Kawan Yang Desperate Mahu Bercinta

Salam jumie,


Tolong hidden kan email i olls ye..


Topik u Niat Saya Berkahwin Kerana.... buat i terpanggil nak share story my fren ni.  Dia dah pernah putus cinta malahan putus tunang sblm ni.  Sampai dia down sangat tambah-tambah semua geng yang kamcing masa sekolah sorg2 pakat kawin n beranak. dia rasa mcm xlaku n tkt jd ank dara tua.


lps pd tu byk kali dia couple dgn laki2 yg dia carik di YM n TAG. kbykknnya kejap je couple pastu break sbb ada yg tipu bujang tp laki org, ada yg gatai ya amat bla dia dh jumpa. u tau la kan org dlm tag & ym ni bkn blh pecaya sgt. sampai la yg latest (jumpa di tag) tempoh kwn tu agk lama berbanding sblm ni iaitu 3bln dan dia dah ajak laki tu tunang. sgt cepat sbb malu dia xkawin lg. tp laki tu mcm mau xmau je sbb memanjang tangguh, mcm2 alasan. yg my fren tu mendesak je.


i cuba nasihat sbb i xnak dia tersalah langkah sbb kawin bkn benda yg blh main2. nak hdp dgn org tu lama. laki tu pun nampak mcm mau xmau, i takut dia kecewa lg jek. tp org yg sedang terdesak ni peduli apa kan. nasihat org pun dia xpeduli..


harap jumie dpt bg sikit nasihat kat dia sbb dia baca blog u olls. jgn dia syak sape si pencerita ini sudahla. huhu


thx a lot jumie sbb nak cover story ni..
Latifah Low


Dear Latifah,

Baguih la ada kawan macam hang.  Kalau akak jadi hang,  yes,  akak akan nasihat dia jugak.  Akak akan cakap direct.  Biak dia sakit now daripada sakit keesokan hari.  Tapi kalau dia tak dengar jugak,  mungkin cara penyampaian awak tidak berkesan u olls.  Janganlah cakap di khalayak ramai.  Carik masa yang 'intimate' sikit antara ampa berdua dan buat perbincangan secara hati ke hati.  Mungkin cara itu,  dia dapat rasakan impak sebenar nasihat yang u olls cuba sampaikan.  Bukan semata-mata nak menyakitkan hati dia.

Tetapi bab-bab TAGGED dan YM tu haruslah u olls bercakap dengan dia dengan cara yang amat siries.  Sebab setahu akak,  jantan - jantan dalam TAGGED ni 100% adalah jantan-jantan yang nak mencari lubang buret dan lubang jubur untuk meletakkan batang kote mereka.  Siriesly!!  U can asked me!!  Ive pernah main TAGGED masa zaman i janda dulu.  Kawan-kawan i yang nyah-nyah semua pun nak cari customer kadang-kadang carik kat situ.  Kalu tak mau carik customer pun,  kat TAGGED ni lah tempat we olls mencari jantan yang boleh buat FONSEK.  Akak cakap ni semua secara terbuka ya u olls.  Takdak maknanya jantan TAGGED yang sanggup tunggu u olls online malam-malam semata-mata nak chat dengan u olls adalah contoh seorang jantan yang setia dan ternanti-nanti kehadiran u olls. 


Untuk u olls yang tak tau,  TAGGED ni macam Myspace.  Semua orang boleh main add friends secara random.  Profile pulak u olls boleh create sesuka hati.  U boleh letak nama tipu-tipu.  U boleh create a new persona kat situ.  So sapa-sapa yang teringin nak bersosial tapi nak sembunyikan identiti sebenar....TAGGED la tempatnya.  Most of the jantan yang akak kenal kat TAGGED tu bukannya hemsem pun.  Ada yang muka seperti pecah rumah.  Kalau dapat yang elok pun,  mesti laki orang ataupun tunangan orang.  Ataupun boifren orang.  Yelah,  kat Facebook mana boleh menggetis macam ni. Nak buat Facebook second account pun maybe akan terkantol. 

So far itu sahajalah yang akak boleh share dengan u olls.  Satu sahaja akak nak nasihatkan,  kawan-kawan yang kita sayangi,  memang tanggungjawab kita untuk nasihat dan tegur mereka tentang benda-benda yang mereka tidak tahu.  Tapi kalau dah bagitau,  tapi depa buat tak tau,  its not your tanggungjawab anymore.  Depa pun dah besar dan berakal. 

Bagi akak,  u just let it go and let time heal everything.  Maybe dia kena belajar dengan cara yang SUSAH DAN SUKAR.  Mungkin bila dah jatuh tersungkur baru dia boleh hargai erti sebenar sebuah kehidupan.  U wish her all the best and always be with her di saat susah dan senang.

Sekian,  jauhi TAGGED

Love,
Jumie Samsudin

Membeli Kereta Buat Kali Pertama

Hello u olls semua,

Kepada adik-adik yang baru grad dan baru sahaja mendapat pekerjaan,  akak ucapkan selamat datang ke alam pekerjaan.  Tahniah sebab u olls dah dapat kerja.  Bukan senang nak dapat kerja sekarang kan?  U olls betui betui kena 'juai diri' dan lakukan yang terbaik dalam apa tugas yang diamanahkan.  And betui tak akak cakap "Alam pekerjaan adalah langsung tidak sama dengan alam belajak?"  Kannnnnnnnnnnn!

Meletops tak akak?  Inilah akak berposing di tengah-tengah sawah padi di Sungai Burong,  Balik Pulau (SAPA KATA PENANG TAKDAK SAWAH PADI.  No plate motor akak PGL means PUTERI GUNUNG LEDANG.  Kau mampu?

So lepas dah kerja sekarang,  apa yang u olls nak kena buat dulu!  YESSSSS!  Beli kereta.  Lepas akak kerja dulu umur 20 tahun,  akak tak mampu beli kereta terus walaupun hakikat family akak sangat menyuruh akak beli kereta kerana lebih selamat.  Tapi sebab akak tau akak tak mampu dan akak suka menyimpan duit,  so akak beli scooter je dulu u olls.  After kerja 3 tahun barulah akak membeli kereta.

Hari ini akak menceritakan dahulu pengalaman akak membeli kereta pertama.  Semoga u olls bolehlah belajar satu dua tips berguna. 


Gambar ini diambil di tapak parking kereta di tepi Perangin Mall.  Tapak ini sekarang adalah First Avenue.  Nak dijadikan cerita,  inilah buat pertama kali akak BERANI MAMPUS bawak kereta manual tarik mengkarung ini verver ke Perangin Mall dengan si Cakcing.  Memang meletops perasaan ini.  Kepada u olls.  Jangan tiru aksi ini. 
  1. Nak beli kereta apa?
    Kalau ikut kemampuan haruslah kita nak beli kereta yang feeling-feeling meletops seperti Honda Jazz ataupun BMW Beetle.  Tapi maksalahnya akak tidak hidup cekcur disponsor mat salleh kaya raya ya.  Akak kerja kerani kerajaan.  Gaji RM1500.  So tolak pi tolak mai,  akak berani amik kereta yang hutangnya below RM500 ke bawah.  So paling sesuai dengan bajet akak ialah kereta tempatan sama ada Proton ataupun Perodua.
Add caption
Pose-post aunty dari akak bersama kereta Tarik Mengkarung ini.  Tengok tu tang sticker kat BODY kereta ni.  Tetap feeling nak Initial D gitu.  Tapi orang lekat kat PINTU kereta,  akak pi pelekat kat depan body.  Cam seeeeeer!  Tapi sayangnya kereta ini kita dah jual. 
  1. Beli first hand atau second hand?
    Kalau ampa bukanlah seorang yang pakar dalam peng-keretaan dan first time nak pakai kereta,  better u olls beli kereta first hand.  Biarlah habis duit sikit,  yang penting kereta baru ni jarang ada masalah besar pada awal-awal.  Akak ikut nasihat bapak akak,  belilah kereta first hand. 
  2. So berapa duit kena ready?
    Masa akak beli kereta dulu,  akak stembai duit deposit and booking RM2 ribu sahaja.  Pastu pi bayak booking apa semua.  Dalam masa seminggu dah boleh dapat.  Lepas tu,  depa akan uruskan hang punya loan apa semua.  Pi sign ting tong tiang,  pastu ang dapat la kereta tu.  Bulan-bulan make sure hang bayarlah ikut jadual yang ditetapkan.

    So masa nak pi beli kereta ni,  selalunya depa akan amik booking dalam RM500 (tengok salesman jugak),  pastu depa order la,  at the same time,  dia akan mintak la fotostet IC dan segala maknena slip gaji dan sebagainya untuk pi apply loan kereta kat bank. 

    Walaupun kereta ini kereta lama,  tapi tetap meletops.  Kami semua (gang-gang achi Kebun Lama) bersama-sama drive ke Bukit Merah.  Gigih okay!
  3. Nak beli auto or manual?
    Orang cakap AUTO ni perabih minyak!!  Manual menjimatkan minyak.  But i tell you,  kalau u olls duduk kat Penang atau KL better beli AUTO okay.  Silap-silap boleh tarik mengkarung kalau duk pakai MANUAL di tengah-tengah kesesakan jalan raya ni.  Tapi akak pakai MANUAL tau u olls.  Sebab akak feeling-feeling TOKYO DRIFT.  (Anak-anak ayam sekalian,  sila makan ati sebab akak bawak MANUAL.  A little of jantanness is still in me).

  4. So why akak beli Viva?
    Masa dulu dulu akak feeling nak pakai Kenari,  sebab akak tengok kawan akak iaitu Siti Mariam pakai.  Pastu macam mana ka,  masa pi kedai kereta,  akak pun tengok la macam-macam kereta Perodua yang ada kat showroom itu.  Ada kenari,  ada Myvi dan ada VIVA.  Pastu salesman tu offer kat akak "U mau test drive ini baru punya kereta?  Viva?"  Akak pun kata "Wai not?!"  So bila akak masuk jer dalam kereta VIVA...akak terus jatuh cinta.

    Sebab akak duk ekspek VIVA ni kecik, rupa rupanya luaih jugak di dalamnya.  Pastu bila akak drive VIVA punyalah ringan nak mampuih.  Macam bawak kereta diperbuat oleh kekabu. 

    Untuk pengetahuan ampa,  lepas akak dapat lesen kereta,  Abang Manap telah membelikan akak satu kereta second hand (Mazda Lama) warna merah secara cash dengan harga RM3k.  Memang meletops.  Feeling Initial D u olls!  Dia kata "Ang pakai dulu kereta ni,  ang nak langgak apa pun langgaklah!  Nanti dah steady and terror bawak kereta baru ang beli kereta baru!,"  Boleh??  Tapi akak tak pernah pun eksiden pakai kereta tu.  Tak pernah langgar apa-apa.  Lepas dapat kereta VIVA,  bapak akak pun juai balik kereta Mazda tu. 

    So,  lepas akak bawak VIVA memang akak rasa suka sangat sebab very the kecik,  ringan dan sangat jimat minyak u olls.  Like from Penang - KL kami isi full tank RM50.  Sampai KL boleh ada dalam 2 bar lagi.  Meleps kan?
  5.  Apa akak buat lepas akak dapat kereta?
    Of coz lah akak tunjuk kat kawan-kawan dan jugak family!!!  Akak ingat lagi,  masa tu kat office akak,  akak ni kira staff paling muda.  Semua orang anggap akak macam adik manja gitu.  So bila kereta baru akak VIVA meletops ini sampai ke office,  semua kawan-kawan pensyarah dan bosses dan staff semua mai turun main office untuk tengok kereta akak.  Walaupun hanya kereta VIVA tapi depa semua sangat puji sebab kereta VIVA akak ni sangat cute seperti akak.  Depa puji akak kata GOOD CHOICE.  Akak happy sangat time tu!!  Masih teringat lagi.  Siap ada rakan student yang pinjam kereta akak ni pusing USM sebab nak test drive.

    Gambar ini adalah gambar pertama yang diambil masa dapat kereta.  Meletops sangat.  Masa ni semua orang office duk mai tengok kereta PENANG HOT MAMA ni.  PHM u oll.s
  6. Akak tak modified apa-apa ke?
    TAK! Sebab akak kedekut dan akak takut nanti akak buat dajal kepada kereta akak ini dan akhirnya mengundang kepada kerosakan yang tak munasabah.  Akak ni dahla tak reti pasai kereta keriti ni u olls.  So tak perlulah akak nak modified sana sini.  Cuma now,  after dah kawen dengan En.  Khafi,  dia tukar CD player baru and tinted kereta akak sebab dia kata baru tak panas sangat.  Thanks u olls. 

  7. Macam mana akak bajet nak bayar hutang kereta tiap-tiap bulan?
    Sebab tu akak cakap from awai ang nak pilih beli kereta,  hang pilihlah kereta yang harga dia dan jadual bayar hutang dia amatlah bersesuaian dengan bajet perbelanjaan hang tiap-tiap bulan.  Janganlah pikiak nak bergaya saja,  tapi bila nak kena bayar duit hutang tiap-tiap bulan tak mampu.  Setiap kali ang dapat gaji,  teruih pi bayar hutang kereta.  Jangan duk tunggu tunggu apa semua.  Sebab kalau kereta hang kena tarik,  harga kos nak bayar kat bank untuk amik kereta tu balik adalah lebih tinggi daripada jumlah hutang kereta itu sebenarnya.  Tak salah akak,  kena bayar dalam RM3k semata-mata untuk bayar kos tarik kereta.  NAYA KES u olls.  So sebelum apa-apa berlaku,  jangan duk tak bayar hutang.
So,  itulah cerita yang akak boleh kongsikan dengan u olls. Sekian,  wasalam. 

Makan Pagi Tengahari Ringan di Suffolk House Dengan Menu Masakan Anglo-India (Anglo Indian Brunch Tiffin)

Hello u olls semua, hari ini akak ingin menceritakan pengalaman terbaru dalam dunia blogging akak dimana baru-baru ini akak telah dijemput untuk menghadiri sidang media sempena memperkenalkan set menu sajian Anglo Indian Brunch Tiffin yang terbaharu di Suffolk House, Penang.

Sedikit pengenalan mengenai Suffolk House,  I olls pernah menceritakan sedikit mengenai Suffolk House dalam artikel Makan kat Suffolk House dan Dear Kak Jumie " Tempat Best di Penang?".  So u olls kalau nak tau lebih banyak tentang Suffolk House,  bolehlah baca di artikel-artikel di atas. 

Hari ini,  akak berbesar ati apabila Ms.  Syahirah Osman (one of the staff working in Suffolk House) mention my name and my blog to her boss,  Ms.  Melanie Antony.  And so akak pun dijemput untuk menghadiri sidang media ini.  Meletops u olls.  Inilah buat pertama kalinya akak sebagai blogger NON HADO ini boleh feeling-feeling populariti sebentar.  Walaupun hakikat akak tidak begitu pandai tentang makan and fine dining ni semua,  but why not u olls!!  Akak review sikit sikit and i hope u olls semua yang feeling-feeling nak fine dining ala-ala British bolehlah datang sini u olls. 


The Venue
Siriesly akak cakap,  kalau tanya orang Penang apa itu Suffolk House almost 90% orang taktau bahawa rumah agam ini merupakan rumah kediaman rasmi Kapten Francis Light.  To read more about it,  sila baca sini  : Suffolk House Wiki


Posing di muka pintu terrace yang menghadap ke laman di belakang Suffolk House. 


Ruang dalam kawasan teres yang sangat meletops.  Kalau petang-petang memang asyik kalau nak bersantai minum teh kat sini,  kalau during lunch time sangat panas u olls.


Suffolk House dari arah belakang. 


Pokok besar di belakang Suffolk House yang sangat angker.  Suffolk House ini merangkumi kawasan yang agak besar dan amat mendamaikan.  Untuk u olls yang feeling untuk membuat small wedding ataupun apa-apa small function yang lebih privacy, u olls boleh hubungi Ms.  Melani di talian 04-228 3930.  Seperti yang Ms.  Melanie share dengan akak "Kami ada ramai Chinese and Indians yang menyewa tempat kami untuk majlis perkahwinan,  tetapi not many Malays sebab kawasan kami terhad untuk 300 orang jemputan sahaja,"  So u olls yang feeling nak buat small wedding or engagement cepat-cepat lah berjumpa dengan Ms.  Melanie untuk buat peraturan yang lebih jelas. 


Bersama Eiyzall Eizhann Azami,  PA akak untuk hari ini.  Meletops.  Bagus jugak bawak anak ayam sorang ni,  sebagai seorang pemasak tegar beliau memberikan komen dan banyak input menarik tentang hidangan yang bakal kami jamu selera selepas ini.

27 hotel dijumpai berdekatan Suffolk House (dalam jarak 3km), 27 Tersedia. Untuk tempahan hotel berdekatan Suffolk House, click here. 



The Manager and The Chef
Marilah akak introduce pengurus dan juga executive chef untuk hari ini.

Inilah Ms.  Melanie Anthony yang meletops.  Beliau adalah Alumni USM dari PP Komunikasi.  Akak suka kasut beliau.



The Executive Chef,  Chef Wan Helmi Zazalee.  Beliau dan team beliau yang bertanggungjawab menyediakan sajian Anglo Indian Brunch Tiffin kepada we olls.  Untuk pengetahuan u olls,  sajian Anglo Indian Brunch Tiffin yang disediakan oleh mereka ini adalah hasil kajian bersama Badan Warisan Malaysia yang telah menyelidik tentang sajian-sajian yang menjadi kegemaran para bangsawan British dan para pekerja mereka masa zaman dahulu kala apabila depa makan bersama tetamu tetamu and buat parti-parti kat Suffolk House ni pada kurun ke 19 dahulu.  So apa yang kami bakal makan hari ini merupakan sesuatu pengalaman merentasi masa u olls!



The Food - Anglo Indian Brunch Tiffin

Apa itu Anglo Indian?  Anglo Indian ialah orang British + India.  So bila zaman penjajahan sejak dahulu kala,  orang British kawen orang India so jadilah orang Anglo Indian.  Ataupun sesetengah orang panggil Eurasian.  So dari segi percakapan,  Anglo Indian cakap English,  tapi pada masa yang sama ada beberapa cara hidup dan budaya masih mengekalkan cara orang India contohnya makanan.  So makanan Anglo Indian yang kami bakal makan ini ialah mix of cara masakan orang India yang diubahsuai dengan cara masakan orang Eropah.  Kalau orang Penang,  kami panggil depa ni orang SERANI.  :)

Tiffin bermaksud sajian makan ringan slightly lepas makan pagi ataupun lunch la u olls. 


Suffolk House Anglo Indian Brunch Tiffin Menu

Starters

Staters.  Dari kiri Egg Moilee (Telur rebus dan digoreng dan disajikan dengan kuah kari pekat),  Fish Cakes dan Sweet Cucumber in Cold Yoghurt.  Akak paling suka ialah Sweet Cucumber itu.  Memang pembuka selera sangat.


Soup

Seterusnya,  Mulligatawny Soup (SUSA BETUI NAK SEBUT NAMA SOUP NI...KENA BUAT SLENG SLENG ENGLISH BARU MENJADI) Mu-li-ge-to-ni.  Memang sedap sangat soup ni.  Soup ayam tapi dia masam-masam sikit. Ianya tak pekat tapi tetap dapat rasa all the spices dalam soup ini.  Bila sembang-sembang dengan Chef Helmi dia kata "Mulliatawny is actually an Anglo Indian version of Rasam"  GITUUUUUUU!!!  Yang hijau-hijau dalam soup ini adalah apple ijau u olls.  Very the British kan?


27 hotel dijumpai berdekatan Suffolk House (dalam jarak 3km), 27 Tersedia. Untuk tempahan hotel berdekatan Suffolk House, click here. 
Main Course U olls!

Ini ialah kurma sayur.  First time akak tengok kurma sayur.  Rasa dia not bad.  Manis.


Ini ialah Anglo Indian Chicken Curry.  Macam kari kita duk makan bersama roti sorai (roti jala) pekat dan ada kentang,  but this version adalah kurang pedas.  Maybe ikut cara mat salleh dulu dulu masa suka pedas u olls.

Ini yang paling akak suka sekali dalam sajian utama.  Shallow Fried Fish in Coriander and Tamarind Sauce.  Akak tak ingat apa nama ikan ni,  tapi its local fish.  Sebab Chef nak pastikan bahan-bahan yang digunakan very the fresh u lls.  Memang akak suka ikan ini.  Tapi,  diulangi....sangat tidak pedas.  Tapi wangi.
Ini adalah Stirfried Indian Courgette ataupun dalam bahasa Melayu,  courgette goreng ala-ala India.  Memang style goreng sayur ala-ala India,  halba campur mesti ada u olls.  Courgette tu sejenis sayur ala-ala terung + peria.  Ampa pi google sendiri. 



So inilah sajian Anglo Indian Brunch Tiffin yang disajikan kepada kami ari ini.  Oh yes,  u olls akan perasan ada nasik kat dalam gambar ini.  Nasik ini adala nasik Fragrant Lime Rice yang dimasak bersama minyak sapi u olls.  Memang very the nasik minyak la u olls.  Tak boleh makan banyak,  kenyang u olls.

Dan sebagai penutup,  kami disajikan Caramel Custard dan Almond Chocolate Fudge bersama ais krim vanila dan puri strawberry dan mangga.  Memang meletopsssssss sangat.  Eventough tidak begitu meng-Indiakan tentang dessert ini tetapi SIAPA YANG NAK COMPLAIN KALAU DAPAT CHOCOLATE FUDGE DAN CARAMEL CUSTARD u olls?

27 hotel dijumpai berdekatan Suffolk House (dalam jarak 3km), 27 Tersedia. Untuk tempahan hotel berdekatan Suffolk House, click here. 
The People

Nenjia.................Eizhall yang meletops sedang melihat makanan-makanan ini untuk dijamah.  Tanks Eizhall sebab bagi banyak input kepada akak.




I olls bersama Kak CK daripada What2SeeOnline.Com.  Beliau seorang food blogger.  Walaupun blog beliau sangatlah TIP TOP dan beliau dah berpeluang berjumpa dengan macam-macam orang besar dalam dunia makanan ni u olls,  tapi Kak CK sangatlah low profile u olls.  Untuk pengetahuan u olls,  Dia yang offer akak duduk sebelah dia.  Siriesly!  Nanti akak akan buat satu artikel promote blog dia untuk bacaan u olls semua.

Pose kekwat untuk u olls semua. 


Kalau u olls feeling nak rasa apa yang akak rasa hari ini di Suffolk House,  here are the information  :

Cadangan  : 
  • Kalau u olls nak entertain your client or bosses u olls yang dari Eropah,  haruslah u olls bawak they olls datang sini.  Terletak di pinggir bandar Georgetown,  so very the tak berapa busy u olls.  Di samping dapat membawak boss u olls itu jalan-jalan tengok galeri kat Suffolk House ini,  u olls juga boleh memperkenalkan kepada dia cara makan orang Anglo Indian.  Sesuai dengan taste buds they olls - kurang pedas!
  • Luncheon feeling-feeling bersama suami or rakan istimewa u olls yang datang ke Penang.  
Availability  :
Disajikan setiap Ahad pertama setiap bulan.  Sajian minimum untuk dua orang sahaja.

Harga  :
RM50nett *price subject to change


More informations about Suffolk House
Visit the historic Suffolk House,  Jewel in the Crown of Penang.  Discover a tale of love and loss,  of conspiracy and betrayal.  Explore our museum rooms and heritage garden.

Enjoy a meal in our stylish restaurant.  Suffolk House provides an elegant venue for wedding,  social and corporate functions. 

TOURS
10am - 6 pm
Self Guided  RM10
Guided RM15
*discounts apply for selected entries

VENUE HIRE AND SPECIAL FUNCTIONS
Enquiries  04-228 3930

RESTAURANT
12 pm - 11 pm
Reservations 04-228 3930

*Free parking
*12 minutes from city centre
ps/  Terima kasih sangat-sangat untuk Ms.  Melanie and her team Syahirah,  Punitha,  Chef Helmi and kitchen team,  Kak Maini and Abang Shahrir :)

IKEA in Penang


Di satu pagi yang busy tiba-tiba perasaan getis membuak-buak untuk emel secara gedik kepada IKEA MALAYSIA.  Ampa baca ni.


Hello IKEA Malaysia,
Adakah anda pada masa terdekat ini ada merancang untuk membuka satu cawangan di kawasan Utara Malaysia?  Saya pasti sekiranya ada pembukaan baru di cawangan Utara Malaysia akan memberi sambutan yang amat baik untuk para peminat produk IKEA yang terpaksa merantau hingga ke KL untuk mendapatkan barang-barang menarik dari IKEA?


Sekian,  menunggu berita baik dari IKEA MALAYSIA


Yang benar,
Jumie Samsudin
13 Feb 2012


Hai Puan Jumie,
Terima kasih di atas email anda. Untuk pengetahuan Puan Jumie, buat masa ini, IKEA MALAYSIA masih belum bercadang untuk membuka GEDUNG IKEA yang baru di Utara Malaysia. Kami mengalu-alukan kedatangan semua pelanggan disini.


Terima Kasih
Fuzila
Ikano Pte Ltd,
No 2, Jalan PJU 7/2,
Mutiara Damansara,
47800 Petaling Jaya,
Selangor DE
Telephone: 603 7726 7777
Facsimile: 603 7726 6255
Website: www.ikea.com.my
Store Hours: Mon to Thurs: 9.30am to 10pm
Fri, Sat, Sun, eve of & on Public Holidays:9.30am to 11pm


IKEA 2012 CATALOGUE is already at the store!
www.ikea.com.my

Dengan segala sentapnya,  akak memanjangkan informasi ini kepada u olls semua.  Kepada rakyat marhaen sekalian di Penang dan kawasan-kawasan Utara yang lain.  Ampa kalau nak beli barang IKEA,  silalah pergi KL. 

OKAY THANKS BYE!

Petua Mencari Jodoh

Salam mesra,Saya mengalami tekanan yang amat hebat kini.  Saya sering memikirkan diri saya tidak cantik kerana saya masih belum ada teman lelaki.Umur saya 24 tahun.  Kadang-kadang saya rasa sunyi dan teringin mahu keluar dating seperti teman-teman lain.  Ada teman dan tempat untuk bicara.  Hidup saya dari luarannya nampak baik,  selalu menjadi tempat untuk rakan-rakan meluahkan perasaan.  Cuma,  ada kalanya mereka pula tiada masa untuk saya.

Sedih sangat.

Nur Adlea Qhasidah



Salam bahagia,

Dont worry about being sedih.  Kita manusia,  memang Allah dah cipta kita hidup berpasangan.  So memang tidak boleh melawan fitrah,  kita memang akan rasa jeles dan terasa nak sangat berkapel dan berpasangan macam kawan-kawan kita lain.


Untuk mendapatkan jodoh ni bukan datang bergolek ya adik.  Kalau adik rasa tak cantek dan rasa tak laku,  adik kena do something about it.  Jangan duk rasa sedih dan feeling mangsa keadaan sahaja. 

Mama Regina pernah menulis  :
JODOH is another interesting segment in life.  Many people out of nothingness will love to tackle this subject during gathering.  Not so sure if they are serious or just filling the gap of non-creative moments.
Jodoh itu ditangan Tuhan,  but seriously u need to work it out too.  How wide is your social circle to enable u to pick your jodoh.  Jodoh di kelab malam? lol as a traditionalist, i strictly forbid this one.

Some girls rush for Jodoh,  scared of being and old dame,  some out of luck need not to work out anything.

Yes indeed it's in the hand of our creator.
 
On a serious note,  Jodoh is another segment of life,  remember when u said life is a gamble?  May all of u perfect human RESPECT promises and sacred agreement, god bless.
U olls boleh baca kata-kata itu disini  : Dari Hati Regina Ibrahim | Jodoh

Memang Allah cipta kita semua cantek,  cuma kadang-kadang kita ni tak tau macam mana nak mencantekkan diri kita lagi.  Kalau macam tu,  sampai sekarang kita tidak akan ada mascara!  Sebab dulu T.L. Williams rasa adik dia tak cukup cantek dan takdak orang mau kat adik dia,  so dia sebagai ahli kimia,  amik Vaseline dan campok dengan serbuk arang and sapu kat bulu-bulu mata adik dia.  So...mata adik dia jadi meletops dan mencantikkan adik dia lagi!! Dan sejak itu adik dia pun laku :) Dan sejak itu juga terciptalah Mascara dan dari situlah terciptanya produk Maybelline semua u olls!

So dari cerita ini apa yang kita dapat pelajari u olls?  YES!!!!!!!!  Jodoh tak akan datang bergolek.  Kena usaha okay.

Ini ada beberapa tips yang akak nak share dengan u olls  :
  1. Relaks dan tenangkan diri.  Jangan give up.  Tak semestinya u olls tak ada jodoh lagi u olls dah anggap yang u olls ini tidak cantek dan useless.  U olls tu baru umur 24 tahun.  Ada lagi orang umur lagi lanjut dari u olls....tak jumpa jumpa pun jodoh lagi.  Depa relaksss saja!

  2. Selalulah berdoa dan teruskan berdoa kepada ALLAH yang maha esa.  Kalau rasa selama ni dah terlalu banyak doa....DOALAH LEBIH BANYAK.  Mintak kawan-kawan dan mak u olls doakan...Doa mak selalunya lebih dimakbulkan Allah.  Pastu,  kalau ada saudara saudari yang nak pi Makkah,  kirimkan depa doa.  Suruh depa pi berdoa untuk kita betui betui kat bawah pancur emas tu.  Insya Allah,  masa kita akan sampai.


  3. Surat Yusuf Ayat 4.  Akak telah dianjurkan oleh seorang kakak di office akak ini,  dia yang anjurkan akak untuk amalkan baca surah ini dulu sebelum akak berkahwin.  Dia kata,  surah ini memang harus diamalkan sebagai doa untuk kita untuk mendapatkan jodoh.  Ada orang yang panggil ayat ini sebagai ayat Pengasih.


    Maksudnya  :  (Ingatlah peristiwa) tatkala Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: "Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan dan melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku".

    Amalkan selalu dengan niat dalam hati agar kita ditemukan jodoh yang baik.  Ini bukan soal sihir ke apa u olls.  Ini ayat Al Quran,  bukan main-main semua.  Apa pun,  kena niat dan yakin okay.  Insya allah,  akak pun sama-sama mendoakan u olls jugak.


  4. Perbaiki penampilan u olls.  Tak semestinya akak nak suruh u olls pergi jadi wanita seksi dan terdedah sana sini agar jantan bukak mata kat u olls.  Cuba tanya kawan-kawan rapat ataupun saudara sendiri yang rapat dengan u olls,  tanya dia "Boleh tak bagi komen tentang penampilan diri saya?  Saya nak perbaiki,"  Siriesly,  u olls kena tanya dengan hati yang terbuka okay!!  Jangan takut kalau depa bagitau beberapa benda tentang penampilan u yang u tak pernah terpikir selama ini,  contohnya :  U olls dressing macam aunty-aunty,  u olls jangan kengkang ka,  mulut u olls busuk ka,  ketiak u olls busuk,  muka u olls tak bermekap langsung,  muka u olls nampak tua....

    Benda-benda macam tu memang u olls kena amati dan u olls kena perbaiki.  Kena buat dengan hati yang terbuka dan tidak terpaksa.  Kalau terpaksa,  anti dah jumpa jodoh teruih jadi busuk dan jalan kengkang balik.  KENNN!!

  5. Jangan Terlalu Memilih.  Ini adalah sesuatu yang amat penting sekali.  Especially kalau u olls berpangkat tinggi,  siriesly,  sekarang ni dah nak akhir zaman u olls.  Untuk menjumpai seorang jantan elok sempurna kerjayanya dan imannya kepada agama disamping mempunyai rupa paras ala-ala Remy Ishak adalah seperti sebuah fantasi Disney Land ya u olls.  Oleh itu u olls kena bersifat realistik sikit,  kalau pun kita ni cantek dan perfect ada kerjaya semua,  dan ada seorang lelaki yang betui betui baik agamanya dan dari keluarga yang baik-baik tapi sayangnya dia tak ada kerjaya yang nak dibanggakan sangat.  Setakat kerja gaji RM1100.  Memang tak mampu lagi nak beli pampers dan susu baby nanti.  Tapi kalau u olls percaya dengan rezeki daripada Allah dan u olls tak pandang status seseorang dari segi kebendaan,  terimalah jodoh itu dengan hati yang ikhlas.  Rezeki bukan datang dalam bentuk wang ringgit saja u olls. 

    Akak cerita ini adalah dari pandangan dan pengalaman akak sendiri.  Akak memilih suami akak En.  Khafi bukan kerana hartanya.  En.  Khafi bukan engineer apatah lagi lawyer u olls.  Dia kerja biasa-biasa saja u olls.  Itu pun sejak datang Penang,  beliau masih lagi tercarik-carik kerjaya yang lebih baik gajinya dan sesuai dengan apa yang beliau minat.  So far beliau datang Penang dah tukar kerja 4 kali.  Memang akak agak sedikit down dan kadang-kadang itu akak sampai menangis nangis sangat.  Ketika itu,  syaitan-syaitan yang direjam akan datang menghasut akak untuk meletakkan rasa sangsi di hati ini.  Banyak kali akak jatuh dan akak terpengaruh dengan godaan syaitan. 

    Tapi bila akak ingat balik,  En.  Khafi,  walaupun dia kerja biasa-biasa sahaja,  dan dia tak ada duit beribu ringgo untuk beli akak gelang Tiffany and Co,  tapi dia sentiasa ada masa untuk akak dan dia tak pernah pun tak dengar luahan dan keluhan akak.  Dan sampai ke hari ini,  (DOA AKAK SAMPAI BILA-BILA),  perempuan agam bernama Jumie Samsudin ni lah satu-satunya pompuan yang ada di hati dia.  Tak perlulah akak cerita luar dalam perkahwinan kami ini,  perkahwinan mana yang selalu UP sahaja!!  Cuma akak amat bersyukur dapat laki macam En.  Khafi.  Aiiyoooo...touching okay bercerita tentang beliau kat sini.  So in the end,  its not only about carik jantan yang ada kerjaya sahaja. 

    Tapi kalau u olls dapat jodoh ala ala Hariz (kaya dan hemsem gila babi) itu kira bonus la u olllsss!  Jaga laki u olls elok elok na.  Pompuan lani belambak kat luar sana. 

    So u olls,  akak nasihatkan u olls,  janganlah terlalu memilih orang sebagai pasangan u olls itu.  So why not kalau dia sembahyang tak cukup......lepas ini bersama-samalah u olls usaha untuk menjadi orang Muslim yang lebih baik.  So what kalau dia kaki clubbing,  selalunya orang yang kaki clubbing ni,  lepas dia kahwin nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaa teruih duduk rumah tak bejalan pi mana.  Orang yang tak pernah clubbing ni,  lepas kahwin baru belajar nak pi disko baru depa terhegeh-hegeh jadi gian nak pi clubbing macam mana ka!  Haaaaa kena tau benda ni semua.

    Tapi memang prinsip u olls adalah lelaki yang mempunyai gaji yang lebih tinggi daripada u olls sahaja yang layak jadi suami u olls,  akak hormati prinsip u olls itu.  Akak nak kata apa lagi...semua orang ada pendapat masing-masing.


  6. Selainya,  akak harap u olls baca kat sini.  Ada lagi beberapa tips tambahan.  Keyakinan Diri Datang Dari Hati Yang Ikhlas


So itulah sahaja leteran akak untuk u olls.  Mintak maaf kalau akak ada buat apa apa statement yang membuatkan u olls sakit hati ke apa ke.  Akak ingin mengucapkan selamat maju jaya untuk u olls dan jangan give up.

Nanti jangan lupa baca blog akak pasai "Niat Aku Kahwin Kerana.."

Bye,  salam sayang. 

Kak Jumie Feeling Ustazah Pilihan

Cucunda Raja Thailand : Khun Ploypailin Jensen dan Khun Sirikitiya Jensen

From left  :  Khun Sirikitiya Jensen (adik) dan Khun Ploypailin Jensen (kakak)
Cantek tak dua pompuan cantek di atas?  Cantek kan?  Jangan duk kata...alaa...sebab make up!  No  Noo No...kalau depa buang make up pun depa tetap cantek macam ini.

U olls nak tau mereka siapa?

Mereka ialah cucunda kepada Raja Siam iaitu Raja Bhumibol Adulyadej.  Raja Bhumibol mempunyai seorang puteri perempuan iaitu merupakan anak pertama beliau iaitu,  Princess Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi. 

Princess Ubolratana menyambung pengajian dia dalam bidang Amerika Syarikat sekitar tahun 70 an dan bertemu dan bercinta dengan seorang lelaki Amerika yang bernama Peter Ladd Jensen.  Depa pun bercinta dan berkahwin.  Demi cinta,  Princess Ubolratana telah melepaskan gelaran bangsawan beliau untuk mengahwini lelaki Amerika ini.  Bukan sebab dihalang oleh keluarga ke apa ke,  tapi memang ikut cara Kerabat Diraja Siam,  kalau depa kahwin 'orang luar' anak raja itu sendiri akan hilang gelaran bangsawan malah suami dia pun tak dapat apa-apa title u olls.

Depa pun duduk di Amerika dan melahirkan 3 orang anak di sana.  Dua daripada anak-anak mereka adalah Khun Ploypailin Jensen dan Khun Sirikitiya Jensen seperti dalam gambar-gambar yang akak letak ni.  Masa depa duduk kat Amerika,  keluarga Diraja Thailand sering terbang ke Amerika untuk melawat cucunda mereka.

Jodoh mereka tidak berpanjangan,  Princess Ubolratana dan suami telahpun bercerai pada tahun 1998 after almost 26 years together.  Pada tahun 2001,  beliau kembali ke Tanah Siam dengan anak-anaknya.

So here are the pictures of puteri-puteri Thailand.  Memang cantek u olls.


Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang, Taiping, Perak

Hello u olls,

Pada cuti Maulidur Rasul yang lalu,  akak dan suami telah pun pergi bermakan kenduri di Kamunting Taiping.  Sementelahan itu,  we olls pun mengajak ibunda Wanie Azhar dan anak-anaknya untuk pi pekena Mee Udang Mak Jah yang sangat popular itu.


Mee Udang Mak Jah terletak di Kuala Sepetang,  Taiping Perak. Ampa pi google nama Mee Udang Mak Jah...nenjiaaaaaaaa memang ramai gila orang tulis pasai kedai ni.  Memang silaplah kami pi time cuti,  memang ramai orang gila sampai kena berdiri tunggu orang habis makan baru kami buleh duduk.

Perjalanan menuju ke Mee Udang Mak Jah,  u olls akan jumpa dengan banyak hutan paya bakau camni.  Kat sini juga ada banyak kilang arang.  And kalau u olls jalan lebih jauh ke arah Simpang,  u olls akan jumpa Kota Ngah Ibrahim.


Kalau kita pi hari tak cuti umum,  tak ramai orang,  kita boleh order macam macam lauk lain yang berasaskan udang seperti asam pedas,  udang goreng kunyit (hareeee...aku tulis ni pun ayak liyuk aku duk mai cayak) dan macam-macam lagi yang boleh di makan dengan nasik.  Nasik putih ataupun nasik goreng.  Tapi sebab kami mai time ramai orang gila babi,  so kami boleh order mee udang or mee goreng goreng with udang saja.

Inilah kedai Mee Udang Mak Jah.
Tengok sapa laki gemok dalam gambar ni.  HAHAH tu la laki akak.  Sangat jin beliau sekarang kan?

Depa buat sign board besak tulih MAK JAH guna kulit kerang. 


Comeils tak anak Kak Wanie?  Nama dia Baby Qaisarah. 

Nenjia punya ramai orang.  Time ni kami duk berdiri and tunggu turn nak duduk.
Sementara tunggu Mee Udang siap,  kami order cucuk udang la.


Okay ampa stembai....aku nak post gambak mee udang tu!!  Stembai...stembai.  Sapa lapak.....?  Jangan pandai pandai nak skroll tengok picture kat bawah.  Nanti ampa akan bara!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NENJIAAAAAAAAA..........mee udang special Mak Jah.



Kalau ampa teringin nak pi sini?  Mai tengok link Google Maps yang akak buat kat bawah :)
View Mee Udang Mak Jah in a larger map


Nak carik hotel untuk stay area Taiping dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya?  Click sini  :  29 Hotels found in Taiping

Contact Lense yang Betul untuk Pengantin?

Hai Jumie..


Boleh tak nak mintak pendapat.  Ini pasal contact lens.  Ada tips apa-apa ke kalau nak pakai contact lens? Contoh macam kalau waktu nikah baju kaler silver, lens pakai grey, baju peach, lens pakai hazel, dgn malam berinai, baju kaler biru gelap, lens pakai biru.. hahaha.. okey dak?

Ada kawan kata, masa wedd ada photografer xkasi pakai lens kaler grey, sbb nnt dlm gambar nmpak mata cm alien.  Satu lagi nak tanya, nak pakai lens kena ikut kulit ka? Ada kata kulit hitam manis jgn pakai kaler green or blue.

Mintak Jumie jelaskan ekh..


Thanks so much..
Yang benar,
Nadya Soulnadz

Hello u olls,

Soalan yang sangat meletops.  Sebenarnya,  setahu-tahu i olls takdak lah peraturan teruk teruk sangat untuk memilih contact lense yang betui.  Cumanya,  sebagai orang Asia yang kebanyakannya bermata dark brown ataupun hazel,  adalah amat peliklah kalau tiba tiba bubuh contact lense colour biru muda.  Kennnnnnnn!!  Hang ingat hang Nagin?  (Nagin tu cerita hindustan pasai ular senduk).

Sebaik-baiknya untuk pengantin tak kira,  Cina,  Melayu ataupun India,  kalau boleh u olls pilihlah contact lense yang berwarna natural seperti hazel ataupun brown.  Kalau nak lain sikit tapi tidak over,  grey.  Janganlah over over pi bubuh warna biru ataupun hijau. 

Kalau u olls nak beli yang jenis big eyes Korean style pun boleh,  memang akan mencantikkan wajah u ollls yang sangat Banjar itu,  tapi make sure u olls beli di tempat pembuat spek mata yang berdaftar.  Janganla sesuka hati beli kat pasar malam ataupun secara online (Sorry ya untuk u olls yang duk jual contact lense secara online ni...akak bukan nak tabur pasir ke dalam periuk nasik u olls),  tapi hakikat....sekarang dah dengar macam macam cerita pasai contact lense yang membahayakan mata ni.

Photographer tak bagi pakai contact lense warna grey?  Ermmmmmmmm tak tau la plaks.  Sebenarnya kalau ampa nak tau,  bila ampa pakai make up yang heavy untuk kenduri kawen u olls,  and u olls lengkapkan dengan contact lense....terus ke-over-an contact lense itu tidak menjadi nyata.

Akak di hari pernikahan akak.  Akak pakai contact lense warna grey.  Okay apa!!!!

Tips untuk make up artist,  kalau u olls punya pengantin pakai contact lense brown,  janganlah buat eye shadow dengan warna yang sama...bubuhla eye shadow smokey macam mana ka...baru warna hazel itu naik. 

Jugak untuk semua bakal pengantin,  kalau ampa jenis suka pakai contact lense....dan tiap kali keluar jalan -jalan pun gigih pakai contact lense colour macammana Rozita Che Wan pakai bulu mata 3 lapis,  so sebulan atau dua bulan before kawen,  jangan lah pakai contact lense u olls.  Sajiaaa bagi nampakkkkk berseri di hari pernikahan  u olls nanti.

Kepada u olls yang tak reti dan tak pernah pakai contact lense dan teringin nak pakai contact lense di hari bahagia u olls?  Haruslah practise awai-awai lagi.  Maybe mintak tolong kawan cara-cara mcam mana nak pakai contact lense.  Jangan nanti make up artist dah tunggu nak tonyoh muka ampa,  ampa pulak duk hegeh nak pakai contact lense tak masuk-masuk. 

So,  kesimpulannya di sini.  U olls sebagai pengantin,  pilihlah contact lense yang very the natural look.  Kalau nak over over tu semua,  tunggu u olls jadi Juara AF sat.

Sekian,  I lef u olls.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...