23.3.12

Ulasan Majlis Pernikahan dan Persandingan Atiqah Ahmad dan Zahir Radzali




Hello u olls semua,

Sekali lagi hari ini akak akan membuat review majlis pernikahan dan persandingan seorang pembaca blog yang amat baik hati kerana beliau sudi nak share all her info dengan kita semua.  Pelan-pelan akak membuat editing artikel beliau akak dapat merasakan bahawa memang beliau dan suami sangatlah loving couples and depa buat semuanya demi keluarga.  Takdak feeling-feeling nak menunjuk atau apa-apa ya.  Walaupun very simple,  tapi they olls ada banyak gambar yang dishot bersama kawan-kawan and saudara mara they olls.  RAMAI PULAK TU.  Dan tiba-tiba terselit gambar kawan baik I olls iaitu Raudha dan suami beliau.

So marilah kita tengok ulasan perkahwinan daripada they olls.  Salam inspirasi semua.  (Macam wakil MPP USM plaks)

Nama bride : Nor Atiqah binti Ahmad
Nama groom : Mohd Zahir bin Radzali

Macam mana boleh bertemu jodoh : We all rakan sekerja, kemudian berkawan rapat, then couple.

How long u been together as couple before nikah : 1 tahun 6 bulan (bagguihhhhhhhhhhh bercinta sat saja dah menikah)


Pesanan untuk semua B2B di luar sana : Kahwin sekali, sehari. hidup selepas kahwin tu lagi banyak hari. so fikirlah sendiri ye :) I hope you all enjoy my story which actually my wedding banyak yang my mom and my auntie yang uruskan. I ikutkan sahaja.  Janji diorang happy, saya pun happy. :)

Kad kahwin | Own design by husband. Printing was sponsored by dad-in-law friends.


Button badge,  sticker and TQ tag di design and printing by Ceria Kad Kahwin.


Majlis Nikah | 21 Januari 2012| Surau Kompleks Kastam Wilayah Persekutuan


Material untuk baju majlis pernikahan saya bought by my mom in Jakarta.  Gold color.  Dan ditempah di Fiona Fashion, Permatang Pauh.  Tudung dan veil dijahit oleh Umzarul.  Material i yang beli sendiri dan lace di veil adalah lebihan daripada lace di baju.  Shoe oleh Butik Esarli.


Makeup artist i ialah Suhara Mohd Khalid.  Kak Sue sangat pandai pakaikan tudung siap alterkan veil lagi.


Manakala Baju Melayu untuk pengantin lelaki ditempah di Md Amin Tailor, Kompleks PKNS, Shah Alam. Sampin dibeli di Kota Bharu. Kalau tak silap,  dekat arked MPKB.  Beli da lama, sebab sampin ni salah satu hantaran time kitorang bertunang pada Mac 2011.

Mini pelamin adalah 100% DIY oleh makcik-makcik dan kaum keluarga.  They all bawak sendiri room divider untuk dijadikan tabir, karpet brown untuk alas dan pasu kaca tinggi berisi bunga.  Just a simple one.  Masa i masuk bilik nikah itu, itulah kali pertama i tengok mini pelamin sendiri.  Bantal nikah bulat pula disewa sekali dengan pelamin masa majlis reception.


Majlis kahwin i tiada hantaran.  I cuma bawak cincin silver untuk husband manakala husband bawak gelang emas dan mas kahwin.


Cincin silver untuk husband dan gelang tangan emas i adalah dibeli di Kedai Emas Poh Kong.


Fresh flower white roses DIY by my auntie. Bunga beli di Bangsar. I kahwin masa CNY so bunga adalah terhad. Dan tak berapa nak segar.
Majlis Persandingan Pengantin Perempuan | 21 Januari 2012 | Dewan Serbaguna Kompleks Kastam Wilayah Persekutuan


Busana majlis persandingan Dato Radzuan Radziwill.  Full lace long dress. Lace bought by my auntie in Jakarta.  Lining from Jakel Shah Alam.  Pakaian penganin lelaki oleh Md Amin Tailor.  Sama dengan tempat husband hantar baju nikah. Kain lining dan kain baju melayu adalah dari jenis dan warna yang sama (kain sepapan). 

Sampin, tanjak, bengkung  dibeli di Klang.  Harga RM100+ .



Customized tudung and veil by Elyn from Elyn Creation.  Handbouquet by Intan Norazam.


Make up I untuk majlis persandingan adalah oleh Lenny Emelda.

Flower Girl handbouquet by Ain


Pelamin by Makeup by Fiza.  Cantik dan berbaloi.  Exclude kerusi and 4 pasu bunga yang belakang pelamin warna hijau.  Bunga hijau tu recycle from mini pelamin.  Harga pelamin + 2 bantal nikah hanya RM600 sahaja.

Kek kahwin complimentary by Salamah Catering.

Hidangan menjamu selera untuk para tetamu adalah daripada Salamah Catering, Klang.  Puas hati sangat-sanagt!  Lauk adalah sangat sedap.  Menu adalah masakan kampung.  Menu adalah nasi putih,  ayam golek,  daging palembang,  lauk lemak nenas dan ikan masin, sambal kering jawa.  Ayam golek adalah digolek panas-panas di belakang dewan.  Air haruslah air anggur untuk menepati warna tema.  Then my mom order ulam-ulam dan sambal belacan from Makcik Ani.


Candy buffet & kuih-muih corner turut disediakan.  Cendol and 2 jenis kuih muih from Salamah Catering. Kuih-kuih lain disponsor oleh saudara mara.  Pelbagai jenis gula-gula adalah dibeli di kedai borong di KL.

Main doorgift  berupa picture frame.  Untuk tetamu remaja,  kami berikan scented candle.  Untuk anak-anak kecil  kami berikan mini chocolate & kipas plastik.  Untuk yang datang bekeluarga,  kami berikan noodle box with sugar atau noodle box with candle.  Untuk para VIP di meja beradap kami berikan set cawan, piring dan piring kuih.

Majlis Persandingan Pengantin Lelaki | 22 Januari 2012 | Pandamaran, Klang

Untuk majlis persandingan pengantin lelaki,  saya mengenakan busana pengantin yang dipinjam dari my auntie.  Baju ini merupakan baju kurung pahang/pesak gantung songket by Salikin Sidek.  Tudung ready made from Butik Ariani, Shah Alam.  Veil bought ready made from Jakel Shah Alam. Beading by Elyn Creation.  


Manakala baju Melayu untuk pengantin lelaki adalah by Omar Ali.  Manakala sampin, tanjak and bengkung kami beli secara online dengan harga RM60 sahaja.  Shoe by Butik Vincci. Handbouquet DIY by Cik Yin.

Makeup by Raja Feena.


Payung biasa beli kat Giordano.  Luckily i bought 'real' umbrella instead of lace umbrella or payung pengantin rambu ramba.  Sebab time berarak tu, memang hujan renyai-renyai.


Untuk pelamin and deco kami hanya gunakan sofa sedia ada and beli 2 floor lamp from IKEA.  Deco on khemah by catering.

Kek kahwin from Secret Recipe.

Jamuan makan kenduri disediakan oleh Seri Keningau Catering.  Lauk nasi minyak, ayam masak merah, rendang daging, kari kambing dan acar buah.  Untuk pemanis mulut,  kami sediakan ice cream corner.  Complimentary from catering, rojak buah and putu piring yang disponsor by sedara mara.


Main doorgift are chocolate cookies.  Untuk kanak-kanak  kami berikan Honeystars cereal.  Untuk yang datang bekeluarga kami berikan butang baju melayu (men) and cermin muka (women).


Photographer by Faiz Fahmi and Irfan Ismail from TheLegacyArt. Sangat recommended! Murah dan hasil sangat cantik. 3 events+2 photobooks i boleh dapat below RM2000.  Bberbaloi-baloi.

For more info and pictures,  u can read here  :
akad nikah
bride reception
groom reception
handbouquet
doorgift (bride reception)
doorgift (groom reception)
list of vendor
gambar akad nikah
gambar bride reception
gambar groom reception

9 comments:

  1. Salam kak jumie, macm mana nak join wedding review ni... saya pun ada wedding untuk direview.. hehehe

    Pengantin agam from kedah.

    ReplyDelete
  2. Wahhhh, simple but nice..
    Semua cam home made punya kann
    Tak tanya ke depa berapa belanja hangus ni Jumie?

    ReplyDelete
  3. pojie sayang, nanti kalau boleh, sudi sudikanlah share your wedding moments with us :)

    ReplyDelete
  4. besnya...simple dan macam tidak membazir...congrats...
    aah la kak jumie tanya la de[a berapa belanja semua...

    ReplyDelete
  5. wedding B2B atiqah simple tapi happening, lepas my wedding nanti hope sangat dapat review pulak ^_^

    ReplyDelete
  6. tak sangka kawan saya pon akak review gak.. =)

    ReplyDelete
  7. salam u..just blogwalking here..sebenarnye i tgh carik set tanjak, nk sponsor utk kawen adik..do u mind to share nama kedai yg u beli tu? or kalau ada phone num ke? i jarang bukak blog, blh ke i nk mntk tlg u msg kt i? num ni 0122766693. i really need ur help =) tq so much..salam

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...