28.10.11

9 Karakter Disney yang telah di Realkan

Herlooo u ols.  Hari ni akak nak share dengan u olls hasil kerja editing seorang student reka bentuk grafik dari Arts University College di Bournemouth UK yang telah memanipulasikan beberapa karakter kartun Disney hingga mendapat bentuk rupa bentuk muka dan badan yang macam real u ollls. 

Dia dah buat 9 bentuk muka dari 9 karakter kartun Disney.  Jom tengok yang mana paling akak suka sampai yang paling kurang akak suka.  Kalau ampa bukan spisyis suka berangan dengan cerita-cerita kartun Disney so ampa maybe tak akan paham apa yang akak nak cerita ni.

Princess Aurora atau Briar Rose

Ini Princess Aurora atau Briar Rose karakter penting dalam cerita Sleeping Beauty.  Memang siriesss dalam semua cerita-cerita princess Disney akak paling suka Sleeping Beauty sebab akak suka feeling-feeling dia ada 3 pari-pari bela dia.  Feeling macam akak ada saka dua orang dalam badan akak kan.  Kerlasssss!  Akak tak suka Senderela sebab akak bara dengan kakak-kakak tiri dia,  setiap kali tengok akak akan emosi.  So akak lagi suka Sleeping Beauty. 

Tapi memang Mr.  Jirka berjaya mengrealkan karakter ini.  Memang betui kena dengan karakter dia pompuan Scandinavian rambut blond yang keemas-emasan dan meletops dengan chick bone yang meletops. 

Ariel

Ariel ialah anak bongsu King Triton raja ikan duung yang tinggal dalam laut.  Ariel adalah anak yang paling nakal dan sangat obses dengan dunia manusia di atas darat.  Dia ada kawan baik nama Flounder dan Sebastian.  Akak suka semua lagu dalam cerita ini and of course akak hafal.  HAHAHAHAHAH. 

Memang akak setuju dengan penggambaran yang Jirka ni buat sebab memang nampak sangat muka Arial dalam gambar ni sangat the budak-budak yang tak matang lagi tapi sangat eager nak explore macam-macam.


Belle - Sleeping and Beauty

Belle dalam cerita Beauty and The Beast adalah gadis yang berkarisma,  bijak and mempunyai pendirian sendiri.  Akak nampak karakter itu dalam gambar ini.  Tahniah Jirka.


Mulan

Siriesss! Siriesssslyyyyyy memang comels sangatttt.  Tapi muka Mulan ni more kepada karakter anak jepun daripada anak Cina.  Tapi tetap cute sangat and very the real.


Princess Jasmine

Makannnnnnn atiii laaaaaaaaaaaaaaaaaa depa badan elok boleh tunjuk perut lagu tu.  Kalau akak pakai lagu ni,  En.  Khafi akan hantar aduan kat Majlis Amanah Rakyat sat.  (Boleh???? Sentap dengan katun???)


La Esmeralda
La Esmeralda ialah pompuan gipsi dalam cerita The Hunchback of Notre-Dame.  Cantek dan eksotik sangat.  Kulit tanned,  rambut kepok-kepok,  Esmeralda persis wajah akak kan u olls?  (MATULAHH!)



Pocahontas
Body and rambut tu dah ada.  Tapi tang muka tu still sharp and tak nampak orang sangat.  Still look cartun.


Megara
Masa Hercules keluar panggung,  akak dah darjah enam.  So akak tak feeling sanagt tengok kartun.  So akak tak dapat hayati sangat karakter ni.  But not bad la.


Ursula

Akak tak akan lupakan Ursula pompuan sihir laut campur dengan sotong.  Dia last sekali mati sebab perut dia kena robek dengan kapal.  Akak pilih gambar ni last sebab still nampak ke-katunan kat gambar ini.

Sekian sahaja dulu.  Semoga Jirka Väätäinen akan terus berkarya.  Akak harap pasni dia buat lagi katun-katun seperti Mak Tiri Sinderela and Ahli Sihir dalam cerita Sleeping Beauty.  Akak rasa mak tiri Sinderalla tu adalah keturunan Ahli Sihir tu sebab muka dia nak dekat sama.  

Please go check out hasil kerja Jirka Väätäinen sini sini : Facebook Page for Jirka Väätäinen Design

9 comments:

  1. Princess Jasmine and Esmeralda sangat cantik, sangat hidup, cam real jer..

    P/S: Nak tegur nih, hang blogger letop pujaan ramai, kalau boleh tu sebelum publish entry kasi baca berkali2 jangan ada typo tau, tercalar sket kredibiliti u nanti. IMHO :)

    ReplyDelete
  2. Sorry mak ayam, ada banyak typo ka? Sebab memang kita olwes very the baca banyak kali and edit edit sampai okay. Maklumlah kerja tukang taip di USM ni....

    Anyway thank you :) Will be more alert about this.

    ReplyDelete
  3. Jumie...seriously aku nampak c
    pocahotas tu mcm pengasas baby phat..
    Kimora... hahaha

    ReplyDelete
  4. yakaaaaaaa tapi leher dia tak belang belang macam kimoraaaaa

    ReplyDelete
  5. Tak macam muka La Esmeralda pun aku tengok kau. Macam gambar yang last tu ada la.

    ReplyDelete
  6. Kak Tina kah ni???? Hello u olls lama tak menjelma.

    ReplyDelete
  7. Nak tegelakk sattt......HAHAHAHAHAHAHAHAHHAH...

    ReplyDelete
  8. Princess Jasmine nampak paling real...
    Ku suka sangat dengan kartun..
    Kisah dongengan betul..

    ReplyDelete
  9. alaaa....kalo nk leher belang2 nnti make up je... air brush kata org?
    hahaha

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...