17.11.11

Dulu saya kurus, now saya dah agam. Hilang keyakinan. What should i do Jumie?

Dear Jumie,


Nak tanya and minta pendapat ampa.  Berat saya lani dah mencecah 91kg.  Macam mana nak hilangkan kekurangan diri ini?  Dah rasa macam Hubby pun dah tak sayang kat kita.  Biasalah la laki kan?  Depa mesti suka perempuan yang seksi and slim.  Saya dah tanya kat dia,  tapi jawapan dia biasa la "I terima seadanya.  Gemuk ka kurus ka tetap bini I,"  katanya...Dalam hati kita tak tau. 

Tula susah kan dik.  Rasa dah tak dak keyakinan diri dah dik.  Dah cuba macam-macam ubat kurus tapi tak kurus gak.  Lagipun kawan-kawan dah mula cakap kat I.  Tambah-tambah lagi ipar duai I.  Depa duk kata tak jaga badanla nanti abang lain baru tau.  Bila duk dengan depa makan hati sungguh.  Sebab tula saya down. 

Macam Jumie carik baju kat mana?  Lani susah nak carik baju untuk orang gemuk?  Saya tengok baju-baju Jumie semua cantek-cantek belaka.  U beli kat mana?  Bukan saja cantek tapi sesuai dengan Jumie. 

Saya tengok Jumie very the confident sebab tu jumie nampak anggun sepanjang zaman.  Kalau orang gemok ni warna apa yang sesuai selain hitam? 

Thank you Jumie sebab sudi baca luahan hati saya hari ini.  Please beri sedikit suntikan semangat untuk kami.  Kami nak mulai hidup baru dengan semangat baru. 



Yang benar,
Teratai Layu di Tasik Madu


Hello Kak Teratai Layu di Tasik Madu, 

Nenjiaaaa duk dalam Tasik Madu.  Mana tak agam u olls?  Hari hari punya duk hirup baguih punya gula.  Agam-agam jugak,  jangan sampai kening manis di usia muda sudah. 

Thanks kakak sebab sudi menghubungi saya melalui Facebook chat tempoh hari.  I olls harap akak tak kisah I olls share konversasi ini dalam ruangan blog I olls.  Sebab I olls rasa ramai orang diluar sana yang boleh relate dengan issue ini cuma depa tak seberani akak.  Akak dikira berani sebab now akak dah mengaku akak dah agam and u want to do something about it.  Daripada duk hidup dalam penafian and tak mau ngaku dia gemok.  Duk pakai baju-baju orang kecik sampai jadi mangsa fesyen.  NO NO NO.

Actually,  ada jugak time time yang saya rasa down.  Saya pun maknusia.  Tapi down saya tak pernah lama sebab asasnya saya sangat SAYANG DENGAN DIRI SAYA.  Macam contoh,  baru-baru ini saya post gambar Victoria Secret Fashion Show.  Macam saya tengok saya syiok and happy.  Sebab depa pakai baju dalam meletops-letops pakai sayap semua duk ketwok.  Saya seminggu duduk rumah pakai suak and baju dalam pastu ikat kain batik kat lehak macam Superman and ketwok satu rumah,  FEELING VICTORIA SECRET U OLLS!  En.  Khafi sampai bara kat saya.  Dia kata saya hyper-active and dia ugut nak pi hantar saya amik injeksyen otak kat hospitel.  Celaka betui ada suami macam ni. 

Tapi ada kawan saya yang tengok macam tu pun dah stress!  Depa kata depa jeles tengok perempuan badan perfect macam tu.  AIYOOOO!!!!  Semua ini berkait rapat dengan cara kita berfikir.  Ada orang happy bila tengok pompuan lain cantek,  ada orang sedih bila tengok ada pompuan lebih cantek dari depa.  So akak nak pilih yang mana?

Saya tak tau la macam mana saya boleh dapat bantu akak,  but i will do my best.  Akak cubalah buat beberapa langkah mudah untuk akak mulakan hidup baru sebagai wanita agam  :

  1. CINTAI DIRI SENDIRI
    Akak kena belajar untuk menyintai diri akak mulai hari ini.  Perasaan itu tidak boleh dipupuk dalam masa sehari dua ya.  Kena latih selalu.  Kita kena bersemangat barulah orang tidak pandang rendah kat kita.  Kurus ka,  besar ka,  kalau kita tak sayang diri kita,  kita tidak akan confident.

  2. KAJISELIDIK MENGENAI FESYEN WANITA AGAM
    Buat kajian and belajar mengenai fesyen wanita agam.  Senang saja akak nak belajar u olls!  Pertama,  baca blog saya.  Bukak labels "Tips Wanita Agam".  Saya ada cerita macam-macam pasai tempat saya beli baju semua untuk wanita agam.  Pastu always baca majalah and website mengenai fesyen wanita agam.  My favorite now is "Vouge Curvy" website majalah Vouge yang dediket hanya untuk fesyen wanita agam.  Kalau u olls baca kat sini,  nescaya u olls akan rasa "Nahariam.........depa kat Amerike semua style meletops gila fesyen wanita agam.  Kita kat Melesia ni.  Masih pepohon Krismes?"

  3. BERANI MENCUBA
    Bila akak dah ada sedikit panduan mengenai fesyen wanita agam ni.  So akak kena start explore fesyen-fesyen agam yang sesuai dengan bentuk badan akak.  Sebab wanita agam ni macam macam.  Ada yang hour glass, ada yang pear shape,  ada yang agam di semua tempat.  Haaaa!!  Mengenai warna tu,  memanglah warna gelap adalah pilihan yang amat 'play safe',  tapi actually selagi warna itu sesuai dengan warna kulit kita dan fesyen baju itu sesuai dengan potongan badan,  u can pakai apa pun selain HITAM!


    Akak tak kisah seluar pendek ka,  seluar panjang ka,  warna hitam ka,  warna oren ka,  tangan pendek ka,  tangan panjang ka,  KALAU NAK TUNGGU KITA KURUIH??? SAMPAI BILA PUN KITA TIDAK BOLEH PAKAI. 

  4. BELI SIZE BAJU YANG BETUL
    Belilah size yang betui.  Jangan duk malu sebab dulu duk beli S lani terpaksa beli L atau XL.  Jurujual tu bukan tau pun dulu kita kecik ka apa ka.  Lagipun,  BUKAN DIA YANG BAYAK KALAU KITA BELI BAJU!!  Yang penting kita kena make sure kita nampak kemas and always well groom.  Jangan duk bagi kita nampak selekeh and nampak busuk.  Kalau orang kurus dia nampak selebek,  tak pa jugak u olls.  Kita ni wanita agam,  bila kita selekeh,  kita akan nampak tak elok macam mana tak tau .  Susah nak eksplain.  But i hope u olls faham kan? 

    Kemas tak akak?  (Ini gambar 2 hari sebelum bernikah u olls.  Dengan baju raya katanya)

  5. CARI KEKUATAN PADA TUBUH BADAN KITA
    Tak semestinya kita gemok terus kita dah tak elok teruih!  Macam I olls,  my kekuatan ialah klivej.  Oleh itu saya suka pakai baju nampak-nampak klivej macam tu.  Haaaa! Pompuan kurus kau mampu?  Ada kawan saya dia agam,  dia kata dia suka kat bahu dia.  So dia selalu akan cari baju yang menyerlahkan bahu dia yang seksi.  Dia akan pakai halter,  ataupun baju ada lubang-lubang macam mana ka kat bahu...semua tu akak kena figure out sendiri.


  6. JANGAN PEDULI ORANG DUK KATA SAYA GEMOK KA TAK
    Kepada kawan-kawan and ipak duai yang duk kata akak gemok tu,  akak baca artikel saya ni and akak amik tindakan yang sewajarnya.  Tapi kalau kita buat apa pun,  depa ni kalau nak mengata depa mengata jugak.  KAN!!! So mampuih pi la kat depa.  Depa duk kata kita,  kita pun boleh mengata depa balik u olls!  Wainot.  Ada ubi ada batas saya.  Satu hari depa gemok pulak,  AKAK CARUT DEPA HABIS-HABISAN.  Baca sini  :  Jangan Perli Saya Gemok

  7. BUANG PRASANGKA BURUK PADA SUAMI
    Jantan ni kalau depa nak menghela dengan pompuan lain,  tak payah tunggu kita gemok ka apa,  kita duk kurus pun depa boleh menghela pi kat pompuan lain.  Tak payah tunggu depa kaya,  jantan miskin takdak apa pun berangan carik puki Indon u olls?  So cam mana tu?  So akak jangan paranoid and duk tuduh abang macam-macam.  Kalau kata dia sayang tu,  dia sayangla.  Jangan duk pikir teruk-teruk apa dalam hati dia tu semua.  Nanti kita pun jadi gila jugak. 

  8. LEBIH MENGHORMATI ORANG LAIN
    So now akak pun kalau dulu akak kurus akak selalu macam pandang 'slek' kat perempuan gemok (saya harap akak tak macam tu dulu).....so now akak faham apa perasaan pompuan gemok.  Kegemokan bukan satu kecacatan ya.  Sesetengah orang anggap begitu.   

    Kalau kita pandang seseorang dari rupanya,  nescaya semua orang pun akan pandang kita berdasarkan rupa kita sahaja.  Dan kalau kita pandang orang itu dari hati,  nescaya semua orang akan pandang kita dari hati juga :)
Sekian saja.  Its not the end of the world kalau u olls sudah menjadi agam.  Akak akan menjadi wanita yang sangat cantek kalau akak sayang diri akak sendiri and amat yakin dengan apa yang akak ada.  Tapi apa pun yang kami duk beletiak kat sini,  asasnya,  semua bermula dari hati kita.  Kalau kita pandang seseorang dari rupanya,  nescaya semua orang pun akan pandang kita berdasarkan rupa kita sahaja.  Dan kalau kita pandang orang itu dari hati,  nescaya semua orang akan pandang kita dari hati juga :)


Love,
Jumie Samsudin
President Wanita Agam Melesia

ps  /  Jangan lupa baca artikel-artikel dalam labels Tips Wanita Agam di blog akak ya. 

5 comments:

  1. sangat suka dengan entry kali ini.. dulu saya adalah bersaiz s now bersaiz xxl. gila banyak beza. dulu mcm model skang pun macam model.. hak hak hak.. tapi mmg saya akui dulu mula2 berat saya naik saya sangat stress.. saya susah nak terima hakikat saya dah gemuk. macam2 cara nak kurus tapi x jalan jugak. runsing dengan bebelan org sekeliling.. saya rasa down giller.. ambik masa untuk pulihkan keyakinan saya.. now pun belum pulih sepenuhnya.. mudah jugak terasa diri x cantik and buruk.. tapi saya mula bina sikit2 keyakinan. dan tips yg paling berguna adalah, jgn sesekali pakai fesyen org kurus and size org kurus. pakailah baju mengikut size badan kita hak skang nie, dan fesyen yg sesuai dengan badan yg besar nie.. dari situ baru kita mula yakin.. jgn perbodohkan diri sendiri pakai baju sendat and jadi badut.. sekian komen yg panjang jela.. last kali.. thank Jumie sbb sikit sebanyak Jumie banyak membantu dengan entry2 Jumie..

    ReplyDelete
  2. Salam, kpd teratai layu d tasik madu, baguih dah advice dari pn jumie, kuatkan semangat anda jgn down! Tiada jln singkat utk penyelesaian,
    adakan anda akan makan bnyak bila down? Jika ia, kita tukaq skit, tumbuk punching bag atau joging bila down!
    Dah ada anak? Klau x ada bawa anak2 menakan pi main kat tmn belia ka, padang mna2 ka, kita pon get involve, bnyakkan aktiviti fizikal.

    by the way ipaq duai yg dok kata puan gemok tuh badan depa elok sgt ka? Krn kecantikan fizikal bersifat sementara.

    sekian,
    saya boroi, saya ok!
    p/s: boroi juga bukan kecacatan ;P

    ReplyDelete
  3. Salam...Gemuk ka kuruih ka bukan segalanya ok..yang penting,hati mau baik..dan sihat walafiat...kalau kuruih tp hati sakit,derita bagai buat apa??? baik chubby tp hati bahgia gitu...apa pun,hiduplah dengan penuh yakin..org nak cakap apa,cakap la..kena tang batang idung sendir nnt baru depa nak tau...

    ReplyDelete
  4. Thanks semua. Saya harap Kak Teratai Layu Di Tasik Madu membaca semua komen kawan-kawna semua.

    I like ur commen Erra : jgn perbodohkan diri sendiri pakai baju sendat and jadi badut.. sekian komen yg panjang jela..

    Sunmelon : kerlas depaa........boroi pun seksi jugak u olls.

    Aya : thanks for komen :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...