BB Cream by Seqy Beauty



Hello and Assalamualaikum to all,

Hari ini I olls nak memperkenalkan satu produk kosmetik yang direka, dicipta dan diedarkan oleh anak Bumiputera, seorang blogger yang meleps juga iaitu Sepet a.k.a Zuhana.

Thank you kepada beliau and team kerana sudi memperkenalkan produk ini kepada I olls. Bukan sebab I olls dapat PERCUMA and I olls feeling nak buat review ini, I olls buat review ni sebab I olls sendiri amat suka dengan produk ni and I olls sangat-sangat suka nak share dengan orang ramai.
Kalau ampa nak tau, I olls memang dapat banyak produk untuk di-review, tapi I olls bagitau dah siap-siap kepada pengsponsor barang, I olls akan bagi review seikhlasnya.



BB Cream by Seqy Beauty

Ampa semua mesti tau apa benda BB Cream kan? Dulu I olls memang suka pakai BB Cream, dulu-dulu aku promote kat dalam blog aku Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +), pastu memang berlambak orang duk tanya pasai produk tu kat aku. Mesti ramai orang suka nak pi beli jugak kan? Tapi lepas tu, aku rasakan Miracle Multiplex BB Cream (SPF 25 PA +) makin lama makin tak best. So aku stop pakai BB Cream and aku cuba beberapa jenis BB Cream lain seperti yang dipromote oleh kawan-kawan tapi takdak pun yang berkenan di hati. Tapi nenjia, bila dapat this produk I olls falls in love!

Ini gambar i olls masa first time pakai BB Cream by Seqy Beauty. Gambar amik gambar handphone I olls Lenovo S860. NO EDITING. Natural light. Meletops kan?


Why I Olls Suka BB Cream by Seqy Beauty?

(ini bukan copy paste, mak tulis sendiri berdasarkan pengalaman)



Ampa tengok sendiri perbezaan I olls pakai. Yes, warna ini nampak sedikit kelabu sebab muka I olls yang colour tanned. Tapi lama-lama dia akan blend in and cantek. And lepas pakai full make up, warna BB Cream ini akan nampak cantek lagi. Tak sabak nak pakai BB Cream by Seqy Beauty yang lebih sesuai untuk warna kulit tanned macam I olls.


Senang nak pakai!

Untuk orang yang always busy and mengejar masa, BB Cream by Seqy Beauty adalah jawapannya. Selepas basuh muka, pakai toner and bubuh ubat jerawat sikit. I olls teruih sapu BB Cream by Seqy Beauty kat muka. Pastu make up macam biasa. And of course, lepas make up muka I olls terus berubah jadi Selena Gomez gitu. Produk meletops ini bertindak sebagai pelindung (sebab ada SPF), melembab (takpakai pakai moisturiser) and bedak asas (because of the colour yang ada dalam produk ni).

Ringan, nipis and NOT CAKEY

Tak payah pakai banyak-banyak. Semprot sekali ja kat tangan, and that is the only ammount that u need to cover your whole face. Sapukan BB Cream by Seqy Beauty

Ke seluruh wajah dengan menggunakan jari. Pastu picit lagi satu, untuk bubuh kat tengkuk. Kalau pakai tudung pun, bubuh ja kat tengkok, sebab i believe BB Cream by Seqy Beauty merawat wajah and ia merawat dan melindungi semua bahagian kulit yang menggunakan produk ni. So ampa nanti kalau bukak tudung depan suami, takdak la nampak ketara, muka putih lehaq hitam.

And ampa akan rasa sangat best sebab produk ini cover cela-cela di wajah (dark spots, warna tak sama, merah2 akibat jerawat, parut) and at same time ampa rasa sangat ringan tak macam effect pakai bedak.

Ini pun gambar I olls amik pagi-pagi buta masa duk bersiap kat bilik. Lepas dah make up semua. No editing pada gambar ya. I olls just crop sahaja.



Melindungi dengan SPF 30

Sebagai wanita outdoor macam I olls, I olls sangat suka sebab BB Cream by Seqy Beauty mempunyai pelindungai UV SPF 30. Pelindungai UV ke wajah bukan sahaja bagus untuk halang kita jadi lebih tanned, malah pelindungan SPF ini dari kesan UV juga boleh menghalang kepada effek lain seperti jeragat dan juga penuaan. Yes, ampa tak tau ka? Lagi banyak UV light kita kena, kulit lagi cepat tua.

Tidak Berminyak

Kulit I olls adalah berminyak. And yes, I olls pakai ni tapi muka I olls tak berminyak. Cuma there was one time, masa experimentasi, before apply BB Cream by Seqy Beauty I olls pi pakai sejenis pelembab, nenjia lepas tu jadi berminyak. So lepaih tu tak pakai dah apa-apa before pakai BB Cream by Seqy Beauty.

Natural oil pada wajah adalah bagus untuk melembabkan wajah and muka kita tak kering. Kulit wajah yang terlalu kering nanti cepat dapat rinkles. I olls suka BB Cream by Seqy Beauty sebab ia masih mengekalkan kelembapan kulit wajah sambil mengawal minyak.

Colour Blend In

I olls mempunyai warna kulit wanita Africa + Latin, so its not easy to find bedak asas yang sesuai dengan keunikan warna kulit I olls. So, masa Ms. Syeka bok mai BB Cream by Seqy Beauty kat I olls, the first thing I olls tanya adalah “Warna dia macam mana?”

Syeka kata, depa ada dua colour buat masa ni, nombor 1 is for cerah, and 2 is more natural. So depa bagi yang natural untuk I olls. After aplikasi, alhamdulillah, kulit I olls memang mula-mula nampak macam putih sikit, tapi lama-lama, dia macam makin cantek and blend with my natural skin colour. I olls suka.

BB Cream by Seqy Beauty dalam proses nak buat colour yang sesuai untuk wanita berkulit tanned. CAYALAH!! Cepat-cepat i mau.

Specially Designed by Seqy Beauty

Produk ni bukan dibuat di Korea / China / Bangkok pastu buat packaging lain ja. Produk ni memang di-design khas oleh Ms. Sepeti a.k.a Zuhana because beliau sendiri seorang pencinta kecantikan dan beliau sendiri seorang ahli farmasi. So dia tau la apa yang baguih and apa yang tak baguih. Produk ini insya Allah halal. Tapi yang penting, produk ini adalah buatan MALAYSIA.

Beg make up I olls memang kecik. Tapi botol BB Cream by Seqy Beauty boleh masuk dengan mejiknya.



Botol Praktikal dan Cantek

Sangat impressed dengan rekaan botol yang minimalist. Kuruih and panjang macam tubuh badan I olls. So senang nak selit kat mana-mana :)

Merawat kulit

Kulit I olls adalah sangat sensitip. Tak boleh pakai apa benda semarang. Orang tua-tua kata, kulit orang kaya. Gicu. Lepas pakai produk ni for almost 2 weeks already, I olls rasa sangat puas hati and boleh nampak perbezaan pada permukaan kulit I olls. Bukanlah nak kata lepas pakai produk ni kulit aku terus lembut lincin macam kulit teloq, tapi bila aku pakai ni, memang dah takdak masalah, takdak bintik-bintik, takdak jerewat over-over...so baguih la kan! Sapa yang kulit sensitip macam saya haruslah cuba.


Fungsi dan Kelebihan BB Cream


  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Menutupi cela di muka.
  • Sebagai bedak asas.
  • Lebih ringan dari foundation.
  • Sebagai essential cream, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit.
  • Melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF 30)
  • Memperbaiki masalah kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan kimia berbahaya.
  • Wajah tidak berminyak sepanjang hari.
  • Berfungsi melawan sinar violet dan pencemaran udara sehingga endikan kulit sihat.
  • Melambatkan penuaan.
  • Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang Asia.

Bahan-bahan dalam BB Cream by Seqy Beauty

Aqua Cream
Beeswax
Cetyl Alcohol
Octyl Methoxycinnamate
Cyclopentasiloxane
Dimenthicone
Caprylic/Capric Triglyceride
Propylene Glycol
Titanium Dioxide
Iron Oxides
Sodium Chloride
Phenoxyethanol


Cepat-cepat dapatkan BB Cream by Seqy Beauty dengan segera.

Hubungi pengedar yang sah,

Ms. Atikah Syeka Rohaini (Permatang Pauh)
di talian 013-435 1899.

Gambar i olls bersama Ms. Atikah Syeka Rohaini ketika pertemuan nak pass barang. Memang lepas ni kena selalu jumpa la, I olls memang akan beli produk ni selalu.


Harga :

RM55 (Semenanjung Malaysia)
RM60 (Sabah/Sarawak)


Follow :



Untuk maklumat lanjut sila layari

30.6.12

Review Majlis Perkahwinan Rina Hamid dan Hanif Nasim

Hello u olls semua.  Lama i tidak membuat review majlis perkahwinan dan apa-apa pasai wedding.  Yelah u olls.  Sekarang dah feeling aunty-aunty,  duduk rumah memasak untuk suami,  kan??? Tapi takpa u olls.  Dalam masa terdekat ini i dalam perancangan membuat artikel tentang pilihan warna untuk pengantin yang berkulit gelap dan juga persiapan perkahwinan untuk seorang lelaki.  Gitu.


So u olls semua.  Marilah kita membaca artikel hari ini iaitu tentang majlis perkahwinan Rina Hamid dan juga pasangan Hanif Nasim.
Love,

Jumie Samsudin.

Nama bride : Norhazrina Abdul Hamid

Nama groom : Mohamad Hanif Mohamad Nasim

Macam mana boleh bertemu jodoh : Cousin kami rekemen kawan dia.  Mula-mula kami berkenalan dalam facebook sahaja.  Lepas 3 bulan baru berjumpa dan berkawan.

How long u been together as couple before nikah : Kami tak couple.  Hanya berkawan.  Berkawan 7 bulan, lepas tu family dia datang merisik dan sekali tunang.  Tempoh perkenalan kami hanya setahun 6 bulan sebelum akad nikah.

Apa perasaan dah menikah sekarang :  Haruslah rasa sangat gembira.  Memang betul orang cakap perasaan bercinta lepas kahwin lagi best dari sebelum kahwin sebab semua benda akan buat sekali.  Apa-apa masalah ada orang boleh dengar.  Boleh luah apa saja dan macam-macam lagi yang tak dapat diterangkan dengan ayat-ayat nak tau kena kahwin dulu :)

Pesanan untuk semua B2B di luar sana : Kena sentiasa bersabar walau dugaan sebesaq mana pun melanda.  Banyakkan berdoa dan fikirlah secara rasional.  Buat rancangan betul-betul dan jangan membazir.


Majlis Nikah | 2 June 2012 | Rumah

Sapa buat baju u olls dan pasangan?
Baju akad nikah upah dari Loon Fashion Jalan Tenggiri Seberang Jaya.  Highly recommended.  Jahitan kemas dan tak mahai.


Sapa buat make up u olls?
Mekap oleh Tya's Touch ( Facebook - Tyas Touch ) Mekap Tya sangat cantik cuma tak tahan lama.  Muka i berpeloh-peloh and pecah.  Tak tau la sebab cuaca panaih sangat apa sampai cayaq semua mekap...huhu


Mini pelamin?
Strips Curtain dari Oh, Wow Lovely! ( Facebook.com/ohwowlovelyxoxo )


Photog?
Clicks The Moment ( Facebook.com/Clicks-The-Moment)




Hantaran? Berapa dulang? Siapa buat?
9 dulang berbalas 7.  Semua DIY sendiri oleh mak kami tapi mintak maaf gambar hantaran pihak laki tak dak dalam cam kami so kena tunggu dari OP :)


Cincin kahwin beli kat mana?
Cincin untuk lelaki beli dekat Diamoney.  Cincin untuk perempuan dibeli oleh mak mertua sendiri.

Bunga Tangan
Buat sendiri pakai bunga pelesu jak.


Doorgift
Paperbeg deko sendiri isi dalam Tupperware.


Majlis Persandingan Pengantin Perempuan | 3 June 2012 | Kompleks Sukan MPSP, Bertam

Make up?
Tya's Touch jugak.  Sama macam kes ataih...mekap pecah...cuaca memang panaihhh.

Baju?
Baju perempuan Shanel Harun (Facebook.com/shanell.harun) dan baju laki Dees Gurney Plaza


Tema ? Why pilih tema itu?
Tema English Pink & Cream.  Pilihan dibuat sebab suka warna-warna pastel dan nampak sweet dan romantik.

Pelamin and deco?
Wedding A tu Z ( Facebook.com/atuzwedding or Facebook.com/djary.artz)

Door gift?
Doorgift paper beg from Wedding A tu Z.  Coin purse untuk perempuan from Mydin dan frame untuk lelaki from Wedding A tu Z.


Bunga tangan?
Buat sendiri pakai fresh flower pakai bunga color block.



Photobooth?
Kawan-kawan tolong buat terharu sudi mai malam-malam berhempas pulas buat walaupun nampak simple jaa.

Guestbook? 
DIY sendiri oleh kami.

Hiasan dinding?
Paper Lantern n Boxes (Facebook.com/Paper-Lantern-N-Boxes)
Photog?
Clicks The Moment ( Facebook.com/Clicks-The-Moment)


Banting?
Safinas Ishak from Just Print Advertising (Facebook.com/safinas.ishak )



Majlis Sambut Menantu | June 2012 | Kediaman Mertua
Majlis sambut menantu sebelah lelaki hanyalah majlis kesyukuran untuk menyambut menantu.  Kebanyakan diuruskan oleh family mertua sendiri.  Cuma mekap saya mekap sendiri dan pakaian dari Jazz Boutique Bukit Mertajam.



 


5 comments:

  1. rina?!!! pape pun wpun mekap ko pecah,ko tetap gojes!!! thanks jumie wt review kawen my bestie!!!

    ReplyDelete
  2. sangat simple tapi complete...:) lovely sangat...

    ReplyDelete
  3. hheheh tenkiu jumie sbb wat review wedding kami yg besa2 saja..hrp dpt bantu penantin di luaq sana :)

    ReplyDelete
  4. sgt2 membantu...byk yg tgh mencari2..atleast ada review2 ni kami2 org penang senang skit nk wat pilihan.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com