12.10.11

Shushi Making by Jumie Samsudin

Hello u olls.  Hari ini akak ingin bercerita dengan u olls mengenai pengalaman akak dan Cakcing membuat sushi.  Memandangkan we olls feeling nak makan sushi tapi sushi kan mahal,  so wainot buat sendiri?  Setelah menengok video dalam Youtube berjudul 'How to Make Sushi".  Terpulang kat  u olls,  kalau u olls search kat Youtube tu,  memang berlambak-lambak contoh video yang berguna untuk u olls.

So marilah tengok berapa gambar yang boleh i olls share dnegan u olls.

Sebagai salah satu benda penting yang u olls kena beli untuk membuat sushi ialah roller buluh ini.  Roller buluh ini boleh dibeli kat mana-mana kedai yang menjual barangan Jepun.  Untuk orang Ayer Itam,  Penang macam akak,  u olls boleh pergi ke Sunshine Ayer Itam dan dalam tu ada satu kedai barangan Jepun yang terletak bersebelahan dengan kedai laksa.  Memang macam-macam ada. 


Okay, ini barang-barang kami sediakan before membuat sushi.  U olls boleh tengok sendiri.  Yang paling penting kena ada nori ataupun sea weed yang digunakan untuk membalut sushi.  Bahan-bahan lain u olls boleh ikut kreativiti sendiri.  We olls sediakan benda yang simple2 and murah sahaja seperti timun,  hot dog,  isi ketam,  telur goreng (dipotong panjang-panjang supaya senang nak roll),  malah jadung and mayonis.  Tidak dilupakan juga,  u olls kena beli cuka untuk pulut sushi.  Kalau nak beli senang ja,  kat botol cuka tu dia letak siap-siap gambar sushi. 

Kami beli beras pulut 500g dengan harga RM9.  Cara masak dia senang saja.  Macam masak nasik.  Sukatan air pun sama saja macam masak nasik.  Cuma lepas ampa masak nasik tu,  cepat-cepat ampa tuang cuka and kacau sampailah beras pulut ni jadi berkilat dan tidak melekit-lekit. 

Inilah cara asas nak gulung sushi.  Nampak macam senang,  tapi actually renyah dan melekit-lekit jugak.  Ampa boleh bubuh apa-apa bahan yang ampa nak kat tengah itu untuk membuat sushi.  Ikut kreativiti u olls. 


Antara sushi kegemaran akak masa kat Shushi King dahulu ialah 'corn mayo'.  Tapi u olls,  sejak 2011 Sushi King dah setopkan corn mayo dalam menu depa.  So this time,  akak buat sendiri u olls.  Kat atas ni,  akak beli jagung segar dan akak potong sendiri dan campur dengan mayonis and sedikit garam and lada.  Memang sedap u olls.  :)


Instant wasabi yang sangat pedaihhhhhhhhhh di dunia ini.  Hati-hati u olls. 

Inilah gambar kami ketika memasak.  Sorry ya ketika gambar ini diambil,  akak baru saja mengeluarkan semua susuk-susuk di wajah akak.  Katanya,  mak esah akak kata susuk akak ni pantang dengan sushi.  HAAAAAAAAAAAAAAAAA


Inilah gambar sushi corn mayo yang akak telah hasilkan.  


Okay u olls,  itulah saja gambar yang akak boleh share dengan u olls.  Semoga u olls mendapat inspirasi ya :)  SAYONARA.

8 comments:

  1. pandai jg hampa nih... hehehehe
    susuk dah buang ka.. patut lah deremen hidaung tuh sampai darah...
    Jumie,review pasai memey kawin hampa tak boh ka? :)

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHAHA tau takpaaaa.......ini gambar masa bulan posa. Feeling buat sushi untuk berbuka.

    Kami dah dapat gambar semua. Insya allah dalam masa terdekat ini kami akan membuat review nya :)

    ReplyDelete
  3. Hoke y... tp kan masa memula baca blog hampa nih, mmg kami sembah ratu lah kat hampa... memang BRANI pya lah.. kalah paper/majalah pya review... heheheh

    ReplyDelete
  4. Insya allah...walaupun kami tak suka memey. Tapi ada wedding dia yang cantek. Tidak dapat disangkal :)

    Thanks Haris Zuhaina...teruskan membaca blog kami k

    ReplyDelete
  5. wohaaa....ble try pahni..jagung tu, lom masuk balut da rasa sedap tuk d kunyah

    ReplyDelete
  6. JUBS JUBS!!! I'm sooooo dang hungry bila tgk post ni!! Miss you la Jubs. Insyaallah next year pi penang, hang buat utk aku na!!!

    ReplyDelete
  7. eeeeeeeee...awat laa rupa dia cm tu? coba bg lek lok ckit jagung tu...

    hahaha...rasa dia msti masam kn... hahaha...wey next time aku balik umah ampa wat la shushi lg... plzzz....

    *mood: ketagihan sushi jumie

    ReplyDelete
  8. disebabkan ang kutuk sushi aku so aku and cakcing tak akan buat sushi kat ang

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...