20.2.12

Contact Lense yang Betul untuk Pengantin?

Hai Jumie..


Boleh tak nak mintak pendapat.  Ini pasal contact lens.  Ada tips apa-apa ke kalau nak pakai contact lens? Contoh macam kalau waktu nikah baju kaler silver, lens pakai grey, baju peach, lens pakai hazel, dgn malam berinai, baju kaler biru gelap, lens pakai biru.. hahaha.. okey dak?

Ada kawan kata, masa wedd ada photografer xkasi pakai lens kaler grey, sbb nnt dlm gambar nmpak mata cm alien.  Satu lagi nak tanya, nak pakai lens kena ikut kulit ka? Ada kata kulit hitam manis jgn pakai kaler green or blue.

Mintak Jumie jelaskan ekh..


Thanks so much..
Yang benar,
Nadya Soulnadz

Hello u olls,

Soalan yang sangat meletops.  Sebenarnya,  setahu-tahu i olls takdak lah peraturan teruk teruk sangat untuk memilih contact lense yang betui.  Cumanya,  sebagai orang Asia yang kebanyakannya bermata dark brown ataupun hazel,  adalah amat peliklah kalau tiba tiba bubuh contact lense colour biru muda.  Kennnnnnnn!!  Hang ingat hang Nagin?  (Nagin tu cerita hindustan pasai ular senduk).

Sebaik-baiknya untuk pengantin tak kira,  Cina,  Melayu ataupun India,  kalau boleh u olls pilihlah contact lense yang berwarna natural seperti hazel ataupun brown.  Kalau nak lain sikit tapi tidak over,  grey.  Janganlah over over pi bubuh warna biru ataupun hijau. 

Kalau u olls nak beli yang jenis big eyes Korean style pun boleh,  memang akan mencantikkan wajah u ollls yang sangat Banjar itu,  tapi make sure u olls beli di tempat pembuat spek mata yang berdaftar.  Janganla sesuka hati beli kat pasar malam ataupun secara online (Sorry ya untuk u olls yang duk jual contact lense secara online ni...akak bukan nak tabur pasir ke dalam periuk nasik u olls),  tapi hakikat....sekarang dah dengar macam macam cerita pasai contact lense yang membahayakan mata ni.

Photographer tak bagi pakai contact lense warna grey?  Ermmmmmmmm tak tau la plaks.  Sebenarnya kalau ampa nak tau,  bila ampa pakai make up yang heavy untuk kenduri kawen u olls,  and u olls lengkapkan dengan contact lense....terus ke-over-an contact lense itu tidak menjadi nyata.

Akak di hari pernikahan akak.  Akak pakai contact lense warna grey.  Okay apa!!!!

Tips untuk make up artist,  kalau u olls punya pengantin pakai contact lense brown,  janganlah buat eye shadow dengan warna yang sama...bubuhla eye shadow smokey macam mana ka...baru warna hazel itu naik. 

Jugak untuk semua bakal pengantin,  kalau ampa jenis suka pakai contact lense....dan tiap kali keluar jalan -jalan pun gigih pakai contact lense colour macammana Rozita Che Wan pakai bulu mata 3 lapis,  so sebulan atau dua bulan before kawen,  jangan lah pakai contact lense u olls.  Sajiaaa bagi nampakkkkk berseri di hari pernikahan  u olls nanti.

Kepada u olls yang tak reti dan tak pernah pakai contact lense dan teringin nak pakai contact lense di hari bahagia u olls?  Haruslah practise awai-awai lagi.  Maybe mintak tolong kawan cara-cara mcam mana nak pakai contact lense.  Jangan nanti make up artist dah tunggu nak tonyoh muka ampa,  ampa pulak duk hegeh nak pakai contact lense tak masuk-masuk. 

So,  kesimpulannya di sini.  U olls sebagai pengantin,  pilihlah contact lense yang very the natural look.  Kalau nak over over tu semua,  tunggu u olls jadi Juara AF sat.

Sekian,  I lef u olls.

6 comments:

  1. Jumie, bagi bagi advise kat bakal pengantin macam kami yang TAK MAU pakai contact lenses plak? Apa yang patut kami buat untuk menyerlahkan mata pada hari kahwin nanti?

    ReplyDelete
  2. haa sebut pasai tajuk ni, bole x tlg jugak advice utk org yg pakai sepek mata..sbb ada stgh org yg bersepek mata depa xmau pakai lense..tapi nak pakai sepek..ada idea mekap cmna?

    ReplyDelete
  3. jumie...citer Nagin tue pelakon dia Sri Devi kan...yg karektor dia feeling2 jadi ular tedung betina kan...???

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAH meletopsssssssssssssssssssssss hang tau nagin. :)

      Delete
  4. asyk cita pasal kawin ja.. boring sudaaa..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com