3.8.11

Norma Loves Talib Forever

U olls. Hari ini akak nak kongsi dengan ampa sesuatu yang mungkin akan membuatkan rasa insaf dengan kebesaran Allah SWT. Pada suatu pagi yang sejuk dengan air cond atas kepala, kawan akak Nurul Ain Ismail telah membagi akak satu link dan berkata "Mie, hang baca ni. Aku macam nak menangih," kata Ain.

Akak pun bukak link itu.



So ampa dah bukak ka? Blog itu adalah milik seorang pompuan bernama Munirah. Dia adalah kakak kepada Norma seorang wanita yang berusia 26 tahun, telah berkahwin dan dikurniakan satu anak, dan sekarang dia terlantar kerana menghidapi penyakit kanser otak.

love this pic so much . Hebat betul la ujian pasangan muda nih

Ampa baca summary yang ditulis oleh Puan Munirah sendiri  :

" Norma is my biras. Age 26 , suffer brain cancer stage 4
Married last year Mac 2010 , lahirkan rafiq bulan Jan 2011
Start sakit masa pregnant 7 bulan .
As soon bersalin terus dia tak boley bangun
The cancerous tumor is 7 cm kat saraf tunjang dia
5 X operation . 2 mon after operation ...tumor tew membesar balik
dah 15X radioterapi tapi tak memberi kesan
she is to weak for kimo
hospital dah surrender
now dia berada di rumah nya at Balakong,"
Ya Allah. First time aku bukak label Norma ni, terus baca artikel Talib suami Norma sedang membantu Norma memberi makan dan memberitahu tentang sambutan Ramadhan yang sangat penuh dengan keindahan. Takdak apa yang aku boleh ulas. Tapi ampa baca sendiri apa yang tercatat dalam artikel ini.

Talib angkat Norma n letak kat kerusi di luar ....then angkat masuk balik ke bilik . But lepas letak tew Talib tanya Norma " sakit tak sayang ...kalau sakit kelip mata sekali kalau tak sakit kelip mata 2 kali " and Norma kelip sekali and air mata dia mengalir ...Talib kata " Tew yg LIb tak sedap nak angkat2 dia selalu sebab tangan Lib menyakit kan dia ..tp dia kena duk atas kerusi utk beberapa jam " mebi tangan Lib kat belakang leher dia kan ...sebab Norma mmg tak mampu nak gerak .

Kepada semua pembaca blog akak, Cinta Sejati masih wujud kat dunia ini.

My tallest salute untuk Talib, seorang suami yang tabah dan cekal. Semoga Allah mengurniakan Talib sebaik-baik rahmat daripadanya.

Untuk Norma, hang adalah wanita yang PALING BERUNTUNG KAT DUNIA INI kerana memiliki seorang suami yang tabah dan penyabar seperti Talib. Kami doakan agar awak kuat dalam menghadapi dugaan yang diberikan oleh Allah ini. Kalau awak pergi dahulu, kami doakan agar suatu hari nanti awak dan Talib akan dipertemukan oleh Allah di sana nanti.

Terima kasih juga kepada Puan Munirah kerana selalu update kami dengan cerita hebat ini. Kepada insan-insan diluar sana. Kalau ada apa-apa yang ampa boleh tolong, please contact Munirah Rahman untuk keterangan lanjut.
Information untuk salurkan derma anda kepada Norma dan Talib.

Norma Loves Talib Forever

Dua kali menangis masa nak buat artikel ni okay.   Siyerahhhh! Dah la ada kat office.  Ampa tengok sendiri gambar yang akak dah suson khas untuk ampa ni. Selebihnya ampa bacala artikel yang Puan Munirah dah tulis. Puan Munirah ialah biras kepada Norma dan Talib. Talib ialah adik kepada suami Puan Munirah.

Gambar masa depa kahwin. Baru tahun lepas babe!

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

Talib n Norma potong kek ulang tahun perkahwinan yg pertama

Sempena raya ni adalah ramai yang bagi baju dan hadiah macam-macam kat Rafiq anak depa. :)


Norma pegang n gengam tangan Talib kuat kuat .....sweet sangat moment nih (GAMBAR NI AKU MENANGIH!)

Norma bersama Rafiq

Talib dan mak menemani Norma while me n Sutan standby kot kena panggil


Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...- Munirah Rahman

15 comments:

  1. ini second popst kakput baca pasal Norma. Sedihnya. Kalau tak mampu bagi wang ringgit sekalipun, doakan Norma utk beroleh kesihatan yang baik pun dah memadai.

    besarnya ujian Allah. -___-

    ReplyDelete
  2. betui kak put. Doa dan rahmah dari Allah kepada Norma dan Talib tak boleh dibeli wang ringgit.

    ReplyDelete
  3. Huhuhu.... sangat kesian... syukurlah dapat suami misthali macam dia nih.

    ReplyDelete
  4. akk dh baca kisah ni aritu. Sedih sgt2 tgk keadaan norma. But akk nk betolkan skit, talib tu adalah adik lelaki kepada suami munirah@moon, bukan norma.So moon adalah biras norma ;).Sama2lah kite berdoa dibulan yang mulia ini, agar norma dapat sihat dan dapat menjalani kehidupannya bersama insan tersayang.

    ReplyDelete
  5. Ya Allah Berkatilah mereka ini ya Allah...hanya itu yg mampuku ungkapkan...sedih gile tgk...

    ReplyDelete
  6. ya Allah nangis aku membaca..
    cekalnya suami dia.. payah nak dapat tu..
    even aku pun tak pasti mampu ker tidak jadi suami seperti itu..
    semoga Norma sihat dan Talib mendapat balasan syurga di sana

    ReplyDelete
  7. Moga2 mereka berdua dicucuri rahmat Allah yg xterhingga..Amin

    ReplyDelete
  8. Mntak Talib n sesiapa yg slalu dgn Norma amalkan membaca surah Al-Waqiah..insyaAllah..surah Al-Waqiah sgt elok dibaca oleh pesakit(klu mampu)yg mngalami sakit kepala,migrain,brain cancer..(dipetik dr ceramah ustaz kazim elias).kita hanya mampu berusaha :)

    ReplyDelete
  9. dah hampir sejam berlalu setelah membaca posting n cerita bout sis norma, hati n akal ni masih teringat dan berfikir. Ya Allah, besarnya dugaanMu buat pasangan ini. Semoga mereka tabah. For Jumie, this posting really make me think bout what is LIFE. U did great job...

    ReplyDelete
  10. setiap kali bace org post psl depa msti ayak mata mgalir.sob.moga mereka diberi ketabahn utk terus mdepani ujian Tuhan.

    ReplyDelete
  11. Jumie, akak tgk gamba kamu letak pun dah sayu gila...baca apatah lagi..

    ReplyDelete
  12. Jumie ....terok tau sebab K Moon baca entry Jumie kak Moon ley nangis hhahahhah cam tew la jugak Kak Moon everytime tulis pasal depa la la tew jugak akak menangis cam nak banjir keyboard ...

    Terima kasih Jumie sebab sudi share kat blog Jumie ..moga usaha kita ini di rahmati n di berkati Allah ya Jumie ..

    Mmg ujian nih maha hebat ...but sama sama ...inysaallah Allah pasti akan buka kan jalan . Alhamdulillah spt skrg nih Allah banyak membuka pintu pintu hati semua umah manusia supaya insaf n tersentuh membaca kisah mereka and sedikit sebanyak membantu mereka .

    ...thanks again dear Jumie ...

    hugs ...kak moon aka pn Munirah ...

    ReplyDelete
  13. Woww...Kak Moon mai masuk blog kami. Terima kasih Kak Moon. Tak sangka okay.

    Kalau akak nak tau, hari saya upload cerita ni kat blog. Kat USM (tempat keja saya)ramai kawan-kawan yang FB and YM kata depa duk nangeh baca blog kami. Bukan pompuan saja. Laki pun ada.

    Apa pun, akak selalulah update ya. Kami sokong.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...