26.7.11

U Soya - Marilah Kita Memakan Soya Untuk Kecantikan dan Kesihatan

Hello ampa semua.  Sapa suka makan taufufah?  Atau ayak soya?  Hari ini akak nak perkenalkan kat ampa semua satu tempat kedai makanan produk soya bertajuk U Soya yang terletak dekat gila dengan area USM Induk.  Jangan jeles orang USM Trans Kerian apatah lagi USM Kubang Kerian. Yeehaaa.  Tapi takpalah,  nanti kalau ampa nak mai USM Induk,  mailah makan kat sini.

Kalau ampa semua yang duk lalu lalang kat area Lip Sin ni,  mesti ampa akan terpana sebab seribu kali ampa punya duk singgah makan kat Nasi Kandar Subaidah Sungai Dua awat ampa tak pernah perasan U Soya?  Yelah....sebab kedai ni memang sangat simple.  Kalau kita drive pusing belakang Nasi Kandar Subaidah,  ampa mesti lalu area kedai yang ada Guardian blah kanan kan?  So ampa kalih blah kiri ampa akan nampak kedai ni.


Everything here is made by soya.  Ice blended, jelly, ice cream, taufufah,  dan kita boleh pilih nak letak perisa apa.  Tapi ada kudapan lain seperti bihun, char koay (macam pak tong ko), nasik lemak,  semua sedappppppppppppppp...and also muffin.  

Ini dia punya soya ice cream.  Dah dua kali mai,  tapi machine dia duk rosak lagi.  So sampai lani duk kempunan nak makan ice cream soya ni.  Hopefully dapat makan before kawen,  satgi dah jadi pengantin ayak liyok meleleh ataih pelamin.  Leceh wehsssssssssssss! Tak guna dress meletops macam Zac Posen.

Tempat makan dia besar dan luas.  Tapi diingatkan,  this is non smoking zone ya.  Sapa yang nak isap rokok sila duduk di luar.

Akak pernah jumpa dan cakap dengan dia punya owner / pengurus.  Perempuan u olls.  Very the mesra alam.  Dia bagitau akak,  semua ni okay.  Sesuai untuk vegetarian and Muslim.  Dia lani dalam proses nak dapatkan Halal sijil daripada Jakim.  Tapi u olls tau la memang susahkan?  So lambat sikit la.  But my bestest wish atas usaha anak Malaysia ini yang prihatin terhadap kaum-kaum lain.  Meletops u olls!
Cantek tak perempuan ni?  Akak macam nak mintak otograf bila tengok gambak ni. 

This is my feveret!  Taufufah dengan melted chocolate.  Ampa mesti rasa benda ni gila manisssssss dan merosakkan pundi kencing.  NO NO NO. 

Ini pulak pilihan En.  Khafi.  Tajuk dia ialah U Soya Special with Whole Grain.  Cewah cewah cewah.  Feeling burung kakak tua makan taufufah dengan kuaci banyak banyak.

Nenjia muka tak coverrrrrrrrrrrrrrrrr..........feeling nak makan taufufah pun over. 

Kalau saya mai sini mesti saya akan mintak bihun goreng.  Yang ni memang sesuai untuk vegetarian.  Cuma kalau u vege depa tak bubuh la telur goreng tu.  :)

Kalau ampa mai kedai dia ni,  ada banyak sisipan dan keratan akhbar yang memaparkan kisah tentang kedai U Soya.  Apa tu U Soya?  Ultimate Soya......Wifi available ya u olls.

Tauke kedai ini amat menggalakkan u olls lepak kat kedai dia.  Ada banyak majalah untuk u olls baca.  Dia jugak letak macam-macam game seperti dam haji dan sebagainya untuk kita main. 

Sapa selalu tengok AFC mesti familiar dengan Ho Chak rancangan yang menunjukkan tempat makan meletops kat seluruh Melesia.  Macam jalan-jalan carik makan,  tapi dalam bahasa Cina.  Best!!!!! Akak selalu tengok rancangan ni sebab depa pi macam-macam tempat meletops kat Melesia ni.  Nenjiaaaaaaaaaaa....Ho Chak pun pernah mai sini.  (HO Chak bermaksud Jom Makan!)

Lagi satu yang best ialah depa punya ice blended.  Best....tak manis melecaih.  Just nice saja u olls.  Harga kat sini adalah berpatutan sangat dari RM3-RM5 saja untuk satu hidangan.  Memang berpatutan dan sesuai untuk semua orang yang mementingkan atau tidak mementingkan kesihatan. 

Alamat  :
2-G-9 Pekaka Square,
Lebuh Pekaka 1
Sungai Dua,
11700 Gelugor
Penang

Tel:
012-408 6604

Business Hours:
Monday to Friday: 11 am to 10 pm
Sat/Sun/Public Holiday: 9 am to 7 pm

Wi Fi available

Google Maps  :  U-Soya

8 comments:

  1. suke soya..jauh beno la kak jue..uhuh..gile meliur tgk..

    ReplyDelete
  2. uihhhh!!! kami peminat soya tegar!!!! syiokkk woooo benda2 soya nih.. sedapnya! isok2 ni masa cuti pantang nk dok di utara. nak try makan kt kedai ni lah! nyam nyammmm.. baguih baguih amalkan soya. berak pun lancaq jia... :)) dan kulit cun.

    ReplyDelete
  3. betoi la...seribu kali pi subaidah pon tak perasan kedai ni..sungguh hampes...
    harus try jugak nih..

    ReplyDelete
  4. uihh.... bihun dia takdak taugeh!!!

    kami sooookaaaaa!!!!

    kena pi nih :)

    ReplyDelete
  5. correction. ho chiak is bahasa hokkien penang. it means SEDAP. lepas kawin nanti, jumie yang dah jadi ledilaik & istri mithali masak kat abe lokong (mr hubby) ... bila abe lokong makan, cer tanya dia .. LOKONG, HO CHIAK BO? (mr hubby, sedal tak?) and kalo sedap, suruh abe lokong jawab ... HO CHIAK! (SEDAP) ... and pj pun peminat foodshow Ho Chiak tu ... tapi pj selalu tengok kat 8tv la. so ... jumie .. BILA KONTRAK DENGAN MR KHAFI DAN DICALIT NGAN PEN, MASAK LE BAGI HO CHIAK KAT ABE LOKONG NOHHHHHHH .... kalo very ho chiak, hantaq la mai sikit kat kami ... hi hi hi

    ReplyDelete
  6. Ohh maksudnya sedap ke kakak. Thank you. Selama ni saya ingat Ho Chiak tu makan.

    Thanks Kak PJ. Memang lani pun duk masak selalu for En. Khafi. Sep bajet sikit dari makan luar. HEHEHE Sebab tu dia makin tembom. HAHAHA

    ReplyDelete
  7. we are in the midst of getting Halal certification

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...