Haizi Khalid

Tunetalk

Glowbro Marine Collagen

UK Clark Sales

24.6.12

Mencuci Mata di Johor Premium Outlet


Hello u olls semua!

Pada minggu yang lalu akak telah pergi ke Johor Bahru untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan baik akak iaitu Raidah Abd Rahman.  Akak teman beliau for nikah,  malam berinai dan bersanding.  Yang tu akak akan cerita dalam artikel yang lain kerana first time akak betul betul lalui perkahwinan orang Johor (belah pengantin perempuan) yang sungguhlah meriah dan masih mengekal adat-adat Melayu yang rasanya semakin pupus dan dilupakan oleh orang dari negeri-negeri lain apatah lagi negeri Pulau Pinang. Feeling kawen pakai dress warna biru semua.  (Carut diri sendiri). 



Okay,  walaupun kesuntukan masa,  akak sempat berjalan-jalan dan mencuci mata di Johor Premium Outlet yang kebetulan terletak dekat dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Senai.  Thank you Rusdi,  adik jantan ku yang sekarang bertugas dengan Petrosains Johor. 


So what is Johor Premium Outlet atau JPO?

Mengikut kefahaman akak,  JPO adalah satu pusat membeli belah yang berkonsepkan "mewah tapi affordable".  GITUU!  Affordable la sangatkan.  Affordable tu mengikut kadar dan paras-paras tertentulah.  Sesuai untuk penduduk Malaysia yang gilakan jenama dan suka bershopping,  so u olls haruslah berkunjung ke JPO ini kerana ada banyak brand yang meletops dan dalam suasan shopping yang damai. 


Akak tidak kurus ya.  Tapi cara posing dan posisi lensa kamera telah membuatkan akak sedikit kurus.

How to get there?

Akak pergi dengan Rusdi,  lepas check in flight.  We olls mai sini dulu.  I pun tak amik masa banyak.  Kalau ampa nak tau macam mana nak mai sini,  nenjia,  baca ni akak amik dari website IskandarProject.Com  :
The official address of Johor Premium Outlets is:

Jalan Premium Outlets
Indahpura, 81000, Kulaijaya, Johor

(Please be advised that this address will not be found in your GPS device unless you have the latest updated maps. So if you are using your GPS for direction, you might be better off by keying in the coordinates of 1º 36’31” N 103º 37’59” E. In case your GPS set does not allow the keying in of these figures, you can try keying in "Senai Toll Utara" which can lead you to JPO).



From Kuala Lumpur via Plus North-South Highway:
Exit the interchange to Nusajaya/Pontian/Tanjung Pelepas/Tuas (Exit253) in the direction to Singapore 2nd link.

Take the next exit to Senai Airport/Ulu Tiram (Route E 304). Please be careeful not to take the Tanjung Pelepas/Tuas direction. In case you do, then proceed until you reach the Lima Kedai Toll. Do not enter the toll but instead make a U-turn to your right and go until you see the Senai Airport exit. Proceed from there and you will see the Johor Premium Outlets after 600 meters.
Alternatuvely, you can exit 252 Kulaijaya/Kota Tinggi (this exit comes before the exit 253 described before). Proceed to Kulaijaya from there, and go until you see the IOI Mall/Indahpura interchange. Proceed to Indahpura Jaya on your right and then go straight until you meet the second roundabout. Take the 9 O'clock turn and proceed straight until you see the Johor Premium Outlet. However, this route into Kulaijaya town is often congested and you are advised to take Exit 253 (as described before), which is faster and without traffic congestion.

From Singapore 2nd Link via Tuas:

Exit the Lima Kedai Toll and proceed to the Senai Airport Exit E 304 from your left. After 600 meters, you will see the Johor Premium Outlet on your left.

From Johor Bahru via the Plus North-South Highway:

Exit from the first interchange to Tuas/Pontian and continue until you see the Lima Kedai Toll. Do not enter the Toll House, but instead, make a U-Turn on your right. After that, proceed until you see the Senai Airport exit to 304. Follow into the exit and after a short distance (600 meters), you will see the Johor Premium Outlet on your left.
This route is longer than the alternative route described below but traffic is scarce. It is the fastest route.

Alternatively, you can take the second exit E 304 to Tuas/Kuala Lumpur. However, you will have to pass through Senai town, which is usually heavy with traffic. This Tuas/Kuala Lumpur exit is a short distance after Senai Town. After exiting a short distance, you will see the Johor Premium Outlet on your left.

Another alternative route is to go beyond Saleng town. After you see the Macdonald Sign post on your left, a short distance from there, you will see the IOI Mall/Indahpura exit. Take the exit up the interchange and proceed into Indahpura Jaya. Proceed straight until you meet the second roundabout. Take the 9 O'clock turn and after passing Foon Yew High School, you will see the Johor Premium Outlet signboard.

From the Kulai/Kulaijaya old trunk road going towards Senai.

From Kulai Town, proceed to Kulaijaya and then take the exit to IOI Mall/Indahpura. Take a right turn from there and go into Indahpura Jaya Town. Proceed until you see the second round-about, then turn left. After passing Foon Yew High School, you will meet a new six lane highway leading to Johor Premium Outlet.
If you are coming from Senai Town, then go pass Macdonald Sign Board and thence to the exit to IOI Mall/Indahpura junction. Go straight and after you see the second round-about, take the 9 O'clock turn and pass the Foon Yew High School until you see the Johor Premium Outlets.

For those who don't drive

For those who can't drive and who wish to visit JPO, there is a schedule bus service to JPO. Bus schedules are available at Causewaylink.com.my --- Causeway Link also picks up passengers from Singapore via another service. However, please note that the service provided by Causeway link consist of two seperate routes. It picks up passengers from Singapore and drops them at the two Customs and Immigration checkpoints at Tuas and Johor Bahru. It then runs another service to JPO from these two Custom's check points. Return routes is from JPO to the custom check points and then to Singapore. For those from the North, Causeway Link operates an hourly bus service from the two customs checkpoints to JPO.

In case you are lost, here is the GPS position: 1º 36’31” N 103º 37’59” E or key in "senai toll utara" in your search bar of your GPS or better, save this page on your smartphone and use it for reference. Thousands of visitors have found it difficult to locate JPO as it is so new that even the villagers around that area don't know of its existance! What more if you need their help in directing you to JPO!


Kedai Apa yang Ada Kat JPO?

Wellls...of cozzzz lah kedai-kedai shopping baju,  kasut,  handbag,  chocolate dan macam-macam lagi.  Ada jenama antarabangsa yang very the highclass yang akak tak mampu nak beli tapi akak feeling agar suatu hari akak akan dapat membeli juga sebijik dan ada juga beberapa jenama kedai yang dari orang Malaysia.  U olls tengok sendiri.
Depan butik jenama kesukaan saya. Tapi suka tengok ja la. Tak mampu nak beli u olls. I tak berani nak masuk butik pun u olls. Takut nanti sentap dan makan hati tengok harga harga beg semua. Yelah, kita pun tengah selekeh baru balik kenduri. Susuk kita pun dah lari sikit dah. Nanti masuk dalam, sales assistant pun tengok kita kekwat kekwat kan? So akak tak masuk la u olls.

Kedai kasut Pedro.  Ada kasut laki,  ada kasut pompuan.  Edros kata "Kasut sini bukan mahai sangatlah.  Standard Aldo apa semua tu.  Aku suka mai sini,"  Meletops kedai ni nama nickname Edros iaitu Pedro.





Rusdi di depan Armani Outlet. 
Jenama yang akak tak berapa nak familiar.
Wajib ada kat mana pun.



 
Kedai Vincci depa. Ini kalau pelancong dari Indonesia mai ni habih la........................satu aunty Indonesian confirm akan borong 15 pasang kasut.   





Idea untuk meletakkan satu jenama batik kontemporari Malaysia adalah sangat bagus sekali.  Pink Jambu adalah butik batik kontemporari by Tengku Marina Ibrahim (keturunan Diraja Pahang).  Pasti pelancong akan tertarik bila mai sini

Harga Barangan Pulak Macam Mana?

Akak tak berani memasukkan diri ke dalam butik-butik yang very the class u olls seperti Micheal Kors dan Burberry itu.  Yelah u olls,  orang cakap,  "Ala kak....confident je.  Masuk buat buat tanya harga.  Diorang tak marah,"  HELLLO U OLLS.  Perlu ke nak mengajar aku?  Sebelum hang tau apa itu kekwat,  aku dah cipta fomular kekekwatan yang abadi dalam diri ya.  I bukan tak mau masuk dan feeling kekwat begitu,  tapi u olls kena tau,  i ni jenis perempuan yang suka 'bersiap diri' dressing apa bagai semua.  So kalau akak tak berapa nak mendressapkan diri atau akak tau yang akak tak berapa kemas (Kebetelun akak baru balik dari kenduri) akak tak masuk la kedai-kedai itu u olls.  Akak feeling jalan pusing-pusing biasa je.


Tapi akak masuk beberapa kedai yang akak dah biasa masuk kat Melesia ni seperti Levis,  Clarks dan Nike,  ternyata harga yang ditawarkan adalah sangat murah berbanding harga yang akak selalu tengok di kedai lain.  For example,  kasut Clarks kalau tak RM300 dan ke atas,  maka balinglah kasut itu ke muka u olls.  Tapi tak......kat sini,  semua kasut Clarks lebih kurang RM230 dan RM250 sahaja.  So boleh nampak kemurahannya di situ. 


Beberapa rakan Facebook akak juga menambah  :
Shafinaz Jamaludin JPO sgt murah!!! beli sana fossil pouch set rm75 blk penang tgk the same design the same pouch the same set rm 215!!!


Helmi Flishaupe Berbaloi gile2..kasut 580 beli kat JPO rm 320. Adidas x Hans Solo Star Wars.
Gittu!  Akak mana la tau barang-barang brand ni u olls.



 
Best Tak Tempat Tu Kak Jumie?


Walaupun akak bukan kaki shopping,  tapi akak berani kata tempat ni best.  SEBAB!  JPO ni tidak terletak di tengah-tengah JB.  Ianya terletak di luar bandar JB iaitu di Kulai Jaya.  So far away from all the jem jem semua tu.  Tempat ni luas.  Parking pun senang dan murah.  Satu entry RM3 je u olls.  Park la berapa lama pun.  (Itu Rusdi cakap,  kalau salah sila pukul Rusdi).



Jalan di luar JPO yang sungguh luas.

Ini kat tengah-tengah JPO. Cantek dia punya lanskap design feeling macam kat Dubai (macam lah aku pernah pi Dubai kan?)

Selain tempat parking yang luas,  akak suka konsep JPO ini yang berlainan dengan konsep shopping complex ya.  Dia bukan macam shopping complex.  Dia ala-ala out door gitu.  So u olls boleh feeling jalan dari kedai ke kedai sambil lalu kat taman-taman mini yang dibuat oleh JPO berkonsepkan "DUBAI" u olls.  Siriesly,  dengan pokok-pokok palma tu semua,  feeling kat Dubai u olls.




Antara landskap JPO yang sangat Dubai. I really like it. Bukan saja lanskap yang cantek ya, akak tengok sales assistant pun elok elok yang terdiri daripada anak-anak ikan dan juga adik-adik PLU yang tidak kekwat. Depa senyum semua kat kita. "Boleh saya bantu...." Gitu......




Selain shopping,  depa juga menyediakan tempat solat yang selesa,  tandas awam,  taman permainanan kanak-kanak dan juga kedai minum / makan seperti Starbucks and macam-macam lagi agar suami kita yang boring nak ikut kita jalan depa boleh la mai makan kat sini.  Oh ya....food court pun ada.  Tapi tak berapa nak sedap sangat. 

 
 



Apa lagi yang i olls bagusnya pasai service kat JPO ini adalah sales assistant depa semua ellllllllllokkkkkkkkkkk elllokkkkkkkkkkkkk dan tak kekwat.  Depa semua greet dan tegur kita tanpa mengira kita ni nak membeli atau tidak,  sama ada kita ni mampu beli atau tidak.  Bukan saja i olls yang kata ni,  beberapa rakan kat Facebook pun kata benda yang sama. 




So kepada kaki-kaki fashion dan kaki-kaki shopping. Harus datang.  Salam cuti-cuti Malaysia


Love,
Jumie Samsudin

Last sekali, kita beli cokelat je kat suami kita. Itu pun dapat paper bag meletops bagai. Its a good experienced.

3 comments:

  1. teringin giler nak pegi akhir tahun nieH
    tapi macam tak best jeee...mmmmmm

    best ke Kak Jumie? ehh kakak ke? ke adik ntahnya

    ReplyDelete
  2. Best shopping kat JPO ni... byk pilihan boleh dibuat. Masa sya sampai sini, butik Coach dan Charles n Keith menjadi pilihan ramai. Di luar pintu masuk ramai org kelihatan berbaris menunggu giliran masuk butik2 ni.
    Sale giler!!!!! Ada masa maw lagi ke sini.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com