BB Cream by Seqy Beauty



Hello and Assalamualaikum to all,

Hari ini I olls nak memperkenalkan satu produk kosmetik yang direka, dicipta dan diedarkan oleh anak Bumiputera, seorang blogger yang meleps juga iaitu Sepet a.k.a Zuhana.

Thank you kepada beliau and team kerana sudi memperkenalkan produk ini kepada I olls. Bukan sebab I olls dapat PERCUMA and I olls feeling nak buat review ini, I olls buat review ni sebab I olls sendiri amat suka dengan produk ni and I olls sangat-sangat suka nak share dengan orang ramai.
Kalau ampa nak tau, I olls memang dapat banyak produk untuk di-review, tapi I olls bagitau dah siap-siap kepada pengsponsor barang, I olls akan bagi review seikhlasnya.



BB Cream by Seqy Beauty

Ampa semua mesti tau apa benda BB Cream kan? Dulu I olls memang suka pakai BB Cream, dulu-dulu aku promote kat dalam blog aku Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +), pastu memang berlambak orang duk tanya pasai produk tu kat aku. Mesti ramai orang suka nak pi beli jugak kan? Tapi lepas tu, aku rasakan Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +) makin lama makin tak best. So aku stop pakai BB Cream and aku cuba beberapa jenis BB Cream lain seperti yang dipromote oleh kawan-kawan tapi takdak pun yang berkenan di hati. Tapi nenjia, bila dapat this produk I olls falls in love!

Ini gambar i olls masa first time pakai BB Cream by Seqy Beauty. Gambar amik gambar handphone I olls Lenovo S860. NO EDITING. Natural light. Meletops kan?


Why I Olls Suka BB Cream by Seqy Beauty?

(ini bukan copy paste, mak tulis sendiri berdasarkan pengalaman)



Ampa tengok sendiri perbezaan I olls pakai. Yes, warna ini nampak sedikit kelabu sebab muka I olls yang colour tanned. Tapi lama-lama dia akan blend in and cantek. And lepas pakai full make up, warna BB Cream ini akan nampak cantek lagi. Tak sabak nak pakai BB Cream by Seqy Beauty yang lebih sesuai untuk warna kulit tanned macam I olls.


Senang nak pakai!

Untuk orang yang always busy and mengejar masa, BB Cream by Seqy Beauty adalah jawapannya. Selepas basuh muka, pakai toner and bubuh ubat jerawat sikit. I olls teruih sapu BB Cream by Seqy Beauty kat muka. Pastu make up macam biasa. And of course, lepas make up muka I olls terus berubah jadi Selena Gomez gitu. Produk meletops ini bertindak sebagai pelindung (sebab ada SPF), melembab (takpakai pakai moisturiser) and bedak asas (because of the colour yang ada dalam produk ni).

Ringan, nipis and NOT CAKEY

Tak payah pakai banyak-banyak. Semprot sekali ja kat tangan, and that is the only ammount that u need to cover your whole face. Sapukan BB Cream by Seqy Beauty

Ke seluruh wajah dengan menggunakan jari. Pastu picit lagi satu, untuk bubuh kat tengkuk. Kalau pakai tudung pun, bubuh ja kat tengkok, sebab i believe BB Cream by Seqy Beauty merawat wajah and ia merawat dan melindungi semua bahagian kulit yang menggunakan produk ni. So ampa nanti kalau bukak tudung depan suami, takdak la nampak ketara, muka putih lehaq hitam.

And ampa akan rasa sangat best sebab produk ini cover cela-cela di wajah (dark spots, warna tak sama, merah2 akibat jerawat, parut) and at same time ampa rasa sangat ringan tak macam effect pakai bedak.

Ini pun gambar I olls amik pagi-pagi buta masa duk bersiap kat bilik. Lepas dah make up semua. No editing pada gambar ya. I olls just crop sahaja.



Melindungi dengan SPF 30

Sebagai wanita outdoor macam I olls, I olls sangat suka sebab BB Cream by Seqy Beauty mempunyai pelindungai UV SPF 30. Pelindungai UV ke wajah bukan sahaja bagus untuk halang kita jadi lebih tanned, malah pelindungan SPF ini dari kesan UV juga boleh menghalang kepada effek lain seperti jeragat dan juga penuaan. Yes, ampa tak tau ka? Lagi banyak UV light kita kena, kulit lagi cepat tua.

Tidak Berminyak

Kulit I olls adalah berminyak. And yes, I olls pakai ni tapi muka I olls tak berminyak. Cuma there was one time, masa experimentasi, before apply BB Cream by Seqy Beauty I olls pi pakai sejenis pelembab, nenjia lepas tu jadi berminyak. So lepaih tu tak pakai dah apa-apa before pakai BB Cream by Seqy Beauty.

Natural oil pada wajah adalah bagus untuk melembabkan wajah and muka kita tak kering. Kulit wajah yang terlalu kering nanti cepat dapat rinkles. I olls suka BB Cream by Seqy Beauty sebab ia masih mengekalkan kelembapan kulit wajah sambil mengawal minyak.

Colour Blend In

I olls mempunyai warna kulit wanita Africa + Latin, so its not easy to find bedak asas yang sesuai dengan keunikan warna kulit I olls. So, masa Ms. Syeka bok mai BB Cream by Seqy Beauty kat I olls, the first thing I olls tanya adalah “Warna dia macam mana?”

Syeka kata, depa ada dua colour buat masa ni, nombor 1 is for cerah, and 2 is more natural. So depa bagi yang natural untuk I olls. After aplikasi, alhamdulillah, kulit I olls memang mula-mula nampak macam putih sikit, tapi lama-lama, dia macam makin cantek and blend with my natural skin colour. I olls suka.

BB Cream by Seqy Beauty dalam proses nak buat colour yang sesuai untuk wanita berkulit tanned. CAYALAH!! Cepat-cepat i mau.

Specially Designed by Seqy Beauty

Produk ni bukan dibuat di Korea / China / Bangkok pastu buat packaging lain ja. Produk ni memang di-design khas oleh Ms. Sepeti a.k.a Zuhana because beliau sendiri seorang pencinta kecantikan dan beliau sendiri seorang ahli farmasi. So dia tau la apa yang baguih and apa yang tak baguih. Produk ini insya Allah halal. Tapi yang penting, produk ini adalah buatan MALAYSIA.

Beg make up I olls memang kecik. Tapi botol BB Cream by Seqy Beauty boleh masuk dengan mejiknya.



Botol Praktikal dan Cantek

Sangat impressed dengan rekaan botol yang minimalist. Kuruih and panjang macam tubuh badan I olls. So senang nak selit kat mana-mana :)

Merawat kulit

Kulit I olls adalah sangat sensitip. Tak boleh pakai apa benda semarang. Orang tua-tua kata, kulit orang kaya. Gicu. Lepas pakai produk ni for almost 2 weeks already, I olls rasa sangat puas hati and boleh nampak perbezaan pada permukaan kulit I olls. Bukanlah nak kata lepas pakai produk ni kulit aku terus lembut lincin macam kulit teloq, tapi bila aku pakai ni, memang dah takdak masalah, takdak bintik-bintik, takdak jerewat over-over...so baguih la kan! Sapa yang kulit sensitip macam saya haruslah cuba.


Fungsi dan Kelebihan BB Cream


  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Menutupi cela di muka.
  • Sebagai bedak asas.
  • Lebih ringan dari foundation.
  • Sebagai essential cream, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit.
  • Melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF 30)
  • Memperbaiki masalah kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan kimia berbahaya.
  • Wajah tidak berminyak sepanjang hari.
  • Berfungsi melawan sinar violet dan pencemaran udara sehingga endikan kulit sihat.
  • Melambatkan penuaan.
  • Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang Asia.

Bahan-bahan dalam BB Cream by Seqy Beauty

Aqua Cream
Beeswax
Cetyl Alcohol
Octyl Methoxycinnamate
Cyclopentasiloxane
Dimenthicone
Caprylic/Capric Triglyceride
Propylene Glycol
Titanium Dioxide
Iron Oxides
Sodium Chloride
Phenoxyethanol


Cepat-cepat dapatkan BB Cream by Seqy Beauty dengan segera.

Hubungi pengedar yang sah,

Ms. Atikah Syeka Rohaini (Permatang Pauh)
di talian 013-435 1899.

Gambar i olls bersama Ms. Atikah Syeka Rohaini ketika pertemuan nak pass barang. Memang lepas ni kena selalu jumpa la, I olls memang akan beli produk ni selalu.


Harga :

RM55 (Semenanjung Malaysia)
RM60 (Sabah/Sarawak)


Follow :



Untuk maklumat lanjut sila layari

25.8.11

Mak Terjatuh Hati Pada Chef Sherson Lian 5 Rencah 5 Rasa

Hello u olls.  Sapa pernah tengok 5 Rencah 5 Rasa?  Setiap Ahad pukul 5.30 di TV9 / TV3.  Aiiiiiyooooooooooooo elok kan tukang masak / chef tu?  Nama dia Chef Sherson Lian. Dia elokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat.  Ala-ala mix Cina dan British gitu.


First time tengok dia masak dulu kari ketam apa ka.  Suka tengok cara dia masak.  Okay,  macam jantan-jantan duk masak.  Taklah kotor sangat.  Dia tau bahan-bahan ni semua pakai untuk apa siap bagi tips sekali.  Dialah ajar i olls nak blend rempah-rempah semua pakai blender kering tu ja.  Takpayah tumbuk-tumbuk u olls.  Blender kering kat rumah akak ni,  hanya pakai setahun sekali bila raya untuk blend gula bagi haluih.  HAHAHA.  So kalau kita blend halia,  bawang,  atau serai ka?  Kalau guna blender hat kering ni jadi pekat la lagi.  Thanks Chef Sher Sen yang elok.
Selain muka dia yang elok dan very the fish son itu,  akak suka dengar dia cakap.  Very the slang British ya.  Akak suka.  Akak jarang taste Chinese look ni,  tapi tak tau pasai pa akak taste kat deni.



Pastu last weekend,  feeling cinta-cinta ni sambil duk ikat reben doorgift untuk kenduri kawen kita,  kawan i yang bottom sorang ni pun mai la rumah kita.  Berbuka puasa sekali katanya.  Memang lani over the weekend kita memang busy duk buat kerja-kerja ni la.  Ikat reben semua untuk doorgift. 


"Nyah...cepat bukak tivi nyah.  Mak nak tengok cinta hati mak terbaru.  Cina + British....elok nyah...elok....." kata akak eksaited ni suruh kawan akak bukak TV nak tengok 5 rempah 5 rasa. 

Pastu anak ayam akak tengok muka I balik dengan kekwatnya dan berkata "Kakak.....aiiyooo! Dia geboi la.  Dia kapel dengan kawan i.  Sejak bila scanner akak rosak ni?"

Duk pose pakai spek mata pulak.

AKAK SENTAPPPPPPPPPPPPPPPPP!  Betui ka dia ni geboi?  Tapi geboi pun dia tetap nampak jantan.  Mesti deni top okay.  Akak macam tak percaya dua tiga kali duk tanya kawan akak tu betui ka dia ni dah ada kapel semua? 

Tiba-tiba En.  Khafi duk gelak kat tepi sambil duk gunting reben "Tulah gatai tak sedar diri.  Dah nak kawen dengan aku pun duk sebuk tengok jantan lain.  Scanner pun dah rosak," 

Shadapz u En.  Khafi!  Tak kisahla.  Janji akak tetap suka dia sebab dia very the elok. 

Jom kita like Fan Page Chef Sherson Lian

OKAYTHANKSBYE!

13 comments:

  1. haha..lawak la ampa dua laki bini..smoga bahagia dunia akhirat, hidup diberkati n murah rezeki.

    ReplyDelete
  2. x sangka kak jue yg sibok nak kawin lg bape hari masih sempat nak tguk laki len =D lawak la akk ni, tp kt salute gile, rajin hupdate blog walop bz. tahniah =)

    ReplyDelete
  3. Emi...ala malu la...........ampa kata lagu tu. Kami biasa-biasa saja.

    Chinta. What would i do if i dont write on my blog? I eat. HAHA. Sekarang busy tapi, sekali menulis. I tulis sekali dalam 3-4 article. So dah secure sampai lepas kawen semua article dah beratur tunggu nak publish.

    KALAU ADA IDEA NAK REVIEW APA APA PLEASE EMEL ME okay :)

    ReplyDelete
  4. kak JUMIE~ kita mmg suka tgk rancangan nie~ dh lama ikot~ waaaaaaaaaaaaa....xsangka plak STATMENT akak tue seprti itew~ hurmmm bley caya ker kata2 kawan kak jumie tue?? apa2 lah janji kita pon suka tgk DIA dan rancangan kendalian die! waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

    p/s: saya silent stakler BLOG akak~ heheheh~ best2~ baca2 gelak2 sengih2 senyum2~ sorang2 depan lappy! hehehe

    SALAM LEBARAN kak jumie!

    ReplyDelete
  5. la geboi ke???!!!!!!!!! adoiyai.. nape yang ensem mesti nak jadi geboi. tak faham..

    ReplyDelete
  6. hehehe scanner rosak ke uols? memang gituh la kan coz dah nak dekat ari kawen tak pe tak pe nanti boleh repair balik okeh, teruskan scan hehe

    ReplyDelete
  7. Artikel ni akak tulis saja gelak-gelak lawak u olls. Siapa pun dia, geboi atau tidak, dia tetap seorang insan yang berbakat. Tak salah kalau u olls terus meminati dia kan? Adyva...memang ramai pembaca akak ni sangat penyailen ya. Akak tau. Tapi sekali sekala tegur-tegur la. So i know im not alone writing here. Salam lebaran to u too okay :)

    Oshinz....ada ja yang HEMSEM dan tak geboi! LAKI I iaitu En. Khafi...ada ramai lagi...(feeling)

    Lelaki Terindah......u ollls........lama tak mengomen ya.

    ReplyDelete
  8. Aiyoo scanner rosak katanyaa..
    Ker sebab kawan uols tuh biasalah adik2 berangan kan, propah lebih..
    Tapi serius dia memang elok sangat2, pandai masak pulak tuh..
    Tapi tgok dekat2 berkawah uols.. HUhuh..

    ReplyDelete
  9. akak suka sgt comment uoolaazzz pasa sherrs.....tastekan ahakkzzz

    ReplyDelete
  10. Hi there, I think Sherson Lian is very cute & bergaya! I watched the show 5 Rencah 5 Rasa just to watch him :P He's like our very own Jamie Oliver :P

    ReplyDelete
  11. Gedikz nye akak ni. Eww

    ReplyDelete
  12. Jika berkenan kunjungan balik ke Dus Makanan. Kali aja butuh :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com