18.3.12

Teater "Manusia Raja 'Redux' "

Click on the picture for larger image.
'Manusia Raja' merupakan istilah yang dipetik daripada Kassim Ahmad di dalam bukunya Mencari Jalan Pulang. Beliau menyebutkan konsep Manusia-Tuhan, iaitu manusia sebagai khalifah yang boleh menentukan nasib dan destininya sendiri, terutamanya yang buruk. Kerana yang baik itu datang daripada Tuhan. (Kassim Ahmad. Mencari Jalan Pulang: Daripada Sosialisme Kepada Islam. ZI Publications Sdn. Bhd. 2008. ms 15-18).

Maka teater ini akan mengalunkan pemikiran manusia yang berasakan diri mereka bebas untuk berbuat apa saja tanpa/walaupun menyedari kesan/impaknya terhadap diri dan masyarakat.

Lapan (8) buah monodrama akan dipertontonkan :
1. Jebat - Rahsia Kesumat
2. Komunikasi
3. Dalang Songsang
4. Artisan Marhaenis
5. Selamat Datang Kapitalis
6. Aku Bukan Parewa
7. Mimpi Manis
8. Variasi Daun-daun Berguguran

Jebat : Rahsia Kesumat
Sebuah hipotesis tentang pergumpalan konflik diri Jebat yang dilihat dari kaca mata yang berbeza. Suatu amalan yang sangat taboo pada zaman itu tetapi dijadikan persoalan utama karya ini. Apakah dendam Jebat pada Sultan Melaka menjurus kepada nilai persahabatan semata-mata, atau mungkin lebih dari itu?

Komunikasi
Beliau kaya. Beliau penipu. Beliau memanipulasi. Tapi bagaimana bila beliau pula dimanipulasi?

Dalang Songsang
Sebagai jurucakap sebuah gerakan ekstremis bawah tanah, beliau sering harus tampil meyakinkan para pengikut gerakan itu bahawa horizon mereka itu sah dan murni. Mampukah beliau meyakinkan mereka semua yang kaya dengan persoalan luar kotak.

Artisan Marhaenis
Sekarang, apa yang penting adalah pakej yang boleh dijual. Bukan saja produk jualan, tetapi manusia juga kini dijual secara terang-terangan. Melihat bagaimana ketaksuban masyarakat untuk menyertai program realiti televisyen yang menjadi pentas hiburan utama masa kini, serta ruang glamor sekelip mata.

Selamat Datang Kapitalis
Menjenguk pengalaman seorang pelayan kaunter restoran makanan segera yang berkerja kerana terpaksa menyara kehendak individualistik diri. Melihat dilema dirinya menggagahkan diri demi mengisi temolok.

Aku Bukan Parewa
Dia bukan penjahat, dia tidak pernah membunuh, tetapi kali ini dia membunuh orang yang paling dia sayangi. Semuanya kerana dia merasakan dia perlu untuk mengubah dunia menjadi lebih baik, ketika orang lain cuma tahu beromong kosong saja. Dia menunggu masa untuk dicela dan dihukum, namun dia tak akan menyerah. Terutama bila orang yang dia bunuh ialah.........

Mimpi Manis & Variasi Daun-daun Berguguran
Drama gerak yang mengisahkan dua orang gadis yang dianiaya oleh dunia yang kejam dan bagaimana mereka membalas dendam terhadap dunia.

Seramai 10 orang pelakon terlibat.
Karya Dudok a.k.a. Mohd Yusof Bakar
Arahan Mohd Yusof Bakar a.k.a. Duduok

Tontonlah dan lihatlah teater ini dari mata burung, bukan dari dalam tempurung.
______________________________________________________

Mohd Yusof Bakar
Senior Cultural Officer
School Of The Arts
Universiti Sains Malaysia

Phone : +604 6532731, +6046533415
Fax : +604 6576296
Web : art.usm.my

1 comment:

 1. Aku baru ingat nak mintak tlg promote..hehe..
  thank you uollss.. :)

  nanti tlg la RT kat twitter skali k kalau nampak aku tweet :)

  anyway, lama sungguh tak jumpa hang..
  jemput la hadir ke teater ni nanti k :)

  ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...