25.4.12

Luahan Hati Seorang Wanita dan Jodohnya

Salam Jumie..

Sebenarnye dah banyak kali saya tulis itu ini konon2nye nak mengadu luahan hati kat Jumie. Tapi bile siap je seperenggan teruih jari tu ringan je pi tekan backspace balik. Tapi kali ni nak ngadu gak kat Jumie. :D

Saye dah masuk 30-an. Masalah negara saya skang adalah tak kawen2 lagi. Semua calon yang saye bekenan semestinye dah kawen, or dah ada girlfriend or tak suka kat saye.

6 bulan lepas saye pernah try couple. Dengan kawan lama yang long lost kat 7 tahun pastu jumpe balik. Mula2 ingat ada chemistry.. lame2 rase cam "tak leh masuk".. banyak yang tak bekenan dari yg menyedapkan hati..

Untuk pengetahuan Jumie, saye nih org timur. Duk ngan keje kat timur. Ex-bf (aka long lost friend yg sudahnye clash) org Utara. Msalah utama adalah perhubungan long distance ngan communication. Saye slalu pesan kat die, dah duk jauh nie nk jumpe pun payah. At least setiap hari mesti ada call or sms. dah saye mintak die online always. Die cakap die buat bisness sendiri, tp internet pun payah nak bukak. Saya suh register satu amik pakej2 yg murah2 pun die wat tak tau je.. Die macam suka ambik mudah serba-serbi.

Skang die duk jaga mak die yang sakit. Pastu dah tak kerja sbb alasan die nak jaga emak die yang sakit. Saya punye minded, even awk jaga mak awk yang sakit, tp awk tak boleh lupe responsibility awk sendiri as a man. Kerja tetap kene kerja. Kene pk masa depan. Bukan die takde adik beradik yang lain. Sharing is caring kan. Takkan sbb seronok duk lenggang kat umah, wat alasan nak jaga mak sakit. Umur dah nak masuk 33 tapi usahkan kerja stabil, mentaliti stabil pun takde lagi. Die punye jawapan kalo duit belambak tapi mak terabai.. tak guna.. tak masuk syurga. Amek! ( awak sorang je laa yg ada mak ngan masuk syurga.. dan kalo bebetul duit bekepuk makan tak habis takpe jugak. Ni ada bontot je seketul! huh )

Saya always cakap ngan die ( b4 clash ).. ada apa2 perkara mesti dibawa berbincang. Kalo awk tak cakap, macammane sy nak tau. Jangan expect saya main pahammmmm macam tu je. Tp die still mcm tu gak. Last2 saye boring Jumie. Sy buat dekkk camtu je. Die call sy tak angkat. Die sms sy buat tak tau. Clash mcm tu je. Bebetul tawar hati. Ingatkan die laa chenta hati sy sbb dah takde sesape yg sy jumpe nk paired buat pasangan hidup.

Tension tau Jumie. Ngan org pejabat yang suka tanye2 soklan cepu emas.. "bile nak kwenn nihh".. rase cam nak saukkk je mamat bangla pam minyak tu.. ajak kawen.. lantak lah..

Dah tak tau nak buat camne lagi Jumie.. takkan nak letak sticky note kat atas dahi kot.. tulis " Sape nak couple ngan saye?" :'(

Sekadar luahan hati kat Jumie. Becakap ngan Jumie lagi lawas dari ngadu kat org depan mata nih.
Okeh Jumie, thanks sbb sudi bace luahan hati saya.

Blog Jumie mmg best! tiap2 pagi mai keje mesti bukak yang tu dulu. Sokong Jumie Always!!

ps: Tiap2 hari berlalu.. rase sangat cepat.. dan makin tuaaaaa.. dan tak kawen2 lagi. huhuhuhuhu.. dengki kat Jumie --

Vanida Suliaman


Assalamualaikum,

Salam perkenalan u olls.  Terima kasih sebab sudi menulis emel kat kami panjang-panjang punya.  Ampa timur kat mana?  Kelantan?  Pahang?  Macam mana ampa boleh terbaca blog kami?  I hope u olls akan terus membaca catatan kami dan kami harap agar u olls kekal positive macam saya. 

1.  Meninggalkan Lelaki Yang Duk Sibuk Nak Jaga Mak Sampai Tak Kerja
BABE!  Baguihhhhhhhhhhhhhhh sangat sangat.  Siriesly.  Zaman sekarang mana boleh macam tu.  Memang betui syurga di bawah tapak kaki ibu.  Tapi itulah pilihan dia,  kita kena hormati dia. Tapi bila u olls pilih untuk tinggalkan dia..........ADALAH TERBAIK SANGAT.  Because takkan lepas kawen ka apa ka,  u pulak kena tanggung hidup dia.  Bukan i nak pandang rendah kat dia kata apa ka,  tapi bagi i itu semua alasan! Alasan supaya senang dia nak bermalas-malasan.  Boleh kerja apa sambil tolong jaga mak.  Pi la carik kerja yang dekat-dekat rumah.  Kerja cuci toilet pun takpa.  Tapi maybe i cakap senang jer la......i tak rasai benda ni.  Tapi its very good that u tinggalkan dia.  Because i know u are not that desperate kan?

2.  Pasai Kawan-Kawan Office yang Duk Camdek Pasai Nak Kawen tu
U olls memang kena belajar untuk pekakkan telinga.  Banyak solat sunnat untuk kuatkan hati.  Berdoa kepada Allah agar ampa terelak daripada buat benda benda yang mungkar seperti maki hamun kawan-kawan office ampa tu semua balik. (FEELING TAK AKAK SEKARANG?  KALAU DULU AKU DAH MESTI SURUH HANG PI MAKI SAJA POMPUAN SIYE YANG DUK PERLI HANG KAT OFFICE TUH)

3.  Dont Be Jealous Of Your Friend Yang Dah Kawen
Easy to say.  BUT SIRIESLY........sebab kami dah kawen now!  Kami berani cakap bahawa ampa tak sepatutnya rasa jealous dengan orang orang yang dah kawen.  Bila dah kawen tak semestinya u olls dah perfect ya!!!  Kawen ni its a new world.  Memanglah orang kata seronok sebab kita tak keseorangan lagi,  tapi pikiak mai......u olls akan pening kepala lebih banyak lagi ya.  Masalah dia,  masalah u olls juga. 

So,  why should you compare your life dengan orang lain?  That is the big question.  Life orang dah kawen lain babe.  Like me,  siriesly lani kami tengok kawan-kawan kami yang masih single kami rasa macam menyesainyaaaaaaaaaaa kawen!  Memang rasa berdonsa pikiak macam tu.  Tapi realitinya.  I olls masih dalam proses mengexplore dunia dunia perkahwinan ni.  But trust me,  takpayahla nak jeles sangat dengan kawan-kawan ampa yang dah kawen ni.


4.  Get Busy with Projects and Events.....NOT ABOUT GETTING MARRIED!
Siriesly...what you have to do now is to get busy.  Create a project,  work for it and you will be so thrillingly happy to look up for the project.  Contohnya,  project 'Vacation ke Negara-negara Asean" So buat proposal,  bajet,  tempoh apa semua...so contoh dalam masa 2 tahun u dah melancong pi Singapore,  Thai dan lain-lain.  Itu contoh,  u can do anything else. 

Contohnya,  u olls buat projek Membantu OKU pergi Shopping.  Carik kawan-kawan volunteer dan ampa pi carik individu OKU yang teringin nak pi shopping.  So ampa buat deal every weekend ka apa...ampa pi bawak orang OKU pi shopping.  Tolong depa tolak kerusi roda or pegang depa masa ampa pi toilet.  Boleh jadi macam-macam lagi.  Ampa kena creative.  Dont get busy thinking about...BILA NAK KAWEN................ nanti ampa jadi serr!  Kalau ampa betui betui nak kawen,  baca artikel pasai Jodoh yang kami pernah tulis dulu.

Baca sini  :  Petua Mencari Jodoh dan Keyakinan Diri Datang Dari Hati Yang Ikhlas


5.  Kurangkan Tengok Filem Filem dan Drama Melayu Yang Cinta Ni Semua
Siriesly..............................................janganla duk tengok sangat cerita cerita Melayu cliche pasai cinta ni semua.  Drama KOREA .......semua tu racun semua.  Pi tengok Discovery Channel lagi baguih.

Sekian,  keep in touch ya.  I wish you the best of luck in you life :)  Akhir kata,  terimalah pose SINGLE LADIES dari sepupu akak.


Sekian,  terima kasih.

Jumizah Samsudin
Work :  Undergraduate Students School of Social Sciences USM
Personal :  JumieSamsudin.Com

9 comments:

  1. best!
    i pun single lagi.. nak masuk 30 jugak nih...

    cool je sis Vanida.... jangan sebab nak tutup mulut orang kita main sauk je sapa2....

    ReplyDelete
  2. setuju dengan ulasan & nasihat dari jumie..
    ulasan yang encouraging & ada sedikit pedas di situ..
    to kak vanida, cik minah pun single & kdg2 rasa mcm loser sbb takdak boyprend. tapi kena pikiaq positif, enjoy the moment of being single..

    ReplyDelete
  3. Even im only 26 years old but i think i paham perasaan akk vanida.. cam org tue2 cakap "pompuan ni ade expiry date"... aku dgr pun naik tention.. tp jodoh sume tu ditangan tuhan. sama ade cepat atau pun lambat.Zara ade 3 unties yang da umur 38,40 and lagi sorang tu 57 tp depa x kawen2 laie.. zara pun risau takot terkena nasib cam depa tp tu sume keje tuhan. Kene la doa bebanyak.... kak jumie, love ur wisdom words... and ur right! mem'BUSY'kan diri actually really helps.. now da kurang pikir pasal kawen. and now da kurang gado ngan boipren sebab everytime tnye bile nak kawen, kompom kite org gadoh.

    To kak vanida,
    saba je.. doa bebanyak....dulu zara pun pena ckp kt kak jumie yang saya jeles tgk die ngan en.khafi..tgk life die org sangat la happy. tapi anything in this world ade good n bad side nye.. toksah nk jeles.. Be strong yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdak maknanya nak jeles dengan i olls dan en khafi. Dont just tengok apa yang indah di luar ini. Apa masalah kami dua apa semua, cabaran, tangisan...benda tu takkan nak cerita kat semua orang. Semua orang yang dah kawen pun cam ni. Benda elok ja tunjuk. Benda yang tak elok ni, relaks and try solve sendiri. Tak elok nak canang canang. Bukan boleh bagi setel pun.

      So ampa janganlah nampak kami macam perfect sangat. Bila kita kawen dengan orang tu....life dia masuk kife kita. Life kita pun masuk life depa. Nenjiaaaaaaaa.....

      Kalau i could turn back time....i rasa cam tak mau kawen lagi...hahahahahah.....hope khafi tak baca ni.....

      Delete
  4. Keles kau Jumie!

    Discovery Channel? Yang ni memang klasik. Ha ha ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. En usop....saya rasa depa kena desakan daripada Amanda Wingfield

      Delete
  5. I like ang punya komen lah Jumie...beras negara sungguh, to vanida akak ni pon org timur tak kawen2 laieee...next year dah 40 dik oiii...nasihat akak be positive & keep ur life busy...buatlah xtvt membaca ka...membantu org ka yg mcm Jumie suggest tu...takpon join kelas2..tak kira lah kelas memasak ka apa ka..lagi elok kelas Al Quran, bab2 pertanyaan org tu masuk tlinga kanan kluar telinga kiri...tp tak dinafikan lah akak pon pernah menjadi mulut lahar gunung berapi sbb terlampau stress bila org tanya "bila nak kawen ni? jgn memilih sgt.." akak jawab "ko nak share laki ko dgn aku tak?"...lepas tu mmg tak ditanya dah..tau takut org ambik laki dia...tp sekarang bila org tanya dah tak stress dan akak cuba jawab setenang yg mungkin "tengoklah bila aku free aku kawen.."...BE POSITIVE dik..ada hikmah semua nih..

    To Jumie sorry na..terpanjang lak komen akak...btw akak ex student soc science USM...hehe love reading ur blog lah Jumie sbb hang ni realistic tak plastic...teruskan lah menulis jumie

    ReplyDelete
  6. Kes Vanida ni mungkin salah satu isu biasa hari ni, ni org yg tengah menaip ni pun sama je dapat soalan yang sama sebab next year adalah tahun terakhir umurku 2series.
    Kalau pergi kenduri ke majlis berkumpul sanak sedara, kekawan semua, soalan "kau ni bila lagi?" sangat normal sebab masing2 yg umur lebih muda dah kelek anak.
    Apa yang di buat, pekakakkan telinga, senyum je.Kalau dah panas sangat jawab je " Tuhan xnak jumpakan lagi jodoh, nak buat macam mana bukan xusaha.lagipun masih mampu nak tanggung diri sendiri xminta2 kat org pun".
    sopan tapi smash balik.
    fikirkan balik apasal belum ada jodoh sebagai contoh mungkin tuhan nak kita tabur dulu jasa kita masa single kat mak bapak.
    think +ve.
    enjoy the single life 1st sebab bila kita dh kawin kita xtau mcm mana,perkahwinan tusatu perjudian.
    untung sabut timbul,kalau xsebaliknya.
    Banyak contoh keliling yang boleh kita buat contoh.

    ReplyDelete
  7. tskkk... asal aku nak komen ikut phone mesti tak naik...

    lelaki ex-bf dia adalah mengarut. arwah mak aku dulu sakit sampai takleh bangun apa semua abang aku jaga elok jaa... boleh ja dia pi keja semua... tapi full attention arwah ayah aku laa yg berikan... cuma bila arwah ayah aku pi mesjid ka apa memang abang aku atau aku la jaga... tapi time tu aku belajak lagi...

    kami 2 beradik buleh ja gilir2 jaga arwah mak sampai 5 tahun... aku caye adik-beradik ex-bf dia pon mesti buleh jaga gilir2... lain la kalo condition mak dia mcm arwah mak aku, memang kena ada sorang bagi full attention...

    tapi bab nak keja tu... mau 1000 daya takmau 1000 dalih... la ni moden kot... modal sikit ja pon bleh jaa jalan bisnes online... juai la apa pon benda senang bulih buat kat umah sambil2 jaga mak... kan??

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...