1.6.12

Dear Kak Jumie : Suami Pemalas

Salam kak jumie,


Kalau saya nak cite pasal hal umahtangga bole tak?  Saya dah kahwin hampir 5 tahun..anak sorang berumur 2 tahun...problem nye suami saya seorang yang sangat pemalas...bukan saya nak ungkit tapi selama kami kahwin ni..memang saya sorang je buat semua kerja rumah...anak pun saya uruskan sorang...kekadang saya rasa diri cam superwoman plak...balik keje dah terkejar2 buat itu ini...tapi suami saya rilex je dok baring tengok tv bagai...takde rase nak tolong ke ape..saya akan mintak tolong die kalau dah tak larat sangat...tu pun depend pada mood die nak tolong saya ke tidak..dan sememangnye saya akan melenting kalau jawapan die No! Dan tak pasal2 isu remeh pun bole jadi punca kami bergaduh..


Pendek kate saya rase die pandang diri saya ni cam bibik je..bukan sebagai isteri...the way die bercakap dengan saya pun kasar...kekadang die panggil "weh!" "ooi!" kat saya...Saya lak bukan perempuan yang dok diam bile laki dah kurang ajar camtu...so saya akan lawan balik la..tapi end up saya jadi letih...sampai bile saya nak camni?buat tambahkan dosa je...


Dah name pun perempuan kan..tak kire laki teruk mana pun..tetap sayang jugak...tapi saya tak pasti whether die sayang saya ke tak..tengok pada layanan cam tak sayang...and saya tak tau die ade perempuan lain ke tak..saya pun tak kuase nak korek sebab pada saya..kalau bende tak elok tu senang je kantoi...so far tak de pape la.. Kalau nak cite memang panjang berjela..nanti boring lak kak jumie...hopefully akak bole bagi advise..and kalau bole tak yah tepek kat blog akak bole tak?segan uols..sungguhpun tak de orang kenal saya yang tak femes ni :p
ok kak jumie..thank you for your time..hope to hear from you soon :)

Yang benar,
Nana

Hello u olls,

Berapa lama ampa bercinta sebelum berkahwin?  Adakah ampa kawen kerana cinta ataupun kawen sebab orang kenenkan?  Akak tanya ini kerana kalau boleh akak nak tau hampa dua ni masa bercinta macam mana?  Ampa duduk dekat ataupun cinta jarak jauh?  Sebab kalau ampa duduk dekat dekat,  dan selalu berinteraksi apa semua masa cinta,  takkan u olls tak boleh detect dia ni perangai macam mana?

Oleh itu,  hipotisis yang akak ingin cadangkan di sini ialah (GEETOOOOOOOOOOOOO....tiba tiba hipotisis pulak) ampa dua orang ni masa bercinta nenjia punyalah coverina tak mau tunjuk diri yang sebenak.  Bila dah kawen,  nenjiaaaaaaaaaaaaa baru semua yang elok duk keluak dah.

Tapi u olls,  budak laki........kot mana pun,  memang pemalaih.  Anak-anak lelaki Melayu semuanya anak mak.  Mak mak kita dah ajar anak-anak laki semua untuk dimanjakan,  jangan buat kerja rumah,  jangan tolong kerja-kerja dapur,  takut anak laki jadi ponen.  GETTTTTTTTTTTTOOOOOOOOOOOOO......betui tak u olls?

Akak ingat lagi,  dulu akak ada sepupu,  anak sulong dia anak jantan.  Dia ada banyak anak.  So abang sulong ni kena tolong dia macam-macam.  Angkat kain,  lipat kain semua.  Bantu dia kat rumah.  So,  sepupu we olls semua duk kat kat dia "Hey,  hang ni duk ajar anak ang buat kerja pompuan ni semua nanti dia jadi ponen,"  Aiiiyooo u olllls!  Kalau dia nak jadi ponen,  dia jadi jugak ponen.  Tak payah latih dia angkat kain baju semua. Dia otomatik akan jadi ponen dan feeling wanita-wanita dari kecik ya. 

Lelaki yang tolong bini dia buat kerja,  secara otomatik nampak sangat SEKSI walaupun depa tak sehemsem Brad Pitt.  Betui tak?


So apabila anak-anak lelaki kita dilatih untuk buat kerja kerja lelaki sahaja macam buang sampah,  bla bla bla.  Sedangkan sebenarnya anak jantan semua pun kena belajar basuh pinggan,  mengemas rumah,  memasak dan macam-macam lagi yang orang pompuan kena buat sebab semua ini adalah survival skills!!  Nanti anak jantan tu dah besar panjang masuk sekolah asrama apa semua,  dia tau nak jaga diri dia sendiri.  Betui tak?  So sapa-sapa sini ada anak jantan,  please mulakan perubahan ini dari sekarang!

Tapi tentang kes u olls dan suami yang dah 5 tahun berkahwin tapi nampak macam u olls run the world semua kan?  Erm,  akak tak tau la macam mana u olls dengan suami u olls.  Kadang-kadang kita ni,  kata sahaja bercinta 7 tahun,  lepas kawen,  duduk serumah,  tapi cara perhubungan dan komunikasi kita tak berkesan.  Kalau u olls duk merana sorang-sorang kena buat all the kerja dan suami u olls melepak dan tak tau nak bantu apa-apa,  must be something wrong somewhere dalam jalinan komunikasi u olls berdua.

Tapi u olls cakap,  bila setiap kali cakap benda remeh ni boleh bergaduh besar.  Ini mesti ada masalah komunikasi ni.  Atau cara u olls tanya tu mesti ada something wrong.  Setiap masalah ada penyelesaiannya.

U olls kena cakap dengan dia.  Macammana nak cakap kat dia,  ada caranya.  Tak boleh serbu sahaja.  Tapi kita ni pun manusia kan,  bukan angels.  Sama la macam i dengan laki i,  haiiiyooooooo......memang dah kenala.  Masa mula-mula kawen dulu one of the reason pasai pa akak duk bergaduh sakan dengan En.  Khafi ialah sebab hal hal kerja rumah ni la.  Yelah,  dia kerja,  kita pun kerja,  so balik rumah,  kita kena berkemas dan masak apa semua.  Dia buat apa?  So lepas beberapa siri mesyuarat PBB dan juga perang dunia ke 48 antara kami berdua,  lani baru dah okay.  Sebulan sekali kami amik pembantu Indonesian mai kemas rumah,  pastu hari hari punya kerja,  kami sama-sama saling tolong menolong.  Alhamdulillah,  En.  Khafi adalah sangat banyak membantu i olls. 

Antara kerja -kerja yang dia kena buat,  buang sampah,  basuh kain (En.  Khafi dah pandai bahagikan jenis-jenis kain untuk dibasuh ya) dan apa-apa kerja lain yang mengemas punyalah.  Tengok keperluan.  Kalau i tak buat,  dia buat.  Kalau dia tak buat,  i buat.  Kadang-kadang,  bila kami tak larat gila,  dua dua tak buat apa!  HAHAHA. 

Satu lagi yang saya sagat respect suami saya ialah baju kerja dia semua dia urus sendiri ya!!  I rasa sejak kawen dengan dia,  boleh kira dengan jari berapa kali i tolong dia serika baju kerja dia.  Sebab dia tau dan amat-amat faham,  kami sama-sama kerja,  sama-sama sibuk,  so sama-sama la jaga diri masing-masing.  Bukan susah pun.  Wahai lelaki semua,  bila ampa kawen,  jangan ekspek bini ampa buat semua untuk ampa.  Melainkan isteri ampa tidak bekerja dan memang full time housewife.   Betui tak wahai wanita-wanita semua?

Baiklah,  sekian sahaja leteran saya.  So kesimpulannya,  cakap la elok elok dengan suami u ollls.  Jangan merungut sorang-sorang,  tulis emel kat kami,  at the end of the day,  ampa tak amik apa-apa tindakan untuk bela diri sendiri. 

Akhir kata,  jemput baca ni.  Akak carik dalam google untuk u olls  : How To Deal With A Lazy Husband?


Making them “Work”
Making “lazy husbands” work is difficult but it can be fun too. Just get ready and try out these simple tips.
  • Stop spoon-feeding him. Wives who want everything “spotless” become the most irritable ones. Your husband notion of setting things right or cleaning might be different from yours, hence dont just start doing it in your own way, when he does not do it properly. This might make him deliberately commit the same mistakes again. Tell him what needs to be done and leave the rest to him. He will learn, for sure.
    (Bagi kebebasan untuk dia buat kerja cara dia.  Jangan duk mengarah dan berleter.)
  • Appreciation for whatever amount of work he does will spur him the next time you give him any task. Cook him his favorite dinner, and tell him that he has done his job well.
    (Bagi penghargaan bila dia buat kerja.  This i selalu buat.  Paling simple,  pegang tangan dia,  tengok muka dia,  pastu kata macam gatai-gatai "Terima kasih abang ishin tolong basuh kami semua,")
  • Talk to him when he is in a good mood. Tell him that you need his help around the house and that it is his duty to help you with the work because he is also responsible for the family.
    (Yang ni memang amat penting! Jangan cakap time dia baru balik kerja macam gatai-gatai.  Cuba cakap after u make love....:)
  • Do not yell at him. Believe me, it does not help. Yelling at them will only push them away further and make them more stubborn since they know that after this scene it will be you, who will start doing the work. Leave his things alone. He will gradually learn to do his own things, when he sees that no one does it for him. If you set things right for him, he will never change because he knows that you will surely complete whatever task he leaves undone.
    (Akak mula-mula dulu duk keriau la kat dia.....siriesly tak menjadi apa)
  • Relax with him when he does so. Slowly but surely he will get up and initiate the work. Try this especially before dinner. His hunger will force him to go to the kitchen. When you love him, you may not want to see him hungry. This is bit difficult but remember if you do not want to slog for the whole day and want your partner to help you, you might want to give it a try.
    (GOOD TIP!)
  • Patience is the mantra. Have patience with him, but be firm at the same time. This will pursue him to do the assigned work.
Try out these simple things and you can actually see him working!


ps/  Kita isteri ya,  bukan hamba. 

Akak dan suami (Very the mak ayam dan anak ikan kan?)  HAHAHA

Love,
Jumie Samsudin

7 comments:

  1. jumie.. lelaki memang begitooo... kalau kita dok jerit2 kat depa suh wat tu, wat ni, mmg tak jalan la... kena ada good communication.. depa ni nak manja lebihh.. haihhh

    ReplyDelete
  2. "Lelaki yang tolong bini dia buat kerja, secara otomatik nampak sangat SEKSI walaupun depa tak sehemsem Brad Pitt. Betui tak?"

    suka ayat kak jumie ni..betui sangat...

    in my case pulak suami yang duk bising kat saya..hahaha survival skill dia advanced sangat..:p

    ReplyDelete
  3. very the kimora lee simmons and djimon hounsou.. meletops....

    ReplyDelete
  4. kak jumie ni keje tukang make up ka, kaunselor ka?hahahahahha

    ReplyDelete
  5. majority pasangan baru berkawin facing problem macam ni..baguih jumie...tips ni boleh membantu...:) nak bagi link entry ni kat adinda iols....dok bertengkaq ja laki bini...hehe..

    ReplyDelete
  6. Ok u olsss. Ahkak ai sempat mencamdet adinda dia di komen di atas. Hell ok! Kiki. Niway mmg agree dgn hipotesis fotosintesis umols tu. N admit la masa ai mula kwin pn gila asek bebai ja ngn bolat ai tu sb dia mcm hrp i bt suma bnda. Maklum la..dia ank bongsu giiitttooooo...tp alhmdlh lps sesi sentap meyentap bwk diri tinggai dia p kursus 3 bln, br dia fhm n tau perasaan jd bibik. Skrg ni dh byk la tlg i bt kja umh. Siap kami ada penkhususan kerja lg noks! Hehe

    ReplyDelete
  7. akak.. akmi tiga beradik semua jantan.. n mak x penah ajar kami boleh bersenang lenang kat umah.. dari kecik kami dh disuruh basuh baju,lipat baju, dh diajar turun ke dapur.perkara asas yg mak ajar, mak suruk masak nasik..ala..tu pun guna periuk nasik elektrik...bukan susah pun..mak suruh kami sapu sampah kemas rumah, baju lepas pakai jgn sepuk atas lantai,terus masuk bakul.. lepas masak jgn tinggal,terus kemas.pinggan lepas makan terus basuh.. and now semua benda tu x payah suruh,kami akan buat.mak keje akak..abah pun keje..nak hired org gaji x mampu.ala lgpun nak buat semua tu x smpai pun 20 jam sehari.. if hari2 buat,kita boleh sambil2 semua tu.. smbil basuh baju leh sapu sampah,bleh basuh pinggan... at the end, even ade orang kampung mengata yang 'awat anak teruna rajin sgt ke dapuq aihh.mengalahkan anak betina".. saya dlm hati akan str8ly ckp..tu la hang bela anak perempuan train jadi betina..nanti betina tu suruh hang masak untuk laki n anak2 dia..hang tau la langit tinggi rendah..

    tak salah pun kalau anak jantan tau buat semua benda2 ni.. nabi Muhammad SAW pun menjahit bajunya sendiri..


    #Membantu pekerjaan rumah tangga istri tidaklah akan merendahkan derajat suami sebagai pemimpin rumah tangga, tetapi dengan kemandirian suami membantu pekerjaan rumah tangga istrinya bisa ikut menghangatkan suasana romantisme. Inilah salah satu rahasia kehangatan hubungan suami istri yang dicontohkan Nabi Muhammad s.a.w. kepada kita.

    Nabi Muhammad s.a.w. ternyata selalu melakukan pekerjaan rumah tangga secara mandiri tanpa membebani istri-istrinya, salah satunya kesaksian Aisyah r.ha yang memberitahukan ternyata Nabi Muhammad s.a.w. selalu menjahit bajunya sendiri dan menambal sandalnya tanpa menyuruh kepada istri-istrinya.

    ‘Aisyah berkata, “Rasulullah mengerjakan apa yang biasa dikerjakan salah seorang kalian di rumahnya. Beliau menambal sandalnya, menambal bajunya dan menjahitnya". [H.R. Bukhari]

    Al-Aswad bin Yazid bertanya kepada ‘Aisyah, "Apa yang biasa dilakukan Nabi s.a.w. di dalam rumah?" ‘Aisyah menjawab, "Beliau biasa membantu pekerjaan istrinya. Bila tiba waktu shalat, beliau pun keluar untuk mengerjakan shalat". [H.R. Bukhari]

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...