15.11.12

Dear Jumie : Hope dan Hopeless

To Jumie.. 
Sedikit luahan perasan nih.. saya ada sorang kawan.. merangkap ofismate dan juga hosemate.. kire rapat laa jugak.. semua single mingle lagi.. nak dijadikan cerita laa jumie, ada sorang budak baru masuk kerja... masuk kerja pun trang tang-tang pakai kabel.. kalo saye lah.. sesape yg masuk pakai kabel car nih.. respect kureng sket.. tapi tak kisah la kan.. asalkan ngko hebat deliver kerja ngko.. so saya namakan budak nih adalah P. 
Dalam masa tak sampai satu minggu die masuk opis, si P nih dah usha kawan saye ni.. firstly die ajak kuor minum pas office hour.. si kawan sy nih rasa tak selesa.. than ajak sy suh temankan.. even masa tu kire sy nih main terjah je la.. tapi tak kisah.. mybe atas dasar nak knal2 ngan ofismate baru.. (ngan ofismate jantan takde laa plak ngko ajak nak beramah mesra!) 
Pastu, rupa2nya.. lepas daripada kes minum petang tu, agenda si P ngan kawan sy nih ada kesinambungan.. siap kuor date tgk wayang, call sembang malam2 1-2 jam.. bermesej.. sweet talk.. ada laa hint2 mcm nk ngorat.. si P ni pun mcm ikhlas.. yer la kan.. Ngan gaya cam slow2 snail.. muka lak cam suci je.. nak jadik player.. takkan masuk boat lah.. takkan die nak buat mende2 pelik ngan ofismate sendiri.. pulak tu.. die baru sangat kenal.. siap sblm kuor dating pi jumpe mak die dulu.. kenalkan laa kononnya.. lepas tu sembang2 yang mendatangkan perasaan "hope" pada kawan saya tu.. yer la kan.. ala2 special treats. 
klimaknya... die ada buat majlis birthday party.. and jemput laa semua officemate datang.. sy ngan kawan sy pun attend la sama.. si P nih still sweet talk, tlg ambil kan itu ini.. so dlm hati sy (dah couple gamaknya kawan aku ngan si P nih ).. esokkan.. pepagi buta , si P anto sms kat kawan saya cakap.. "saya dah ada couple".. n awak dah salah paham.. saya dah nak tunang.. doakan kebahagian saya"..

Kawan saya rase cam hopeless andn frust and.. sangat malu la kan.. macam die perasan sngsorang.. padahal.. si jantan tu dah main2kan perasaan die..

Saya plak rase cam nak pi cekak baju die je Jumie.. CELAKA betol!.. sampai hati die buat kat colleague die macam tu..tak malu ke..? tempat keje skali nihhh.. saya tanye die.. die cakap.. mmg kawan saya missunderstood.. n semua kawan2 die jumpe mak die.. cehhhh.. 
Jumie.. komen dan bagi nasihat sket untuk kawan saya dan si P tu..
Tengkiu Jumie...
Anonymous please
Gambar hiasan  :  Wanita pose pasrah.

Dear u olls,

What a stori u olls.  First of all,  lelaki itu sangat celaka!!  Bak kata jantan-jantan sunyi "AKU NAK TRY MARKET".  So,  kalau orang melayan maknanya market dia masih tinggi.  Oh,  sedihnya apabila nilai harga diri diukur sedemikian rupa.

Secondly,  kepada kawan u olls itu.  Sangat sedih sedih sedih.  Kalau akak di tempat dia,  of coz akak akan sedih dan teramat marah dengan apa yang dah berlaku pada diri akak.  Tak boleh salahkan dia,  sebab memang sah-sah lelaki tu dah mainkan dia.  Sampai nak keluar dating pun minta kebenaran mak dan bapak gitu.  Aiiiiyooo sapa tak feeling u olls?? Akak pun boleh feeling dengan lelaki macam ni.

Kepada kawan Kak Anon dan juga semua wanita yang pernah menjadi mangsa dalam cerita ini,  akak just doakan agar u olls tabah.  And please please please jangan give up dalam mencari cinta.  Cinta tu ada dalam hidup ini.  Semua benda yang berlaku dalam hidup ini adalah kerana cinta.  And please jangan give up,  just sebab tertipu sekali u olls terus rasa macam nak membujang sampai tua.

Inilah liku liku yang ada yang perjalanan hidup kita,  jatuh parit,  jatuh cinta,  jatuh malu,  jatuh di timpa tangga dan macam-macam jatuh lagi.  Tapi ingatlah,  bukan kita always jatuh u olls.  Be positive,  teruskan perjalanan.  Insya allah,  seperti pengalaman akak meniti cinta....................akak pun dah banyak tertipu akibat tersilap feeling dengan jantan-jantan sunyi ini.

Bukanlah kita ni terlalu high hope sampai desperate nak berjantan u olls,  dah si jantan memberikan all the HINT..........kita go with the flow macam biasa.  Tup tup rupanya jantan sunyi nak test market katanya.

U olls tak rugi apa-apa.  Anggaplah ini satu pengalaman hidup.  Lepas ni....u dah tau!!

And kepada si P,  (macam lah si P tu baca blog akak kannnnnnnnnnnnn) dan semua jantan-jantan sunyi di luar sana.  Akak malas nak cakap apa.  Selagi u olls gigih mencari dan men-try market.................carilah and try-lah.  At the end of the day, tepuk dada tanya selera.  Kita tidak boleh memiliki dunia ya cik cik abang semua.

Love,
Jumie Samsudin
DONT YOU GIVE UP ON LOVE!


2 comments:

  1. Semoga tabah yer kawan awak tu..lelaki ni unpredictable.. senang je cakap camtu..semoga dia akan belajar dari perbuataan dia..one day dia akan rasa apa itu putus harap..

    Blog Qashmere
    Style Me Gorgeous By Qashmere Plus Size Fashion

    ReplyDelete
  2. Huuu... Penah gak kne camni... Bkn skali, tapi beberapa kali jugak lah... Hurmmm... Semoga org tu kuat semangat, sbb susah gila nak recover tambah lak satu opis... Kire aku bernasib baik lagi la sbb dulu terkene walaupon banyak kali, tapi pastu dah tak nampak dah... Hurmmm... Kenapa laa perlu wujud lelaki camni kan... Licik btol... Da ade pon brani2 layan tahap bagi harapan kat org...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...