10.5.12

Dear Kak Janz : PERLU JAWAPAN SEGERA: Antara Dua

Maaf le..tajuk agak keterlaluan. tapi mmg nak dapat solution segera bagi masalah ni. =(

Saya ada teman lelaki. dah 7 tahun kawan tapi sampai sekarang tak kawin2 lagi. saya sebaya jumie je. family semua dah bising tanya.

kebetulan ada org dekat rumah mak saya nak kenenkan anak sedara dia pada saya. saya kenal2 la dgn dia. dia setuju nak kawin dgn saya. tunggu saya kata yes je. minggu depan family dia blh datang pinang saya.

masalahnya sekarang. kawan saya yg dah kenal 7 tahun tu taknak lepaskan. dia mintak tempoh sampai tahun ni je lagi tunggu. saya sudah agak bosan menunggu lama. tahun depan saya dah 28 tahun =( dan dia mula keluarkan statement berbaur ugutan. kalau saya kawin dgn org lain dia akan porak-perandakan hidup saya.

mesti la saya takut. dia pernah hulur pisau supaya saya bunuh dia. sebab katanya dia tak boleh hidup tanpa saya. walau saya rasa itu lakonan tapi takut la mana tau jin aprit mana bisik suh tikam dia camne. tak pun dia tikam saya. kalau boleh biar la mati cara elok sikit. taknak la saya mati kena tikam.

org yg nak kawin dgn saya tu kata kenapa saya tak bincang dgn family dan adik-beradik yg si dia dah mula nak ugut2 camtu. entah la.. sebab saya tak pernah menyusahkan keluarga agaknya. segala masalah biasanya saya selesaikan sendiri. keluarga saya tak pernah pening fikir masalah saya. saya rasa ni la kali pertama saya terpaksa mintak tolong diorang tentang masalah saya ni.

cuma nak mintak pandangan camne saya nak handle teman lelaki yg saya dah kenal 7 tahun tu. saya sayang je dia. yg kawan baru ni pun tau saya sayang yg lama. dia sanggup tunggu lagi 1 tahun. tapi saya nak cepat sebab adik pun nak tunang hujung tahun ni. saya nak kawin sebelum dia. dan family pun kalau blh taknak adik langkah bendul.

walau saya sayang keduanya tapi saya dah buat keputusan utk pilih yg baru ni atas faktor agama. sebab pengetahuan agama dia lebih dari yg lama. yg lama saya suka jugak. kalau dlm berbicara atau layanan saya suka yg lama. tapi bila fikir soal anak yg perlu dididik saya kena la cari bapa yg ada ilmu agama lebih sikit.

mintak tolong la apa saya nak cakap pada yg lama supaya dia merelakan saya jd hak milik org lain. 7 tahun kot saya tunggu dia tapi takde apa2 pun. dia takleh terima org lain dpt saya. kalau dia tak dapat saya org lain pun tak boleh dapat saya pada dia. kan kena terima qada qadar allah. biar la bertemu dan berpisah kerana allah. saya takut dia apa2kan saya je. sebab dia terlalu mengharap saya jadi milik dia. tapi kalau allah dah tak izin kawan la lama mana pun tak kawin jugak. ada je masalah timbul.

Yang benar,
Sheliz


Hello Sheliz,

Meletops nama hang.  Sorry it takes about 1 months untuk balas emel u olls ini.  Sorry sangat sangat.  But anyway,  apa sahaja keputusan yang u olls buat,  i olls respect u sangat-sangat.

Siriesly,  sekali raung I baca emel u,  I terpikiak dua benda. 

1.  Bodonya boifren u olls itu.  Nak bunuh diri tak cukup berani,  suruh u olls bunuh dia.  HAHAHAH
Kalau dia betul jantan sejati,  bila kata dia dengar saja marka dia yang dia dah kapel 7 tahun sebab dia sayang sangat sangat nak dipinang oleh lelaki lain,  dia cepat cepat call mak dia suruh siap hantaran sirih junjung satu and dia pi beli 1 bentuk cincin terus bawak rombongan pi jumpa family U olls.  Itulah baru lelaki sejati.  Pi rasmikan janji dia depan mak bapak u olls,  depan keluarga u olls.  Buat apa pi berjanji depan u olls. Nak suruh u olls tunggu lagi 1 tahun.  Padahal u olls dah tunggu 7 tahun yang lampau.  Kalau u olls tetap nak tunggu lagi 1 tahun,  why not.............................(nada sarkastik)


2.  Ohh...baiknya dan gentlemannya marka baru u olls sebab sanggup tunggu u olls lagi 1 tahun just untuk bagi marka lama u olls untuk buat dia punya next move.
Perlukah i olls explain lebih banyak di sini.  Nampak sangat dia menghormati hidup u olls.  Lelaki seperti ini,  akak harus bagi anugerah wirama kat dia. 

So macam mana u olls nak buat supaya boifren u olls yang bukan sahaja pengecut dan tidak beriman kepada Allah ini untuk melupakan u olls?  Wells,  bagi i olls senang sahaja. 

1. U olls bagitau keluarga u olls.  Ceritakan apa yang u olls hadapi sekarang.  Bukan untuk membebankan mereka,  tetapi kalau kita susah macam mana pun,  keluargalah satu satunya orang orang yang dapat menolong kita tanpa prejudis.

2.  U olls tak perlu takut dengan segala ugutan yang dia nak buat.  Memang dalam budaya kita orang Melayu,  kita percaya benda benda sihir ni semua.  Akak bukan nak takutkan u olls.  Tapi selagi kita percaya pada Allah dan beriman kepada rukun-rukunnya,  tak ada apa yang boleh sentuh u olls okay.  Benda benda sihir ni memang ada.  Tapi selagi Allah tak izinkan,  benda ni tak akan jadi.  Selagi u olls lagi percaya,  lebih senanglah syaitan nak penetrate hidup u.  Semua ni psikologi u olls.  Percayalah,  niat hidup u senang sahaja,  u nak go on dengan hidup u.  Siapa dia untuk halang?  Dia tuhankah?

3.  Once u dah buat keputusan untuk move on,  u move on terus.  Jangan feeling nak kesian and nak contact dia saja saja nak tanya habak apa semua.  Once u dah buat keputusan,  u stick to it.  Istiqamah u olls.  Iman kena kuat.  Ha tula....kena semayang dan berdoa selalu.  Orang yang selalu berdoa kat Allah,  dia tau apa dia nak.  And Allah akan sentiasa kuatkan hati dan iman dia.

Sekian sahaja pesanan akak hari ini.  Apa pun,  "Madu di tangan kanan mu,  racun di tangan kirimu,  aku tak tau mana yang,  akan kau berikan pada ku,"

Love,
Jumie Samsudin

4 comments:

  1. salam kenal

    sis..boleh x sy sampuk skli dlm hal ni..

    firstly, kes dia tu almost dgn kisah sy..ugutan utk tdk tinggalkan dia..but mine lg hebat
    si A ugut utk buat tiada sesiapa pun boleh kawin dgn sy even walau pun dia xdpt kawin dgn sya..
    tp waktu tu sy ni jnis brutal ..'Ada ak kesah..sy rs tiada spa leh halang dgn spa sy nak kwn selagi tidak bergelar ISTERI..' dari saat dia ckp cmtu sy dah tahu belang cra dia cmne..at last sy tgglkan dia cmtu je then berkahwin dgn SUAMI sy tika ini...

    pendapat sy..buat solat Istiharah. minta ditunjukan jalan penyelesaian
    tp bg si lelaki baru yg sedia terima dia selidik dulu hati budi..walaupun itu pilihan keluarga yg menjalani kehidupan ISTERI adalah diri sendiri

    so for Sheliz mudahan kesulitan itu segera berlalu..Moga da Kebahagiaan menanti di hari-hari mendatang..

    tq

    ReplyDelete
  2. letopsss..leh wat skrip derama.. gegegeghhhh.. but kadang2 dah sampai masa untuk buat pilihan.. 7 years are such a long tedious relationship..

    for me, kalau lelaki betul nak menjadikan seseorang itu isterinya.dia kan berusaha bersungguh2... i've seen this guys before.. lelaki kalau x bersedia,uolss bg la 10 tahun pun..dia xkan kumpul duit pun untuk nk kawen..

    percayalah... mungkin doa mak n ayah untuk jodohkan seseorang yg lebih baik untuk uolss dimakbulkan..doa mak n ayah ni mustajab..

    i believe this is jodoh ketenteuan tuhan.. bercenta lah 7 tahun ke,17 tahun ke, kalau dia bukan jodoh uolss..tetap bukan jodoh uolss..kalau dh smpai jodoh yg tuhan tulis untuk uolss, kenal 7 minit pun mungkin dh jadi petanda uolss akan menjadi suami isteri..
    pasal kes ugut ni..

    bgtau family.. then pastikan x keluar sorang for security..if you feel so threaten by him,wat je report police.. ( hahahhaa..pandai marka uols suruh uolss tikam dia..dia mati,uolss pun mati tergantung nanti..)

    semoga dipermudahkan urusan uolssss....

    ReplyDelete
  3. lelaki pertama adalah psiko..
    kalau ada agama takde nak main bunuh diri, pisau bagai...

    ReplyDelete
  4. Slm...nk sampuk gak...
    Solat istikharah dgn jujur dan ikhlas...insyaAllah Allah akan makbulkan doa2 org yg ikhlas dlm setiap perbuatannya...bf yg kwn 7 year nmpk mcm x serius je..btul kata jumie if dia lelaki sejati dia akn terus antar org minang awk tp dia minta tempoh lak tu...Umur xder tempoh beb...setiap thn naik jew...laki yg 7 year tu kewangan dia cm ner?agama?...klu kewangan x stabil xleh idup gak wei...agama kurg dgn kita sekali sesat nti...yg nk bimbing kita ke syurga adalah suami yg taat pd agama...sbb klu dia x didik kita...dosa semua dia tanggung...
    Tuk second guy...ok agama dia agak sempurna...cuma awk kenal btul2 hati budinya dulu...org alim ni ada bnyk pattern...ada yg btul2 alim..ada yg nk amik ati jew...klu awk kluar dgn dia..bila time smyg dia ajak g surau..ckup time je singgah solat..yg tu sure kukuh tiang agamanya...Solatkn Tiang Agama...dia hormat awk sbgi Wanita...bkn nk ambil kesempatan tau...
    Awk pulak...hati awk kena ikhlas klu awk nk kawen dgn second guy.sbb awk masih sygkan yg first...klu awk x dpt tunaikan tanggungjawab awk sbg isteri sepenuhnya awk dosa tau...awk kena tanya diri awk...dh sedia ka nk jd isteri org...bnyk perkara awk kena jga..pakaian,pertuturan, dan bnyk lg...susah wak nk kd.isteri ni...
    Tntg ugutan first bf tu mcm tipu je...klu dia suruh awk tikam dia dr situ awk leh nmpk betapa cetek pengetahuan agama dia..Islam tu indah..Allah x suruh kita bunuh diri pn klu der masalah....dosa x terampun u..dok neraka smpi bila2...wallahualam...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...