Dekorasi Pelamin, Bilik Tidur dan Meja Makan Pengantin untuk Majlis Bertandang by DE ES Butik Johor

U olls.  Kini tiba masanya akak berkongsi kisah mengenai segala persiapan dekorasi untuk majlis kenduri di Johor.  Seperti yang akak cerita dalam artikel Wedding-Wedding Planner Saya,  akak ada mention tentang DE ES Boutique and macam mana akak bertemu dengan mereka.  Akak langsung tak berkesempatan untuk melihat hasil kerja mereka sampailah akak betui-betui sampai di lokasi kenduri sebagai pengantin.  Katanya they olls tunggu akak bersama payung semasa menjemput pengantin yang datang.  YA ALLAH!!  Akak dan En.  Khafi tak sediakan payung pun.  Mujurlah depa ni ada.  Thanks u olls.

Jom kita tengok gambar hasil dekorasi pelamin,  bilik tidur dan meja makan pengantin untuk majlis bertandang by DE ES Boutique.

Pelamin



Thank you so much DE ES Boutique.  Memang macam konsep yang kita nak.  Very the feeling kontemperori.  Anyway,  yang paling penting walaupun akak dan En.  Khafi dah macam gajah bersanding gitu namun pelamin ini adalah sangat utuh dan mampu menampung kami berdua.  Tiada kecelakaan berlaku sepanjang kami berposing di atas pelamin itu.

NENJIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat.



Untuk u olls pembaca blog akak sekitar Muar,  Batu Pahat dan Melaka,  jika anda berminat untuk mendapatkan perkhidmatan andaman pengantin,  tempahan jahitan pakaian akak amat mencadangkan u olls menyaport DE ES Boutique yang terletak di Bukit Gambir,  Muar.  Untuk Tempahan, sila hubungi Puan Yatie 017-6779321 Cik Sue 017-3926158.  Atau layari  :  Facebook.com/De-sh-Boutique


Bilik Tidur

U olls tengok bilik pengantin ni lama-lama buat apa.  Ye....memang cantek.  Kemas dan cantek.  So u olls jangan feeling-feeling senyum tengok katil ni lama-lama.  NEXT!!

Untuk u olls pembaca blog akak sekitar Muar,  Batu Pahat dan Melaka,  jika anda berminat untuk mendapatkan perkhidmatan andaman pengantin,  tempahan jahitan pakaian akak amat mencadangkan u olls menyaport DE ES Boutique yang terletak di Bukit Gambir,  Muar.  Untuk Tempahan, sila hubungi Puan Yatie 017-6779321 Cik Sue 017-3926158.  Atau layari  :  Facebook.com/De-sh-Boutique

Meja Makan Pengantin
Ekceli u olls,  masa akak nak buat tempahan dulu.  Akak tengok dalam album kat DE ES Boutique semuanya gambar meja pengantin yang bentuk U macam ni.  Akak tanyalah,  they olls tak buat meja pengantin yang panjang straight ka.  Depa kata,  kat sini memang biasa bentuk macam ni.

Akak tak kisah u olls.  Bak kata pepatah,  masuk kandang kambing mengembek,  masuk catwalk runaway Victoria Secret POSE!!  So,  akak bersetuju dengan cara orang sini. 

Dan apabila akak sendiri dah duduk kat di meja pengantin jenis U ini.  Baru akak dapat rasakan kelebihannya.  Nanti akak akan kupas topik ini dalam artikel keluaran akan datang. 

Dekorasi meja pengantin and backdrop by DE ES Boutique, Bukit Gambir, Muar Johor. Thank you to Ely Yati, Suhana Senin and Heleyati Suhana yang telah menyediakan semua ini. Kita tak sempat nak jumpa langsung. Insya allah nanti I olls balik Tangkak, I olls akan mai carik u olls di butik.

Untuk u olls pembaca blog akak sekitar Muar,  Batu Pahat dan Melaka,  jika anda berminat untuk mendapatkan perkhidmatan andaman pengantin,  tempahan jahitan pakaian akak amat mencadangkan u olls menyaport DE ES Boutique yang terletak di Bukit Gambir,  Muar.  Untuk Tempahan, sila hubungi Puan Yatie 017-6779321 Cik Sue 017-3926158.  Atau layari  :  Facebook.com/De-sh-Boutique

Busana Pengantin untuk Majlis Bertandang by The House of Red Gincu

Assalamualaikum u olls semua.  Nikah sudah,  berinai pun sudah.  Bersanding dan berjumpa para tetamu tersayang pun sudah.  Kini masanya I olls berkongsi tentang kenduri sambut tetamu (bertandang) yang diadakan dua minggu selepas majlis pernikahan kami di Penang.  Majlis kenduri sambut tetamu ini diadakan dengan penuh meriahnya di kampung halaman En.  Khafi iaitu di Serom 5,  Tangkak Johor.

Sebagai menghormati ibu mertua akak yang meletops itu,   kami bersetuju dengan pilihan warna yang Kak Juma buat iaitu purple u olls.  Setelah berfeeling modern gitu gini di Penang,  akak plan nak pakai persalinan songket warna purple untuk majlis disini.


Busana pengantin akak untuk majlis bertandang ini disediakan oleh The House of Red Gincu.  Akak tetap pilih Cakcing untuk menyediakan busana ini kerana bagi akak senanglah akak nak buat fitting dan tengok-tengok baju ini apabila siap kelak. 


Untuk membuat tempahan / sewaan baju nikah seperti ini,  sila hubungi :  http://thehouseofredgincu.blogspot.com/
Bunga tangan yang disediakan oleh The House of Red Gincu.

Make up akak by Razzi Musa. 

Akak menghadapi beberapa masalah untuk make up di Johor. Pertama sekali akak telah mengalami rengsangan mata setelah memakai contact lense. So selepas make up siap separuh jalan, air mata akak telah merusakkan segala-galanya. Masa yang suntuh menyebabkan akak buat last minute fix. Selain itu, cuaca di sana adalah sangat panas dan berkuap. So akak jadi berpeluh macam gila dan make up akak jadi bercapuk teruk. Tapi apa pun akak suka hasil smokey eyes by Razzi Musa ini. You have done your best. Yang penting, make up atau tidak....akak tetap CHANTEK!


Ekcelikan u olls. Akak telah menambah berat badan selepas dua minggu bernikah. KAU MAMPU!!! U olls boleh nampak baju ini menjadi sendat sedikit. Tapi walaupun begitu, akak tetap feeling ratu dan berketwok penuh gaya.




Untuk membuat tempahan / sewaan baju nikah seperti ini,  sila hubungi :  http://thehouseofredgincu.blogspot.com/

Dekorasi Kereta Pengantin by Dinies_Dinielias Bridal

Hello u olls semua. Okay now, akak nak cerita pulak pasai dekorasi kereta pengantin. Untuk pengetahuan u olls semua, akak tak pakai Merc apatah lagi Rolls Royce sebagai kereta pengantin akak. Akak guna Dorrie kereta kesayangan akak yang comels ini.



Dorrie ialah nama timangan yang akak berikan kepada kereta Viva warna biru yang akak miliki. Dia selalu bersama-sama akak dan En. Khafi ke mana saja. Haruslah akak tidak akan melupakan beliau.


Yang penting,  kekilatan dan kecantikan kereta akak iaitu Dorrie adalah hasil cucian dan polishing tajaan Mr.  Mohd Mudzil Zulkiflee seorang rakan sekampung akak yang merupakan tauke car wash yang meletops kat bandar Georgetown ni. 

Inspirasi kereta kawen Kate and Williams, akak verangan meminta Dinie untuk hias Dorrie dengan belon and reben bagai.  Memang meriah okay. We olls naik kereta ini dari Lebuh Buckingham (butik Baby Zarina) sampai ke Puspahome, ramai orang lain yang bye-bye kat kami. Depa suka tengok pengantin naik kereta ni comels okay!! Melayu, Cina, India semua bye-bye kat kami. Meriah sangat.


Comels kan Dorrie akak??? Yang penting katanya belon-belon itu semua yang ada helium terbang ke udara sejurus lepas pengantin keluar.
Sorry Azam,  akak cilok gambar FB hang.
Anyway, thank you so much akak ucapkan kepada Dinie Elias dan Pakcik Adik yang telah menyiapkan kereta ini seperti yang I olls gambarkan.

Sekiranya u olls berminat nak mendapatkan idea hias kereta pengantin dan sebagainya, jangan lupa tempah dengan, please bukak page Facebook beliau : http://www.facebook.com/Dinies_Dinielias

Dekorasi Pelamin, Pintu Gerbang and Meja Makan Pengantin untuk Majlis Persandingan Jumie and Khafi by Kerawang Klasik Bridal

Hello u olls semua,  hari ini akak akan menceritakan tentang pelamin untuk majlis persandingan akak di Penang.  Untuk u olls yang dah menjadi kawan akak di Facebook,  mesti u olls dah muak menengok gambar-gambar pelamin akak ini.  Sorry u olls semua sebab terpaksa memuakkan diri u olls.  Yang pentingnya,  akak sangat suka dengan pelamin akak ini dan hari ini akak akan menceritakan tentang  semua details mengenai pelamin sanding akak ini.

Pelamin Sanding Jumie + Khafi
Kisahnya,  pada satu hari akak telah menerima satu idea daripada kawan akak Sharifah Aishah yang sangat rajin menengok dan membuat risec tentang trend wedding decorations di KL itu.  Of coz u olls,  wedding trend kat KL adalah 4 tahun lebih maju daripada wedding trend di Penang.  Maka satu satu Aishah pun menunjukkan satu trend pelamin yang sangat meletops yang dicapture dari laman blog photographer bernama Fad Manaf.

Inilah pelamin yang menjadi tunjak kepada penghasilan pelamin akak.

Akak tak kenal sapa pengantin dalam ni.  Tapi katanya memang anak-anak orang kaya kat KL ni u olls.  Memang cool sangat tengok depa dorang ni very the simple.  Cuba u olls tengok elemen yang digunakan dalam pelamin ini,  semata-mata background kayu plewud dan kertas kaler-kaler depa lipat ketak-ketak macam kipas pastu sambung bagi jadi buklatan.

Tapi selepas berbincang dengan Kak Baby Zarina from Kerawang Klasik Bridal,  dia pun sangat suka dan setuju dan dia akan cuba untuk amik idea pelamin ini dan cuba olah mengikut kesesuaian yang ada.  Tak boleh la tiru sebijik u olls. Jom kita tengok pictures nya.

Pelamin yang dah siap tapi before pasang lighting semua. 



Ini pula gambar selepas pasang semua lightings.  Meletop tak noks?
Picture ehsan Nurul Ain Ismail.
Picture ehsan Nadiah Rosli.

Memang ramai yang memuji muja dengan hasil pelamin ini.  Kombinasi warna yang sangat ekzotik u olls.  Sapa sangka oren perang lagu ni boleh mix dengan warna royal blue?  Very the something kan?  Bab-bab colour ni memang serah kat mak ayam I,  dia memang feeling. 

Berminat untuk tempah pelamin macam ini?  Untuk keterangan lanjut, Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman, Perancang Perkahwinan untuk Kerawang Klasik Bridal dengan menghubungi saya di : zarinavega@yahoo.com, no tel : 012-5542658 / 017-4830445. http://kerawangklasik.blogspot.com/

Instead of guna kertas lipat bulat-bulat,  Kak Baby menggunakan tanglung yang dipenyekkan.  Tapi yang bulat-bulat besar warna biru gelap tu akceli akak buat sendiri ya menggunakan kertas krep yang direnyuk-renyukkan.  Kreatif tak we olls. 
Tanglung adalah dari  :   Paper Lantern N' Boxes

Haruslah we olls letak gambar we olls berdua jugak.  Kerlass kan gambar kami? Printing gambar size 24 inci x 20 inci ini adalah tajaan pembuat kad kahwin akak iaitu  :   GaleriKadKahwin Penang
Untuk walkway,  Kak Baby guna idea ini.  Very simple.  Tak sia sia kami buat pre wedding.
U olls tau tak,  last week akak dan En.  Khafi lepak kat butik Kerawang Klasik Bridal.  Then,  Kak Baby tengah entertain satu customer.  Customer tu kata "Kami dah pilih nak pelamin macam mana.  Kami amik dari Facebook.  Sat kami tunjuk,"  kata customer itu sambil membuka fonnya.  Pastu dia pun feeling lah tunjuk kat Kak Baby.  Tau tak itu picture apa?  KIH KIH KIH.  Rupa - rupanya picture pelamin akak and En.  Khafi yang Kak Baby buat ni.  Haruslah Kak Baby dengan rasa bangganya berkata "Pelamin ni kami la yang buat.  Itu dua tu pengantinnya,"  Feeelinggggggggggggggg.  Akak rasa macam artis seketika.

Meja Makan Pengantin

Meja pengantin adalah very the simple.  Of coz bertemakan warna biru dan off white.  Cuma Kak Baby letak frame gambar i dengan En.  Khafi :)


Berminat untuk tempah deco meja pengantin macam ini?  Untuk keterangan lanjut, Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman, Perancang Perkahwinan untuk Kerawang Klasik Bridal dengan menghubungi saya di : zarinavega@yahoo.com, no tel : 012-5542658 / 017-4830445. http://kerawangklasik.blogspot.com/

Pintu Gerbang
I suka pintu gerbang yang Kak Baby buat ni.  At first i thought macam benda ni memang just ada banyak lantern and reben-reben semua.  Tapi sebenarnya.......
 
Lantern tidak ketinggalan u olls. 

Rupa-rupanya memang pintu gerbang kita macam senget-senget cam ni u olls.  Ala-ala skirt Selena Gomez ke MTV Video Music Awards gitu. 


Berminat untuk tempah pelamin macam ini?  Untuk keterangan lanjut, Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman, Perancang Perkahwinan untuk Kerawang Klasik Bridal dengan menghubungi saya di : zarinavega@yahoo.com, no tel : 012-5542658 / 017-4830445. http://kerawangklasik.blogspot.com/

Make up and busana Majlis Persandingan Jumie Samsudin daripada Kerawang Klasik Bridal

Okay u olls semua.  Hari ini akak akan mencerita pula tentang butiran mengenai hari persandingan akak and En.  Khafi di Pulau Pinang.  Seperti yang u olls tau,  untuk wedding di Penang akak dan En.  Khafi nak tampil modern.  Kami telah memilih warna biru royal sebagai tema di hari persandingan ini.  Warna biru royal adalah warna yang jarang-jarang digunakan dalam musim kawen sejak 2 3 tahun ini,  warna biru jugak warna kegemaran akak dan yang paling penting warna ini amat sesuai untuk tuboh badan we olls pengantin agam di samping ianya sesuai dengan warna kulit kami dorang.

And for those yang dah tengok semua pictures akak letak di Facebook,  mesti u olls dah tau rupa bentuk baju wedding akak ni kan?  So hari ini akak nak cerita dengan lebih details kepada u olls tentang baju wedding akak ini.

Design dan Bentuk

Design baju ini actually telah digarapkan oleh anak ayam akak yang kini menuntut di Fakulti Seni Reka Fesyen UiTM, Shah Alam iaitu Chanel Harun.  Kami berbincang mengenai tema,  warna,  materials dan butiran lain di bawah pengawasan mak ayam kami iaitu Zarina Abdul Rahman selaku orang yang akan mengsponsor busana perkahwinan akak ini.

Permintaan akak kepada Chanel dan Kak Baby adalah seperti berikut  :
  1. Nak nampak kurus.
  2. Tak mau banyak-banyak manik and labuci semua.
  3. Saya boleh lompat-lompat masa pakai baju itu.
Selepas perbincangan dibuat,  maka Chanel pun mengeluarkan beberapa reka bentuk design baju.  And ini adalah gambar skeching yang Chanel berikan kepada akak.


Akak jatuh cinta dengan sketching yang diberikan ini so kami semua bersetuju dengan design ini.  Tetapi disebabkan Chanel tidak confident untuk menyempurkan jahitan baju akak ini,  maka we olls terpaksa hantar kepada tailor lain. 

Untuk baju En.  Khafi pulak,  kami memilih untuk membuat suit warna hitam dengan shirt warna biru sedondon dengan dress akak.  Actually Kak Baby cadangkan En.  Khafi pakai suit and kemeja ini dengan bow,  tetapi akak tau laki akak ni suka berpeluh tahap kronik dan dia akan kelihatan macam 'kena paksa kawen' so akak kata kat Kak Baby biarlah dia pakai shirt itu saja dengan butang terbuka agar dia nampak sempoi and bersahaja.  Lagipun wedding kami kan siang.

Dan alhamdulillah,  selepas membuat fitting semua bagai we olls sangat happy dengan baju ini. 

Akak sedang posing dalam baju yang baju siap masa ni.  No finishing lagi.  Manik apa pun takdak lagi.  Kat dalam gambar ini ialah Chanel Harun (yang tengah duduk) and Kak Baby Zarina (yang duk pose manja kat belakang tu)


Ini gambar we olls berdua masa first time fitting baju ini.  Masa ni bulan Jun 2011.

So apa pendapat u olls semua tentang baju akak ini?  CANTEK KAN?  Head gear disediakan oleh Chanel Harun.  Ada glove untuk baju ini,  tapi tau tak akak boleh terlupa nak pakai sebab kalut dah.  But its okay,  nanti masa we olls nak buat photoshoot getisan akak akan pakai semua.

This is our final look pada hari persandingan.


Ada yang cakap kat akak,  "Jumie,  i nampak baju u macam nak pi anugerah.  Memang tak nampak macam baju kawen-kawen,"  YESZAAAAAAAAAAA!  Det's ekzekli wat i wan u ollls!

Ini gambar posing verr-verr dalam bilik pengantin. Macam boss boss MLM saja.
 
U olls berminat nak menyewa busana ini?  Untuk keterangan lanjut, Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman, Perancang Perkahwinan untuk Kerawang Klasik Bridal dengan menghubungi saya di : zarinavega@yahoo.com, no tel : 012-5542658 / 017-4830445. http://kerawangklasik.blogspot.com/


 
Make Up
Okay,  now akak nak cerita pasai make up for hari persandingan pulak.  Disebabkan akak sudah feeling drag meraban pada hari pernikahan,  so akak feeling nak make up yang matte dan simple untuk majlis perkahwinan akak.  Yelah u olls,  dah pasti-pasti akan panas gila dan akak pula akan menjadi very the tumpuan peluk cium segala maknusia yang datang.  Tapi satu saja permintaan akak dengan Kak Baby selaku make up artist terhormat untuk majlis persandingan akak ini iaitu "Jumie nak smokey eyes macam Kim Kardashian,"  Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dan inilah hasilnya.

Akak memang sangat suka dengan make up ini sebab Kak Baby menggunakan semua product yang sesuai untuk wajah berpeluh and berminyak macam I olls.  Sampai petang pun muka masih elokkkkkkkk sekali.



Bunga tangan yang meletops ini adalah daripada Kerawang Klasik Bridal jugak.  Akak memilih untuk memakai bunga tangan fresh warna-warna ceria dengan susunan classic yang membujur ke bawah.  Dah lama pengantin tak pakai bunga bentuk macam ni kan?



Pengapit akak yang meletops dan berwibawa iaitu Haleesa Mustapha sedang gigih membantu akak.
Sekian dulu,  nanti akak akan cerita lebih panjang pasai dekorasi untuk hari persandingan akak. 

Majlis Berinai Besar Jumie Samsudin dan Kamarulhafiz Omar

Sejurus selepas majlis pernikahan yang diadakan di Puspahome, di saat para tetamu gigih menjamu selera. Pasangan pengantin dan para dayang bunting semuanya bergegas ke bilik pengantin untuk sesi bersalin kepada busana tradisional 'Queen of Langkasuka'. Busana kebaya klasik dari songket polos warna hijau gelap ini adalah tajaan Kerawang Klasik Bridal yang dimiliki oleh mak ayam akak iaitu Zarina Abdul Rahman. 

Queen of Langkasuka.

Ini bukan kotak ya. Ini akak berbaju kebaya.

"Haaa apa perasaan kakanda apabila kahwin dengan adinda?"

U olls berminat nak menyewa busana ini?  Untuk keterangan lanjut, Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman, Perancang Perkahwinan untuk Kerawang Klasik Bridal dengan menghubungi saya di : zarinavega@yahoo.com, no tel : 012-5542658 / 017-4830445. http://kerawangklasik.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...