12.4.12

Antara Kasih Lama dan Kasih Baru

Salam Kak Jumie,

Kami memerlukan nasihat ataupun pandangan kak jumie nih...harap sgt akk boleh tolong cek.

ceritanya begini, saya sebenarnya ada pakwe...kendu jugak la(nak jugak masuk bakul angkat sendiri..hahaha)..ala2..en khafi..tp of kos la en khafi lebey kendu..yes, saya sangat-sangat sayang pada bf sy tu...usia percintaan kami dh masuk 4 tahun dah dan pelbagai onak duri yang kami tempuhi sepanjang 4 tahun...bf sy ni bukan la sorg yg berpelajaran tinggi, kerja pun bukan gaji ribu riban..tp dia sorg yg baik..xdpt dinafikan...

nak dijadikan cerita, sy terjumpak balik first crush saya...saya suka gila kat mamat tu dr form 3 kot...then satu hari dia ada msg kat saya "awk nak tak kawen dengan saya?" tetiba ja hati saya jadi wavering sangat..tak tentu arah jugak la..saya pun tak tau samada saya masih suka kat dia lagi ka dak tp memang timbul satu perasaan pelik disitu.huhuhu..mamat ni pelajaran sama level dgn saya, dan bekerja sebagai engineer dan gaji dlm 3k mcm tu...

yang menjadi dilemma, hati sy nih...saya sendiri xpaham hati saya..macam-macam sy fikirkan...nak kata sy materialistik, sy rasa tak kot tp memikirkan keadaan dunia sekarang yg memerlukan duit utk segala hal membuatkan sy fikir dua kali. saya mmg sygkan bf sy..cuma mungkin sy terlalu bnyk fikir kot.. ntahla..

sy ada jugak niat nk buat solat istiqarah semoga ditetapkan hati...harap  kak jumie boleh tlg kalau ada solution ka apa ka, opinion or apa2 ja yg dpt membantu?? 

p/s: kak jumie..ni antara kita2 ja tau...hehehe..

jasamu dikenang dan didahului dgn ucapan jutaan terima kasih...(ayat skema surat menyurat)hehehe

Yang benar,


Adik Mu pembaca blog yang tegar

Kerlas akak....dua jantan menanti i olls.  Apa i olls kena buat sekarang? 


Hello adikku,

Cara Wanita Mencari Teman dan Cara Lelaki Memilih Teman
Secara fitrahnya,  wanita mencari teman hidup berdasarkan material.  Contohnya,  perempuan akan lebih cenderung untuk pilih seseorang  lelaki yang baik agamanya,  boleh jaga dan bimbing kita,  ada kerjaya yang elok dan mempunyai kestabilan ekonomi.  Rupa paras tu bukan ukuran u olls.  Inilah fitrah kita sebagai wanita.  Akak pernah terbaca ni somewhere.  Kira bukan kata wanita ni semua materialistik,  tapi memang fitrah kita macam tu.  Zaman tok tok kita dulu,  mana ada lelaki yang kerja engineer apa semua,  janji lelaki tu sanggup jaga kita, ada kerja,  kita dah rasa secure.  So itulah pilihan pasangan kita.

Lelaki pulak,  depa kalau nak pilih pasangan....depa akan tengok rupa kita.  Tetek kita,  bentuk badan,  rambut,  kaki....apa pun fizikal.  Siriesly u olls.  Kalaupun perangai pompuan tu kadang-kadang kita semua meluat sebab sombong dan kekwat macam mana ka,  tapi sebab laki tu suka sebab body dia meletops macam mana ka....so dia akan pilih la pompuan tu.  Sebab tu kadang-kadang kita tengok laki ni hemsem,  ada kerjaya meletops semua,  tapi dia pilih style pompuan tak berapa cantek...tapi tak cantek di mata kita!  Di mata orang lain ....lantak lah kan?

So itu pengenalan tentang fitrah cara kita memilih pasangan hidup.

Bersedia Untuk Berkahwin?
Sebelum hang membuat pilihan apa semua,  pada pendapat akak senang saja.  HANG NI DAH READY NAK KAWEN KE?  Perlukah hang membuat pilihan sekarang?  Selidik dahulu.  Kalau hang takut hang tak buat pilihan sekarang dan hang akan end up jadi anak dara sampai tua,  that bullshit u olls.  Nak takut buat apa?  Ramai sangat wanita bekerjaya yang hidup sorang dan sangat berjaya okay.  Beli rumah apa semua.  So perlukah hang rushing untuk membuat keputusan ini?  Itu persoalan paling pokok before hang membuat apa-apa keputusan. 

Kalau hang dah rasa hang dah ready......tell why u think that you are ready to get married.  Kerja u olls dah steady.  Duit simpanan cukup (apa ingat laki ja kena simpan duit nak kawen?  Kita pompuan pun kena simpan duit u olls.  Yalah...kalau laki kita tinggal kita apa ka...kita ada duit kita sendiri).  Kita dah puas enjoy ka.  Apa lagi kita nak buat before kita nak kawen?  Nak beli kereta dulu?   Nak pi Amerika jalan-jalan kat Vegas ka? 

Siapa pun u olls pilih,  at the end of the day,  u olls akan hadapi masalah dan dilema yang sama dengan wanita-wanita lain dalam menuju alam rumahtangga.  Banyak benda yang u olls nak kena hadapi dan explore.  Kalau u olls tak cukup bersedia,  nanti silap hari bulan u olls akan kata "Ya Alahh...menyesalnya kawen.....aku tak sempat pun buat ni......."

Haaaa!!!  So adik ku.  Akak berenti di sini dulu u olls.  Sebelum u olls verver di sana menanti di sini menunggu ala-ala lagu Ukay's,  baik u olls pikir habis habis u olls ni dah ready betui ke nak kawen.  Relaks ya u olls.

1 comment:

  1. setuju jumie!

    marriage is not everything..ramai yg single mingle, berjaya, enjoy their life. but i'm not object to marriage...proceed only if u're ready...macam u kata.

    before u think abt marriage...pikiaq abih2 wht else u really want to do in ur life...kans..:)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...