3.2.12

Ulasan Fesyen Anugerah Juara Lagu 26

Hello u olls semua. Kalau pagi tadi akak verver buat ulasan persembahan malam AJL26,  so kali ini akak akan mengulas tentang fesyen-fesyen karpet biru sempena AJL26 ini.  Bak kata Mama Regina,  "Jumie perati betui-betui baju depa.  Lenght baju,  saiz baju.  Duit banyak melabut tak mau atau tiada fesyen sense,"  kannnnnnnnnnnn!! Haaa tula mak ayam akak dah bersuara.  Betapa semangatnya mama akak sampai beliau sendiri yang postkan link gambar gambar baju retis kat karpet biru di wall Facebok akak.  Thanks mama.

So,  jom kita tengok antara retis-retis yang harus dipuji dan harus dicerca.  Akak telah agihkan mengikut kategori-kategori penting.

Katerori :  Meletops!!
Kategori meletops ialah untuk retis yang pada pandangan akak yang telah berpakaian mengikut majlis dengan betul.  Seperti yang u olls tau,  AJL adalah satu majlis ala-ala konsert yang amat berprestij di Melesia ini.  So u olls tak boleh feeling-feeling anugerah sangat sebab konsep dia tetap konsert!  So u olls haruslah tampil santai tapi pada masa yang sama glamorous.  Key word is :  Be your self!


Tiara Jacquelina akak pilih sebagai paling meletops sebab mak ayam kertu ini langsung mengalahkan semua adik-adik yang baru nak naik itu.  Santai gila pakai seluak jeans,  kemeja dan jaket.  Tapi ada jalur jalur glamer di situ.  Kelessssssssss mak ayam!



Yes beliau pakai dress-dress jugak.  Tapi bila dia padankan dengan jaket kulit dan subang meletops itu,  terus nampak santai u olls.  SUKA!  Make up pun ala-ala manja gitu.



Kalaulah badan akak kecik u olls.  Inilah akak nak pakai untuk ke AJL26 u olls!  Meletops sangat.



Ini bukan Cikgu Kimia u olls ya.  Ini adalah fashion designer iaitu Amir Lukman.  Yes,  beliau 'kakak-kakak'.  Dan akak sangat salute kerana beliau tidak hipokrit dan dressing ala-ala wanita meletops gitu.  Cayalah u olls!  Para artis remaja baru nak naik,  sila dapatkan penasihatan fesyen daripada beliau.



Satu-satunya retis jantan yang betui-betui menarik perhatian akak ialah Kaer.  Aiiiyoooo...lama tak tengok beliau kan?  Tapi haruslah beliau meletops sekarang.  Dia dah jadi fashion designer okay and he owns a fashion line called Kazami.  Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!  Ampa mai tengok facebook dia kat sini  :  Kazami Homme. Meletopssss kan?????????????????????????



3 words for you kakak meletop :  VERY THE VERSACE!


Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa depaaaaaaaaaaaaaaaa meletopsssss!!!!  Seksi okay!!


Perasan tak lani Nabila duk buat rambut depan ala-ala Kim K. 



Girly and chic.  Beliau jarang buat salah for me.


Aiiiyooo meletops kakak kita pakai baju warna merah cabai yang menyerlah.  Simple tapi nice.  Takdak la feeling Oscar sangat.  Sebab dia finalist malam ini.  So haruslah sedikit formal but yet simple.  Sesuai dengan imej Kak Ning.



Ampa mesti tak paham fesyen beliau ini.  Tapi for me,  fesyen ini sangat 2012/2013.  Kerlassss Yuna.....lepas ni satu Melesia punya budak pakai tudung akan verver pakai selendang panco macam hang ni la.



Amboi depa lani gebo na.  Smart casual.  Sesuai dengan imej beliau.



Simple and fun.  Okaylah...memang imej beliau.


Monoloque mengingatkan akak kepada Pak Pandir!!  U olls setuju tak dengan akak?



OTT
OTT bermaksud Over-The-Top.  Sebabnya seperti yang akak nyatakan di atas,  AJL ni walaupun bertaraf anugerah muzik,  tapi environment dia very the konsert santai.  So apa yang berlaku kepada retis-retis dalam kategori ini ialah mereka over dress and feeling nak pi AIM atau Oscar.  Terlalu banyak detailing and eksesori di sana sini.  Ada juga yang fashion rewind ya.  Tapi takpa...jom kita tengok.


Kanan  :  Simple and tidak mencuba actually.
Kiri  :  Feeeling depaa.............................dresss ada bunga bunga pelekat warna hitam lagi.



Kumpulan ni nama Babe tak salah akak.  They olls duduk depan-depan pentas AJL.  Meletops sangat.  Tapi bila tengok kat sini.....u olls ni muda.  Tapi eksesori yang terlalu over membuatkan u olls tenggelam.  Clutch punyalah besak macam boleh masukkan Ipad,  rben lagi,  rantai lagi....aishhh.......


Kasut glitter,  beg glittering...baju pun glittering....ermm.......patut hilangkan satu elemen akan terus meletops.  Akak suka make up beliau actually!



Kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!   Mentang-mentanglah depa bawak jantan mat saleh macammana ka......kennnnnnnnnnnnnnnnnn!


Feeling Oscar sangat!


Tak suka lengan dress ini,  tak suka motif emas pada baju ni,  tak suka drapping and bentuk dress ini,  tak suka rambut itu!



Okay...memang sweet and funky tapi Ayu....very the AIM la u olls.



Semua ulasan yang telah dibuat diatas boleh dicampurkan untuk mengulas dua baju berikut!


Tak faham
Kategori ini ialah kategori yang akak tak faham.  Sama ada bad photography,  bad posing (membuatkan baju ini nampak pelik) ataupun memang bad choice by the pemakai iaitu artis itu sendiri. 


Ingat tak masa kita kecik kecik kat sekolah dulu,  Cikgu kita suka suruh kita buat seni lekat lekat sisik ikan guna kertas kaler kaler.  Macam dress ini kan?


Marshaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......nak carik sponsor pun agak-agak la kan!


First thought akak tengok Nora :  Aiiyoooooooooo!!  Depa jemput TUDM Wanita mai event ni ka?



Adik Miasara yang comels.  Walaupun pakai dress yang diperbuat daripada kain belen daripada baju kurung mak adik,  tapi adik tetap nampak cute.



Awat deni dressing macam aunty-aunty!!! 


Satu lagi dressing aunty-aunty.



I know!!  Dress ini mesti inspired by Kimora Lee Simons kan???/ Pernah tengok KLS pakai macam ni.  Tapi kalau kakak lepaskan rambut mesti lagi meletops!


Dr.  Fazley?  ..................................Takpahammmmmmmmmmmmmmmmmm




Semangat Gong Xi Fa Cai.  Tak paham.



If i were you,  i loose the handbag and switch for something small and chic.  Bek besar-besar ni suruh PA pegang!



Serr
Kategori ini paling mudah sekali untuk kita cerna.  SERRR!  Serr dalam kamus blog akak bermaksud,  tak elok,  tak baguih.  Boleh digunakan untuk orang,  benda atau kelakukan.  Contohnya "Jumie tu tak elok...dia serr!"  atau "Mee tu tak sedap...rasanya serrr,"  ataupun "Jumie tu gila,  dia masuk dalam dewan pastu duk buat serr,"  Haaa...macam-macam penggunaan perkataan ser. 


Deni nak tiru ala-ala Aizat punya fesyen.  Takpayahla lipat seluar macam tu.  kalau nak lipat,  u olls kena pakai seluar yang tights pastu kasut kena lofer yang tidak memanjang.  U olls nampak pendek dan cincai macam ni.  Serr la! 


Perlukah akak memberi komen.  Tak mau lah.....


Tak Mencuba
Kategori ini so far sikit jer.  Kalau ikutkan takpayah bubuh dalam artikel ni pun takpa.  Tapi its okay...akak nak tulis jugak.  Kategori ini ialah they olls yang dressing very simple and play play safe gitu.  So dalam eri kata lain,  tidak mencuba langsung. 


Tahun lepas kakak sangat meletops!!  Tahun ini...kenapakahh??



Artis artis baru...boleh dimaafkan.


Tam....adik adik sangat u olls ni.

9 comments:

  1. ni pun naiseeee...hehhehehhe...suka tiara jac.. kelesssssss.taste sgt la sophisticated... even akak x letak pic CT..sy suka ulasan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak dapat la gambar siti....tapi Datok Siti meletops jugak pakai dress hitam kan.....meghelit depaaaa

      Delete
  2. hehee sukaaaa post ni..lawak gelak sorang2.. ;p

    ReplyDelete
  3. ning n shiela amzah tiakkk basahhh lol!

    baju nora tu kami suka, smart tp tudung aiyohhh semakkk. kalau tudung lebih simple, maybe akan lebih menyerlahkan baju beliau

    ReplyDelete
  4. nok si
    -shila da mcm auty chow so lin la....!!!!

    -miasra tuh mcm mangsa fesyen sian die tau la bebudak lagi x tau nak feeling diva pepun sponser baju die tur kene iklas xpyh nak gune belen2 kain perca batu seremban!!!!
    -nora br pas dpt pertauliahan insp. percubaan nok!!!
    -dafi da mcm charlie chaplin!!!!
    -nora danish baju die ala2 tema TEATER MUZIKAL SITI D ALAM FANTASI!!!!

    ReplyDelete
  5. Amir Luqman memang meletops dressing dia uols. Kami pi jumpa dia kat butik pun, memang glam, smart & chic lah. Pakai kasut tinggi 5 inchi uols! Malu kami yg pompuan ni sebab tak mampu pakai kasut tinggi cam dia. Hehe

    ReplyDelete
  6. lama tak komen kat post jumie.

    btw i suke warna & style bju yg yuna pilih,its very fresh!
    but the most i love is atilia dress.

    ReplyDelete
  7. suke bc ulasan pesen. mmg ternanti nanti. oke, da bole tdo lena.

    ReplyDelete
  8. hi kak jumie. nak sibuk komen jugak.

    kategori meletops : memang baju tiara paling meletup. yelah, walau ni event like anugerah tapi dia kan tetatp taraf konsertkan. so pakaian macam tiara memang sangat kena. likeee sangat2. baju yuna pun unik.

    kategori ott: yang jenis baju ada bunga tampal2 ayooo, memang x sesuai

    kategori x faham : baju marsha, amboiii kemain meleret. nape shila amzah suka pakai baju makcik2 ye.

    kategori serr: ni baju yang bila shida tengok je, shida telan liur banyak2. baju ana rafali. serius x cantik dan terpk dia x try ke dulu baju sebelum datang. aihh, baju hijau masa dia perform ok la jugak.

    ok sekian...hehe

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...