Jom Try Diameida Fabulous Mascara

8.10.12

Bercuti di Cameron Highland part II : Cameron Valley and Kasimanis Strawberry Farm

Hello u olls,

Selepas we olls check in kat Smokehouse,  so tampa membuang masa we olls terus keluar dan mencari makan.  Kami lunch simple-simple kat Brinchang.  Makan di kedai Nasi Briyani apa ka.  Motif kan???  Tapi kami makan nasi putih dan lauk ala-ala nasik kandar gitu.  Tapi kat sini memang takdak banyak choice ikan goreng or apa-apa jenis ikan lain ya.  Banyak ayam dan daging je.  Akak faham...dah atas gunung ganang macam ni.  Memang susah la nak dapat ikan u olls kecuali ikan bela.

Selepas makan we olls go to Cameron Valley,  Bharat Tea Plantation and Kasimanis Strawberry.

Cameron Valley,  Bharat Tea Plantation
Dari Tanah Rata,  u olls drive up turun ke arah Habu dan sebagainya.  Pastu u olls akan jumpa Cameron Vallet Bharat Tea Plantation.  Akak pernah mai sini dulu.  Tapi dulu tak ramai orang u ollls!  Kali akak mai ya Allah punyalah ramai orang rasa macam nak terberak akak tengok punya ramai orang.  So.  ami tak stop at the terrace untuk feeling minum teh bagai.  Kami just pergi jalan jalan kat tengah-tengah pokok teh,  hirup udara nyaman sambil ambil gambar.

Ini landmark dia.  Kat sini memang ramai orang u olls.  Rasa macam nak termuntah tengok orang punya ramai.

Anytime is tea time.  Yes.....sangat falsafah hidup Danie Harmizi.

Kami tak duduk kat terrace dia sebab ramai orang macam tahi sangat.  So kami jalan - jalan kat celah-celah pokok teh.

Aksi memetik pucuk teh.  I like berjalan-jalan di tengah pokok teh.  WANGI DAUN TEHHHHHHHHHHHHHHH SAHAJA!

Pemandangan yang indah di Cameron Valley.  

Inilah bunga teh.  Comei kan.

Gambar kami dorang sambil menahan cahaya matahari yang mengkena di muka.  (YE.....AKAK LAGI TANNED DARI EN.  KHAFI.  AKAK KAN VENEZUELA)


Kasimanis Strawberry Farm
Dulu kecik-kecik akak duk mai sini with my family tapi time tu,  nak mai Kasimanis memang bestla.  Tempat dia tak besar sangat,  very small and simple.  Dikelilingi oleh kebun bunga lili yang besar dan mendamaikan.  Terletak betul betul antara Brinchang menuju ke Tanah Rata dan dijalankan oleh satu Indian Family.




Tapi kali ni akak mai,  akak sangat terkejut sebab semua ladang bunga lily tu dah musnah.  Dan sekarang dah dibina banglo banglo semesta alam di kelilinginya.  Akak sangat terkejut.  Masa akak sembang dengan aunty-aunty yang duk menjaga Kasimanis tu,  depa kata one of the banglo semesta alam tu adalah milik Sultan Pahang.  Fuiiiyoooooooo!!

Antara banglo-banglo semesta alam yang boleh kita nampak dari Kasimanis Farm.  Yang Sultan Pahang punya tiada dalam gambar.  Takut nak masukkan u olls.    

Inilah kedai kecil yang masih wujud kat depan Kasimanis Strawberry Farm.  Kat sini u olls boleh beli syrup and strawberry jam yang sangat meletops sebab dia homemade.  Pastu kat sini juga ada juai ice cream Melesia perisa strawberry yang sangat sedap gila babi.  Satu batang harga 5 kupang.  Memang best gila.  Tapi masa akak mai,  dah takdak.  Habis.  Ramai orang beli and simpan bawak balik rumah.  Walaupun nanti dah cair,  tapi takpa.  Balik rumah ampa freezee la balik.


Kat Kasimanis ada tanam-tanam strawberry juga.  Tapi kita tak boleh masuk tengok.  Kita boleh masuk tengok pokok-pokok bunga dan cactus dia.  Nenjia ada beberapa gambar.

Bunga lili yang cantek.
Macam biasa,  kalau mai strawberry farm kena makan benda benda macam ni.  Untuk menghilangkan  dahaga dan menambahkan lemak di badan.


Buah cerry tomato yang tumbuh melata banyak gila.  Ada yang terbiar sampai busuk.  Ya allah,  macam nak kutip semua bok balik and buat tomato puree.
Boifren saya duk tengok pokok kektes semua.  Kami tak beli apa-apa pun.  Sebab nanti bawak balik,  mesti  mati.

Kat sini ada pokok buah markisa yang tumbuh melata.  Dia melingkar kat atas-atas siling (depa bubuh wayar).  Aunty kat sini kata,  kalau dia masak dia warna kuning.

Daun ni Kak Baby duk guna buat pelamin.  Tapi Kak Baby beli kat SSF.  Nenjia kat sini tumbuh dengan suburnya sampai tak nampak dinding.  Cantek sangat.

Itu sahaja cerita part II.  Tunggu cerita part III - VII.  Gitu.

Come see the whole photo albums : Cameron Highland Trip September 2012

Sekian sahaja. nanti akak cerita part-part yang lain!

Love u olls,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...