9.1.12

Nur Amalina Che Bakri, apa pendapat I olls?


Hello pepet pepet semua,  apa khabar hari ini?  Ada pembaca yang emel kat FACEBOOK MESSAGE akak dan mintak akak bagi pendapat mengenai kes Nur Amalina Che Bakri.  Tidak perlulah akak mencerita apakah benda ceritanya mengenai Nur Amalina Che Bakri.  Satu Melesia dah tau.

So,  apakah pendapat akak mengenai beliau?  Adakah beliau culture shock? 

Pada pendapat akak simple saja.  BIAK PI LA KAT DIA!!!!

Dia nak bukak tudung ka,  buat rambut Beyonce ka apa ka apa ka,  yang penting dia belajak meletops u olls.  Katanya,  Amalina bukan saja cemerlang dalam course dia,  malah di offer untuk buat ijazah kedua dalam bidang pharmacology untuk satu tahun saja.  (Kalau tak full degree 4 years u olls!)  Maknanya universiti tempat dia belajar memang tau pencapaian deni very the meletops sebab tu lah depa bagi dia offer ni.  Hang ingat student biasa biasa boleh dapat ka?  Amalina juga dilaporkan sedang buat beberapa research paper untuk dimasukkan dalam medical journal di Eropah.  KAU ADA??

Pasaipa ampa semua nak marah-marah nak kutuk dia semua lebih lebih.  Pasaipa nak hukum kata dia dah tak Islamic dan menjalani hidup barat yang bebas.  Yadda yadda yadda. BIAK PI LA KAT DIA!! 

Takpayah pi jauh jauh,  budak budak USM ni pun berlambak.  First semua mai pakai tudung pin sana pin sini,  kemas elok.  Nenjia masuk tahun ketiga style pemesyen yang meletops.  Tudung apa semua pun takdak dah.  Rambut pun ala-ala Beyonce macam mana ka.  Tapi depa habis belajar jugak.  Esok lusa dah kerja,  dah kawen,  depa rasa nak pakai tudung.  Depa pakailah....so hang sakit telok kat mana?

Contohnya kawan akak,  nama dia masuk USM nama dia Nurul Jannatunaim Mohd Akhir.  Diploma buat kat KOLEJ ISLAM SELANGOR.  Nama sungguh syurga.  Pastu lepas dua semester kat USM,  dia tukar identiti jadi Zoeysabella Maria Belle Sky Warp.  Kak Long kepada semua 'adik-adik' dalam USM merangkap pioneer dalam angkatan wanita wanita yang dipondankan dalam USM.  Sapa tak kenal Belle.  Tup tup lepas dapat degree semua,  dia contact we olls semua nak mengawen dah perempuan ni.  And now dia dah pun selamat bernikah dengan seorang lelaki yang sangat baik iaitu Ano,  depa pun dah ada anak sorang.  Zoeysabella Maria Belle Sky Warp sekarang pun dah jadi wanita wanita ibu muslimah macam mana ka.  Akak pi rumah dia pun,  dia pakai tudung tak bukak okay.  KAU MAMPU!!! (NOK SORRY AKU CERITA PASAI HANG.  MENGUMPAT ALA ALA AKADEMIK GITU).

ps/  Esok lusa kita pun nak ada anak.  Jangan duk pi kata anak orang tak pasai-pasai.  Jaga anak ang dulu. 

30 comments:

  1. setuju dgn akak..padahal kawan2 kami pn ramai je p oversea jadi mcm ni..xde pun nk kecoh..haih..

    ReplyDelete
  2. yeaarrhhh.. akak, nak share boleh dak.. best...

    ReplyDelete
  3. kalau dia di hantaq ke mesir mesti xjd mcm ni kan

    ReplyDelete
  4. stuju sgt. derang ni asik nampak tang negatip je. diwar2kan macam nk rak. tang akademik dia cemerlang. aku tguk takde plak derang mention dlm blog2 yg mengutuk dia tu. manusia2.

    ReplyDelete
  5. bell..hang dah sebaris dgn nama amalina...wow...

    anyway,org Malaysia ni je kuat tgk astro ria n astro prima...tu yg bile pompuan mcm amalina tyg rambut sikit terus drama..adoyaii

    ReplyDelete
  6. Thanks u olls semua. Dengn niat saya nak pastikan para pembaca blog jumiesamsudin orang yang bukan play play god!

    ReplyDelete
  7. betui tue jumie...depa dok rasa depa family perfect sangat kot...betui la amalina bukak tudung...tapi otak dia terbukak lagi utk study...orang lain bukan takat bukak tudung, semua nya bukak, study tamau...sudah2 la...mak che pesan, muda sorang skali, harini buat la lagu mana pon selagi mampu, esok dah ada bini dan anak baru tau...che telan ayaq liuq sambey slurp...hehe

    ReplyDelete
  8. kita just doakan yg terbaik n semoga dier mendapat hidayah olehNya..itu dah ckup....yg buruk dijadikan pengajaran utk kita menjadi lebih baik..insyaallah...

    ReplyDelete
  9. x leyh jugak macam tu.. kita sebagai muslim nie kene saling tegur-menenegur... cuma caranya perlu berhimah.. Allah dah bagi landasan dekat kita.. kita tak boleh campak macam tu je kak jumie.. (,") bukan nak acting like god la.. but hakikat still hakikat kan.. (,")

    ReplyDelete
  10. Deeya, memang betul sebagai muslim kita kena saling tegur menegur. Yang jadi masalah sekarang, adakah kita tegur dia? KEBANYAKAN KITA DUK KUTUK DIA. That's the problem dan akak tak suka orang kutuk kutuk play god ni. So please fahami penulisan saya dan where i stand.

    Tolong jangan jadi typical melayu yang tak habis habis nak tengok dan kutuk kelemahan orang lain.

    ReplyDelete
  11. Melainkan orang cam Cikgu shida yang buat video bodo bodo tu...hahaha yang tu memang sja sja mintak kena kutuk dengan aku la.....hahahah

    ReplyDelete
  12. sempoi hang jumie...bleh dikatakan entry conclusion untuk segala mak nenek entry pasai si amalina ni...

    in fact..doa ja yg baek2..and biaq pi la kat dia macammana pun..

    ReplyDelete
  13. i love yr article sis... i love it vmuch... biaq p la kat dia.. mna nk tau dia beyoncekan rmbut dia.. hati budi sedekah amaln dia Allah shj yg tau!! Am I right.. smua dok kepo kata dia FAKE LA APAPLA.. hmpa ada mcm dia ada??? kan... btw thumbs up again for your cmment regarding Nur Amalina Che Bakri..

    ReplyDelete
  14. Wow wow wow...
    Ulasan yg busuk dan menarik dari hakak kesayangan ramai. Jom karok (tiba2). Yg paling menarik, sblm ko sebut nama bell aku dah terbayang kat pala hotak pasal dia bila baca artikel tesis sejarah ko nih. Tup2 ko letak dia sbagai contos. Hakak memang uptodates bak2 bg contos kat hanak2 hayam. Bdw i like ur opinion. Keep it up bak kata kat hogy kat bebudak af!
    Ps2: rindu ar kat hakak espesially mr.jumie! Ahaks

    ReplyDelete
  15. like like...

    diulangi, BIAK PI LA KAT DIA!!

    ReplyDelete
  16. satu je lah saya nak nasihatkan awak, lebih baik diam daripada bercakap tentang sesuatu yang kt jahil tentangnye. cuba-cubalah dengar tafsir al-quran di IKIM.fm jam 6.30pagi ulangan 8.30malam setiap hari.jangan asyik dok dengar lagu beyonce kafirun je. dan cubalah bergaul dengan orang-orang alim.jangan asyik bergaul dengan golongan Gay dan Nyah sahaja.ustaz ckp, kalau kt selalu dekat dgn org jual minyak atar, lama-kelamaan wanginya akan melekat ke pakaian kt.begitu juga dengan klu kt berdamping dengan penjual belacan, baju kita akan melekat bau busuk belacan yang sedap itu.

    Allah takkan tanya sehebat mana kamu di dunia, tp akan bertanya apa peranan kamu di dunia.bersyukurkah kamu dengan nikmat yang Allah kurniakan. adakah dengan tidak melaksanakan solat,tuntutan menutup aurat, dan bebas melayan nafsu masih layak dikatakan bersyukur dengan nikmat Allah?

    blog awak nie ramai pembaca, jadi berhati-hatilah dalam menulis. jangan sampai kerana penulisan awak, akan ada akidah muslim yang terpesong.

    dan belajarlah menerima teguran.sama ada awak setuju atau tidak dengan teguran itu. kerana sesungguhnya, teguran mungkin hint dari Allah untuk menjauhkan awak dari terus HANYUT dan JAUH DARI RAHMAT ALLAH, ungkin juga untuk menyelamatkan awak dari api neraka.orang yang mengur cuma lah medium perantara.

    MATI ITU PASTI, IMAN ITU HARUS DICARI.KERANA IMAN XDAPAT DIWARISI. SIKSAAN ALLAH CUKUP BERAT. SEBEGITU JUGA DENGAN KASIH SAYANG ALLAH.BEGITU LUAS...

    ReplyDelete
  17. wohoooo...comen yg ats ni sgt syahdu... hahahah...kak jumie, cara kak jumie betuikan sesuatu tanggapan sebenarnya luar dari kotak rasional, ye la dgn bhsa yg sgt lobaloba...ayat yg begitu shaky2 manja...ayat2 mcm ni mana boleh diterima golongan2 PMI...hahahah.... kita baca, kita renung dan pikir...yang mana baik, angkat masuk dlm otak...yang tak ok tu wat tak tau ja la...bab dgr2 lagu kafirun tu...dlm radio era tak de sapa pun tegur...ada je pakck2 yg balik mekah duk dgr... hahah..

    ReplyDelete
  18. عن أبي سعيد الخدري رضى الله تعالى عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
    مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَده، فَإنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ،
    ومن لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أضْعَفُ الإيمَانِ
    Dari Abu Sa’id AlKhudri Radhiyallahu Ta’ala ‘anhu berkata: Bersabda Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wassalam: Barangsiapa diantara kamu melihat kemungkaran, maka cegahlah dengan tanganmu, jika kamu tidak mampu maka cegahlah dengan lisanmu dan jika kamu tidak mampu juga maka cegahlah dengan hati. Dan itulah selemah-lemahnya iman (Dikeluarkan oleh Imam Muslim Rahimahullahu)


    HIKMAH DIAM
    1. Sebagai ibadah tanpa bersuah payah
    2. Perhiasan tanpa berhias
    3. Kehebatan tanpa kerajaan
    4. Benteng tanpa pagar
    5. Kekayaan tanpa meminta maaf kepadaorang
    6. Istirehat bagi kedua malaikatpencatat amal
    7. Menutupi segala aibHadis-hadis Rasullullah mengenaikelebihan diam yang bermaksud:

    "Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya.Dan barangsiapa yang banyak dosanya,nescaya neraka lebih utama baginya"(Riwayat Abu Naim)

    "Barangsiapa yang beriman kepada Allahdan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". (RiwayatBukhari & Muslim)

    "Barangsiapa diam maka ia terlepasdari bahaya". (Riwayat At-Tarmizi)

    Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak cakap tidak semestinya cerdik, kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dati orang bodoh yang banyak cakap.

    Menasihati orang yang bersalah tidak salah. Yang salah memikirkan kesalahan orang lain.

    Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri.

    Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap kearah perkara-perkara yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.

    Dari Abdullah bin 'Amr R. A,Rasullullah s.a.w. bersabda: "Sampaikan pesanku biarpun satu ayat"

    ReplyDelete
  19. jgn terlalu meninggi diri dgn ilmu di dada...takut nanti memakan diri....itu hanya opinion dia..respect each other opinion!!!! kalo rasa artikel dia leh rosakkan akidah org.jgn la duk baca...

    p/s: Jumie: just be yourself.hanya Allah sj y tahu hati budimu :)) love u sis

    ReplyDelete
  20. kak jumie kena belajar terima komen org yg x menyokong pe kak jumie tulis. takkan asyik nak komen yg sokong2 je. ada betul jg pe anon tu ckp dan ada betul jg apa kak jumie ckp. yg baik kita amik.. yg xbaik kita jgnla ikut. fullstop..

    ReplyDelete
  21. nok meleps la artikel ang nie sembah ratu bunian hahhahah...ala ape ade dgn aq nie bese2 je...mak pun dulu ala2 amalina lg teruk dr amalina tu kot asenye...! skng nie pun belum tentu bek lagi byk perlu dibaiki..mak manusia bese je nyah, ..~ bak kata stacy 'KU SEDAR KU X SEBERAPA"!!!
    apa yg aq ase aq nk wat aq wat r...!!! selagi bende yg aq wat tuh dpt cop HALAL JAKIM...~ yg ptg pndai MAKAN pandai SIMPAN ok!!!!!
    korg2 yg baca nie jgn la emo sgt baca sekadar utk berhibur n xmo nk bermulut kaknam disini...!!!! cuba fahami penulisan sesorg tuh dgn penuh makne n bukan dgn tgpn -ve...!!!!!
    mak hayam rindu ang nok~~

    ReplyDelete
  22. relax Jumie. we all love the way u are. Sbb penggunaan ayat2 u yg teramat bombastic ni lah blog u ramai pembaca. X heran la wey ngn teguran2 yg pftttt tuu. Yg Cik Anon tu pon, kalo ye pon kamu tu 'warakiah'...relax2 ar..cuba fahami apa yg Jumie try sampaikan. anyway Jumie..ang mmg ROCK! again, BIAQ PI LA KAT DIA!!!

    ReplyDelete
  23. KEPADA ANONYMOUS : DENGAN DOK KATA KAK JUMIE INI ITU, INI ITU, ADAKAH ITU IBADAH UNTUK ANDA? adakah anda merasakan diri anda itu BEGITU sempurna sehingga memberikan anda HAK nak cakap apa yg kak Jumie tulis itu SALAH? bagi saya, kak Jumie hanya menggalakkan orang supaya LEAVE AMALINA ALONE so hampa smua xyah cari DOSA FREE DAH. sebelum kita nak tegur orang, cermin2 diri kita dulu. adakah kita ni sempurna sebelum nak COMMENT pasai penulis BLOG ni ya WAHAI ANONYMOUS???


    -SHALWIZA RAHMAT-

    ReplyDelete
  24. kami baru terbaca artikel ampa nih..hurmmm..nk kt cm mn nah..psl si amalina tu..betoi kata jumie..BIAQ P KT DIA LA..dia tu bkn bodo bongok bangang smpi x reti nk beza baik buruk..kita pn bkn tara mana sempoi sngt nk p nasihat dia suruh pakai elok2..betudung litup bagai semua..dia ada mak pak..mak dia pn x kisah dia cam tu..YG KITA DOK KALUT X TENTU HALA PASAI APA..awt?? sok ni mati..kuboq dia tu share pintu dgn kita ka?? dak kan..haa.mau pikiaq sndiri..

    utk KAK ANON tuh : nih cik kak..jumie tulis tu bkn tanda dia menggalakn kita buat apa yg salah..cuma minta kita biaq amalina tu dgn cara dia..rsnya sy ni ikut blog jumie dah dekat 3 tahun..awat sy x terpesong dgn artikel2 dia pn..ok ja smpi la..semua atas hati kita la cik kak..klu JUMIE NI PENGIKUT BLACK METAL SEKALI PUN..klu kita kuat.x kan terikut punya..kannn..PONDAN..GAY..semua tu manusia..klu x bekawan dgn depa..nk bekawan dgn sapa..ngan HANG??? HANG ELOK KA??..nak nasihat jumie tu..hang blh email dia..bkn secara terang2 mcm ni yg MANA SECARA X LANSUNG MENGUNDANG PERASAAN X SELESA PD ORG LAIN TERMASUK AKU..

    ReplyDelete
  25. wahhhhhhhh cayalahhhhhhhhhhhhhhhh meletopsssssssssssssssssssssssss

    ReplyDelete
  26. opinion kak jumie mmg based on reality...
    x semestinya amalina berfesyen n dok obersi ni buruk...
    walhal yg dok tutup sna cni pon tup tup kuar paper kena tngkap khalwat...zina...prgnnt anak luar nikah...
    dun judge a book by its cover...hati je mau bgus...

    xperience sy tym blaja kt univrsiti dulu----
    sy bkn student yg bertudung mmg la kalo kuar pon pkai skirt je tp bila roomate sy dress up mcm 2 padahal dia sbnrnya seorg yg brtudung n bju pon pkai lengn pjg je...
    last2 kwn2 kt kampus soksek2 kata sy yg ajar dia pkai buka sna sni..
    x pernah skali pon sy ajar or sruh dia kuar kampus pkai pendek2 buka sna sni....

    bengang je bila org judge kita yg x bertudung ni salah padahal dia sndri nk mcm tu..bila dia blik kpg n msuk kuliah pandai lak pkai tutup2 blik...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...