13.2.12

Ayam Goreng Ikhwan, Lahar Yooi

Hello u olls semua,

Artikel ini akak tulis dengan niat nak membantu business orang Melayu.  (Perlulah akak tulis ayat cam ni kan?) 

Pada suatu hari akak kena make up satu pengantin di area Sungai Dua,  Seberang Perai Utara,  Pulau Pinang.  Mainland la u olls.  So disebabkan akak mai rumah pengantin terlalu awai,  so akak dan suami pun ronda-ronda sampailah ke Lahar Yooi.  Meletops kan nama Lahar Yooi!  Mesti dulu-dulu kat sini ada satu makcik yang mempunyai mulut yang lahar dan bernama Yooi.  Gitu.

So dalam perjalanan itu,  we olls jumpa satu pasaraya nama Pasaraya Ikhwan.  Warna hijau u olls.  We olls berentila.  Saja la tengok apa yang ada,  boleh beli beli barang dapur buat stok kat rumah u olls.  Suami isteri katanya kan?



We olls pun beli ayam sekor,  sayur mayur,  beberapa botol cili sos jenama Hayatti dan sedikit kotiau.  Semuanya baru RM24 sahaja.  Gila babi punya murohlazoh.  Akak tanya dia ayam sekok ni berapa dik?  Dia kata...RM11 saja.  Aiiyooo murah u olls.  Sedangkan ayam tu spisyis ayam gergasi jugak u olls.


Lepas membeli barang - barang dapur.  We olls nampak ada gerai makan nasik kat depan pasaraya tu.  So we olls macam pikiak,  better relaks sini dan makan nasik ke apa ke.  Tapi bila masuk ke kat tempat makan ni,  hidung akak terus bergoyang goyang sebab akak dapat detect ayam goreng ala ala KFC ni u olls!!


So we olls pun membeli la dua ketul ayam goreng itu.  Bila dah try....aiyooooooooooooooooooooo!! Sedap gila u olls.  Terus we olls bungkus 8 ketol bok balik rumah u olls.


Esoknya,  akak kena mai make up kat Lahar Yooi lagi.  So akak berenti kat sini lepas make up dan akak beli 30 ketul ayam dengan harga RM45.  Murahlazoh kan u olls?  Bolehlah akak bawak bekal untuk pergi berkelah petang itu u olls.  MERIAH!!!


So akak dengan ini mengalu-alukan u olls yang lalu kat Sungai Dua,  pi la try beli Ayam Goreng Ikhwan,  Lahar Yooi.  Peta nak ke tempat ini adalah seperti berikut.


View Pasaraya Ikhwan Global in a larger map


Kalau ampa dari Penang, lepas turun bridge,  pi teruih macam nak pi Alor Star.  Before masuk tol Sungai Dua,  ampa turun bawah kiri menuju ke Sungai Dua.  Kalau ampa naik fly over tu dah terlepas.  So ikut bawah flyover,  masuk kanan so u olls akan berada di Jalan Sungai Dua,  kat sini popular dengan char kotiau telur basuh tu semua.  So pi teruih sampai jumpa traffic light simpang tiga,  amik kiri and pi teruihhhhhhhhhhhhh!!!  Sampai jumpa signboard Pasaraya Ikhwan on your left :)

Kalau nak booking / carik hotel area Seberang Jaya,  Penang,  click sini  :  Hotels found in Seberang Jaya

11 comments:

  1. ahahahaha...ni dh dkt umah kami makhayam!!! jln teruih skit lagi ja..ayam goreng dia mmg best sebab ada rasa mcm tomyam2 skit..
    lgpun ayam dia InsyaAllah makan tanpa rasa was2 pasai org islam kita punya.ayam dia lak kami rasa mmg murah dari market punya pasai dgr2 org cakap ayam tu depa bela and process sendiri..

    ReplyDelete
  2. haruslah weekend ini pi serbu kedai itu. hehe. :)

    ReplyDelete
  3. Lepas ni kena buat label 'Makanan Sedap' pulak Jumie!
    Tahniah, hang dah membantu ekonomi orang kita.

    ReplyDelete
  4. Duk lalu tang ni selalu...tp tak pernah singgah...duk usha ja....disebabkan dah baca post ini hari ini...saya harus cuba!! harus! macehhhh for da info! ;p

    ReplyDelete
  5. salam semua. just want to inform you guys, global ikhwan is owned by al-arqam. can google more about them if you want too.thanks:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon, kalau Al Arqam haram ke kita makan? Please share info.

      Delete
  6. bukan ke al-arqam tu muslim ke? so, apa salahnya kalau kita support diaorang. jumie, ayam tu nampak sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakakkkkkkkkkk memang sedappppppppppppp aiiyoo dan dan laparrrr....:)

      Delete
  7. dh try..mmg sedap tahap 7 petala langit la.. :D

    ReplyDelete
  8. ape kena mngena Al arqam dgn halal haram makann? sedangkn klu makann jenama non muslim pn kita mkn asalkn ade logo halal dr jabatan agama..

    ReplyDelete
  9. Nama dia Ayam Rangup Ikhwan @ Ayam ARI... Da lame dah sebenarnye tu.. Tapi ramai orang kondem bile tau ayam ni Global Ikhwan (dulu Al-Arqam) yang punye.. Ayam ni dah mmg sah2 halal, mane la ade kaitan dgn isu kat tv tu.. Pelik betul.. Dari a to z, semua yg terlibat tu org Islam.. Lepas tu pulak, bukannye jenis2 yg cekik darah mcm kat kedai2 lain tu.. Murah giler bai.. Aku kalau ke utara, dah mmg kewajipan aku singgah kat situ beli ayam ni.. Mmg TERBAIK!!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...