9.3.12

Tips Make Up : Muka Berminyak dan Bawah Mata Hitam

Salam Kak Jumie,

Adik nak tanye ni tentang muke adik jenis muke berminyak.  Kalau tangkap gambar tu haa tak sah tak berkilat.  Homaiiii.. jadi saye jarang pakai moisturizer.  Sebab mostly moisturizer yang saye pakai mesti berminyak walaupon effect kecerahan dan kegebuan memang mantop.  Tapi saye pergi kelas terdedah dengan panas.  So ape product yang akak suggest kan.

Soalan kedue,  adik dah try banyak jenis eyeliner,  pencil,  crayon,  gel,  liquid.  Macam-macam brand Maybelline,  Secret,  Mac,  Follow Me, tapi selalu nye bile pakai walopon sikit mesti akan ade effect kesan hitam kat bawah ape.  Walaupon pakai kat eyelid atas je.  Tetap kaler die turun bawah mate jadi hitam.  Kenape kenape ekh?  Ke sebab muke saye berminyak yang jadi faktor?

Mekasih kak.. hihii

Fiez Xanseviera

Salam,

Akak rasa akak pernah bagi tips pasai kulit berminyak ni.  Berikut adalah perenggan ringkas daripada artikel akak yang bertajuk  Penjagaan Muka 101.
Pasaipa kita kena pakai?
Moisteriser adalah teramat paling penting kepada kita semua.  Sebab zaman sekarang ni,  dengan cuaca tak menentu,  pencemaran alam dan macam-macam lagi,  so very penting untuk u olls memakai pelembab.  Ada macam-macam produk pelembab yang ada.  So pilihlah apa yang paling sesuai untuk keperluan kulit u olls. 

Kalau yang kulit berminyak,  belilah pelembab yang oil free.  Ada orang selalu tanya kat akak,  saya ni kulit berminyak.  Patut ke saya pakai pelembab lagi?  Noks!  Kalau hang tak memakai pelembab,  kulit u olls akan menjadi lebih berminyak.  Percaya atau tidak tapi telah terbukti dalam sains.  Bila u olls tidak memakai pelembab,  kulit u olls akan membagi tau kat otak u olls "HEY!  TAK DER MINYAK NI NOKS!  SILA REMBESKAN MINYAK DENGAN LEBIH BANYAK!"  Dan sebab itu,  muka u olls boleh dibuat kuali goreng karipap.  So belilah pelembab yang bagus - OIL FREE! 

Kalau kulit kering,  belilah pelembab yang bagus untuk memberikan kelembapan dan minyak yang baik untuk kulit u olls.  Kulit yang kering cepat kedot okay!!
So kau paham sekarang nyah?  JANGAN TAK PAKAI PELEMBAB.  Yang tu la membuatkan kulit u olls makin berminyak.  Melainkan,  u olls pakai BB Cream.  Sebab BB Cream dah ada pelembab apa semua bagai dalam tu.  Akak rekemen u olls pakai Maybelline BB Mouse.  Memang dia kering dan memiliki SPF40.  Sangat bagus untuk u olls yang selalu outdoor.  So u olls kena amalkan regimen penjagaan kulit yang betui agar kulit u olls stabil dan elok.  Jangan fokus nak carik make up meletops sahaja.  Kulit tak jaga.

Ada satu lagi product yang diperkenalkan oleh kawan akak iaitu gergasi make up dari Kuala Lumpur Razzi Musa.  Beliau memakai product ini setiap kali lepas mandi,  ala-ala moisturiser u olls.  Tajuknya Dr.  Feelgood from Benefit.  Dia macam balm,  macam Vicks kita duk bubuh kat dada bila demam.  Tapi balm ni takdak rasa panas la.  Kalau panas,  mestilah muka hang nanti kembang lepas sapu dia.  Balm ni dia macam lilin,  bervitamin C so bila u olls pakai,  muka u olls akan matte dan kekal cantek seharian.

Ni kotak dia.  Ada gambar orang dulu dulu duk cium.
Ini lah Mr.  Feelgood.  Balm ni memang best seller kat Benefit.  Sekali tengok macam lilin pewangi bilik.  Cuma takdak sumbu.
Why we love it
Mattify shine with our invisible, weightless balm that leaves skin feeling silky-soft. Fabulous for mid-day touch-ups... this makeup artist fave can be worn alone, under or on top of makeup. Contains Vitamins A, C & E to help smooth away the appearance of fine lines
.

How to Apply
Pat and smooth over makeup with its accompanying sponge. Or, simply wear it alone.

Pasai bawah mata jadi hitam tu, memang tak boleh buat apa deknon. Maybe mata awak kecik macam typical Asian eyes, memang jenis kalau berkejit sikit akan melekat atas dan bawah, so pakai apa pun akan smudge. Sama la macam akak, cumanya, nanti from time to time akak kena pi cek kat cermin dan pi bagi elok la. Itu jaaaa.......

So itulah jawapan dari akak.  Ingat,  bagi elok dulu muka tu.  Pakai product yang betui,  baru verver nak pakai make up mahai.

Yang benar,
Jumie Samsudin

1 comment:

  1. Btoi cakap Jumie. Sebenaqnya, kalau tak pakai moisturizer, tu yang bagi kulit jadi lagi berminyak. Solution is, find the right moisturizer. Jangan lupa pakai sunblock dgn spf tinggi sama.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...