21.2.12

Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang, Taiping, Perak

Hello u olls,

Pada cuti Maulidur Rasul yang lalu,  akak dan suami telah pun pergi bermakan kenduri di Kamunting Taiping.  Sementelahan itu,  we olls pun mengajak ibunda Wanie Azhar dan anak-anaknya untuk pi pekena Mee Udang Mak Jah yang sangat popular itu.


Mee Udang Mak Jah terletak di Kuala Sepetang,  Taiping Perak. Ampa pi google nama Mee Udang Mak Jah...nenjiaaaaaaaa memang ramai gila orang tulis pasai kedai ni.  Memang silaplah kami pi time cuti,  memang ramai orang gila sampai kena berdiri tunggu orang habis makan baru kami buleh duduk.

Perjalanan menuju ke Mee Udang Mak Jah,  u olls akan jumpa dengan banyak hutan paya bakau camni.  Kat sini juga ada banyak kilang arang.  And kalau u olls jalan lebih jauh ke arah Simpang,  u olls akan jumpa Kota Ngah Ibrahim.


Kalau kita pi hari tak cuti umum,  tak ramai orang,  kita boleh order macam macam lauk lain yang berasaskan udang seperti asam pedas,  udang goreng kunyit (hareeee...aku tulis ni pun ayak liyuk aku duk mai cayak) dan macam-macam lagi yang boleh di makan dengan nasik.  Nasik putih ataupun nasik goreng.  Tapi sebab kami mai time ramai orang gila babi,  so kami boleh order mee udang or mee goreng goreng with udang saja.

Inilah kedai Mee Udang Mak Jah.
Tengok sapa laki gemok dalam gambar ni.  HAHAH tu la laki akak.  Sangat jin beliau sekarang kan?

Depa buat sign board besak tulih MAK JAH guna kulit kerang. 


Comeils tak anak Kak Wanie?  Nama dia Baby Qaisarah. 

Nenjia punya ramai orang.  Time ni kami duk berdiri and tunggu turn nak duduk.
Sementara tunggu Mee Udang siap,  kami order cucuk udang la.


Okay ampa stembai....aku nak post gambak mee udang tu!!  Stembai...stembai.  Sapa lapak.....?  Jangan pandai pandai nak skroll tengok picture kat bawah.  Nanti ampa akan bara!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NENJIAAAAAAAAA..........mee udang special Mak Jah.



Kalau ampa teringin nak pi sini?  Mai tengok link Google Maps yang akak buat kat bawah :)
View Mee Udang Mak Jah in a larger map


Nak carik hotel untuk stay area Taiping dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya?  Click sini  :  29 Hotels found in Taiping

11 comments:

  1. aduh....seb baik dok baca sambil sedut ayaq kosong..kalau tak mau meleleh ayaq lioq ......

    ReplyDelete
  2. Dh penah p makan kt sini..memang best!! banyak tmpt lg p mlawat..antaranya kilang arang dn tmpat memproses udg kering yg dijemoq atas jalan. kami jgk tlah memergi makan 'ketam lembut' yg tlah dipromote oleh majalah 3 hari tu...memang seronot!!!

    ReplyDelete
  3. eii teringinnn sgt puan jumie...kecuq air liuq

    ReplyDelete
  4. jumie, sini berapa spinggan? xpernah try lg. selalu try koey teow grg udang doli. taiping jg & mmg terbaekla. lps ni nak try sini pula la

    ReplyDelete
  5. Lapaq.....lepas tengok pic mee udang ni!! Membara perut.insyallah sampai le kami satu hari nanti

    ReplyDelete
  6. kalo order yg special..leh cecah 12 ekor udang besar2..selalu kte selak2 mee..baru nmpk udang...kali ni kena selak udang tuk cr mee...hahahaha...lapa la plak..hahahaha

    ReplyDelete
  7. hukhuk..nyesal scroll bawah...tu la ketegaq...

    ReplyDelete
  8. mmg besh pon mee udg mak jah 2...pas2 kalo da ms lbh, bole g mncg kt area kuala gula/sepetang...ikan2 fresh 2 naty bole trs msk..hehe

    ReplyDelete
  9. baru pegi bln 12 hari tu ..yg special ada 6 ekor udang saja ...RM11

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Kami p kemarin....org ramai nk mampoih. Sepinggan mee udang spesel dh rm13. Tp x pa la....sedap nk habaq mai

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...