kat dia.  Dia suruh saya rekemen kawan saya yang cun cun ni.  Saya ingat dia gurau-gurau.  Tapi kalau hari -hari pergi makan kat restaurant dia,  the same questions dia tanya...hang tak rasa mengjengkelkan ke?

Then sampailah satu hari dia kata macam ni "Hang ni bila nak bawak mai achi kat aku?  Hari-hari hang ja mai makan kat sini.  Tengok hang pun aku dah jemuih.  Takdak orang lain ka?"

Hang tak hot ka dengar macam tu?

"Hey!! Aku mai sini sebab nak makan.  Bukan sebab nak melacur.  Hang tu sedar diri sikit. Pi tengok muka hang kat dalam cermin-cermin yang berlambak dalam kedai makan ang ni.  Hang tu tak lah hemsem mana.  So jangan berangan nak achi cantek saja.  Orang tengok hang pun tak lalu,"

Kawan saya itu terus tersenyap dan sampai sekarang,  kalau saya pi makan kat restoran tempat dia bekerja itu.  Dia mengelak untuk bertembung mata dengan saya apatah lagi bercakap.

So kesimpulannya ialah kita ni maknusiaaaaaaaaaaaaaaaaa hanya nampak kekurangan dan kelemahan orang lain sahaja.  Sedangkan kekurangan diri sendiri tidak langsung kita nampak dan menafikannya.  So,  once in a while,  orang-orang macam ni patutlah diberi tunjuk ajar agar dia tersentap dan tau dimanakah dia berdiri sekarang.

Bukan saya nak suruh awak jadi kurang ajar dan biadap macam saya.  Tetapi,  kadang kala itu adalah sangat berbaloi kalau awak bagi satu pengajaran kat kawan-kawan yang tak henti-henti memerli awak itu. 

Gambar di Kedai Sushi ini tidak kena mengena dengan cerita yang akak kongsi denagn u olls hari ini. 
Semua maknusia pun tak sempurna adik.

5 comments:

  1. X rugi pun x kwn dgn org mcm tu...

    ReplyDelete
  2. mau tonyoh cili api ja kat mulut puaka mcm tu.. dlm dunia ni, ada ja org xsedaq diri perasan bagus nak standard bagus jg.. padahall.. ya ampunnn.. huh.

    ReplyDelete
  3. apakah orang camtu...

    patut pon kene bahasakan camtu...

    ReplyDelete
  4. Syabas. org mcm ni mmg tak sedar diri. tau nak hina org diri sendiri tak tgk dulu. sekali dua ok lagi kalau dah lebih2 mmg nak kena.
    mmg patut kena sound tepet kat org yg mcm ni. Emi likes this.

    ReplyDelete
  5. U olls...sambungan cerita benar ini. Sejak itu, setiap kali mak pi makan kedai dia. Dia senyap teruih!! :). Tak mai sembang2 dengan mak dah.

    Actually rasa kesian jugak sebab terpaksa carut muka dia cam tu. Sebab dia sememangnya tak hemsem.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...