31.10.12

Bintang Porno Malaysia - Singapura - Alvin Tan dan Vivian Lee

*terima kasih kepada Lenny kerana sudi tunggu aku balik lambat sebab stay back di pejabat untuk tulis artikel ni.  Rumah takdak internet u olls!!

Hello u olls,

Beberapa minggu yang lalu (pertengahan bulan Oktober) seluruh dunia dikejutkan dengan dua pelajar dari Malaysia yang sedang belajar UNDANG-UNDANG di National University of Singapore   (NUS) di mana mereka berdua ini bertindak sungguh berani dan membuat blog yang bertajuk 'Sumptuous Erotica' di mana mereka memaparkan adegan-adegan seksualiti mereka.  


Depa dua orang kapel.  So oneday,  Alvin tanya GF dia Vivian,  "apa kata kalau kita berdua buat blog porno?"  And Vivian kata YES!!!  (woww meletopsnya Vivian ini...very the).  So depa dua pun memulakan mengambil gambar pose-pose khalwat,  gambar 'jenitel',  and even buat video aksi seks.  Depa edit dan post dalam blog depa.  And di bawah video tu depa siap ceritakan perincian tentang video mereka ini.  Selepas itu,  mereka kongsikan laman blog mereka ini melalui account Twitter dan Facebook.  And DEPA JADI HIT SATU DUNIA!!

Blog depa jadi popular gila dan mendapat kunjungan hebat dari US especially.  

Tapi of coz!!!!!  Ampa ingat orang suka ka tengok dua pasangan muda beromen-romen dan dengan bangganya tunjuk kepada tontonan umum.  Of cozlah mereka mendapat kritikan hebat daripada banyak pihak.  Ramai blogger,  Yahoo News,  DailyMail UK dan pelbagai pihak media lagi yang mengutuk dan menghentam tindakan dua pasangan muda dan liar ini. 

Dan of course,  pihak NUS telah membawa kes ini untuk perhatian pihak Universiti dan akhirnya mereka telah dibuang (Kalau belum dibuang lagi...please correct me).

Okay,  lani apa yang Alvin dan Vivian kata?  Actually depa sangat marah dengan press dan semua pihak yang terlibat kerana membesar-besarkan isu ini.  Depa salahkan NUS sebab depa kata,  NUS tak adil.  Seperti mana Alvin tulis dalam FB Profile dia ""I love these NUS Board of Discipline hearings, where the judge and the prosecutor are the same people" ".  Nenjiaaa.........bila pelajar undang-udang bercakap.

Vivian pula marah dengan suratkhabar (mana I tak tau) yang memaparkan laporan bahawa mak dia marah dengan apa yang berlaku dan mak dia suruh dia BREAK dengan Alvin.  Dia kata laporan tu salah kerana mak dia tak pernah suruh dia buat macam tu.  Akak tak tau betul ke tak.  TAPI TIPUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA KALAU MAK DIA TAK MARAH LANGSUNG DENGAN BENDA NI WEHS.  KITA ORANG MALAYSIA KOT.  TAK KIRA LA HANG CINA KA,  MELAYU KA,  INDIA KA,  KADAZAN KA.........................MASYARAKAT KITA MANA ADA GUNA GAMBAR-GAMBAR SEKS INI UNTUK KEBANGGAAN!!  Yang akak tau,  dalam masyarakat kita,  paparan gambar dan video seks ni orang guna untuk jatuhkan seseorang.  Contohnya,  kes Anwar Ibrahim dan Dr.  Chua Soi Lek.  

Depa berdua juga,  pernah menyatakan bahawa depa sangat marah apabila ibu bapa menyalahkan tindakan mereka berdua sebagai satu influence yang tidak baik untuk anak-anak muda.  Depa dua kata,  tanggungjawab untuk menjaga anak-anak adalah tanggungjawab IBU BAPA itu sendiri.  Depa berdua tidak 'berhutang' dengan mana-mana pihak dan mereka pasti mereka tidak langsung memberikan effect yang tidak baik kepada golongan muda yang ada. 

Seperti kata mereka "If your children get their hands on this so-called obscene material that we published, you only have yourselves to blame for not knowing how to control your kids. It's not our duty to make parenting and education easy for you, so go and learn how to be good parents instead of blaming others when it is you who failed.""  WOW!!! Akak tak berani nak cakap banyak tentang benda ini kerana setelah membaca banyak laporan dan artikel tentang penyataan-penyataan mereka berdua,  akak rasa Alvin bukan orang sembarangan (dia seorang yang bijak).

Dan akhir sekali,  mereka membuat kenyataan di laman sosial mereka bahawa mereka lebih suka kalau mereka ditemuramah di radio ataupun TV kerana dua saluran media massa adalah lebih mudah untuk menyampaikan secara terus kepada awam tentang apakah tujuan dan sebab mereka berbuat demikian,  dalam erti kata lain depa tak sukala all those wartawan yang telah twisted apa benda yang depa cakap dalam interview dan telah tulis benda yang salah.

Enough about what happened to those two.  So,  ampa tau tak pasaipa depa sungguh berani dan macam mana depa boleh terfikir nak buat macam tu?  Akak try google sana sini dan cari artikel yang menyatakan laporan yang sesuai.  Tapi takdak pun (and akak pun malas nak pi carik banyak-banyak sebab akak ada banyak benda nak cakap pasai isu ni nanti terlupa pula).  Tapi apa yang kawan akak sorang cakap,  dia kata "I heard they two wanted to be a porn star in the future!"

APAKAH??????  I dont think so.  Alvin sendiri bagitau,  dia dah mulakan firma guaman dia sendiri dan dia tak tau haluan kerjaya dia.  Adakah dia boleh dilantik menjadi peguam profesional yang sah?  Dia boleh ka dapat lesen peguam lepas apa yang dia buat ni?  Mohon pencerahan sapa-sapa yang tau.

Adik-adik semua,  Tahukah u olls,  bukan senang-senang nak jadi pelakon porno apatah lagi menjadi bintang porno.  (Kalau dia tak boleh jadi peguam la)  So akak Google pasai pornography.  Masa akak buat research pasai benda ni,  akak sangat terkejut dan mulut akak macam ternganga lama. One of the fact yang membuatkan akak ternganga adalah bagaimana besarnya industri porno di US!  Depa siap ada anugerah-anugerah semua macam Academy Awards!! Pelakon terbaik,  pelakon wanita terbaik,  filem terbaik,  filem terbaik untuk kategori sekian-sekian.  Gilaaaa!!  

Ada banyak facts yang ampa kena tau and ampa boleh Google sendiri.  Tapi ada beberapa benda yang akak nak share dengan ampa sebab point ni penting.

1.  Lelaki sangat susah nak jadi bintang porno.  Selalunya perempuan yang cepat naik.  Kalau hang lelaki dan hang nak jadi bintang porno,  of coz hang kena jadi seorang yang flexible.  Maknanya,  hang kena jadi seorang yang boleh buat seks dengan lelaki ataupun dengan perempuan.  And disebabkan industri porno lebih tertumpu kepada wanita,  so bintang porno lelaki sangat susah nak maintain depa punya rating (popularity dan bayaran).  Hang kena always ready untuk buat seks kat mana pun (selalunya kat tempat yang susah dan dalam kedudukan yang sukar kerana untuk dapatkan angle yang baik untuk penonton) dan seorang pelakon porno lelaki kena always "KERAS" sepanjang masa kerana penggambaran video porno selalunya mengambil masa yang lama dan ada banyak cut-cut.  WOWWWW!!!  Haaaaa.......TONGKAT ALI!!!!

2.  Tahukah anda,  salah satu garispanduan pornography kat US adalah depa tak boleh aksi-aksi kena rogol teruk macam kena paksa.  Kalau nak buat aksi teruk-teruk yang sampai ikat-ikat tu semua,  depa ada kategori lain (ampa pi carik la sendiri).  So bila masa Alvin dan Vivian kata depa ada buat aksi ala-ala kena rogol untuk membuatkan depa nampak berbeza daripada video porno yang lain,  akak duk terpikiak.........erm.....................takpayah pikiaklah.  

3.  Semua pelakon porno menggunakan nama samaran seperti Aurora,  Pinky,  Amber,  Sexy dan nama-nama lain yang lebih erotik dan eksotik.  Bukan sahaja untuk membuatkan penampilan mereka lebih menggiurkan malah salah satu sebabnya ialah supaya,  kalau satu hari dia tak mau jadi pelakon porno pun,  dia boleh mulakan hidup dia macam biasa macam orang lain.  So,  kalau dia pi mana-mana negeri atau negara lain,  kalau dia apply kerja,  dia bagi nama betul,  and bakal majikan tu kalau Google nama betul dia.  Mesti tak akan jumpa apa-apa.  Kalau nak terjumpa pun,  bakal majikan dia memang tahi porno sebab dia rasa macam pernah tengok muka dia ni kat manaa....erm.....  So,  i wonder...........................beraninya Alvin dan Vivian guna nama betul mereka.  

Itulah sahaja yang akak nak ceritakan dan kongsi.  Yang lain,  terpulang kepada ampa.  Yes,  akak pun setuju dengan pendapat orang ramai bahawa apa yang mereka buat ini tidak memberi sebarang kebaikan langsung dan tidak memberikan impak yang baik kepada masyarakat.  Walaupun,  Alvin membuat penyataan bahawa wanita Malaysia tertindas secara seksual (read here),  tapi akak tak rasa membuat blog picisan dan menunjukkan jenitel kecil anda kepada orang ramai akan membangkitkan rasa semangat seluruh wanita Malaysia untuk berekspresi dengan lebih bebas secara seksual.  

Masa saya sembang dengan Dr.  Sundramoorthy (criminologist,  USM - dia yang share cerita ni dengan saya),  dia kata "I don't know la why these two sungguh berani macam ni.  Tapi come on la,  kita tinggal di mana?  Kita orang Malaysia.  Masyarakat kita tak boleh terima ini semua.  This is not America or apa-apa negara orang putih sana.  Kita kena sama-sama hormatilah persekitaran kita,"

Dr.  Moorthy,  I LOVE U!

Next time,  kita discuss pasai Aliaa Magda Elmahdy pulak. U guys go Google about her. Akak dah tau lama pasai dia. Tapi tak pernah ada kesempatan nak kupas pasai dia. Tak tau nak tulis apa. Maybe ampa boleh share idea.

Love,
Jumie Samsudin

Bacaan tambahan  :  


4 comments:

  1. dah terlampau pandai tue yg jadi bodo kejap. biaq p la depa kapiaq. melungai tgk aih. sikit pon rasa tak bersalah malah dok bangga tunjuk aset depa tuh. yaks. daaaa....

    ReplyDelete
  2. aduhai mcm2 betol lah budak2 ni,,

    n kak jumie, saye baru tau info tentang pornografi tu,,mcmtu rupanya kan

    ReplyDelete
  3. salam,Jumie. yes, i ade browse pasal aliaa tu, and it was hit back during 2008. tak silap die buat mcmtu sbb protes oppression against women who lives in egypt. and ade lg satu cth somewhat egyptian born activist Mona el Tahawy point of view regards on France banning pemakaian purdah, live streaming via CNN. my personal thought is that the mislead of islamic teach in their own country has lead to such action. smpikan ada wanita yg protes bwk juga kereta sbb negara die melarang wanita bwa kereta, and terbaru undang2 membenarkan wanita bekerja di kedai lingerie sbb before this lelaki yg jual jd awkward la kan kite nak membeli-belah. so i think the way dieorang membesar dlm environment tersebut and clash with budaya eropah yg bersebelahan dgn mereka, membuatkan somewhat lost in transaction. for those yg betol2 dibesarkan dlm iklim islamiyah dgn cara memahami bkn nye "because u r told to do so", yg bleh menerima persekitaran tersebeut. i rase rmi follower u pon pernah encounter dgn arabs yg dtg m'sia,eyh tbe2 la kan ko da Vass sgt dlm pemakaian! so i think, ble wanita dididik dgn MEMAHAMI, wanita akan dgn sendirinya akur rather than "U r told to do SO!"

    ReplyDelete
  4. slm kenl.. already follow.. jgn lupe follow me back

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com