15.9.11

Astro First Movie Review : Muni 2: Kanchana

Hello u olls semua.  Sapa suka layan Astro First?  Pasan tak minggu ini ada satu filem Tamil bertajuk Kanchanaa Muni 2.  Aiyoo u olls semua!! Setelah mendapat rekemendesyen daripada Kak Baby and Kak Sha,  maka akak memberanikan diri melihat filem ini.  First time tengok pakai DVD with no subtitile.  Walaupun tak faham apa depa kata,  but Kak Baby duk explain sikit-sikit (she knows Tamil ) dan lakonan mantap daripada semua pelakon dalam cerita itu membuatkan akak sangat teruja,  gembira,  puas dan paling penting eksaited sangat nak cerita kat ampa semua.



Okay!! Sebelum akak meneruskan cerita ini akak nak warning sikit


"SAPA SINI FEELING-FEELING NAK SOUND AKAK SEBAB TENGOK CERITA TAMIL PLEASE BERAMBOS DARI SINI.  HEY U OLLS!  CERITA KELING ADALAH LEBIH BERBALOI DARIPADA TENGOK FILEM NTAH APA-APA TERBITAN DAVID TEO APATAH LAGI ARAHAN YUSRY KRU.  CHITTTT podaaaah"

Okay,  marilah kita mulakan cerita.

Sinopsis  :
  1. Cerita ini pasai satu roh yang tidak tenteram dan ingin membalas dendam dengan merasuk ke dalam badan seorang jejaka yang sangat penakut dengan hantu. 
  2. Kisah bermula apabila seorang budak yang dilahirkan dengan fizikal lelaki tetapi berjiwa wanita.  Feeling adik-adik sejak kecil u olls.  Walaupun menjadi anak yang baik dan rajin belajar,  tapi sebab dia feeling-feeling maknyah maka mak bapak dia buang dia daripada keluarga.

    Ini saja pun scene yang nampak horror.  Selainnya boleh tengok dengan tenang ati.  Tak takut :)


  3. Dia dipungut oleh seorang lelaki Muslim yang baik hati bernama Babu Anthony yang membesarkan dia sebagai seorang wanita dan memberikan nama kepada dia iaitu "Kanchanaa".
     
  4. Kanchanaa hidup bersama lelaki Hindustan ini dan mereka bersama-sama membesarkan seorang adik maknyah jugak dan seorang anak lelaki yang cacat.  Adik maknyah yang mereka pelihara itu bernama Geetha amatlah berminat untuk menjadi seorang doktor,  maka Kanchanaa berusaha keras untuk membiayai pembelajaran anak ayamnya itu sebab dia tau cita-cita dia tak kesampaian so at least biarlah anak ayam dia berjaya.  Kelesssssssssss!

    Meletops tak Kanchanaa?  Posing pegang bunga u olls.  Kanchanaa tak cekcur u olls.  Dia feeling amik upah buat kerja-kerja membersih rumah,  basuh kain dan pinggan kat rumah orang untuk membiayai persekolahan anak ayamnya.


  5. Sampai satu ketika,  anak ayamnya telah dewasa dan berjaya di medical schoolnya.  Kanchanaa sangat berbangga dengan pencapaian anak ayamnya itu dan diberi penghormatan untuk berucap pada hari konvokesyen anak ayamnya itu.  Dia mencaras semua orang dalam dewan tu dan menceritakan pengalaman dia sebagai maknyah yang dibuang oleh keluarga.  Dia bilang "Kalau keluarga dia tak buang dia,  haruslah akak pun sekarang dah feeling doktor sakit puan u olls,".  Lebih kurang camtulah ayat nyah. 
  6. Lebih meletops apabila Kanchanaa yang simpan duit gila-gila telah membeli sebidang tanah untuk Geetha mengusahakan hospital sendiri bagi membantu insan yang lemah.

    Kanchanaa duk buat muka firasyat nak faik!
  7. Namun,  niat baik mereka dikhianati oleh satu keluarga orang kaya yang berniat jahat dan merampas tanah itu.  Maka berlakulah pergaduhan DESHUM DESHUM yang meletops antara Kanchanaa yang bersari merah dan gangster-gangster itu semua.  Namun,  Kanchanaa,  Babu Anthony dan anak cacat mereka telah dibunuh oleh orang jahat itu.  Dan mayat mereka ditanam di tanah itu sendiri.
  8. Memang silap haribulan besaklahhhhhhhhhhh! Sejak mayat itu ditanam di tanah itu,  maka tanah itu menjadi berhantu gila sampai tiada sapa pun yang berani masuk ke dalam kawasan tanah itu.
  9. SELEBIHNYA!!! AMPA TENGOK SENDIRI!!!
Why akak suka filem ini?
  1. Filem ini ditulis,  dilakonkan,  diarahkan dan diterbitkan oleh bintang baru bernama Raghava Lawrence.  Bagi akak dia tak sehemsem Sarathkumar tapi dia adalah sangat berbakat.  Dia jugak seorang perekatari u olls.  So semua densing densing dalam filem ni pun dia yang buat u olls!

    Mr. Raghava Lawrence tengah beraksi.
  2. Filem ini adalah sangat 1 India!  Mengalahkan filem-filem terbitan Malaysia (SUDAH TENTU), filem ini menyentuh dan mengisarkan pelbagai etnik,  agama dan budaya masyarakat Tamil India.  Ada Muslim,  ada Hindu,  ada modern,  ada tradisional.  I love it!!
  3. Selain menyentuh kepelbagaian budaya dan agama,  Mr.  Lawrence juga tidak melupakan insan-insan OKU dalam salah satu video klip lagu diawal filem ini.  Lagu tu dia menyanyikan pasai insan-insan OKU yang lebih mulia dari orang yang sihat walafiat tapi pemalas nak kerja!!
  4. R. Sarathkumar yang selalu berlakon jadi hero yang meletops gila suka fight menjadi 'maknyah' dalam filem ini.  Memang horror okay! Tapi lakonan dia sangat mantops.

    Inilah Sarathkumar yang drag jadi Kanchanaa sat. 
  5. Nanti ampa tengok heroin cerita ini,  nama dia Lakshmi Rai.  Dia feeling model dalam cerita ini,  tapi nenjia paha dia sama macam JUMIE SAMSUDIN.  Models la sangat.

    NENJIAAAAAAAAAAAA PAHAAAAAAAAAAAAAAA

  6. Akak paling suka watak mak Raghava's yang dilakonkan oleh Kovai Sarala.  Mak ayam ni memang komedian wanita yang amat disegani dalam filem Tamil.  Ampa tengoklah nanti dia berlakon dalam cerita ini,  walaupun ampa tak faham apa dia kata,  tapi ampa tengok lakonan dia dan dengar suara dia pun ampa boleh gelak mampuih.  Dia speaking style macam Mami Penang suara nyaring dan melerek gila.

    Kovai ni kira macam Rosnah Mat Aris versi Tamil Movie.
Kesimpulan
Itulah saja yang akak boleh share.  Sekali sekala layan cerita hantu Tamil.  Why not u ollls!  Cerita ni tak takut sangat.  Hantu dia pun tak nampak real.  Just bayang-bayang hitam.  Tapi dia ada jalan cerita.  Dia bagitau pasaipa benda tu merasuk semua.  Memang best sangat sebab kita boleh tengok kat ASTRO siap ada subtitle lagi!

6 comments:

  1. yesss..sgt2 stuju makyam.cita Tamil pun best kalo layan.tingat lagi arwah abah kami suka tgk cita tamil kat astro tu.xda subtitle pun dia hentam gelak gak.hihihihi..
    nnt kami nak cari dvd cita ni la.tgk leh gugat tak tahap taksub kami kat cita Chandramukhi..hehehehehe

    ReplyDelete
  2. suke gak tgk cite tamil..ade moral value yg nk dismpaikan..tp bl pai tang lagu mmg tukar chanel lain r jap..xmampu nk feeling...hehehe...

    ReplyDelete
  3. Lebih suka citer Tamil berbanding Hindustan sebab filem Tamil lebih real memaparkan kisah rakyat di India berbanding Hindustan yang feeling lebih! Dulu suka Chandramukhi tak?? Ada macam tuh tak citer dia Jumie?

    ReplyDelete
  4. budak opis pon cerita rituh...filem ni rupenye..punya la kami pay attention dgr citer dia..mmg ramai ckp citer tamil lagi garing dari layang hindustan...

    ReplyDelete
  5. Kak Jumie, actually Lawrence tu pelakon filem yang sudah lama menceburi bidang lakonan dan pergarahan filem. Lawrence ni sangat baik orangnya. Dia telah menjadikan rumahnya sebagai rumah kebajikan dan banyak memberi inspirasi kepada OKU OKU di India untuk mempercayakan diri mereka sendiri dan mengajar mereka menari dan sebagainya. Dia juga akan memastikan penari penari OKU menari untuk lagu pertama di filem filemnya.

    Sarathkumar pula merupakan Mr. Madras yang selalu berlakon watak hero buka baju. Kali pertama dia melakukan watak seperti ini dan ia sungguh berbaloi.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...