29.6.12

Telinga Akak Ditumbuhi Cendawan

Hello u olls! 

Sapa ada baca tweet akak minggu ini pastinya tahu yang sekarang akak tengah pekak sebelah telinga iaitu telinga kiri.  Tulah,  u olls!  Mainlah twitter!  Satgi kalau update status wall FB setiap 5 minit ampa kata aku meroyan pulak.

Nak dijadikan cerita dua minggu yang lalu,  akak dan rakan-rakan telah pergi mandi laut hingga tak sedar diri.  Dan sebab seronok sangat mandi laut sana sini,  muka akak bukan saja telah menjadi gelap macam Kelly Rowlands malah telinga akak masuk air laut sebanyak lebih kurang 7 pain.

Balik-balik terus duk mai sakit lagu mana ka.  I tak boleh pi kerja u olls!  Sebab sakit sangat.  So i pi la Hospital Pulau Pinang.  Dr.  tu cek i lebih kurang jer.  Bukan i nak condemn service hospital kerajaan ya puan-puan semua,  tapi maybe Dr.  tu pun banyak sangat patient hari tu,  dia pun tak berapa lalu nak examine i betul betul.  Dia tak sentuh pun telinga i bengkak ke apa ke.  Dia teropong telinga i and kata telinga i masuk air,  that's it.  Dia bagi ubat titik and ubat tahan sakit.  That's it.


After one week,  i tak baik lagi.  So i went to Klinik Penawar USM.  Dr.  Akhbar yang baik hati itu pun teropong telinga i lagi,  dia pun bagi ubat yang lebih strong katanya.  Dia suruh i try dulu seminggu,  kalau tak okay jugak,  dia akan refer i pi mana-mana.

Then,  lepas 5 hari,  sakit makin teruk u olls.  I rasa macam makin bengkak telinga i ni.  I dah jadi pekak terus!!  Shiiitttt.  So i pun pi la Klinik Penawar untuk mintak reference.  Tapi masa i pi,  Dr.  Akhbar takdak.  Yang ada satu Dr muda yang sangat hemsem Subhanallah.  Nasib baik i tak pegang pisau dan buah,  kalau tidak i akan terpotong kulit tangan i sendiri.  Gitu.

So Dr.  Hemsem itu memberikan reference kepada klinik ENT (ear and throat).  Dia tanya i nak hospital kerajaan or private.  I kata i tak kisah,  tapi kalau nak bagi private,  bagilah hospital Lam Wah Ee kerana i memang register kat situ.  So,  dia pun tulislah reference letter untuk i.  Disebabkan hari itu sudah petang,  so i kenalah balik rumah menahan sakit dan esoknya baru i akan ke Lam Wah Ee Hospital.

Esoknya i pun pergilah ke Lam Wah Ee,  i mintak refer kepada Dr.  Gopalan Nair atas nasihat abang ipar I.  Masa duk tunggu turn nak jumpa beliau,  nenjia.........................sakit telinga i menjadi jadi.  I sampai menangis teresak-esak u olls!  Entahlah...telinga i ni maybe ada saka.  So,  bila kita lagi dekat dengan bomoh/doktor maka sakit itu makin membuak-buak. 

En.  Khafi menjadi cuwak,  lantas dia bawak i pergi ke emergency room.  Nak suruh doktor tolong cek dan bagi tumpuan lebih kat i,  tapi tadi duk menangis sakan,  bila masuk emergency room,  depa pasang kartun Orgy and Cockroaches...i terussss duk gelak-gelak macam kena santau angin!  HAHAHAH...Khafi bara kat i.  Dia kata "Ang siye duk gelak apa...tadi duk nangih.....belakon la depan Dr kata ang sakit," 

So,  Doktor tu pun tengok i macam okay.  Dia pun tengok telinga i dia kata nothing much yang dia boleh buat,  i just kena tahan sakit and tunggu sampai doktor pakar tengok telinga i.  So i pun naikla atas balik.  Tunggu sampai turn i jumpa Dr.  Gopalan.  Selang 2 patients macam tu,  i pun dapat jumpa Dr.  Gopalan.

He is a nice fellow.  Dia dan misi kat dalam bilik dia layan i dengan baik.  Depa suruh i lie down atas kerusi (macam kerusi nak pi potong rambut kat mamak).  So dia pun bok masuk camera dalam lubang telinga i,  pastu nanti image dari teropong itu akan muncul kat screen depan kami.  NENJIAAAAAAAAAAAAA...........masuk ja telinga kiri aku..............................style ada kulatttttt teruihhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!  Macam spider web!! Pastu ada tompok-tompok hitam.  Sedikit sakit sebab lubang telinga akak membengkak. Dr Gopalan kata,  ini adalah fungus....

"Wowww...fungus...i ingat siput...sebab i pi mandi laut,"  hahaha kata akak.

So lepas Dr itu meletakkan ubat ke dalam telinga akak,  pastu dia pun cuba sedut fungus itu.  Tapi tidak berjaya.  And then dia cuba  tarik dengan sejenis spatula dipanggil 'crocodile' tapi tak boleh juga.  Akak lagi sakit adalah.

So dia pun bagi akak ubat tahan sakit yang special,  ubat titik dan juga ubat apa ka lagi satu.  Dia juga bagi akak dua hari MC.

"I tau,  sakit telinga ni macam sakit nak beranak...i dunno wether its true or not...but people always says like that,"

Akak pun kata "Kalau sakit macam nak beranak...bagilah cuti 4 bulan,"  KANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!!

Sekian sahaja.  Jangan korek telinga kuat kuat sebelum mandi laut kerana apabila ada luka kecil dalam telinga kita,  air laut yang termasuk dalam telinga boleh menyebabkan pembiakan bakteria jahat.  Telinga akak tak sakit sangat lagi.  Sekali sekala dia akan berdenyut.  Tapi yang pasti akak dah pekak telinga kiri. 

ps/  Akak nak bubuh gambar teropong telinga akak tu...tapi macam not appropriate.  So akak bubuh gambar - gambar lain. 

Love,

Jumie Samsudin pekak sebelah

9 comments:

  1. teringin aih nak tengok lagu mana kulat tu, tapi rasanya kalau tengok, mungkin tak lalu makan pat ploh pat hari (serupa orang pantang beranak)

    ReplyDelete
  2. kak jumie dearie, aritu telinge kittew pon masuk fungus gak..oh sakit ya ampun. 3 hari pertama tu, ingt kan sakit biasa2 je.tp kite tahan je. masuk ari keempat, kite g klinik.doctor (GP) bagi ubat titik2...after 4 days, its getting worse, siap masa tidur klu mengiring ke kanan (kite saket tinge kanan), boleh rase mcm lendir kuar. esok pagi tu korek telinge, keluar lendir2 warna ijau2...pastu korek dlm lagi dh mcm kulat2 kaler itam...euwww...tapi mmg sakit rase kepala berdengung je. so kite g klinik lagi. this time GP tu cina. before ni doc india. doc cina tu teropong2...dia kata fungus n kena buat suction. and dia ckp, ubat yg doctor india bagi tu sebernanye pmenyumbang lagi pembiakan fungus ni sbb ubat tu berair..so fungus kan suka lembab2 ni. terus dia wat surat refer kat ENT. uuu tobat lah kak jumie..pasni mmg takmo korek tlinge dlm2 lagi... tp perasaan korek tlinge tu sungguh orgasm lahhh

    ReplyDelete
  3. saya ada habit suka korek telinga especially lepas mandi..rasa mcm clear je telinga..pembersih la konon =P

    tapi setiap tahun atau setahun 2x mesti telinga bengkak..bukan kata nak makan, nak ckp pun sakit melampau..sape nak belai2 pipi pun rasa nak bagi penampo aje..mmg sakit sgt..sendiri nak pegang pipi & telinga pun meleleh air mata..sampai leher la sakitnya..bawak ke kepala jugak..

    jumpa dr melayu dia cek gitu2 aje pakai teropong tu (bkn nak kondem ke apa tapi klinik swasta kot masa tu ada 2 je patient tak boleh ke cek betul2)..pastu bg ubat titis & pain killer..dr tu kata bengkak je..mmg tak baik la telinga tu..

    lepas seminggu tak baik jumpa dr cina dia teropong siap sedut lagi guna alat apa entah..rasa macam tiba2 luas sangat pendengaran..walau bengkak lagi tapi mmg telinga rasa clear je..dr cina tu kata jgn la korek selalu..cairan kat telinga tu la protect telinga kita drpd habuk ke bendasing apa ke drpd masuk telinga..

    sori panjang pulak komen =) tapi kalau mandi kat rumah ke mandi sungai ke tak kira la mandi kat mana..kalau rasa macam ada air tersumbat dlm telinga, isi lagi air dalam telinga (air bersih la bukan air laut masin)..nanti air dlm telinga tu akan keluar sekali dgn air yg baru masuk tadi..bersihkan guna putik kapas bagi kering..kalau dlm telinga dibiar lembap je pun boleh berkulat juga walau bukan lepas mandi laut..

    ReplyDelete
  4. Hey thanks semua kerana ke-konsenan kalian semua. doakan saya takdak apa apa

    ReplyDelete
  5. aku mcm penah kena dulu... tapi telinga aku takdak luka apape, so, lepas p klinik,dalam 2-3 hari duk ulang buh ubat, mcm2 rasa ada... berdengung la, kebas laa, bengkak la semua, pastu tiba la masanya, kuar sekeping kulat cam atas roti berkulat tu... kaler ijau... besaq jugak...setengah saiz ibu jari... tatau la dia bergulung cam mana ka keluaq, tapi memang cantik sekeping yang keluar...

    arwah mak aku cakap tu la dia telinga besaq (aku telinga capang cam nabil raja lawak) jadi benda tu senang keluaq lepas buh ubat... tatau la betui ke dak kaitan ngan kebesaran telinga aku... tapi memang geli gila laaaaa... haishh...

    moga2 hang cepat baik naaa...

    ReplyDelete
  6. kak non lawak lah. mek sebagai bakai farmasi boleh bagi nasihat, kalau nak pi mandi laut tu. jangan lupa amek cotton bud, n then letak vaseline sikit pastu just smear dalam telinga. it prevents air from tersumbat. btw take a good care of urself kak Jumi cantik! kak jumi jangan sumbat vaseline sampai penuh telinga.. :P

    ReplyDelete
  7. Saya pernah terjadi sakit kebetulan pada malam nie .. Ptg td saya korek telinga .. Then perasan ade sakit ckit .. Lepastu malam tu tak leh tido sebb terasa skit yang amat .. Tak tenang nak tido .. Berguling jgak la .. Lepas nie xnak korek dah telinga .. Sakit .. Sob sob sob :'(

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...