22.10.12

Siapa Diri Kamu Sebagai Seorang Perempuan?

Hari ini,  saya nak tanya semua perempuan di luar sana.

Semua perempuan yang duk feeling dengan imej kehidupan sempurna di paparan FACEBOOK dan INSTAGRAM.  Semuanya nampak macam indah belaka.  Ada suami,  honeymoon sana sini,  suami belikan hadiah,  mengandung bunting pelamin (atau apa apa jenis bunting lagi,  dan macam-macam lagi yang memaparkan imej kehidupan sempurna sebagai seorang perempuan.

Di kala u olls sedang berbahagia dan bergembira,  I olls nak u fikir sejenak.

Buang suami,  buang anak-anak,  buang keluarga,  buang harta benda pusaka keluarga,  buang harta benda kurnia keluarga suami,  SIAPA DIRI KAMU DAN APA YANG KAMU BETUL BETUL MILIKI? Fikirkan kaum wanita.

Lepas buang segala-galanya,  apa yang ada/tinggal pada diri kita untuk terus hidup?  Bakat? Kebolehan? Degree?  Master?  Ph.D.? Kerjaya? Duit sendiri? Harta sendiri? 

Yes....semua itu yang kita kena persiapkan. So kalau pun, suami kita nak tinggal kita....(pilihan atau maut) kita sentiasa ready. Itu maksud saya.

Kita tak boleh caught up dalam ideology 'perfect wife'. Kena perfect serba serbi, buat semua pengorbanan.   Isteri kena always cantek macam Beyonce (semua perempuan beli Premium Beautiful),  lubang FUUH kena sentiasa ketat (semua perempuan beli Jamu Susuk Dara),  hari-hari kena kemas rumah dan masak untuk suami,  makan pakai suami adalah tanggungjawab 24 jam si isteri (semua perempuan jadi full time housewife),  kena MENGANDUNG!!!!  Yes.....kalau tak mengandung nanti mak mentua suruh pi berubat (mak mentua i tak macam ni ya...mak mentua i sangat wanita moden).  Semuanya wanita-wanita-wanita.  

Dan kalau kita tak capai semua ni,  kita malu dan hilang kepercayaan kepada diri sendiri.  Sebab kita terperangkap dalam ideologi ini yang berpaksi kepada "APA NANTI ORANG KATA KAT AKU!"  Maka kita hidup dalam ekspektasi orang ramai,  bukan pada apa yang kita nak dalam hidup kita.  

In the end, kita dah tak ada apa-apa.

Niat tak menghalalkan cara. Ada setengah wanita, yang selalu salah guna diri sendiri just sebab nak make sure imej PERFECT WIFE tu terlekat di dahi mereka.

Saya kenal ramai kenalan perempuan saya, dah kawen. Hidup dia 100% ditanggung oleh suami. Makan, minum and pakai. Duit bulan-bulan semuanya dia pakai untuk bershopping dan bersuka ria bersama anak-anak. Dia tak ingat hari esok. Kalau suami dia meninggal dunia macam mana? Ataupun suami dia tiba tiba fall out of love dan cari isteri lain? 

Apa dia ada? I dont think dia tau macam mana nak survive kat dunia ini sebab EMEL PUN DIA TAK TAU MACAM MANA NAK PAKAI.  Macam mana nak pi cari kerja semua!!

Saya pun mula-mula kawen sangat stress, nak kena kemas rumah (feeling Bree Van De Camp), nak kena pakai cantek-cantek, nak kena masak, nak kena jaga hati suami.....KENA MENGANDUNG. Oh my god....tapi bila pikiak balik.  Semua tu ekspektasi orang di luar sana. Kenapa burden tu aku kena tanggung hanya sebab aku dah kawen?  Adakah aku dah hilang 'diri sendiri' hanya sebab aku dah kawen?

Hari ini saya called kakak saya dan saya tanya dia "Apa pendapat hang? Lani kat Penang, suami tak payah mintak permission isteri pertama untuk kawen lain?" 

Kakak I jawab "Kahwin pila......rimaih aku...." YESSS!! Ini menunjukkan, kakak i sangat yakin dan dia tau "Tanpa suami, dia boleh hidup sendiri". Anda bagaimana?

Kita juga kena bijak. Kena tau selok belok kehidupan. Kena tau macam mana nak simpan duit sendiri. Tau macam mana nak cari harta sendiri. Baru ada keyakinan dan ada personaliti.  Barulah orang akan respek kita dan paling penting,  suami kita nak tinggal kita pun dia akan pikiak 516549872 kali.  

Bukan jadi isteri yang hanya tau duduk rumah,  mengangkang dan cari gaduh dengan perempuan lain dalam Facebook (ada banyak kegunaan baik lain dari FB).

Akhir kata,  pesanan dari seorang kakak bernama Hasrat Murni  :

Buang suami,  buang anak-anak,  buang keluarga,  buang harta benda pusaka keluarga,  buang harta benda kurnia keluarga suami,  SIAPA DIRI KAMU DAN APA YANG KAMU BETUL BETUL MILIKI?" 
Hanya miliki sekeping paukirettes yang merdu dan lunak huhuhu.

Kan??????????????????

Terimalah gambar sepupu I naik kuda.



Love,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan.

13 comments:

  1. Kak Jumie..
    Sesungguhnya post ini amat menggembleng ke arah wanita independence.
    Baeklah! Sy akan memajukan diri. Ho yeaaah~~~~!

    Thnks kak Jumie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi jumie..your words kena pada masa zaman sekarang dan tempat. I am so pissed with wanita2 yang di luar sana hanya fikirkan tentang kononnya kalau "diri kau tak siap, nanti laki kau cari lain"..hell no!!! i jijik wanita2 yang fikirkan ttg hanya fukirista (mcm u ckp) and some more.."i taknak breasfeed baby i nanti tetek i londeh..mothaF&*&^..shut up! i rasa nak sepak org2 low class mentaliti..well, kalau tetek ko tegang mcm anak dara sekali pun, kalau laki ko dah mengatal..jadi jgk akhirnya..hahahha..

      so women out there, betul cari duit & cari harta..zaman sekarang woman "runs the world"..hehehe thanks jumieeeeeee

      Delete
  2. betul tu jumie...
    kebanyakkan pompuan pas kawen serah segalanya kat laki tanpa hargai diri sendiri...
    sebelum kawen rilex je...enjoy sana sini...kerjaya bagus...
    tp pas kawen dok fikir kalau laki pi cari lain nk buat mcm mne...
    haihhhh...
    susah kalau dah fikir mcm tu...

    ReplyDelete
  3. Kak Jumie,
    Terlalu hebat entry akak yg 1 ni.. keyakinan diri dtg dgn tiba2 lps baca entry akak ni. go woman go!! mohon share kak jumie (asyik share entry akak jek) ;p

    ReplyDelete
  4. iols setuju sgt..masa baca blog ni siap ada background music destiny child Survivor..hahaha..

    ReplyDelete
  5. memandangkan i belum kawin...
    i akan amik post ini sebagai pengajaran.
    persiapkan diri elok2.

    ReplyDelete
  6. thanks Jumie for this blog...
    apa2 pun..kena pikiaq future.. klu jd housewife dok perabis beras ngan duit..
    tp takdak saving..nnt apa2 jadi ka.. sapa nk tanggung?
    time tu br nk start independant? hrmmm susah nk kata..
    so the best is..wlpn dh kawin..be yourself..find yourself a time for u..
    enjoy your life to the fullest!

    ReplyDelete
  7. hidup wanita..eh??..wanita kena brdikari sndiri..itu yg pnting..

    ReplyDelete
  8. Mohon share.... sgt best baca post yg ni. (^_^)

    ReplyDelete
  9. suka jawapan kakak u...ada aku kisah kan kan..

    ReplyDelete
  10. Bagus entry ni kak, kekadang tu perempuan yg dah kawin n dpt laki yg kaya..semua nak tunjuk konon suami belikan dia kereta baru, handbag mahal2..tapi dia tak tahu apa yang sebenar yg dimiliki oleh dirinya kalau tak ada suaminya itoo.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...