3.7.12

Tips Membeli Rumah by Asmaa Aljuned

Hello u olls semua,


U olls pembaca blog ini telah bersama akak seawal tahun 2008.  Zaman akak gila clubbing di SS,  zaman akak bercinta dan putus cinta,  dan zaman akak feeling nak jadi pengantinwati dan kini zaman akak feeling jadi aunty-aunty duduk rumah memasak untuk suami.  Yes u olls.  Terima kasih sangat sangat kerana masih bersama akak.  Yelah,  akak tau,  penulisan akak sekarang dah tidak membabi buta seperti zaman Kak Janz dulu.  Mencarut di sana sini.  Ada je benda nak komen.  Well,  bukan akak tak boleh nak mengomen dan mencarut lagi u olls.  BOLEHHHHHHHHHHHH...why not.  Tapi kata orang,  biarlah berpada-pada.  


Sekarang ni kalau boleh akak relaks relaks dan menulis benda benda yang more kepada ilmiah gitu untuk kita semua.  


Hari ini,  akak nak share dengan u olls sesuatu yang lebih serius iaitu MEMBELI RUMAH.  Orang kata,  beli kereta,  harga kereta makin turun.  Beli rumah sampai bila pun akan terus menaik.

Yes,  akak dan suami sekarang tengah berkira-kira untuk membeli rumah. Bukan senang nak beli rumah.  Bukan macam nak membeli baju raya.  Banyak aspek yang perlu diambil kira.  So akak dan suami memang duk ricky lokasi rumah rumah di Pulau Pinang.  At the same time,  kami ada seorang kawan iaitu Asmaa Aljuned yang sangat meletops itu yang baru sahaja memiliki rumah sendiri di area Damansara,  Kuala Lumpur.  Dekat dengan The Curve.  Meletops sangat.  So akak memang bersemangat apabila melihat Asmaa telah berjaya membeli rumah sendiri ya.


So akak ada minta dia tulis satu artikel pasai tips membeli rumah.  JOM KITA BACA.

ps/  marilah kita semua membeli rumah :)


Love,
Jumie Samsudin.

Tips Membeli Rumah 
by Asmaa Aljuned

DISCLAIMER:  Artikel ini adalah rough idea cara-cara nak beli rumah.  Its not 100% precise. But at least you can get an idea how its like.  Intended for those who are interested to buy a house,  but has no idea at all how to go about it.

Kalau kita tiba-tiba terpikir, "Saye nak beli rumah". apa yang kita nak buat?



1. CARI RUMAH
  • Carilah rumah yang bersesuaian dan mampu dimiliki.   Macam mana nak tahu kita mampu atau tak?  Secara amnya bayaran bulanan untuk rumah tidak boleh melebihi 1/3 dari jumlah gaji.

    Contoh:  Gaji RM3000,  bayaran bulanan untuk rumah tak boleh melebihi RM1000.
  • Dekat website-website bank,  banyak yang menyediakan kemudahan home loan/mortgage calculator,  so that kita boleh tahu  secara kasar nilai rumah yang kita mampu beli.

    CIMB Home Loan Monthly Installment Calculator

    Maybank Home Loan Calculator
  • By the way,  untuk calculator yang disediakan di website-website bank di atas,  kita kena masukkan Interest Rate.  Interest rate ni adalah interest yang bank akan tetapkan bila kita dah sign up for the loan.  Base Lending Rate (BLR) atau Kadar Pinjaman Asas untuk tahun ini adalah 6.6%,  maka interest yang selalu bank kenakan adalah dalam lingkungan BLR - 1.8% sehingga BLR - 2.5%.  Interest ni ikut harga rumah, ikut jenis pinjaman dll. Tapi kita sekarang ni baru nak cek harga rumah yang kita mampu,  kita nak letak interest tu sekadar bagi penuh kotak kat calculator tu.  So lets say la kita letak BLR- 2.0% = 6.6 - 2.0% = 4.6%

  • Please take note, calculator ni cuma calculate anggaran kasar sahaja.  Ini cuma untuk membantu kita dalam proses mencari rumah yang mampu-milik.   (Calculator ni semua mampu kira up to pinjaman 30 tahun sahaja,  tapi sebenarnya kalau kita masih muda,  kita layak meminjam sehingga tempoh pinjaman 40 tahun).

2. JUMPA RUMAH !
  • So, bila kita dah tahu lingkungan harga rumah yang mampu kita miliki,  kita boleh start cari rumah.  Ada 2 jenis pembelian  :

    1) pembelian terus dari developer (kawasan perumahan baru)
    2) sub-sale = beli dari tuan punya rumah
  • Lain ye proses pembelian ni mengikut jenisnya.  Selalunya kalau kita beli dari developer, kira kita beli masa rumah masih baru dan tak penah ada orang duduk.  Selalunya developer mesti ada agent-agent jualan yang akan tolong eksplen cara-cara beli dan apa yang kita kena buat.  So in that case,  saya nak kecilkan skop artikel ni untuk Rumah Sub-Sale, iaitu beli dari tuan punya rumah. tapi takdela jauh beza mana sangat pon dengan beli rumah baru dari developer.  Lebih kurang.


  • Setelah menjumpai rumah yang sesuai dan telah melawat rumah tersebut,  dan telah berjumpa orang yang nak jual rumah.  Selalunya,  bila kita nak beli rumah orang,  kita akan beli menerusi agent.  Lain la kalau beli dari sanak saudara.  Bila kita dah memang betul-betul interested nak beli rumah tu,  kita kena la bayaq booking fee.  Selalunya dalam 2% harga rumah.  So kalau harga rumah yang nak dijual tu adalah RM200k,  kiranya kita kena bayaq RM4000 kat agent tu untuk book rumah tu.

    PENTING: SILA BERHATI HATI BILA BUAT PEMBAYARAN, PASTIKAN KITA BAYAR KEPADA AGENT/PIHAK YANG SAH
  • Selepas bayar booking fee,  ada tempoh 1 bulan untuk kita dapatkan loan bank.  Kalau dalam masa sebulan kita apply,  tiba-tiba loan tak di-approve,  selalunya- duit booking fee mungkin akan dikembalikan.  TAPI PLEASE CEK BETUL-BETUL SEBELUM BAYAR.  Ada jugak agent yang tak akan return booking fee tersebut. HATI HATI YE.
  • Kalau nak beli rumah,  selalunya kena bayar paling kurang 10%.  Tapi masa kita berkenan kat rumah tu,  kita baru nak book sementara kita nak apply loan.  Ye la.  Nak apply loan ambil masa, kalau tak book rumah,  elok2 loan approve,  tiba-tiba rumah tu dah dijual kat orang lain.  So kita bayar la 2% atau 3% harga rumah kat agent tu untuk book rumah tu.

3. DAH BAYAQ BOOKING FEE?

  • Bila kita dah bayaq kat agent tu,  kita akan dapat resit.  Dengan resit ini,  kita akan pergi ke bank untuk apply loan.  Setiap bank ada pakej pakej pinjaman tersendiri.  Ini terpulang kepada citarasa masing-masing nak pilih bank mana.  Ada bank bagi interest rendah,  ada tinggi sikit.  Kalau aku cerita pasal jenis jenis loan rumah,  3 hari tak habes.
  • Sebelum loan kita diproses,  bank akan tentukan harga rumah. Eh. Bukan kita dah bagitau kat dia ka harga rumah yang kita nak beli tadi?
  • Macam ni,,,Harga yang agent tu bagitau kita tu adalah harga jualan.  Tapi bank akan bagi pinjaman mengikut nilai harga rumah (market value).
  • Contoh : agent tadi tu habaq rumah tu RM200k.  Tapi bila bank cek market value rumah tu RM180k je,  Maka pinjaman yang diberi takkan melebihi RM180k.  Lagi 20k bayaq sendiri.  But usually harga rumah yang dibeli tak akan beza banyak dengan market value.



  • Rasa senang tak nak dapat loan?  Cara nak kira senang.

    Gaji x 60% = _______ - (komitmen)

    Contoh kalau gaji RM3000:

    3000 x 60%= 1800 - (duit bulanan pinjaman kereta+ duit bulanan pinjaman peribadi/ASB)
                 = 1800 - 300 - 100
                 = RM1400
  • Maknanya, kita layak meminjam sekiranya bayaran bulanan pinjaman rumah adalah RM1400 ke bawah sahaja. Kalau bank kira-kira,  bayaran bulanan rumah RM1500,  tapi kita punya kelayakan RM1400 sebulan.  Memang loan kena reject la.  Unless kita agree nak bayar down payment lebih sikit.

4. LOAN APPROVE
  • Tahniah sekiranya loan di-approved.  Bila loan sudah diapprove,  bank akan bagi kita Offer Letter.  Offer Letter ni akan tulis la pasal syarat-syarat loan dan its details.
  • Sekarang ni nak buat apa?  WE NEED A LAWYER. Nak beli rumah ni transaksi ratus ribu woooo.  Mana boleh main-main.  Semuanya kena ada perjanjian dan kontrak.  Maka seorang lawyer adalah diperlukan.


  • Bila nak beli rumah ada 2 jenis kontrak/perjanjian.
    1) perjanjian dengan penjual rumah (Sales And Purchase Agreement/ SNP)
    2) perjanjian dengan bank (Loan Agreement)
  • Untuk lebih senang,  lebih baik kita gunakan panel lawyer untuk bank yang kita amik pinjaman rumah tersebut.  So tak payah amik 2 peguam yang berbeza.  Amik 1 lawyer yang akan buat kedua dua agreement.
  • Berkenaan panel lawyer ni boleh tanya bank tersebut,  depa mesti ada list of panel-panel law firm diorang.  Kita boleh pilih mana kita nak.  Dan kita call la law firm mana yang kita bekenan untuk diskas pasal SNP ni.  Bagi la Offer Letter tu nanti kat lawyer tu.

5.  Apa itu SNP?

  • Bila kita sign SNP ni,  kita kena bayar the remaining balance,  tadi kita dah bayar booking fee 2% la katakan,  bila sign SNP kita bayaq la lagi 8% untuk cukupkan 10% down payment rumah.
  • Kita kena ada perjanjian bila beli asset ratus ribu ni.  To safeguard our interest.  Ye la,  macam mana kalau tiba-tiba loan semua tengah proses tiba-tiba tuan rumah tak jadi jual?  Tiba-tiba pejabat tanah kata rumah ni tak boleh dijual?   Aaaaa.. Camna ? Camna?  Duit down payment tu burn ke tak?? AAAAAAaaaaaa
  • Dalam SNP ni,  peguam kita akan huraikan semua aspek-aspek pembelian,  so its good if you can sit down with your lawyer and discuss about the SNP.


  • SNP ni kena sign oleh 2 pihak tau.  Pihak pembeli dan pihak penjual.  Kiranya dia akan safeguard interest bagi 2 pihak.  Ye la,  penjual pon mesti la ada hak dia,  mana tau ada orang nak beli,  tapi tiba-tiba sekerat jalan kensel,  tak jadi beli.  So mesti la pembeli takmau bagi balik downpayment.
  • Maka penjual rumah tu pon akan ada lawyer dia sendiri.  Lawyer penjual rumah dan lawyer kita akan discuss sehinggalah SNP tersebut memuaskan kedua-dua belah pihak (perjanjian tak berat sebelah), baru kita akan sign.
  • Disebabkan oleh itu,  kadang-kadang ada agent atau tuan rumah yang akan suruh kita amik lawyer yang sama.  Depa nanti kata senang sikit, 1 lawyer buat SNP,  Tak payah susah-susah buang masa diskas semua.  JANGAN YE.  Sebabnye kena ada 1 lawyer mewakili setiap pihak (1 lawyer pembeli, 1 lawyer penjual) adalah untuk memastikan perjanjian tidak berat sebelah. paham?

6. SNP DAH SIGN. DEPOSIT DAH BAYAQ
  • Bila kita sign SNP,  bank akan proses loan kita dan lawyer akan buat kerja2 dia. Dalam SNP ni dia ada tulis,  kita ada lebih kurang 3 bulan untuk siapkan transaksi pembelian ini,  kalau tak SNP ni akan void.

  • Dia macam ni,  bila sign SNP,  pembeli dah dapat 10%, bank kena bayaq lagi 90%.  Tapi bank akan bayaq secara berperingkat-peringkat.  Contoh,  bila penjual tu dah settle semua hutang rumah dia,  asset tu dah boleh tukaq nama etc.- ni semua kerja lawyer.  Kalau lawyer tu lambat buat keja,  Maka lambatlah siap.  So tanggungjawap kita adalah selalu follow up dengan lawyer kita berkenaan proses pembelian rumah.  Kalau boleh setiap 2 minggu lepas sign SNP,  talipon tanya.  Sebab lawyer ni depa banyakkkkkkk SNP kena buat,  sapa yang selalu kejan,  depa buat la kerja cepat sikit.  Client yang diam cam batu,  file tu boleh boh tepi sat.

7. LEPAS TU APA?
  • Tunggu la sampai laywer settle,  bank dah bayaq duit sepenuhnya kat tuan rumah.  The moment bank dah bagi duit kat penjual rumah (disbursement) - time tu jugak la kita kena start bayaq loan. Ni semua nanti ampa dapat surat la nak bagitau semua.

8. APA LAGI NAK KENA TAU?
  • Lawyer tu bukan free ye kawan2.  Selain bayar 10% downpayment rumah.  Kita juga kena bayar legal fee.  Usually 2%-3% harga rumah.  Sso, kena ada duit simpanan banyak ye bila nak beli rumah.  Tapi,  kalau duit KWSP kita dalam account tu banyak,  lawyer akan tolong kita bawak keluaq duit tu untuk membiayai kos beli rumah.
  • Kalau kita amik Skim Rumah Pertamaku,  loan memang 100%. tapi cover harga rumah la.  Tak cover legal fees.
  • Nak tau pasai Skim Rumah Pertamaku?  Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Ok. tu je la sedikit sebanyak,  nak tahu lebih lanjut buleh pegi bank dan tanya.  Artikel ni nak bagi gambaran sahaja supaya senang nanti bila kita deal dengan bank dan supaya kita tidak ditipu.  Segala kekurangan harap dimaafkan.

17 comments:

  1. kak jumie, thanks alot la for the article. now zara pun mmg dok feeling2 beli rumah bagai...nanti akk da dpt beli rumah baru, jangan lpe jemput zara for ur house warming party erh? hehehe... =)

    ReplyDelete
  2. yess!! kami suka entry ni,sgt2 membantu golongan muda yg nak beli rumah.mcm kami dlum,kami belu umah kami ketika umoq 25thn.so mmg dlm kepala ni xtau apa2 langsung psl beli2 umah.pastu kami bnyk belajaq dari runner kami gak.so skarang ni if ada kwn2 yg nak tanya psl cara beli umah kami dah leh tlg guide depa.

    tapi kan jumie,kalo ampa beli umah LOW COST yg di bawah kerajaan negeri.prosedur dia lain skit.and slalunya dia lambat skit la dari beli umah yg mahal..tu lah experience kami.. :)_

    ReplyDelete
  3. Ada lagi sambungannya tu.

    Bila dah beli rumah, macam mana kita kena save bajet untuk renovation, cukai pintu/maintenance fee, cukai taksiran, IWK dan sebagainya.

    Paling penting kat renovation, sebab biasanya, duit personal loan tu lah kita lebihkan sikit untuk buat minor/major renovation. Tak kiralah rumah baru atau rumah yang kita beli dari tuan lama, mesti ada nak kena renovate; kitchen kabinet, tiles, grill, cat rumah, langsir. Tapi semua ikut keperluan dan kemampuan la.

    Jangan kerana nak ikut majalah Impiana punya rumah, berhutang sampai ke tua. Renovate yang penting dulu, baru yang kita mampu.

    ReplyDelete
  4. kalau beli rumah dah siap / sub-sale kena sediakan jugak valuation fee. dan lagi satu, jangan salah faham dengan konsep free legal fees yang selalu diiklankan..ramai customer salah faham tang tu..yg biasanya free hanya lah professional fees untuk S&P..tapi bab disbursements masih kena customer yang kena tanggung.

    ReplyDelete
  5. terima kasih sebab kngsikan cerita ni..saya dan suami pun sedang bercadang-cadang nak beli rumah, tapi masih tak jumpa yang berkenan di hati dan murah..huhuu...

    ReplyDelete
  6. Bagus info ni..Cuma teringin nak tanya..kalau kita guna loan bank selalunya interest berapa? Sebab saya buat guna loan gov..interest 4%..skang ni ramai kata rugi kalau buat gov loan, better buat bank loan ja sbb interest dah kurang..and lagi satu saya nak share time saya nk buat loan rumah (gov loan) prosedur dia sangatla renyah..dah la sy first time nak beli rumah xtau prosedur semua pemaju n pihak kewangan pun x membantu jugak..so sekurang-kurangnya dengan adanya artikel macamni sangatla membantu..Thanks jumie

    ReplyDelete
  7. kalau kita jual rumah...berapa kita bayar legal fees? sama mcm pembeli juga ker? minta tolong sgt2 ...sbb nk jual rumah nii...

    ReplyDelete
  8. saja nk tambah utk kenyataan 5 tu. lawyer x blh represent both parties (penjual & pembeli). conflict of interest tu. selalunya, bila lawyer sama kendalikan SNP dia akan.act for purchaser. dan yg seller tu akn dberitahu & disuruh sign mcm satu kenyataan la bahawa diorg tau lawyer tu cuma tlg kendalikan urusan2 snp utk seller, dan lawyer itu adalah lawyer purchaser cara rasminya. sekian, dari saya lawyer snp & loan yg dh pencen keja lawyer firm & dah masuk keja gomen skrg.

    ReplyDelete
  9. Salam...

    Aina pun sedang dalam urusan pembelian rumah kedua. Agent hanya meletakkan 14 hari period of booking. Masa baca tanya jugak kenapa 14 hari sedangkan nak buat loan mesti bank ambik masa jugak. Dia kata itu boleh bincang kemudian. Bila start apply loan rasa 14 hari tu macam pendek sangat. Hangat sungguh dgn agen nih.

    Nasib baik saya jumpa artikel ini. Sekurang-kurangnya saya akan lebih berhati-hati. Banya info yang saya dapat. Beli rumah merupakan peaburan yang besar so kena berhati-hati lebih sikit takut kena tipu.

    Dulu saya beli rumah 2nd hand jugak. Totally agent jual rumah yang buat. Kami tau sign je tapi ok le lagi harga rumah cuma Rm55k. Bila beli rumah almost Rm300k nih rasa cam goyang sikit.

    Thanks coz syer info yang berguna ini.

    ReplyDelete
  10. Artikel yang menarik. saya suka dengan gaya penulisan akak ni. hee...baru2 ni saya ada tertengok satu ebook. katanya kita boleh beli rumah tanpa modal. saya dah dapatkan ebook tu n saya ada review kat blog saya. harap akak boleh baca review saya tu. rasanye cukup bermanfaat untuk mereka2 yang nak beli rumah tapi xde duit deposit. tolong baca ye www.selamatjamil.blogspot.com..thanks akak.

    ReplyDelete
  11. Thanks kak jumie!those info r so valuable and helpful!TQ againnn..

    ReplyDelete
  12. Salam akak,

    sya nak tanya....sya dah bayar booking fee 5%...loan dah lulus...sekarang penjual ada lawyer saya pun ada lawyer...tapi sekali penjual kata nak satu lawyer (pakai lawyer dia)...saya tak mau...dia cakap klo macam tu dia tak jadi jual...apa boleh saya buat?

    ReplyDelete
  13. Mantap nih tips dari jual beli rumah ...ok banget deh

    ReplyDelete
  14. sgt setuju dgn info jgn share lawyer...saya dh terkena...mmg saya rasa sgt di tipu...silap saya xreview setiap butir dlm snp sblm sign...bila dh stamping baru perasan..urusan amik msa 4+1 dn penalty dia charge 6% shj..padahal biasanya 3+1 dn 8% kan..bila saya jumpa lawyer tanya kenapa lama sgt dia kata skrg mmg mcm tu...120hari sama mcm 90 hari bekerja...bykla dia punya pusing....geram rasanya...n now dh lebih 120 hari pun masih xsetel lg urusan umah..

    ReplyDelete
  15. apakah Anda pernah mencari tawaran pinjaman tertentu? Mungkin pemberi pinjaman yang sah atau pinjaman murah dan cepat sebesar 2% per tahun untuk membayar tagihan darurat dan utang? hubungi kami sekarang, greatfuturefinancialservices@gmail.com

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...