20.12.11

Cerita Santai Bertajuk Kena Maki di Pagi Awal Muharram

Hello u olls semua. Hari ini akak nak menceritakan satu cerita yang bertajuk "Kena Maki di Pagi Awal Muharram."  Cerita ini adalah cerita dan pengalaman akak sendiri.  Untuk pengetahuan u olls semua,  akak adalah seorang yang garang.  Dan akak juga seorang yang pemarah.  Tapi dengan syarat,  syaratnya janganlah push button akak.  Kalau hang push button kemarahan akak,  maka lahar lahar pondan operate ini akan terkeluar ya. (BAK KATA SHAREEFA ASMAK = JUMIE MEMANG PEMARAH.  TAPI REASON DIA MARAH SEMUA VALID).  Gitu......

Okay,  marilah akak cerita tentang kisah akak ini.  Seperti yang u olls tahu,  sejak lepas akak kawen boleh dikatakan setiap weekend akak ada tempahan make up.  Memang akak tidak dapat mengerestkan diri.  Ada dua tiga minggu lepas akak sampai terbang ke Shah Alam untuk make up satu kawan akak. 

Pastu nak dijadikan cerita,  pada cuti hujung minggu yang lalu iaitu pada hari Isnin kita semua dapat cuti ganti sempena Awal Muharam kan?  So akak yang dah berapa minggu tak dapat lepak-lepak dirumah pun melepak la di rumah seharian ini.  Pagi-pagi saja bangun tidur,  laki akak dah siap breakfast semua.  Nasik goreng and ayak teh semua.  Dia pun paham akak memang penat gila kot ke sana ke mari tak berhenti henti. 

So memang dia tau.  Sekali sekala memang harus ada hari  malas -malas macam ni.  Duk rumah.  Hampar tilam depan TV and tak payah mandi sampai bila-bila pun takpa.  HAHAHAHA. 


Pastu bila masuk tengahari sikit adalah sorang kawan akak ni mai ke rumah.  Dia saja la nak mai melepak dan buat-buat nak pakai wifi kat rumah akak ni.  Akak tak kisah u olls.  Datang jer la.  So dari pagi dia dah mai melantak nasik goreng rumah akak semua.  Pastu bila masuk tengahari dia duk buat bising-bising.  Kawan akak ni lelaki ya,  tapi dia very bottom. 

Ampa tau dia duk bising apa...........dia duk bising pasai pa i duk tidok?  Pasaipa i tak masak-masak lunch for my husband?  Pasaipa i tak buat kerja apa semua?

At first akak malas nak layan sangat si jantan bottom ini sebab biasa la mulut-mulut pondan ni kan?  Akak relaks lagi.  Pastu dia duk bising lagi,  dia ajak laki I pi beli lunch dengan dia plaks.  I kan supporting,  laki i pun agak-agak tingtong jugak,  so dia pun tak kisah dan drive jantan bottom ini untuk pi beli lunch and so that we olls boleh makan sama-sama.

Pastu u olls tau what happen?

Bila depa semua dah keluar.  Dia boleh called i lagi sekali dan tanya sekali lagi i nak makan apa?  Celaka la deni.  Taksat aku dah pesan kata beli ja benda simple simple macam pisang goreng ka,  cucur udang ka apa ka, sebab i olls masih kenyang.  Ni awat hang duk call tanya lagi?

Pastu akak pun layan jer jantan bottom ni and bagitau kat dia...."Beli jer apa apa pun.  Janji mudah dan senang.  I bukan nak makan sangat.  I kenyang lagi,"  jawab akak dengan malasnya sambil bermain masak-masak dekat Aiped akak ini.  (Sapa sapa main Bakery Story,  Restaurant Story atau Fashion Story add la akak sebagai neighbour ya....ID jumiess).

Pastu tiba-tiba kawan akak ni tanya lagi "I nak tanya u ni....pasaipa u tak masak kat laki u ha?"

NENJIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....NAKHARIAM SUNGGUH AIIHHHHHH!!! DUK TANYA TANYA LAGI PASAIPAAA! 


Akak terus rasa macam lahar gunung berapi memercik dari hati akak terus sampai keluar kat lubang telinga akak.  Akak tutup fon.  Hidung akak mendengus nafas pantas yang tiba-tiba terasa panas.  Akak rasa gas karbon dioksida yang keluar dari hidung akak pun sampai dah jadi colour asap sikit sebab dah hot sangat!  Berani pondan ni nak buat macam batu-batu api ni pasaipa?  Dahla hang suruh laki aku drive hang pi carik makan?  Ini duk bising bising lagi.  Dari pagi hang duk merapu aku diamkan,  ini sampai ke tahap ini memang WAJIB di baling asid ya.

Lantas akak pun menunggu they olls balik.  Akak diam saja dulu.  Akak duduk kat sofa tu.  Pastu dia pun sampai kat rumah,  dia duk buat meriah-meriah sampai membawa bungkusan makanan tu semua. 

"Mai Jumie makan dengan I.  I dah beli macam-macam untuk u,"  akak diam kan saja.  Akak malas nak jawab apa-apa.  Memang hati dah panas nak makan apa noks?  Kan akak dah cakap tadi,  akak ini adalah very the ANGRY BIRD tapi dengan syarat hang jangan push apa-apa button.  Now dia dah pushed dah!

Pastu dia mai kat depan muka I dan kata "Awat pasai pa u diam....u tak mau makan ka?"

"MEMANG I TAK MAU MAKAN!  U DARI PAGI MAI KACAU RUMAH I.  I TAK KISAH APA PUN.  TAPI PUNYA PASAI LA KAT I DENGAN LAKI I NAK MASAK KA NAK BUAT APA KA.  HARI NI I NAK REHAT.  I TAK MAU MASAK.  I TAK MAU BUAT KERJA.  LAKI I TAK BISING APA APA.  PASAIPA U BISING LEBIH-LEBIH.  U TAK PUAS HATI APA???????? KALAU U TAK PUAS HATI.  U BOLEH KELUAR DARI RUMAH NI!!"

Haaa...................nenjiaaaa!  First time akak jerit dan halau orang keluar rumah.  Selama ni akak mengamuk-ngamuk macam tuja.  Memang sangat dramatik.  Siap akak baling botol sembur-sembur bagi wangi (ambi pur) rumah tu.  HAHAHAHA.  Pastu akak pun hentak hentak kaki naik bilik atas dan kunci hempas pintu.  Feeeling tak akak?

Pastu akak pun tulis tulis benda amarah kat Twitter.  HAHAH...very the keling kan akak ni?  Pastu akak nanges-nanges sampai akak tertidur.

Pastu dah petang semua,  laki akak gerak akak bangun tidur.  Pastu sekali lagi jadilah drama Korea pulak. Akak pun menanges kat laki akak dan dia pun peluk-peluk akak (tak nusyuz kan cerita peluk-peluk sajia......?:)  Akak nangesla u olls.  Akak selalu jadi mangsa macam ni.  Akak bukan pemarah.  Tapi dah ampa duk korek pungkur akak,  haruslah akak marah!

Pastu laki akak pun kata "Dahla...jangan nanges.  Dia dah balik dah.  Dia kata kat abang...jangan tahan dia nak balik.  HAHAHA.  Dia feeling apa?  Pasaipa abang nak tahan dia.  Anyway,  abang pun dah gelakkan dia tadi.  Abang kata...sapa suruh hang gatai duk bising suruh dia masak.  Aku laki dia pun tak suruh dia masak.  Aku suka makan malam.  So malam baru aku suruh dia masak," 




So kawan akak itu pun balik.  Lepas seminggu baru dia berani mai rumah akak untuk tumpang wifi.  HAHAHA.  Bila dia mai,  akak dan laki akak gelak-gelak kan dia.  Dia macam terboje-boje.  Dia kata first time dia tengok akak marah.  Haaaaaaaaaaaaaaaa! Baru ada akai.

Sekian saja cerita akak dan dunia pondan akak setelah berkahwin.  Moral of the story untuk post ini adalah,  jangan kacau mood cuti seseorang. 

Okay bye semua!

12 comments:

  1. cte jumie ni iras2 mcm saya. nak je jd berani mcm jumie. tp 'org itu' adalah mertua sndri. mau xmau bila kena sengap je la walau hati membara..

    kdg2 bila diaorg call kami de luar, mkn luar (biasala kdg2 mls nak masak ddk berdua je), mula la dia berleter. bila dtg umah lagilaaaaaaaa.. ajak makan luaq pun xmau.. nak saya masak juga..

    saya pregnant kena bed rest, byk hubby yg buat keja umah n tapau je makan. dia dpt tau..berleter lg..siap ckp masak juga walau simple. goreng telur pun jadila..

    adoii..tensioonnnnn.. tp bila pikir, mertua org kampung yg mmg xpernah makan2 luar mungkin xbiasa. nak kita jadi mcm dia juga.. jadi gadis kampung terakhir..tension pun telanla..

    ReplyDelete
  2. Hehe kelakar gak dengar cite 'kawan' u kene sembur, padan muka dia kan dah la dtg time orang nak rehat pastu banyak mulut pulak.. I faham coz kita keje penat memang ada hari2 malas tak nak buat apa, selagi laki kita tak bising jgn orang lain nak membising mengata2 tu yang keluar segala kata2 yang tak sedap didengarkan.. susah ada orang2 cam ni disekeliling kita kan. Btw, ni first time comment blog you tau, dah habis baca semua.. baru berani nak comment.. salam kenal.

    ReplyDelete
  3. Hello Anon, sabar ye. Kalau ibu mertua tak buleh maki ikut suka hati. Tapi SUAMI u kena la explain kat mak dia. Bukan sengap saja ya.

    Kak Hazey, thank you so much!! :)

    ReplyDelete
  4. Jumie, I nak tanya ni.. Pasai pa u tak masak untuk laki u???? Lariiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  5. huhu...... takmau carik pasai ngan akak... takotttttt....

    ReplyDelete
  6. hahaha pinjam jap ayat jumie tp mau tambah soda sket...nennjiaaaadushdushuumm n 1st komen gak. suh je pondan tu masak utk u, laki u n org kg u.
    x kuasa nak layan pondan tu tawww....auuwwww

    ekceli u ni lawak le jumie.

    okela i nak g masak soda japp...

    ReplyDelete
  7. hahaha..best la citer kak jumie ni..
    menceriakan hariku yg tgh berserabut...

    ReplyDelete
  8. sempoi kak jumie,,,,memg berani, kalo kami mesti makan ati bara ya amat...tp the best part kwn kak jumie boleh dok mai lagi bertandang...maksudnya depa tau depa slh depa admit..pastu depa x berani dahla...kerlasss

    ReplyDelete
  9. lagi moral of the story: mai pinjam WIFI saja, jgn dok sibuk ttg WIFE org! hehehe...

    ReplyDelete
  10. kak jumieeeeeeee !!!! u r da bes !! mmg beran sgt2....hehe...

    ReplyDelete
  11. kalu aku kena marah camtu..confirm sebulan aku pi umah ang jumies..hahah kira dia neh tegaq jugak la..seminggu ja nk pi balik tumpang wifi angg..hahah
    lawak betuii..
    padan muka~sibuk serupa siput sedut betuiii..

    ReplyDelete
  12. Hahah lawak la citer Jumie nih.
    Citer amarah pun jadik citer lawak..
    Yela kann rimas jugak kalau orang dok potpet ngalahkan laki sendiri.. sesuaiii!!
    lepaih tuh feeling jangan halang dia balik, hahahah drama tamil sangat korang kan! hahah

    P/S: "terboje-boje" tuh hape?

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...