Labu Masak Lemak Manis ala Kak Juma

Hello u olls,  hari ini akak nak share dengan u olls resepi daripada mak mentua akak iaitu Kak Juma yang meletops.  Resepi ini sangat simple dan sedap kalau di makan bersama nasik putih,  ikan goreng dan sedikit sambal.  PERGHHSSS!  Rasanya lemak-lemak manis dan membangkitkan selera.

Sebenarnya cara masak ni memang senang nak mampuih.  Untuk pemasak amatur seperti saya,  kalau dah boleh masak lauk macam ni teruih feeling macam aunty-aunty otai masak tutup mata.  Selalu kalau masak sayur ampa duk goreng saja kan.  Sekali sekala why not buat kejutan dengan masakan ala-ala lauk Nasik Padang ni. 

Okay jom terai!



Labu Masak Lemak Manis ala Kak Juma


Bahan-bahannya  :
1 biji labu size sederhana yang dibuang kulit dan dipotong dadu (lebih kurang 600gram)
400 ml santan pekat (pandai-pandaila ampa ejas.  Santan banyak sangat tak baguih untuk kesihatan)
200 ml santan cair
1 paket sayur fucuk (rendam dalam air dan gunting kecik-kecik sikit)
1 mangkuk kecil udang kering (kalau ampa ada isi udang segar pun boleh.  Nak bubuh banyak mana pun boleh)
1 biji bawang merah dihiris
2 bijik bawang putih dihiris
2 batang serai dititik
3 helai daun kunyit dihiris
10 batang cabai burung (ketok dia.  Kalau nak tambah ikut suka pun takpa)
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit untuk warna

Labu yang akak beli kat market.  Sedih u olls!  Kecik kecik ja.  Akak nak labu macam Cinderella tu,  boleh buat kereta kuda teruih.
Buang kulit,  buang sampah-sampah dalam dia yang ada bijik and janggut tu semua.  Pastu potong dadu.  Akak memang tinggal kulit sikit sikit,  sebab Mak Juma dia kata ada kulit sikit sikit baru sedap.  Mak ikut jer nyah...bukan sebab mak pemalas nak kupas elok elok ya kulit tu.

Akak suka menyediakan bahan-bahan masakan semua bagi elok tersusun macam ni sebelum memasak.  Akak tengok belajar daripada anak ayam akak Chef Eiyzhall Mee Kari meletops.

Cara memasaknya  :
  1. Tumis bawang merah, bawang putih,  serai dan udang kering.  Kalau ampa rajin terlebih sikit,  ampa tumbuk semua bahan ni sikit jangan sampai lumat,  pastu ampa tumis pun boleh.  Lagi meletops.  Akak tak suka tumbuk.  Akak feeling mamak punya style masak.  Semua potong saja kasik tarok masuk dalam kuali.

  2. Bila tumisan kita dah wangi dan kuning-kuning meletops gitu,  terus masukkan labu kita yang telah dipotong dadu.  Kacau-kacau sikit.

  3. Then,  terus masukkan santan.  Bila santan dah masuk,  kecilkan api ya puan - puan supaya santan itu tidak pecah minyak.


  4. Bila dah mendidih apa semua,  masukkan kunyit secukupnya agar lauk ini ada warna yang meletops.  Then masukkan cili yang ditumbuk tadi bagi ada taste pedas sikit.  Then masukkan garam secukup rasa.  Kacau pelan-pelan.
  5. Then last sekali masukkan fucuk and daun kunyit :)

  6. Siaplah.  Makanlah bersama nasik panas dan ikan goreng.  TERUIHHHH RASA MACAM DUK ADA KAT BANDUNG!

Sekian,  selamat mencuba. 

Akan Berlakon Sebagai Lijah dalam Teater Ulek Banda sempena Manifestasi Teater Negeri 2012

Hello u olls,

Just short notes di sini.  Sejak Kasanova hari itu akak dihadiahkan dengan pelbagai tawaran menyanyi.  Berbelas-belas ribu bayaran yang akak terima.  Syukur alhamdulillah.  Walaupun akak tak bunting pelamin,  tapi rezeki tetap ada di mana-mana ya.  (Ayat sarkastikanista di sini ya).

Azhar,  pengarah Kasanova.  Dia pengarah kami untuk Ulek Banda juga.
Baru - baru ini akak menyanyi untuk Teater Kelab Kelahi (depa sunting akak dah lama...sejak mula mula duk berlakon Kasanova lagi).  Mamu Raja Lawak tanya "Jumie hang nak nyanyi untuk kami tak?"  Akak jawab...."Why nottttttttttt!"

Pastu ada beberapa lagi yang akak terpaksa tolak dan akak dah terima.  Nanti i will update on my blog.  :)

Then akak dapat tawaran daripada Cikgu Mat,  PP Seni USM yang telah kata kat En.  Khafi "Tau tak....isteri u ni lani idola i.  No satu dia!! Nombor dia Vanida Imran,"  Akak jawab "Kan............................"  Cikgu Mat jemput akak belakon untuk teater perpaduan apa ka.  Pertandingan.  Akak tak dapat join sebab segan nak mintak excuse waktu kerja dengan boss sebab masa Kasanova akak duk EL beberapa hari jugak.  Kita kena utamakan kerja utama kita ya puan puan semua.  So Arja,  Aimy and the rest of kawan-kawan telah pergi bertanding dan USM menang.  Meletops u olls.

And Azhar ada offer akak untuk berlakon lagi dengan dia.  Nama teater apa semua tak tau.  Tapi dia suruh standby 2 dan 3 June.  So here we go,  now akak dah dapat skrip dalam tangan akak.  Ulek Banda.   Watak akak ialah Lijah,  isteri kepada Tapa,  seorang tok dalang 'Juara' yang dilakonkan oleh Mamu Helmi Dewan Budaya USM.   Kerlasssssssssssss laki akak dalam teater ini sangat kendu ya.  Sapa-sapa kenal En.  Norhelmi Othman a.k.a Mamu,  pasti akan makan hati ya bila tau akak digandingkan dengan beliau. 


Sekian sahaja,  kawan-kawan semua.  Sapa free Sabtu dan Ahad ni, please mai tengok akak dan kawan-kawan berlakon teater ini ya.  Nanti akak akan bagitau kat u olls dengan lebih details.

ps/  En.  Khafi kata "Awat aku tak emsem ka?"  Akak curi ayat kawan akak "Ohhh...abang hemsem nombor 1!"
Love u olls!
Jumie Samsudin a.k.a Lijah

Audit Kawan Kawan

Hello u olls semua,

Tahukah u olls apa itu Audit?  Audit adalah mengecek,  mengemas dan menilai sesuatu organisasi / syarikat / jabatan atau apa apa pun.  So,  sapa-sapa kerja or meniaga ka apa ka,  mesti ampa pernah merasai proses audit yang selalunya dijalankan oleh orang-orang atasan untuk memastikan perjalanan syarikat / organisasi berjalan dengan lancar dan mengenal pasti masalah-masalah dan flow kerja yang tak betul.  Kat sini juga depa akan kenal pasti,  sapa buat kerja,  sapa tak buat kerja. 

Tapi ampa pernah tak dengar apa itu Audit Kawan-Kawan.  HAAAAAAAAAA!! Audit Kawan-Kawan adalah proses mengecek,  mengemas dan menilai kawan-kawan mana yang patut kita rapat,  kawan-kawan mana yang kita kena stay in touch,  kawan-kawan mana yang kita dah lupa lama and kena pi carik balik,  kawan-kawan mana yang rasanya macam "ADA PUN TAKPA...TAKDAK PUN TAKPA!"


Sapa pernah buat benda ni?  Akak pasti kalian semua tidak pernah pun terpikiak benda ni.  Akak telah mengamalkan perkara ini beberapa tahun yang lalu.  Dan akak mendapat banyak faedah daripada Audit Kawan-Kawan ini.  Audit ini bukanlah bertujuan untuk memutuskan silaturahhim yang ada semata-mata,  tapi kalau kita tengok dari perspektif positif,  buat apa kita simpan stok kawan yang menyusahkan dan membuatkan hidup kita terbeban.  Kita kena ingat jugak,  Audit Kawan-Kawan ini adalah amat penting untuk kita nilai diri kita yang terkadang itu terlalu asyik mengejar cita-cita dan impian sampai kita lupa insan-insan yang pernah bersama kita masa kita susah dahulu. 

Berapa kerap kena buat Audit Kawan-Kawan?

Apakah yang perlu di cek?
  1. Kawan yang lama tak contact
    Kawan-kawan yang lama tak contact ini adalah kawan-kawan sekolah,  kawan masa study, kawan masa kecik-kecik duduk sekampung.  Dengan adanya Facebook,  aiiyooo sangat senang u olls nak berhubung dengan kawan-kawan lama ni semua.  Buatlah Facebook group u olls.  Akak ada group kawan-kawan sekolah rendah akak iaitu Sekolah Kebangsaan Dato Kramat.  Kami selalu update event sapa-sapa kawen apa semua kat situlah.
  2. Kawan yang kita pi faik dengan dia,  patutkah kita pi mintak maaf.
    OH YESSS!  I selalu buat ni.  Siriesly,  sebagai wanita yang pemarah dan selalu pereng.  Akak selalu menyebabkan rakan-rakan akak makan hati.  So,  bila sekali sekala akak akan muhasabah diri.  Tengok balik kawan-kawan yang terputus tali silaturahim itu.  Kita kena sentiasa sedar bahawa kita ni manusia yang selalu penuh dengan pelbagai kesilapan dan kita betul betul ikhlas nak berbaik dengan dia.  And niat kita nak berbaik ni bukan sebab kita nak tunjuk kat dia "U olls,  i lagu bagus dari u.  Tengok ni...i dulu yang mintak maaf dengan u,"  kan?

    Pasanglah niat ikhlas kita nak berbaik semula sebab kita nak mencari damai di hati.  Siriesly,  akak kalau terpikiak kawan-kawan yang terputus silaturahim sebab isu-isu bodoh ni semua.  Akak rasa sedih sangat.  Tapi kalau kita dah usaha untuk berbaik,  tapi depa duk buat kekwat dan duk menunjukkan simptom-simptom macam tak mau berbaik dengan kita,  baik takpayahlah.  Kita duduk diam-diam dan biarkan kawan kita itu dengan dunia mereka. 
  3. Kawan yang sedia ada ni semua,  apa perkembangan depa.
    Kawan yang kita ada ni,  kerja dengan kita. Jiran kita.  Pernah belajar or pi kursus sekali.  Sekali sekala tengok la juga perkembangan mereka.  Cara nak tau perkembangan depa tu senang ja,  sekali sekala contact la depa.  YM,  FB atau apa apa cara la.  Kalau ada masa,  pi ziarah depa or ajak keluar makan sekali.  Sambil-sambil tu sembanglah apa benda yang berfaedah.  Pastu gossip la sikit-sikit,  tanyalah apa perkembangan kawan-kawan lain yang depa duk rapat.  Sapa dah nak kawen,  sapa dah beranak 7,  sapa duk gaduh dengan sapa.  HAAAAAAAAAAAAA....bukan akak nak menggalakkan u olls jadi mami jarum superb.  Tetapi,  at least u tau lah sedikit sebanyak tentang apa yang berlaku dalam bulatan dan kitaran persahabatan u ni.  Jangan jadi macam katak di bawah tempurung.  Tengok dari perspektif positif,  kalau kita tau perkembangan terbaru macam contoh,  kawan A ni dah nak kawen.  Cepat-cepatlah mesej dia dan wish dia tahniah.  Itu saja u olls.  Just tumpang happy for your friend.  Tak payah over-over nak pi tanya "Nyah...hantaran kau laki kau bagi berapa?"  Kan??????? Very the makcik-makcik. 

    Masa akak nak kawen dulu,  akak paling pantang bila rakan-rakan yang sebaya umur akak duk mai tanya soalan itu.  Rasa macam sedih sangat sebab "Hang ni,  muda bergaya.  Tapi feeling aunty-aunty sangat.  Mak menakan aku pun tak over macam hang," 

    Kan?  So berbalik kepada point akak ketiga ini.  Always ambil tahu tentang kawan-kawan kita.  Bukan meng-kay-po,  cukuplah sekadar kita tau apa yang sepatutnya kita tahu.  Kalau ada berita gembira,  kita tumpang happy,  bukan tumpang dengki.  Kalau ada kawan sedang berduka,  sama-samalah kirimkan doa dan bantuan. 

    Kawan-kawan ni ada macam-macam perangai and datang dari latar belakang yang pelbagai.  Kitala yang kena pandai menyusun atur depa ni semua agar hidup kita tak menjadi caca marba. 
  4. Kawan yang jauh di mata,  dekat di hati
    Kawan-kawan yang jauh di mata dan dekat di hati ni.  OHHHH....akak ada ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!  Akak pasti u olls pun sama jugak.  Bila kita semakin dewasa,  tuntutan tugas harian tambahan tanggungjawab sebagai anak,  sebagai isteri,  sebagai pelajar.....tak tersempatlah kita nak meng-keep-in-touch dengan kawan-kawan yang berada jauh di mata.  Jauh di mata ni tak semestinya yang sorang duduk di Melesia dan sorang lagi duduk di London ya.  Jauh ni mata pada pendapat akak memang yang tak nampak pun depan mata kita,  walaupun hakikat sama-sama duduk di dalam USM.  Haaaaa.....contoh kawan akak yang jauh di mata dekat di hati ialah Tarmizi Jaafar yang kerja kat Library.  Dulu kami rapatlah dah sampai orang USM kata kami skendel.  Tapi lani akak dah kawen,  tak boleh la nak join dengan dia selalu.

    So kepada kawan-kawan yang jauh di mata ini,  titipkanlah doa dan ucapan sekali sekala kepada mereka bila tiba hari-hari istimewa macam birthday!!  Simpan alarm untuk birthday-birthday kawan u olls itu.  Jangan tunggu depa saja yang contact kita.  Kita pun kenalah ada inisiatif untuk menghubungi kawan kita itu.

    Dan satu lagi syarat dan peraturan penting yang u olls semua harus ambil kira dalam persahabatan jarak jauh ini,  setiap kali kawan kita yang berada jauh di mata ini menghubungi kita,  PLEASE JANGAN SENTAPKAN HATI MEREKA DENGAN BERKATA "Amboiiii hangggggggggg....lama tak nampak mukaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!"  Siriesly akak paling pantang dengan orang yang macam ni.  Ini adalah satu lagi contoh perangai makcik-makcik yang berada dalam jiwa wanita-wanita muda.  Serr la hampa ni,  orang tu usaha mai contact kita,  ingat kita,  kita sepatutnya meraikan kehadiran mereka dengan kata-kata manis like "Masya Allah...lamanya tak jumpa...how are you my friend???"  Haaa macam tu la u olls. 

    So check balik diri u olls....sapa kat sini yang mempunyai perangai makcik-makcik ini?


  5. Kawan yang dekat depan mata,  tapi menyakitkan hati
    Kawan yang dekat depan mata..........tapi menyakitkan hati.  Erm...yang ni senang sahaja.  Takpayahlah u olls nak rapat sangat dengan dia.  Just tegur dia,  bagi salam dan cakap benda benda yang perlu sahaja.  Tak payahla u olls nak pi bercerita kehidupan u olls kat dia,  dan kalau dia sendiri mai cerita apa apa sahaja benda tentang diri dia kat u olls,  u tak payah jawab apa-apa.  Just dengar saja.  Tak payah nak layan sangat. 

    Sangat senang untuk mengenali orang-orang macam ni.  Orang-orang yang suka menyibuk hal orang,  suka menyampaikan berita palsu,  suka pecah rahsia orang,  suka tanya pasai hal-hal peribadi orang,  suka menunjuk hebat (cerita pasai kekayaan dia),  suka menfitnah orang,  suka bodek boss,  hipokrit dan macam-macam lagila.  Orang-orang macam ni hanya akan menjadi parasit dalam hidup u olls. 

    Orang macam ni senang je nak layan depa....cara layan depa ialah "BOOO LAYAN........."  U tak perlu takut untuk menolak daripada melayan depa.  Kalau depa tanya "Awat hang ni kekwat sangat?  Aku duk cerita semua hang buat tak tau,"

    Just jawab macam ni "Aku nak jawab apa......hang kan meletopss.......aku tak sehebat hang,"  THE END.
  6. Kawan yang Sedang Susah
    A friend in need is a friend indeed.  Bila kita tau kawan kita dalam kesusahan,  offerlah diri untuk membantu.  Bila tengok kawan tu satu macam punya monyok,  tanyalah what is the wrong?  Kalau tak dapat tolong apa sangat pun,  tolong dengar pun dah kira okaylah tu. 

    Tapi kalau depa nak mintak tolong duit,  kalau boleh JANGANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!  Melainkan hang betui betui mampu dan mempunyai duit yang banyak dan tak kisah untuk tanggung risiko kalau kawan u olls itu tidak membayar duit hang balik.

    Satu lagi,  kita mesti selalu nanti ada kawan yang suka mai mengadu cerita pasai masalah dia dan dia mintak tolong kita untuk bagi pendapat.  Tapi bila kita dah bagi pendapat kita semua dengan penuh emosi,  tapi in the end of the day,  dia tetap nak pilih dan buat keputusan yang ikut suka hati dia walaupun kita tau keputusan itu adalah bodoh dan menjerat diri sendiri....SO HARUSLAH NEXT TIME KALAU DIA MAI MINTAK PENDAPAT LAGI...u olls simpan point point ini untuk maki dia balik.  Tak caya?  Tanya.........Piejah Noorpeah kawan akak yang bertunang kat Kuala Lipis itu. Dia banyak kali kena maki dengan akak.
  7. Kawan yang Menyusahkan
    Kawan yang menyusahkan....fuhhhh!! Ada banyak! Susah akak nak mengketegerikan jenis kawan yang sebegini tetapi apa yang boleh akak katakan ialah kawan jenis ini adalah kawan yang memang tak habis habis menyusahkan hidup kita.  Dia ni antara spisyis-spisyis yang ada dalam gang kawan yang menyakitkan hati.  So,  kalau dah terkena sekali tu.  Pandai-pandailah elakkan diri dari dia selepas ini.  Jangan duk bubuh tengkok kat tempat dia senang nak sembelih. 

    Tapi paling signifikan untuk kawan yang menyusahkan ini ialah jenis kawan yang depa ni......time senang depa style hilang punya tak tau pi mana.  Tapi time depa susah...nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaa....kita lah orang first yang depa nak jumpa.  Kalau akak,  akak layan ja.  Tolonglah semana mampu.  Sebab bagi akak,  dia mai refer kat akak bila dia susah tu dah macam a big honor to myself.  Tolonglah dengan ikhlas.

    Tapi time depa susah gila gila,  kitalah yang tolong depa semua,  tapi time depa dah bangun tu depa langsung lupa kita semua.  Contohnya,  masa dia duk gaduh dengan boifren semua kita la tempat dia menangih cerita masalah semua.  Tapi time dia nak kawen,  nenjiaa...tak jemput kita langsung.  Bagitau apa pun dak kata dah nak menikah.  Kawan lagu ni,  kalau lagi sekali dia mai kat kita nak cerita masalah dia,  mau bagi penendang siap siap. Tak payah nak tolong dah.



  8. Sayangilah Kawan Kawan yang Sedia Ada
    Dan akhir sekali,  ini yang paling penting.  Hargailah kawan-kawan yang duk ada lani ni.  Tak semestinya kita ada 4000 kawan kat Facebook kita dah kira hebat kalau kawan yang duk ada depan mata ni semua kita tak jaga,  respect dan sayang depa elok-elok.  Akak ada ramai kawan,  dan kawan baik tu....jangan cakaplah.  SEMUANYA KAWAN BAIK AKU!  Kadang-kadang rasa macam sedih sangat sebab tak dapat nak layan semua kawan-kawan baik akak ini dengan terbaik sebab depa selalu ada bersama akak bila akak susah.  Semoga Allah memberkati dan merahmati hidup mereka dengan rezeki-rezeki yang berkat. 
So inilah sedikit sebanyak yang akak boleh share dengan u olls hari ini.   Satu cadangan yang harus u olls praktikkan.  Mengaudit kawan adalah amat penting agar kesejahteraan hidup u olls damai bahagia di samping dapat memastikan kitaran persahabatan u olls bebas daripada parasit yang bisa membuatkan semua kita menjadi pereng.

ps/  Tapi kalau duk audit punya audit,  and hang perasan pattern kitaran persahabatan hang tak berkembang.  Hang pi mana pun,  mesti ada orang cari pasai and orang duk bergaduh dengan hang.  Itu mesti ada something tak betul dengan diri hang.  So sila audit diri sendiri!

Love,
Jumie Samsudin

Haja Mydin

Haja Mydin
  • asalamkumwbth kak jumie..
    saya selaku pembaca belog kak jumie nak share skit masalah dengan kak jumie tapi bukan masalah berkenan saya tetapi masalah yang saya hadapi daripada masyarakat melesia. Hal ini telah pun saya buat status kat fb namun begitu kalau boleh nak kak jumie beleteaq sikit kat depa2 semua yang buat perangai yang macam hampeh ini. Masalahnya2 adalah seperti beriku:

    1. Tolong gunakan tandas dalam USM atau di seluruh negara secara berhemah..,takkan benda ini pun perlu diajar oleh pensyarah2 USM dengan membuat krusus baru untuk buang air dengan betul (tak perlu berterabur macam kucing kena cirit). Mesti ibubapa kita dah ajar kan caranya sejak dari kecil lagi.!! jangan buat malu makbapa ya.
    2. Tolong JANGAN BERDUA-DUAN di tempat gelap terutamanya di CAFE pada waktu2 malam mahu pun lewat malam bagi yang bukan MUHRIM. Jangan tambah dosa untuk diri & makbapa, abang, kak anda.
    3. Tolong pakai pakaian yang menutup aurat(buat Islam) serta pakaian yang sopan(bagi yang non muslim). Jangan pakai pakaian yang macam baju dalam & seluar dalam ketika berada diluar bilik & rumah. Kerana anda BERADA di dalam KAMPUS & PUBLIC PLACE not inside ur house or ur room.
    4. Tolong jangan buang sampah merata2. Sila buang sampah ke dalam tong sampah yang disediakan. Semakin banyak pula sampah dalam kampus sekarang. Dan TOLONG JANGAN BAWA MASUK POLISTRIN KE DALAM KAMPUS kerana ia adalah dilarang.
    5. Tolong jangan merokok di dalam kampus & tempat2 umum kerana anda membuatkan orang lain sesak nafas dengan asap rokok anda.

Menyanyi untuk Teater Kelab Kelahi

Hello u olls semua,

Hari ini hari Senayan (Isnin) oleh itu saya tidak mahu bercakap banyak.  Just nak suruh kalian semua layan video persembahan nyanyian saya iaitu sebuah lagu yang asalnya dinyanyikan oleh rakan saya masa kat California dulu,  Christina Aguilera.  Semoga dia tidak sentap apabila mendengar nyanyian saya ini.

Persembahan ini dibuat sempena mengiri persembahan teater komedi Kelab Kelahi yang merupakan final year project untuk Abu Musaffir ataupun Abu daripada Kumpulan Mamu Raja Lawak.  Sapa yang tak mai tengok teater ini yang telah berlangsung selama 5 hari maka u olls memang teramat rugi sekali kerana teater komedi ini walaupun bergenre komedi tapi membawakan mesej-mesej 'semangat' Melayu yang sungguh sinikal.  Mengisahkan scene-scene yang penuh dengan pelbagai cerita dan perilaku orang Melayu yang sejak dahulu kala lagi.  Bergaduh lahhhh....bergaduh....Last sekali Melayu nak jadi apa tak tau?

Akak tidak sempat nak membuat review tentang teater kali ini.  But i will share with you link ulasan persembahan teater Kelab Kelahi ini daripada En.  Yusof Bakar "Ulasan Yang Terpulas - Teater 'Kelab Kelahi"

Okay u olls.  Jom tengok video nyanyian saya.  HEHEHE.  Pakai dress kuning mustard daripada Jessabelle Plusize Stealz.  Tapi dia satu tali,  akak pun pakai cardigans ni.  Rasanya cardigans ni tak sesuai.  Kena pakai cardigans yang singkat sikit.  Baru nampak meletops.  But anyway,  akak sangat selesa memakai dress ini.  Feeling tembikai kuning yang vouge.  Tapi sorang anak ayam akak kata kat tweeter - @SafiqSuhaimi : errk. kalau tembikai sedap jugak nak menjamah nye kak. tpi saya rasa mcm ladybird yg kene sumpah jd warna kuning. bersih sangat.

Kalau ampa berminat nak beli dress ini click sini  :  Roxanna printed stretch maxi

Dengan semangat and feeling Christina Aguilera masa nyanyi lagu ni for MTC Awards.....akak harap u olls semua terhibur dengan persembahan akak ini.  Yelah,  dah banyak kali nyanyi tapi takdak pun video yang proper untuk semua pembaca blog akak tengok.  Hope video ini dapat menyedapkan hati hati u olls semua.  Walaupun ada kesalahan lirik pada akhir-akhir lagu tapi what the hell kan.....yang penting sampaiiiii picing ya.

ps/  MC yang elok itu ialah Sheikh Rahman yang kumpulan Skema,  Raja Lawak.  Yang bising-bising dalam video ini tu semua budak budak Kasanova.  Depa memang tingtong.


Penat, Pereng dan Demam

Hello u olls semua,

Lama tak membuat catatan peribadi di sini ya.  Baru baru ini seperti u olls tahu,  akak dan En.  Khafi telah membalikkan diri ke kampung. Kami bertolak dari Penang jam 3am,  sebab En.  Khafi balik kerja 1am u olls.  So mau tak mau,  pagi tu gerak jugak perlahan-lahan.  Sampai di area Sungai Bakap,  En.  Khafi mulai lemah. 

"Sayang drive lah,'  kata beliau.  Akak pun menyahut cabaran itu dan bertanya.

"Abang nak tidok ka?  Jangan tidok teruih!,"  ya...akak kalau boleh nak suruh dia sembang-sembang sikit la dengan akak.  Kau gila nyah!  Nak suruh mak drive sorang sorang meredah kegelapan lebuhraya Utara-Selatan yang sangatlah dihiasi dengan kisah kisah Misteri akibat membaca Mastika.

"Abiang tak tidok,  nak lelap lelap sikit.  Letih ni,"  okay fine.  Akak pun tukar seat memandu.  Tapi bila akak katop je pintu.  NENJIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.......Dainesor ini pun menidurkan dirinya di sebelah akak dengan begitu nyenyak sekali.  KROOHH KROOOH....style tak sampai 1 minit dia dah jatuh lena.  Kesian laki aku.  Maybe terlalu penat.

So akaklah yang mendrivekan diri dari Sungai Bakap sampai ke Tapah.  Sepanjang perjalanan tu jangan katalah.  Akak tak pecut.  Tapi akak drive tengok depan saja.  Tak tengok tingkap apatah lagi cermin pandang belakang.  HAHAHAHAH.  Akak takut nanti nampak benda yang macam dalam cerita Karak ataupun Jangan Pandang Belakang.  Sial lah filem filem hantu Melesia ni semua.  Around 5.30am.  Akak dah mulai mengantuk,  and mujurlah kami pun selamat sampai di RNR Tapah.  So we stopped there and we olls berdua pun tidur sampai 8am.  HAHAHAHAHAHHA.....SERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!

Ting tong tiang.  Pastu kami perlahan-perlahan balik ke KL.  Singgah jumpa my kakak ipar and bapak mentua. Jalan jalan sana sini sikit.  Jumpa sedara belah En.  Khafi di Rawang.  Then we teruskan perjalanan ke Johor. 

Sampai kampung Serom yang dirindui,  hari dah jauh malam u olls.  So we olls terus masuk tidur.  But before we olls nak masuk tidur,  we olls dikejutkan dengan berita kakak ipar akak yang terlanggar dengan anak lembu masa duk drive memandu nak masuk kampung.  Kesian lembu yang bangang itu.  Lembu yang bangang ya.  Pemandu tak bangang.

Esok paginya bermulalah saat-saat persiapan untuk mengadakan majlis kenduri akikah untuk anak saudara En.  Khafi iaitu Putra Muhammad Aiman.  Meletops adik ipar i,  bubuh nama putera dan puteri kat anak-anak depa.  Feeling royals u olls.  Orang kampung kalau kenduri biasalah u olls.  Merewang semua.  Kerja banyak.  Akak ni tolong sikit sikit jer.  Takat-takat membasuh and buat buat busy kat dapur tu.  Mak mentua akak Kak Juma kelihatan sangat tensyen dan tak berapa nak bermesra alam dengan akak.  Dia hanya memberi arahan-arahan jitu kepada akak "Kamu buat air......kamu tolong beli kuih...."  Haaaa...kan? 

Lembu yang telah selamat diakikahkan. 
Tapi why not kan?  Sekali sekali balik.  Buat kerja untuk family mentua.  Bukan selalu u olls.  Masa nilah nak bodek apa semua.  Kot kot lah dapat wasiat tanah sikit.  Dan tiba-tiba di tengah hiruk pikuk dapur itu,  akak dapat SMS daripada Kak Ras,  rakan student USM yang menjemput akak untuk nyanyi for Screening Party Short Filem mereka.  Bila?  HARI ISNIN nyiahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....kerlas depa. 

Hari Isnin show,  Sabtu baru bagitau kita.  Tapi nak buat macam mana,  inilah nasib artis artis picisan macam akak.  Akak masa tu cakap,  akak tak janji because akak kat kampung.  Nak prektis macam mana nyah.  Lainlah kalau akak feeling duduk kat rumah,  kerobek Ipad bukak Youtube terus boleh practice hafal lirik lagu Set Fire To the Rain yang depa request tu.  Kerlasssss kannnnnnnnnnnn!  Siap ada request lagi.

Masuk hari Ahad,  ari kenduri bermula.  Ramai sedara mara yang sampai.  Makanan yang dimasak oleh Mak Juma,  Cik Joyah (besfren mak mentua akak yang datang khas dari KL) dan orang-orang kampung jangan katalah memang meletops u olls.  Tapi akak tak berapa nak makan sangat.  Tak mau makan banyak.  Sebab hari Ahad tu juga we olls nak travel balik ke Penang.  Takut nanti dalam perjalanan,  dua dua kenyang sampai mengantuk and teruih lena kat Tapah sampai hari Isnin pukul 8am.  HAAAAAAAAAAA.......

Perjalanan balik dari Tangkak memang sayu.  Akak dan En.  Khafi sama-sama tak berapa happy dengan trip balik ke Penang kali ini.  We olls rasa macam tak puas beramah mesra dengan family we olls.  Dengan mengenang keadaan abah we olls yang feeling sihat itu,  walaupun....dan mengenangkan Tok Jali yang nampaknya makin uzur.  Dia dah tak ingat we olls semua. 

Masa akak pi ziarah dia,  dia duk tanya "Kau ada laki?"  Kerlassss Tok Jali!  Hey u berkenan kat i ke?  I kawen dengan cucu u dah lah.  Memang funny sangat kalau nak layan orang tua tu.  Tapi u olls,  dia dah uzur sangat sangat.  I tak mau cakap banyak.  Kita serahkan segalanya pada yang Esa.

So itulah sedikit sebanyak kisah akak balik ke Johor.  Sepulangannya akak ke Penang pada hari Isnin,  macam biasa akak banyak kerja la.  Tunggakan daripada cuti cuti minggu lepas.  Semuanya okay cuma ada beberapa tekanan tentang event-event dan program yang dijadualkan pada minggu itu, katanya tak ada sambutan daripada para pelajar Soc Sc.  Pastu akak dapat tau pulak family akak kat Penang pergi dinner meletops masa pemergian akak ke Johor.  Memang berita berita kecil ini apabila dikumpulkan membuatkan akak menjadi pereng kuasa kuda. 

Mengajar anak menakan akak untuk mendragkan diri dengan bahan-bahan semulajadi. 

Petang itu,  akak demam.  Siries panas sebadan.  Akak rasa darah akak naik.  So malam itu jugak,  akak dah janji dengan Kak Ras,  akak akan datang dan perform untuk event they olls dan buat the best walaupun akak ini penat,  tak hafal lirik dan tiba tiba dilanda tsunami perenglina.  Masa akak nak balik rumah dari office around 6pm that day,  kira lepas balik tu akak mandi-mandi and terus lah nak pergi USM balik untuk nyianyi for depa,  tiba-tiba akak dapat SMS dari Kak Ras.  "Boleh tak mai rehearsal sekarang?" 

"Laaaaaaaaaaaaaaaaaa.................saya baru on the way balik ni............................saya demam.  Kenapa tak bagitau saya awal - awal?"

"Sorrry....akak lupaa...akak busy sangat,"

Aiyoooooooooooooooooooooooooooooooooo kerlas sangatttttttttttttttttttttttttttt.  Terus akak rasa macam mana punya erapsyen volcano naik sampai puncak otak kanan dan kiri akak.  Rasa macam mana punya larva duk meleleh keluak kat lubang telinga akak.  Panas dan makin panas.  Siriesly akak jadi lagi demam u olls. 

Akak sangat sangat penat.  Akak sangat-sangat marah.  Akak sangat-sangat kecewa.  And akak dah tak boleh nak handle ini lagi.  Masuk saja pintu rumah.  Akak jadi sejuk satu badan.  Akak basuh muka dan kaki.  Naik katil.  Tarik selimut sebanyak 2 lapis.  Dan terus jatuh pengsan u olls.  Siriesly akak terus tak sedar apa-apa. 

Sampailah pagi buta itu,  En.  Khafi gerak akak.  U OLLLSS!  Akak terkencing atas tilam ya.  SUMPAH DEMI ALLAH.  Akak terkencing atas tilam.  Tak taulah mimpi mamai apa sampai teruk macam ni.  Otak pun tak boleh berfungsi.  Esoknya,  terus akak MC satu hari duduk rumah.  Makan ubat and tidur.

Sekian sahajalah cerita akak yang bertajuk Penat,  Pereng and Demam.  Kepada Kak Ras dan Arja yang sampai lani tak membalas SMS-SMS akak ini,  akak faham u olls marah dengan akak kerana akak adalah tidak datang untuk menyanyi di majlis u olls dan tidak memberikan apa-apa mesej kepada u olls pada malam itu.  Tapi akak harap kalau ampa baca catatan ini,  u know what i go through.  Walaupun akak adalah sepupu kepada Beyonce,  tetapi akak bukanlah superwoman.

Love,

Jumie Samsudin yang sekarang ini sangatlah sibuk. 

Selamat Tinggal Norma

Saya ingin mengucapkan takziah buat Kak Moon dan seluruh keluarga atas pemergian Norma buat selama-lamanya.  Norma yang suatu ketika dahulu membuatkan semua pembaca blog ini menangis atas kisah cinta yang sungguh sayu antara Allahyarham dan suaminya Talib yang begitu cekal dan tidak pernah kenal rasa jemu menjaga beliau yang mengalami barah otak.


Berikut mesej dari blog Kak Moon  :

Norma telah pergi buat selamanya...

Assalamualaikum..

Untuk makluman semua yang mengikuti kisah Norma dan Talib.. Norma telah meninggal dunia pada pukul 1.00 pagi tadi dan jenazah dimandikan di hospital Serdang dan terus di bawa ke Pontian subuh tadi.. Sekarang Moon dan keluarga dalam perjalanan ke Pontian.. Mama (Ibu mertua Moon) dari Taiping juga dalam perjalanan ke Pontian.. Moon akan berada di Pontian sehingga malam ini selepas tahlil, Insya Allah..

Moon ucapkan terima kasih buat semua yang prihatin selama ini.. harap halalkan makan dan minum arwah dan sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat Norma... terima kasih.

(di update oleh saya on behalf of Moon) - Filla.
Alfatihah.

Kisah cinta mereka atas sentiasa dalam hati semua pembaca pembaca blog ini  :  Norma Loves Talib Forever

Teater Komedi : Kelab Kelahi by Mamu Raja Lawak

Hello u olls,

Ingat lagi masa kat Phuket,  akak dan rakan-rakan dihantui oleh laungan dari Bangla Street Stadium yang mensuruh kami pi beli tiket and tengok pertandingan tomoi kat Patong,  Phuket tu.

"Bangla Stlit Stadium....TUNAIKKK....TUNAIK......Bangla Stlit Stadium........bik faikk...bik faik...." Maksudnya "Bangla Street Stadium,  tonight tonight,  big fight big fight"....dia punya duk keriau banyak kali sampai malam tu kami semua mamai duk kata "tunaik...tunaikkk.." Paling kuat mamai ialah Nonie Suliaman.  Tapi sampai sudah pun kami tak pi tengok tomoi tu.  Sebab takutlah satgi nanti fight darah-darah semua.

Okay,  akak tak mau cakap pasai tomoi.  Akak nak cerita pasai satu lagi faik.  Bukan faik tomoi.  Tapi faik lain.  Faik antara Ajo and Abu dari kumpulan Mamu,  Raja Lawak.  Ampa ingat tak dua orang budak ni yang masuk Raja Lawak dulu depa memang best!! 


Sinopsis Teater Komedi Kelab Kelahi adalah seperti berikut  :

Teater komedi ini adalah satu projek teater yang bergenre komedi berkonsepkan boxing , mempunyai 5 babak yang mengandungi 5 bentuk komedi iaitu silent, slapstik, dark , muzikal dan tragik komedi mengisahkan tentang perkelahian orang Melayu dari dulu hingga masa depan yang akhirnya mendatangkan implikasi buruk terhadap bangsa Melayu itu sendiri..


Date : Rabu,  23 Mei hingga Ahad,  27 Mei 2012
Venue : Panggung Pelenggang Cahaya,  Pusat Pengajian Seni,  USM
Tiket : RM 7 / Person
Inilah gambar Abu yang tengah posing masa duk promote teater lakonan dia.  Muka macam kesian ja kat tepi poster ini,  akak nak duduk atas perut dia pun tak berapa nak sampai hati. 

Ampa rasa antara depa dua sapa akan menang?

Kalau ampa nak tanya apa apa info lagi,  please hubungi : 017 5787503 ( Oss ) 014 9578421 ( abu )
Okay,  nanti in between the fight pompuan dalam gambar kat bawah ni akan muncul.  HAHAHAHA.  Meletopsss.











ps/  Akak,  telah dijemput untuk memeriahkan pertandingan kelahi kelahi ini pada hari Rabu dan hari Ahad iaitu 23 dan 27 Mei.  Hope ampa semua dapat mai la.  Akak akan menyanyi sepatah dua kata.


SEE YOU THERE!! RUGIIIIIIIIIII KALAU TAK MAI TENGOK!!

Facebook Event :  Teater Komedi : Kelab Kelahi by Mamu Raja Lawak
Sekian,  love u olls.

Jumie Samsudin







Resepi Rasam (Rassepodi) by Jumie Samsudin

Hello u olls.  Hari ini akak nak ajar u olls macam mana nak masak satu jenis resepi sup asam pedas dari India Selatan yang dipanggil Rasam.  Ataupun in Tamil depa panggil Rasepodi.  Jumie Samsudin En. Shamsul. nak senang, u can actually buy the rempah. tanya kat mamak "Rempah Rassepodi" atau nama kat atas pakej tu ialah Rasam Powder.  Ini adalah contoh rempah segera yang akak selalu beli jenama Baba's.  So u olls tak payah feeling-feeling nak tumbuk bijik ketumbar,  lada and segala maknena jintan manis semua.  Just beli paket ni sahaja.  Satu paket besar u boleh simpan lama sebab rempah memang sifat dia tahan lama. 


Orang Penang yang duduk Tanjung, kalau taktau apa tu rasam,  sila pergi pindah duduk area Balik Pulau ataupun Seberang Jaya.  Kuah dia ni masam-masam tapi pedas dan berempah.  Sesuai untuk orang yang sakit-sakit nak demam selesama CIKGU....ataupun kepada ibu ibu mengandung yang dalam pantang sebab lada yang digunakan amatlah bagus untuk memanaskan badan.

Cara makan dia,  u olls boleh makan dengan nasik letak atas nasik macam biasa.  Ataupun ikut cara orang India,  depa bubuh rasam dalam gelas kecil.  So sambil makan nasik,  depa hirup kuah rasam tu.  Bagus untuk penghadaman mereka.

Saya memang suka rasam.  Khafi tak suka.  Sebab depa ni jawa jawa ni lain tekaknya.  Tapi takpa,  sekali sekala akak buat.  Dia bedal jugak. 

Kepada rakan-rakan India saya,  kalau resepi saya salah,  mintak mahap ya :)

Rasam telur.  Gambar Ehsan Regina Ibrahim

Bahan A :
2 camca makan asam jawa (direndam dalam 2 cawan air)
3 camca makan serbuk rasam
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk kasar.  Kalau nak lebih pun boleh bagi pedas)
3 biji tomato masak ranum (lenyek-lenyekkan.  Tak perlu buang kulit)
1 biji kentang size sederhana besar
2 biji telur ayam
3 ulas bawang putih (buang kulit dan bakar)
Sedikit garam

Bahan B
Minyak masak
1 ulas bawang besar dihiris

3 ulas bawang kecil potong empat (macam potong buh oren)

5 tangkai cabai kering ( nak potong-potong pun boleh...tak mau potong pun takpa)


1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun kari

Cara-caranya :

  1. Renehkan air asam jawa dan rempah rasam dan lada sulah.
  2. Masukkan tomato. Bila dah mendidihkan sikit.  Boleh masukkan tomato.
  3. Now bila air rebusan asam dan rempah tengah nak mendidih.  Kita panaskan minyak dalam kuali.  Prepare untuk 'tumis darat'.
  4. Bila minyak dah panas,  masukkan bahan-bahan B.  Sampai bawang dah kuning dan dah wangi,  angkat semua bahan-bahan dalam kuali dan masukkan dalam kuah asam tadi.  Masa ni akan wangi aroma meletops!
  5. Pastu ambil bawang putih yang dibakar tadi,  lenyekkan, dan masukkan dalam kuah rasam.
  6. Bila kuah tengah mendidih,  masukkan telur sebijik demi sebijik.  Jangan kacau.
  7. And then,  masukkan garam secukup rasa.  Kalau tak cukup asam,  tak cukup pedas.  Maknanya ada la yang tak betui kat resepi aku tu.  Sekian,  harap maklum.  TERIMA KASIH!
I love u olls!

Ulasan Fesyen : MET BALL 2012

Hello u olls semua,  sapa ingat tahun lepas akak ada buat review fesyen untuk MET Gala 2011 kat New York tu. Ampa boleh baca kat sini.  Ulasan Fesyen untuk MET Gala 2011

Untuk tahun ini,  baru saja selesai minggu lepas dan of coz ada banyak gambar-gambar fesyen selebriti Hollywood yang meletops-meletops sangat.  Apa yang sangat in kali ini adalah warna GOLD dan lipstick warna burgundy yang sangat jahat-jahat ni.

Okay jom baca ulasan akak yang dimulakan dengan gambar sepupu akak yang baru mendapat baby baru baru ini iaitu Beyonce Knowles.  Katanya dress jarang berbulu daripada Givenchy Haute Couture ini telah mendapat kritian ramai.  Apa pendapat u olls.


Pada pendapat akak,  baju ini tidak begitu meng-vog-kan sepupu akak kerana.  Warna hitam dan gelap macam ni adalah tidak sesuai untuk wanita ini.  Beyonce adalah wanita yang kena pakai warna-warna terang macam gold,  kuning and orange.  Tu memang colour colour POP yang sesuai untuk dia.  Kedua,  baju ini di buat daripada lace.  Pastu pasan tak kat area sambung kat lengan dan bahu tu,  nenjia punya besak basi dia.  Nampak sangat morah u olls.  Pastu boleh nampak Kak Beyons pakai macam inner warna nude.  Cam tak menarik la u olls.  Suppose,  baju yang jarang macam ni jangan bagi nampak macam orang tu pakai something kat dalam.  Baru macam mysteriously sexy u olls.

Jessica Alba in Micheal KorsKan i kata warna gold dan lipstick warna burgandy yang jahat-jahat sangat in.  Nenjia contoh terbaik oleh mak ayam Jessica Alba.  Makan hati sat tengok lisptick colour macam ni.

Nina Dobrev in Donna KarenMeletops kan.....cantek depa.


Karolina Kurkova in Rachel ZoeKan..................................

Pose naik-naik tangga pulak.

 

Carey Mulligan in PradaActually dress ini agak merapu.  Akak tidak suka bentuk skirt dia yang mengembang kat bawah tu.  Baik dia buat bentuk pensil skirt ataupun labuh teruih ke bawah jadi gown macam mana ka.

Leighton Meester in MarchesaSekali tengok ja design dress ni akak dah tau ni mesti Marchesa.  Tengok lisptick dia kaler apa.  Baju ini pasti akan meletops lagi kalau Kak Beyons pakai.

Jessica Paré glittered in L'Wren Scott Simple cut.  Sesuai untuk orang tak berapa gemok.  Details sisik pada dress ini sangat sesuai untuk orang kecik.
Lana Del Rey in Joseph AltuzarraSila buang selendang kat belakang itu cam tak sesuai.  Anyway,   lipstick depa meletops sangat.

SVP of Bergdorf Goodman, Linda Fargo, in Naeem Khan Meletopsssss tok tok ni.  Pakai baju langit langit semua. Ada gambar macam orang naik kuda.  Ada awan semua. Kami tak mampu.

Italian socialite Bianca Brandolini D'Adda in Dolce & Gabbana NENJIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Haritu nak pinjam baju deni la untuk Regina Belle for Kasanova!!!!!!!!!!!!

Kategeri Meletops!!

Ashley Greene in Donna Karan
Aiiiyooo meletops sangat depa. 

Amy Adams in Giambattista Valli
Amy Adams yang makin kecik lani.  Pilihan yang meletops. 

Solange Knowles  in Rachel Roy Meletops adik Beyonce.  Sepupu i jugak ni.  Teringin nak ada rambut macam depa.  Orang kulit gelap and tanned sangat meletops pakai colour macam ni kan?  Inilah warna cannary yellow.

January Jones in Versace
I really like this number from Versace.  Sangat nampak mahal-mahal walaupun warna ni macam fun fun.
  Sangat suka rantai yang dia pakai. 

Emma Roberts in Escada
Klasik cut dengan padanan warna yang lain dari lain.  Ini adalah warna kuning kunyit.  I like.

Ginnifer Goodwin in Monique Lhuillier
Deni cukup suka pakai baju yang colour meletops.  Ampa pi google tengok baju baju red carpet dia semua colour yang meletops punya.  PINK HIJAU BIRU PURPLE.  Akak suka.  Sebab kena dengan dia.  Tapi untuk ini,  i dont like her grey pumps.  TAK KENA LA U OLLS.

Kristen Wiig
I like this cocktail dress.  Meriah and unik.  Tapi i donch like her kasut. 
Dakota Fanning in Louis Vuitton
Simple tapi very the haute couture.  Tapi masalahnya,  rambut dia and mekap dia.......ermm...terlalu simple.

Paula Patton in Vera Wang
Meletops sangat warna ini sangat sesuai dengan Paula.  Ditambah pula dengan subang yang sangat meletop itu.  I really like it.  Okay kawan-kawan pompuan rambut panjang sebelah Paula,  itulah Vera Wang. 

Sarah Jessica Parker in Valentino
Ramai yang kutuk pompuan ini kata baju ni macam diperbuat daripada kain langsir rumah tok dia.  Erm.......lain mata lain cara.  Akak suka la.  Akak rasa macam meletops sangat walaupun kainnya design macam kain langsir English-English kan.  Yang penting kau ada?

Cuma satu ja akak tak sukaaa!!  Perlukah kasut pun sama macam kain baju..............................


Lily Collins  in Valentino
Cantek.  Very the mistikal.

Leslie Mann wore Nina Ricci
Meletops.  Sesuai dengan kasut ala ala ballerina tu. 
Hilary Swank in Michael Kors
Aiiiiyoooooooooooooo meletops drapping depa buat.  Perfectttt sangat!  I nak beli la dress ni.  10 helai!!!

Julianne Hough
Sapalah buat baju ini memang sangat meletops.  Sebab warna dia pastu ada details hitam kat tetek.  Simple tapi meletops.
 

Rosie Huntington-Whiteley in British Burberry
meletops depa.  Minimalist.
Heidi Klum in Escada
Aiiiyoo Kak Jazzz!  I suka dress ini.  Seksi.  Tapi paling suka ialah kasut beliau.  Macam tak pernah tengok design cam tu.
Debra Messing
Meletops lani depa.  Seksi bukan men.

Cameron Diaz in Stella McCartney
Depa kata dress ni eco dress macam mana ka.  I tak tau apa yang eco tentang dress ini.  Maybe somebody boleh tolong explain apa jenis material yang digunakan untuk baut dress ini.  Siriesly,  sangat suka tengok Kak Cameron pakai dress ini dengan make up yang simple. 
I like details kat pungkurnya.  Nampak seksi sangat.
Sofia Vergara in Marchesa
Sekali tengok pun dah tau ni mesti Mrchesa.  Warna dan feeling-feeling ada macam gold tu.  I really like it.  Kak Sopia lani makin kurus na. 

Gwyneth Paltrow in Prada
Kerlass kakak Paltrow.  Nampak sedikit sedikit tetek yang nan hado itu.  Amat terkejut melihat penampilan beliau yang sangat seksi pada malam ini.  Beliau selalu pakai dress labuh labuh ni.  Meletops depa.

Meletops kot belakang bare back pulaks.

Camilla Belle in Ralph Lauren number
Very the 20s fashion kat.  Tapi dengan beberapa touch of modern sexy.  I like.
Rihanna in Tom Ford
Nenjia dia pakai dress kulit buaya teruih.  Meletops dengan kuku itam semua.  Akak suka dress ini daripada dress dia pakai tahun lepas dengan dendan rambut besak.  Macam horror. 
Ivanka Trump
Bukan senang nak pakai velvet.  Selalunya orang akan nampak macam morah-morah.  Tapi akak suka Ivanka ni pakai.  Meletops sangat. 

Brooklyn Decker
Macam pernah tengok spisyis dress ini tapi tak tau kat mana.

Cate Blanchett in McQueen
Aiiyoooooooooooooooooooooooo Cate!  Makan hati sat.  Dia memang suka pakai haute couture.  Tapi selalu nanti nampak macam pelik pelik.  Ingat tak dulu dia pi Academy award ka apa ka.  Dia pakai baju bentuk macam tempat duduk kerusi.  Warna kuning.  Akak kutuk dia kuat.  Tapi ini rasanya first time akak suka dia punya dressing!

Rosario Dawson in Calvin Klein
Depa kutuk baju ni kata nampak macam kain getah murah.  Entahlah...I suka ja :)
Gisele Bunchen in Givenchy 
Amboih tanned nya depa.  Sangat suka belahan hadapan dress ini yang akan hampir mengena bahagian faraj. Kaki depa panjang elok.  Meletops la.

Linda Evangelista in Marion's Dior
Meletops.  Simple and elegant.

Liv Tyler  in Givenchy
Baju ini macam pelik.  Tapi siriesly cantek.  I like it. 

Rooney Mara in Givenchy
Ramainya orang pakai Givenchy malam ni.  Dan trend skirt jarang ini sangat in sekarang ya. 

Marc Jacobs (with on-and-off boyfriend Lorenzo Martone) in Commes des
Marc Jacobs adalah jantan yang pakai baju ala-ala jubah jarang tu.  Aiyyoo kerlas kan depa?  Dia kata dia pakai jubah jarang ni sebab dia tak mau pakai tux.  Boring.  kan......................................Akak google baju ini actually pakai secara layering dengan shirt dan baju - baju lain.  Tapi memang baju jantan la.  Nenjia deni pakai baju ni dengan boxer putih.  Kau ada?

Marion Cotillard in Marion's Dior
Satu lagi karya kain skirt jarang yang meletops. 
Renee Zellweger
Meletops depa..........................skirt labuh ke belakang. 

OKAY!! Dah bosan bagi pujian kat baju baju elok!  Mai sini nak carut kat depa depa yang pakai baju merapu. 


Merapu


Model Anja Rubik in Anthony Vaccarello
Deni kalau menari shafel pakai baju ni mesti akan nampak seluar dalam dia kan.  Dia pakai ka?  Nenjia sampai nampak dia punya tulang pelvis!!  Baju ini sangat seksi cheap.

Anna Wintour in custom Prada
Meletops baju depa ada lobster kat tepi. 
Doutzen Kroes in Roland Mouret
NEXT!

Chanel Iman
Sedihlah baju ni sangat cheapskate u olls!  Akak rasa kalau dia bubuh feather kat atas kepala dia teruih sesuai untuk buat show atas kapal star cruise dah.


Stella McCartney
Baju dia simple.  Sangat style dia.  Minimalist.  Tapi sayangnya,  make up dia tak cantek and rambut dia macam tak sempat nak blow.  I macam nak pi antar Abang Lan pi blow rambut dia. 

Alexa Chung
Awat mata macam nak terbeliak lagu tu.  Baju ni macam merepek.  Macam nak pi office campok dengan baju nak pi tengok orang mati. 

Mary-Kate Olsen
"Kucing sapa mati?  Kucing tok hang atau kucing jiran hang?" tanya akak kepada Mary Kate Olsen.  Dia kaget di situ dengan dress hitam yan oversize tersebut.

Chloe Sevigny
Baju ni bagi akak actually smart.  Tapi untuk buat video clip.  Untuk red carpet macam ni,  sangat sarkastik. 

Model Stella Tennant in Chanel
Why u so siries kakak?  Muka punya kekwat.  I dont like bentuk and size dress ini.  Too loose and tak mencantekkan diri beliau.  And perlukah motif motif simetri kat tetek beliau.  Sangat free mason.


Coco Rocha in vintage Givenchy
I suka Coco Rocha.  Dia sangat meletops.  Tapi baju ni sangat merapu walaupun hakikat baju vintage ini dia beli dan pakai sebab baju ini pernah di pakai oleh mendiang Elizabeth Taylor.  Tapi kalau bubuh baju ni kat Katy Perry aku rasa Katy pandai play with colour semua.  Deni tak sesuai.  Muka dia terlalu sofistikated untuk padanan FUN macam ni.

Diane von Furstenberg in her own design
SEDIHHHHHHHHHHHHHHHH.......dia duk pening jigsaw puzzle pulak.

Scarlett Johansson in Dolce & Gabbana
Ratu pungkur mantap Avengers,  sapa buat baju u olls?  RIZMAN RUZAIMI ka?  Caruttttttttttt sat.
Florence Welch in Alexander McQueen
Two words  "PULUT INTI"  (Pi google Pulut Inti tu apa)

Hailee Steinfeld in Prada
Deni amik kain sapra tok aku buat dress. Tau takp kain sapra tu apa?  Kain saprah ini tok tok kita duk buat lapik tempat makan bila kenduri kenduri.  Kain sapra ni depa nanti bubuh sulam macam-macam bagi cantek.  Lani orang takdak kain saprah dah.  Sebab kita semua dah makan meja semua bubuh lapik meja elok elok. 



Christina Ricci in Thakoon
TAK CANTEK.  Sebab reben besak tu kat belakang lagi besak dari dia. 

Elizabeth Banks in Mary Katrantzou
Sila nyanyi  :
Im a liI'm a little teapot,
Short and stout,
Here is my handle, (one hand on hip)
Here is my spout, (other arm out with elbow and wrist bent)
When I get all steamed up,
Hear me shout,
Tip me up and pour me out! (lean over toward spout)ttle teapot short and stout...here is my handle

M.I.A
Dia masih takdak identiti lagi. 

Kristen Stewart in Balenciaga dress
TAK CANTEKKKKKK.  Nampak macam baju dia buat daripada kadboard kaler kaler.

Shailene Woodley in Christopher Kane
Beliau nampak keras!


Karlie Kloss in Jason Wu
Warna dress ini tak sesuai dengan dia. Pastu macam too much attention kat sana sini pada dress ini.

Milla Jovovich in Prada
BAJU NI NAMPAK MACAM MURAHHHHHHHH GILA.  Bagi kat penari penari Kasanova pun depa tak mau pakai.


Kirsten Dunst in Rodarte
Tiba tiba deni nak pi office pulak.


Eva Mendes in Prada
Kakak,  skirt kembang macam ni tak menampakkan keseksian bentuk tubuh badan kakakla.  Kakak nampak macam tanglong!

Lea Michele
Sorry u olls.  U olls nampak sangat bices.  Seksi yang over. 

Jessica Chastain
Tak suka motif belang-belang melintang itu.  Tak suka strap pada dress ini!



Play Safe
Depa depa kat bawah ini semua dalah antara selebriti yang pakai sangat playsafe.  Maknanya macam akak dah biasa tengok depa pakai dress lebih kurang design macam ni,  ataupun depa langsung tidak mencuba untuk tampil meletops.  So akak tak mau komen apa apa.  Just ampa tengok gambar depa.

Brooke Shields
Jessica Biel in Prada

Katharine McPhee in Elie Saab
Emily Blunt (middle) in cut-out Calvin Klein
Candice Swanepoel

Chelsea Clinton

Marka George Clooney
ps/  Di kala ampa membaca blog ini.  Akak now duk ada kat Tangkak :)  Balik kampung u olls!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...