12.3.12

Ulasan Koleksi Busana Pengantin Butik Kerawang Klasik by Zarina Abdul Rahman

Hello u olls semua.  Ramai yang duk bagi soalan kat emel akak,  tanya...."Kak Jumie,  apakah tema warna dan trend untuk 2012/2013?"  Akak ni actually dah lama duk buat deraf untuk artikel itu.  Tapi sampai lani tak habis habis.  Maklumlah,  lepas akak dah mengahwinkan diri,  akak dah tak amik kisah dah pasai trend-trend wedding ni semua. 

Tapi u olls dont worry,  akak sebagai seorang yang suka menulis blog akan menggigihkan diri akak untuk menulis artikel RAMALAN TEMA PERKAHWINAN 2012/2013.  U olls tunggu la okay.  Akak akan tulis slow slow.  Akak dah dapat sedikit input daripada rakan-rakan wedding planner akak.

So hari ini,  akak just nak share dengan u olls koleksi busana perkahwinan terbaru di  Butik Kerawang Klasik by Zarina Abdul Rahman.  Akak,  sebagai salah seorang bekas pengantin yang ditatarias oleh Puan Zarina Abdul Rahman amat mengalakkan u olls ambil tempahan baju dengan dia.  Sebab dia sangat jujur,  if dia kata dia boleh buat...dia akan buat on time.  Kalau dia kata dia tak boleh buat,  dia akan bagitau kat u olls siap siap.  So u olls boleh tengok segala hasilnya yang meletops kat bawah ni. 

Jom check it out.


Busana Majlis Pernikahan / Pertunangan

Puan Zarina Abdul Rahman memang seorang yang teliti dalam setiap hasil kerja beliau.  Siriesly,  sapa nak jadi tailor baju-baju dia,  haruslah seorang yang teliti dan very the meletops macam Puan Zarina juga.  U olls boleh tengok sendiri dalam hasil karya beliau.  Ternyata beliau sudah ada sentuhan dan 'ciri-ciri' brand beliau sendiri.
Baju kurung modern singkat.  Warna putih ni lebih sesuai untuk majlis nikah la u olls.  Sesuai untuk orang berbadan sederhana dan kurus.  Detailing yang simple akan menyerikan lagi seri pengantin.  (FEELING PESONA PENGANTIN AKU TULIS AYAT NI)

Fesyen ni sesuai untuk nikah or tunang.  Sesuai untuk wanita yang bertubuh langsing.  Wanita bertubuh agam tak berapa sesuai pakai baju bentuk macam ni.  Nanti nampak u olls macam lesung. Wanita yang mempunyai badan ala-ala atelit pun sesuai pakai kebaya modern macam ni.  Sebabnya,  wanita atelit ni badan dia sasa.  Dia tak ada cutting or pinggang dan pinggul.  So bila dia pakai bentuk macam ni,  memang sesuai untuk membuatkan pinggul beliau lebih menyerlah.
Jubah ala ala dress macam ni memang sangat trend sekarang.  Akak rasa dress bentuk ini sesuai untuk semua bentuk badan.  Sebab dia ada structure kat dada tu.  Memang menampakkan u olls jadi elegance. 

Persandingan / Bertandang
Sekarang ni nak kawen,  ada macam-macam jenis fesyen yang u olls boleh pilih.  Kalau u olls tau yang u olls seorang yang ting tong dan jenis yang tak boleh nak make up with your mind,  memang sangat bahaya.  Nanti tak boleh nak decide nak pakai baju apa sampai last,  in the end pi sewa baju merapu rapu zaman tok nadok punya pesyen.  Budak budak pompuan macam ni,  harus di sekeh dengan selipar surau.  Bagi keluar sikit feeling perasaan prinses dalam hati depa tu.  Nak kawen,  memang kena berangan.  Baru boleh dapat idea yang meletops letops.  Tapi kalau over berangan....erm........



Baju ini pernah digayakan oleh kawan I olls iaitu Nurul Ain Ismail untuk majlis persandingan beliau.  Kalau untuk wanita bertudung macam Nurul Ain Ismail,  so haruslah pakai inner tangan panjang.  Kalau u olls feeling free hair,  so u olls boleh tampil macam Jastina.  Keep it simple with dangling earings or orang Penang kata anting-anting with layah.  Dah nampak very sweet.  Tak payah feeling pakai mahkota pun takpa.



I really like this dress jubah ni.  Walaupun sarat bermanik,  tapi pilihan warna manik yang very the nude membuatkan this whole look tidak nampak beran-beran langsung.  Beran-beran tu maksudnya SARAT DENGAN MENGHELIT GHELAP dalam bahasa Penang.  Warna dress ini juga sangat sesuai untuk semua jenis kulit.



Warna musky lilac ini makin mengambil tempat sempena tahun 2012/2013.  Yes,  akak dah bagi point sedikit kat u olls.  Untuk tahun 2012/2013 warna-warna masam akan menghiasi pentas fesyen perkahwinan u olls.  Sapa yang berdada agam seperti akak tidak begitu digalakkan mengenakan dress ini kerana hiasan di dada itu akan membuatkan dada u olls very the volapsyes macam mana ka.  Tapi actually bentuk dress ini sangat sesuai untuk membuatkan seseorang kelihatan lebih tinggi.



Meletops warna ungu ini.  I suka.  Sangat the lembut u olls.  Sesuai untuk u olls yang berkulit tanned.  Tampalan renda-renda pada dress ini actually very the meletops dan membuatkan dress ini nampak sangat mewah. 


Untuk pengantin kecil molek,  this is the best choice for you. Very simple dan sangat selesa.  

Aiiiiyoooooooooooooooo Sarah.  Alyah Kisah Hati tengok ni akan menangis okay!  Warna ini sangat meletops dan sesuai untuk almost semua jenis warna kulit,  putih ataupun tanned.  Instead of using mahkota or cekak menghelit,  Puan Zarina menggayakan pengantin beliau ini dengan head gear ala-ala Kate Middleton pergi Kanada.  Sangat meletops u olls.  AKAK SUKA!


Pengantin Agam
Kepada pengantin agam di sekitar Penang,  Alor Star and Ipoh,  kalau u olls nak save bajet untuk menyewa busana perkahwinan u olls.  HARUSLAH datang ke Butik Kerawang Klasik kerana Puan Zarina Abdul Rahman mempunyai banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk koleksi pakaian wanita agam.  Siriesly,  cubalah datang.  Tapi kalau u olls nak tempah baju baru pun boleh juga.  Kerana pada pendapat akak,  Puan Zarina memang pakar untuk mereka cipta pakaian wanita agam kerana anakanda beliau yang menulis blog ini jugak adalah seorang yang agam durjana.


Akak pernah try baju ini.  Sangat best.  Jubah tapi ada princess cut kat depan macam mana ka.  So sangat cover perut u olls.
Untuk u olls yang ingin kekal minimalist pada hari bahagia u olls.  U olls boleh menggayakan baju kurus modern polos ini.  Sangat meletops u olls.  Structure pada bahagian dada baju ini akan membuatkan baju ini terletak elok di atas badan u olls.



Sapa kata wanita agam tak boleh pakai warna cerah?  Nenjia....................ni boleh ja u olls.  Yang penting potongan dan finishing baju tu mau cheating.  Puan Zarina memang pakar dalam hal ehwal ni.

Pernah tengok dress ini?  YES!  Inilah dress kawen Jumie Samsudin u olls.  Boleh digayakan dengan tudung u oll.  Gaya tudung terpulang kepada creativiti dan keselesaan u olls.

Meletops kan koleksi beliau Kerawang Klasik.  So jangan buang masa lagi,  silalah contact Puan Zarina untuk maklumat lanjut  :

Kerawang Klasik Bridal

Sebelum ini dikenali dengan nama Centrestage Vision Dynamic yang terletak di Jalan Scotland Penang. Namun kini, Zarina Abdul Rahman telah membawa nama baru iaitu Kerawang Klasik Bridal yang terletak di Jalan Buckhingham, Penang.

Alamat kedai :
No 11-G Tingkat 1, Pejabat Lebuh Buckingham, 10200 George Town, Malaysia

Sila buat temujanji anda dengan Zarina Abd Rahman dengan menghubungi beliau di :

Emel :
zarinavega@yahoo.com
No tel :
012-5542658 / 017-4830445

Waktu Operasi :
Isnin - Ahad
11pagi hingga 8malam

Website  :  http://kerawangklasik.blogspot.com/

2 comments:

  1. ni semua penganti betoi ka model ja? nway, model lelaki yg couple warna ungu lembut tu very the kenduuu.. i like.. hehe

    -amanda-

    ReplyDelete
  2. kak, bj yg peach atas ni and putih bwh peach 2 brape ringgit? cantik sangatt..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com