13.3.12

Naget Ayam Aunty Jumie Yang Meletops

Hello u olls. 

Semangat nak share dengan u olls resepi ringkas untuk anak-anak di hari minggu.  Akak takdak baby-baby lagi.  En.  Khafi la baby akak.  GITUUUUUUUUUUUUUUU!

Naget Ayam Aunty Jumie Yang Meletops



Bahan A
Daging Ayam Cincang (Ayamas) agak-agakla sendiri nak buat banyak ke sikit
Bawang Besar dicincang
Daun sup daun bawang dihiris
Tepung Gandum
Tepung Jagung
Garam
Lada Sulah sikit

Bahan B
Serbuk Roti (beli kat kedai buat kek) / tepung biasa
Telur sebijik


Cara-caranya  :
  1. Kacau bahan-bahan kat atas ni.  Tepung tu pandai-pandai la ejas.  Jangan banyak sangat nanti keriah tak sedap.  Buat bulat-bulat.  Ikut suka nak buat bentuk bulat or bujur.
  2. Dah bulat elok,  pastu salut dengan sebijik telur.  Pastu salut dia dengan serbuk roti tadi.  Kalu takdak serbuk roti,  salut dengan tepung biasa pun takpa.

    Kalau sapa duduk area Georgetown,  Penang,  ampa mesti pernah pi Market Batu Lanchang kan?  Ada satu uncle ni dia juai barang-barang buat kek kat dalam market tu.  Ha...ampa pi beli kat dia bread crumbs ni.  Senang and nampak meletops.
  3. Pastu goreng.  Kalau nak deep fried pun boleh.  Kalau nak kurangkan minyak,  masak atas minyak yang sikit dengan api yang kecil.  Pelan-pelan. 

2 comments:

  1. ayoo nampak sedap jumie. pekena ptg2 cicah sos time hujan mmg terangkat. baby dlm perut dah suruh mak dia p buat. tq share resepi

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...