2.12.11

Designer Tempatan Yang Katanya Bertaraf 5 Bintang Telah Membuat Onar Kepada Ramai Pengantin

Hello u olls semua. Kerlas tak tajuk artikel akak hari ini. Akak dengan segera menyiapkan artikel ini dengan editing meletops khas untuk u olls semua sebab hari ini akak nak share dengan u olls beberapa rakan akak from Penang yang telah di-onar oleh seorang designer tempatan yang bertaraf 5 bintang.

Akak akan cuba tidak memondankan penulisan akak hari ini sebab akak harap artikel ini sampai kepada semua orang-orang kat Melesia ini.  Dengan harapan,  tidak ada orang yang akan terkena dengan beliau lagi dan akak harap designer onar ini membalas balik semua benda-benda onar yang dia dah buat kat orang.

2 orang kawan akak ini adalah kawan Senjojes.  Sorang nama Alisha dan sorang nama Alison.* (Bukan nama sebenar....huhuhu...macam Mastika pulak). They olls menikah dan berkahwin pada November yang lalu.  SO BARU BARU NI SAJA!  They olls dua dua telah menempah sehelai baju wedding dengan designer ini.  Perbincangan telah dibuat.  Persetujuan telah dicapai.  Duit deposit telah diberikan.  Kain main yang diperlu telah diserahkan seawal JUN 2011.  Tapi u olls tau tak what happen? Ini contoh cerita yang terjadi kepada Alison  :

  • Pertemuan pertama,  designer amatlah mesra alam dan mempersembahkan pelbagai skecing dan gaya ilham design yang membuatkan para pengantin teruja gila babi.

  • Dengan segala awards yang pernah diterima dan designer ni kerap kali buat dress untuk retis,  so haruslah para pengantin terasa sangat yakin untuk menempah baju dengan designer ini.

  • Persetujuan harga dan design telah dihitam putihkan.  Bayaran deposit didahulukan.

  • 3 bulan masih tiada bentuk rupa baju.  Pengantin contact tanya bila boleh ambil baju.  Designer onar pun berjanji cukup bulan ini.

  • 1 bulan before the wedding day,  Alison called dan tanya bila dia boleh pi fitting baju dan bila baju akan siap.  Respons designer onar ini  "Bila wedding u ehk?"  Kan.....profesional gila.

  • Dari sebulan ke sebulan,  katanya apa haram pun tak siap u olls.  Like apa yang jadi kat Alison,  I was with Alison a week before her wedding.  Alison called designer and designer cakap "Rabu ini i akan turun Penang dan bagi baju kat u olls,"

  • Walaupun Alison sangat cuak.  Tapi suami beliau mendamaikan hati beliau dan berkata.  Its good that designer ini datang Penang,  and kita boleh fitting depan dia.  Daripada dia pass pass baju kita tak tau what is going to be.

  • Hari Rabu menjelma,  designer dengan berani mampusnya berkata "Baju u tak siap lagi,"
  • Delay gila-gila.  Dari seminggu ke seminggu.

  • Seminggu daripada hari wedding,  dia called dan cakap baju tak siap.  Kau mampu?  Berani mampus kan?  Kau mampu?

  • So,  Alison dan entouragenya telah menerbangkan diri ke KL semata-mata untuk berjumpa dengan designer onar ini dan mendapatkan apa sahaja baju yang dah siap.  Tetapi apabila they olls sampai di depan rumah designer onar ini,  2 JAM BELIAU TAK BUKAK PINTU.  Kau mampuuu nyah????? Nasib baik Alison.  Kalau Jumie Samsudin akak rasa,  akak sembur dah sebelah hidung akak bagi keluar api dan biar terbakar apinya yang sepi.  Air mata darah bercampur keringat.  Bumi dipijak milik orang.  Haaaaaaaaaaaaaa...teruih masuk lagu Umno Umno!

  • Selepas 2 jam,  designer onar pun membuka pintu dan berjumpa dengan Alison dan rakan-rakan.  Dia pun menyerahkan baju sanding Alison yang sayangnya telah menjadi satu dress bodo-bodo yang amat menyedihkan.  Tidak langsung sama dengan apa yang dijanjikan.  Alison sangat sedih.  Dia pulang ke Penang dengan hati yang hampa dan terpaksa membeli dress lain untuk majlis persandingannya.
Itulah cerita daripada Alison!!  Memang we olls semua amatlah sedih dengan apa yang berlaku.  Tapi nasik dah menjadi bubur.  Tapi nasib baik dengan make up meletops daripada satu make up artist kat Penang tu by the name of Jumie Samsudin,  she looks never the less beautiful as ever.  :)  Cewahhhh iklan sat kan?

Later selepas setel hari-hari wedding,  me and friends telah menerima satu lagi khabar berita daripada Alisha.  Rakan kami budak Penang yang nampaknya juga telah dionar oleh designer ini.  Jom baca rentetan kata-kata beliau dan rakan-rakan dalam FB.  Akak dah capture semua. 

AMPA BACALAH SENDIRI!!



Yang bawah sekali tu.....akak la....:)  Nama-nama dan gambar orang lain tu akak edit buang supaya nampak macam misteri misteri sikit.

Okay apa perasan u olls semua selepas membaca dua cerita ini?  Mesti u olls tak dapat bayangkan kan apa yang u olls akan buat kalau u olls sendiri adalah pengantin itu?  Macam mana perasaan pi ketuk rumah orang pukul 6pagi untuk pi sewa baju pengantin lain.  Kalau u olls body normal macam orang lain size 12 ke 13 takpalah.  Kalau tuboh badan seperti JUMIE SAMSUDIN bagaimana?  Ingat senang senang ka boleh pi sewa baju kat kedai pengantin?

Memanglah ramai yang marah kawan-kawan we olls kerana "Sapa suruh tak buat homework dulu pasai designer sebelum pi tempah,"  Erm...u ollls!  Kalau dah kena tabur dengan janji janji manis siapa pun akan terpesona.  And memang akak akui,  kesalahan kawan-kawan akak ialah tidak menggoogle tentang nama designer ini before tetapkan tempahan.  TAPI BENDA DAH NAK JADI......................................AND KITA MANA NAK PI TAU CELAKA NAKHARAM NI NAK BUAT LAGU NI?  BERTANAM TEBU DI PINGGIR BIBIR,  BAJU TAK SIAP DI HATI.  (Lirik lagu Cindai yang telah dicarutkan).

Akak tak mau nak reveal nama dia betui-betui kat sini.  Tapi sapa yang selalu tengok perkembangan Melesia mesti kenai dia sapa.  Nama dia lebih kurang hebat la.  Boleh duduk sama level dengan Hatta Dolmat dan Rizman Ruzaimi semua.  Dia juga dah banyak kali menang award dalam pertandingan design-design baju kat Melesia ni.

Dear Designer Onar,
Nasib baik masa akak menulis artikel ini,  aura carutan akak tidak membuak-buak.  U dont know me,  and i dont know you.  Tapi apa yang hang buat kat kawan-kawan akak adalah sangat jahanam.  Akak menulis artikel ini dengan harapan akak mencabar u olls membuat kenyataan secara terbuka dan meminta maaf kepada semua pihak yang telah dilukai oleh u olls.  Akak ada baca Twitter yang dikeluarkan oleh u olls pada hari-hari perkahwinan rakan-rakan akak ini.  Nampaknya macam u olls ada masalah yang besar sangat.  Tapi as a profesional person,  hang tak boleh buat macam ni.  Hang sakit ka,  masalah apa pun,  what u promised u kena deliver.  So i think i have to agree with my friends iaitu Cik Moganeswary.  "I dont believe in profesionalism bulshit.  I believe in doing work correctly.  Hang buat kerja betui,  and semua orang akan respect hang,"

Ini twitter-twitter yang u olls publishkan pada minggu-minggu perkahwinan kawan I olls.

Tapi adakah u olls peduli pada para pengantin yang bayar beribu-ribu untuk tempahan baju kawen mereka.  Hang ingat baju kawen ni untuk 'main masak-masak ke"?
Ini actually beliau tujukan kepada para pengantin yang baju mereka telah di-ONAR-kan oleh beliau.  KALAU U OLLS NAK BAJU PENGANTIN BARU...PERGILAH CARI DI BUTIK BUTIK MARHAEN.  DAN SEWALAH.  KALAU KEDAI TAK BUKAK.  U OLLS KETUK LAH DAN KETUKLAH....SAMPAI U OLLS BERJAYA...DAN BERDOAA! (bu to pak ang)

Ambooiiiiiiiiiiiii dahsyat nyaaaaa kata-kata hang..........siries nak menangeh akak membaca.

Mengeluh apa deknon.  Tuhan duga hang sepuluh kali pun itu antara hang dan Tuhan.  Tapi kalau hang buat naya kat orang sesuka hati.  Itu semua BALASAN ALLAH KEPADA MANUSIA YANG JAHAT.  Bukan dugaan untuk orang beriman dah. 
Akak tidak berhak untuk mengomen cara kerja hang.  How depa semua duk tuduh hang kata hang rolling duit customer untuk enjois sana sini and sponsor baju retis,  itu semua HANG PUNYA KERJA.  Tapi,  hang mau ingat satu saja.  What goes around comes around bebeh.  Walaupun kawan-kawan akak maybe tidak akan mengambil tindakan undang-undang dan sebagainya,  tapi Allah tu ada.  Dia tau la apa dia nak buat kat hang.

Sekian sahaja.  Saya bagi pihak rakan-rakan saya mendoakan agar U OLLS akan sukses selamanya.

Love,
Jumie Samsudin


36 comments:

  1. Hanya mampu komen di dalam hati saja..

    ReplyDelete
  2. hi jumie, too bad lah his service & workmanship. so apa solution yang derang tu buat? tak dapat apa2 ganti rugi ke? or hanya penat menyalak dan bagi bad review about him?

    tapi apa yang i baca dr their comments, nampaknya macam tak dapat sebarang ganti rugi. come on girls out there, we have our right. we should raise up our voice. bukan setakat hanya tahu menyalak dan bagi bad review sahaja.

    1. during your meeting, please photocopy semua, receipt, sketches yang dah korang agreed.

    2. jot down semua tarikh2 penting ie, bila korang call, bila korang jumpa dia, di mana, waktu bila and so on

    so bila kejadian2 tak diduga ni berlaku, korang ada semua bukti dan chronological of event. seterusnya korang boleh laporkan kepada tribunal tuntutan pengguna. laporan boleh buat secara online. memanglah akan ambil masa, tapi sekurang-kurangnya nasib korang terbela, dia perlu bayar ganti rugi dan dia akan dapat pengajaran. setakat bagi bad review je apa ada hal bagi dia. dia boleh je cakap macam2.

    so girls, bertindaklah mengikut saluran yang betul dan dapatkan hak anda.

    ReplyDelete
  3. SIRIESLY SANGAT SETUJU DENGAN KISAH HATI. KALAU IKUTKAN SAYA DAH BUAT DAH. TAPI DEPA SENDIRI PUN MACAM TAK MAU. SAYA NAK LETAK NAMA BETUI DESIGNER PUN DEPA TAK BAGI. NAMA DEPA SEMUA PUN SAYA KENA SCRAP KELUAK.


    I HOPE DEPA LEBIH BERANI DARI INI. UNTUK KEBAIKAN MEREKA JUGA.

    ReplyDelete
  4. kak.ada terkantoi name org tuh kat one of the comment bhgn atas.cube tengok blk :)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

    ReplyDelete
  5. mintak maaf, tapi menyalak itu untuk anjing ye kawan2, bukan manusia.

    kami yg terkena tipu bukan nak mintak simpati, kami nak share supaya org lain tak terkena. buat pengetahuan cik kisah hati, one of the person mentioned in the issue dah pun dpt duit refund dia, and saya yg lagi satu dah pun negotiate dgn nik mintak ganti rugi. dia agree dan minta time utk kumpul duit, maka saya pun bagi dia tempoh sebulan. buat makluman semua, kalau defendan (designer onar) tu dah agree utk settle dan tempoh dah diberi, selagi tak sampai tempoh sebulan tu, tribunal takkan amik action. jadi kena lah tunggu sampai sebulan dulu baru boleh tribunal amik further action.

    walaupun hati panas, tapi diplomasi tu kena la jaga. of course we know our rights! sapa yg fall victim tapi tak buat apa2 tu mmg saya tak tau la, kot depa mmg kaya raya tak kesah duit terbang ka, mana kita nak tau kan? legal procedure takes time, setengah org tak nak lalu all the hassle.

    jangan la simply nak terjah mcm kami tak buat apa2 report or action. takkan la nak letak semua details polis report semua kat sini. buat masa ni, cukup la apa yang kami sampaikan sebelum kena kat mangsa2 lain.

    and again, kami bukan setakat hanya tahu 'MENYALAK' dan bagi bad review.

    We have SPOKEN and we are doing all that we could to get back our rights.

    sekian.

    ReplyDelete
  6. I KNOW THIS GUY... UITM... N** E****.. HUGE DISASTER... =) THNX KAK JUMIE PASAL BG INFO.. HE IS MCM GOOD FOR NOTHING.. KALO I .. I DO BEAT HIM TO DEATH TO HIS FACE FOR ROSAKKAN WEEDING ORG LAIN...

    ReplyDelete
  7. Thanks Alison sebab tolong explain kat sini.

    ReplyDelete
  8. nok kwn aq penah keje dgn designer tuh mmg die terperanjat beruk bile aq ckp die x siap kan baju si pengantin popular ni....pepun xpelah sabar je jgn lupe mintak REFUND plak...!!! ALL THE BEST 4 NEXT RECEPTION.....!!!!

    ReplyDelete
  9. gitueeee kak jumie.....! ;) he is so going down.... *highfive*

    my share of story> http://reneemeowwedding.blogspot.com/2011/11/please-do-not-hire-this-designer.html

    ReplyDelete
  10. apa kejadahnye nak rahsia nama dia? bagitau je la nama dia aduhhhhh

    ReplyDelete
  11. Reene...takpayah suruh akak awal-awai dah bubuh dah link hang kat article akak ni.


    Anonymous....HANG PUN TAK BUBUH NAMA HANG. Duk buat ramai plaks.

    ReplyDelete
  12. dear jumie,

    thanks a lot for the info. mmg simpati dgn para pengantin yang terkena ni. ish2, gila nk buat perangai camtu.

    tgk gaya designer, cam fag aje (no offend, haha). boleh nk kata, jenis orang camne, da ke hati n perasaan utk jaga para pengantin?

    sb cam pernah berada di dalam situasi camne, jenis2 org fag, yang design baju, bagus, tp suka buat keje last2 minute, n hasilnya, takdela hebat pn.

    kesimpulannya, buat la research dgn teliti, at least letak duration 1tahun utk cari designer2 baju pengantin. sb mmg tak semua bagus, wpn kkdg secara hitam putih, n siap gambo2 ag (kkdg tu, copy paste design org lain)

    ReplyDelete
  13. kak jumie kalau saya pun duduk dlm keadaan kawan kak jumie nih... kompom perkara sama terjadi kat saya... sebbb saya dah google nama designer lahanat and apa yg saya dapat adalah terlalu byk review yg bagus ttg die but thanks to blogger2 yg baguih macam kak jumie nih wujud kat permukkaan alam maya fana cinta nih dapat lah saya tahu bahawa masih wujud lahanat yg mcm nih kat bumi malaysia nih.... cadangan saya sila dedahkan la kegiatan dia nih supaya ramai lagi yg tak tertipu dgn lahanat nih....

    ReplyDelete
  14. bagi la nama

    macam MANA nak tahu siapa scammer ini jika nama dan muka kamu block

    this whole blog entry is a waste of time and space jika si penipu masih dirahasiakan identitinya

    so please

    write the name and reveal the face

    as it stands this entry is not DOING anything to stop him from lying to future customers

    ReplyDelete
  15. Aiyooo i baca dengan penuh kesentapan di dada.. Tapi terkelumit gak lucu di hati korang tetap melawak dengan disaster yang berlaku nih!
    Memang naharaammm punya orang.
    Sentap ok pakai gown pengantin abes ribu2 tapi rupa cam beli kat jalan TAR..
    Nasib baik weols save bajet tak buat baju kat designer, sewa jer so tadek masalah nih..
    To bride-to-bem be careful :)

    To those yang dah terkena, sabar jela ek, semoga dapat refund and dia dapat balasan buat majlis orang rosak

    ReplyDelete
  16. http://armadatopman.blogspot.com/2011/09/nik-erwan-roseli-return-back-my-money.html

    its nik erwan uols. ape de hal susah2

    ReplyDelete
  17. hi all,
    designer berkenaan ialah Nik Erwan Roseli..baju yg u tunjuk berpelampung biru tu i nmpak time i nk fitting n collect baju..i rs i terserempak ngan owner baju tu jgk kot..
    time i nmpak baju ni kat bilik fitting tu,i siap ckp dlm hati "eh,ni baju ape ni?..maybe xsiap lagi kot.."
    my wedding on november gak..seb baik da settle..tp huru hara gak la..i book dgn dia since april, but no progress until end of sept..memula i cool lg..lama2 sape xcuak beb..i xlarat la nk cite,sbb da penat handle nik ni..

    motif komen ni? nk bg tau nama sebenar dia je..so,to those yg ada kawan b2b, sila la sebarkn hal ni..

    ReplyDelete
  18. Tp why he is still get attention from medias...Lg satu sbb kwn2 dia adalah editor majalah EH, tp xsangka ting tong gak dia ni..But why the dresses looks great on magazines or award show, btol ke dia yg design or dia beli bj2 then letak label dia ke...

    ReplyDelete
  19. Puan Jumie, nanti abaikan email saya ya.. emosi nak komen tetiba terpakai feedback form. Fail sungguh!..=P

    Pengantin yang dah kena tipu sila lah buat report polis...

    Pada Nik Erwan, awak dah menghancurkan impian orang... kalau tak mampu nak buat baju, jangan amik tempahan.. Sangat tidak profesional..

    ReplyDelete
  20. Hi kak Jumie!

    Sebenarnye ramai lagi designer and butik2 pengantin kat luar sana yg seonar dengan si onar ni... I am one of the victim of greedy people like this (bukan dengan si onar ni ye, tapi dengan Davency Wedding Workshop!)... memang berlari2 smpai ke subuh baju tak ada pelamin siap pukul 6pagi... i did my research, tapi takde pulak negatif review pasal wedding planner yg buat onar ngan i ni... memang kecewa bila kepercayaan kita dah beri pada org yg kita tak kenal, bergantung pada nasib semata2, bila kena mcm ni, memang kalau tak ikutkan sabar, dah berpukul2 la rasanye... thanks to kak jumie and renee for writing about this... at least b2b yg lain lebih berhati2... biar Allah saja yg hitung perbuatan diorang ni..

    ReplyDelete
  21. Hi kak Jumie!

    Sebenarnye ramai lagi designer and butik2 pengantin kat luar sana yg seonar dengan si onar ni... I am one of the victim of greedy people like this (bukan dengan si onar ni ye, tapi dengan Davency Wedding Workshop!)... memang berlari2 smpai ke subuh baju tak ada pelamin siap pukul 6pagi... i did my research, tapi takde pulak negatif review pasal wedding planner yg buat onar ngan i ni... memang kecewa bila kepercayaan kita dah beri pada org yg kita tak kenal, bergantung pada nasib semata2, bila kena mcm ni, memang kalau tak ikutkan sabar, dah berpukul2 la rasanye... thanks to kak jumie and renee for writing about this... at least b2b yg lain lebih berhati2... biar Allah saja yg hitung perbuatan diorang ni..

    ReplyDelete
  22. perhh..2 jam tu tak bukak pintu sebab tengah gigih menjahit baju kawan u tu..

    apa la manusia jenis cam gini..tak berkat hidup tiap hari kena sumpah dengan orang.

    ReplyDelete
  23. Just want to share my story here, untuk makluman B2B di luar sana.

    http://beingmarina.blogspot.com/2012/01/nik-erwan-roseli.html

    ReplyDelete
  24. saya pun kena sehari sebelum wedding dia bagi baju. kain baju nikah yang beribu dia rosakkan! baju sanding macam baju tong sampah. nasib baik tak meroyan hari kahwin. sampai sekarang pun dia tak bayar lagi!

    ReplyDelete
  25. thank you uolls.. selamat i buat research dulu.. kalo tak i da buat apptmt dengan dia... ya allah.. terima kasih sesangat korang.kalo tak mesti i pun mengalami nasib yang sama. tak elok la buat bakal pengantin mcm ni.. me dont like. kite ban NERD!

    ReplyDelete
  26. bukan ke ituw NIK ERWAN ROSELI? dlm byk2 google iols nk sangat pakai bju ni..very suprb dr pereka(yang sebenar bg i) tp humble n sampai la ni x ngaku dia pereka peseng..proud with him...nmpk kg..tp hasil suprb!

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1722138624356&set=a.1722136184295.94654.1565046724&type=3&theater

    ReplyDelete
  27. yes...he is nik erwan roseli..i pon mengalami nasib yg sama mcm you guys..tp i lucky sikit sebab dia smpt siapkan baju wedding i.aftr my wedding i hantar baju raya..puasa tahun lepas i da hantar kain.tapi baju xsiap2 sampaila bulan jan 2012.nak siapkan baju tu dia mintak duit deposit..lps tu mintak g duit nak bli beads la..bla..bla..bla..tiap2 hr sms i mintak duit bal.i pon bank inla.tp bj xdpt g.last2 br2 ni dia bg i bj tu.janji dgn shawl skli.tp shawl dia kata xsiap g.the worst part is..baju i xcntik lnsung..beads sikit sgt.tak seperti yg dia janji dgn i..im so frustrated with my baju tu.i da xnak hantar baju dgn dia g.its enough!!!!

    ReplyDelete
  28. terbaru..dia nak jadi pensyarah kat Kay.EL.EM..Yuuu...boleh ke? Habislah pelajar kat situ..!!!

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  30. nk cri designer nie gi je kat Kuala Lumpur Metropolitan University kt jln raja laut uh.Buat mase skrg dia nie jd lecture kt situ.Dtg jmpe dia kt tgkt 7 or PH.nk tau KLMU nie kt mne,cri je bngunan Sime Darby then cri blok c KLMU.aku pon mmg stress gila babih jd student dia.mcm haram.Mule2 dia masok,amboi bkn main suci muke dia smpai sume student puji memuji dia bagai.da msok 2tahun dia jd lecture,bru la ktorg tau cemane perangai sial dia tuh.PUIHHH.baju final aku pon dah mcm ape ntah.sume bnde yg dia suggest kan ntok baju final aku buat org kutok mcm sial je.naseb baek aku nie manusia.yg xley bla nyer dia nie,nie suke la sgt buat muke yg tersangat la annoying sial dia tuh

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...