Jom Try Diameida Fabulous Mascara

10.10.12

Bercuti di Cameron Highland part IV : Gallery Time Tunnel

Gallery Time Tunnel
Selepas we olls check out dari hotel.  Maka we olls pun bersiap-siap untuk berjalan-jalan pusing CH lagi.  Tapi u olls,  ni akak nak share dengan u olls.  Kalau u mai CH pada hari weekend apatah lagi cuti sekolah,  please please please please ....kalau nak keluar jalan-jalan please keluar pagi pagi mandrem iaitu sekitar 8-10 pagi.  Kalau u olls feeling check out 11am baru baru nak keluar pi berjalan jalan,  akhirnya u olls akan stuck di dalam traffic jam.  Yes!  Akak tak silap cakap,  traffic jam.

Lepas pekan Brinchang,  nak dekat dengan Rose Valley kami berhasrat untuk pergi mencari strawberry farm (yang tak ramai orang) dan boleh petik-petik dan juga mencari ladang teh Sg Palas sebab akak nak feeling Izzah dan En.  Khafi kata muka dia macam En.  Haris.  GITU!!  And kalau sempat,  kami nak ke Mossy Forest seperti yang dicadangkan oleh Ms.  Azue.

Tapi sampai kat area Brichang,  kami stuck dalam jem.  And En.  Khafi pun kata "Why not kita berenti kat kedai-kedai tepi ni.  Abang nak makan nasik.  Tadi breakfast tu tak kenyang"  KANNNNNNNNNNNNNNN!! Motif laki akak.  So we olls pun berenti dan akak teman dia makan.  Akak tak makan.  Kenyang lagi u olls.

Pastu lepas En.  Khafi makan,  kami pun jalan-jalan kat deretan kedai kat situ.  Ada macam-macam u olls.  Pastu ada satu tempat ni dia tulis Time Tunnel.  Mula-mula kami agak skeptikel.  Ini mesti muzium galerry yang boring boring u olls.  Tapi penjaga kaunter u cakap ""Nak masuk kak? RM5 je. Ada macam-macam barang lama. Boleh ambil gambar. Boleh pegang semua,"


Akak posing gangsterism di depan gallery ini.

Waahhhh!! Selalu masuk muzium boring sebab kena baca sahaja dan tak boleh pegang apatah lagi nak amik gambar. Tapi kat sini sangat boleh.

And it turn out,  gallery ini sangat interesting.  Dia ada letak macam-macam information tentang CH sejak zaman penjajahan British.  Bagaimana,  siapa and mengapa Cameron Highland dibuka.  Pastu apa kesan-kesan sejarah yang berlaku kat CH.  Pastu benda benda misteri yang berlaku kat CH.  And ada banyak dia letak gambar,  surat,  poskad lama dari askar-askar British yang dulu masa depa muda-muda depa kena jaga camp kat atas CH ni.  Lebih meletops,  bila depa dah tua,  depa mai Time Tunnel ni and depa amik gambar kat barang-barang milik depa yang ada dalam gallery ni.

So harus datang u ollls!

Di bawah ini akak letak beberapa gambar akak duk posing-posing. Tapi kalau nak tengok lebih banyak gambar lagi,  ampa click kat sini. :  Melawat Time Tunnel Gallery di Cameron Highlands

Love,
Jumie Samsudin

Feeling cakap fon kat kedai kopi.  Meletops tak sanggul akak?

Kata Sha Fadil,  Jumie sedang mengira wang kutipan lacuran anak-anak ayamnya.  Celaka Sha.  Mak tak lacurkan anak-anak mak.  Tapi depa lacurkan diri sendiri.  Arrrhgss....lari.

Akak membuat tarian piring.  Gitu.

Lepas tarian,  akak kena serika baju.  HAHAHA  beratnya serika orang dulu-dulu.  Patutlah orang dulu-dulu tetek besar. MOTIF?

Meletops tak akak?  Akak dalam percubaan nak menjahit baju and faik dengan Channel Harun.

Wanita penyembur.

Punyalah banyak barang yang they olls kumpulkan.  Sampaikan depa tak tau nak buat apa.  Depa gantung macam tu.  


Kalau nak tengok lebih banyak gambar lagi,  ampa click kat sini. :  Melawat Time Tunnel Gallery di Cameron Highlands

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...