28.11.12

Dear Kak Jumie : Dillema Mempunyai Makcik Yang Kepo Habis

Hai Kak Jumie!! 
I olls ni ada la sorang mak cik.  I olls memang cannot go dengan dia. Sebab mulut dia very the hanyamm! Dia ni memang suka dok compare family i olls dengan family anak dia. 
Entah dia ni tak reti nak fikir kot, anak-anak dia dah bekerjaya.  Umoq sorang-sorang dah nak dekat 40 tahun.  Tapi i ols ni baru la nak cecah 23 taun.  Muda lagi haaa.

I olls baru lepas berenti keja sebab nak sambung study.  Balik kampung ja, tudiaa mak cik i olls dah siap-siap datang rumah. Dok tanya dekat 30 kali awat berenti keja. I olls cakap sebab nak sambung study. Boleh pulak dia jawab, pempuan ni belajaq la tinggi mana pon, dapoq jugak peginye. 
Dari hang dok pi sambung blajaq, baik hang blajaq masak. Hello??? Macam aku ni tak reti masak. geram! Rasa macam nak ganyang ja!! 
Lepaih tu, dia ni pulak dok complaint pasal adik i ols dok blajaq kat local u ja. Cucu dia sampai NY sana study. Dia boleh pulak tanya dengan kos hang amek (information security), keja apa jaa la hang dapat?? 
Kakak hang pon belajaq politik last-last keja jadi customer service kat Celcom. Aihhh macam cucu dia balik Malaysia dapat keja teruihh??

Kalau i ols dok cita pasai dia ni, memang boleh buat buku, Mak Cikku Hanyam.   Macam mana la Kak Jumie,  nak bagi mak cik i ols ni stop dok pandang rendah kat orang lain???  Kalau ikut hati i ols memang i ols semboq cukup-cukup.  Tapi bila pikiaq balik,  kalau balas apa dia cakap tu,  kita ni 2x5 ja la.  Tapi bila dok pendam2 nanti dah letops. haaa, perang dunia jawabnya. 
Yang benar,
Syarmina
Saja bubuh gambar ni.

Hello Syarmina,

MUJOKKKKKKKKK LAAAAAAAA MAKCIK HANG ADA ANAK MENAKAN FEELING WOMAN MACAM HANG.  DIA MAU DAPAT ANAK MENAKAN WANITA PONDAN MACAM I....BARU DIA TAU LANGIT BENTUK BULAT ATAU EMPAT SEGI.

Sebenarnya,  makcik-makcik macam ni akak simpulkan sebagai 'hidup segan mati tak mahu,".  Actually,  hidup depa boleh dipenuhkan dengan macam-macam activity yang berfaedah.  Tapi depa lebih suka buat benda benda buat masa dan mengganggu orang lain.  Tapi orang-orang macam ni,  insya allah panjang hayat depa u olls.  Makcik-makcik yang baik kita pulak....selalu meninggal awal.  BETUL TAK AKAK CAKAP?

Akak tak salahkan depa.  Mungkin depa dari awal dipenuhi dengan elemen-elemen negative dalam hidup.  Pastu pulak duduk rumah takdak kerja,  takdak agenda nak buat.  So agenda utama depa,  berkaknam di rumah orang la.  (kak nam bermaksud datang buat buat kepo la).

Nasihat akak kepada u olls,  u olls kenalah bersuara.  Bukan nak ajar u olls jadi kurang ajar.  Tapi u  olls kena berani bersuara hanya untuk membuktikan yang u bukan budak bodoh yang senang diperkotak-katikkan.  Apa guna u masuk keluar universiti,  u tak takdak skill public speaking untuk membalas hujah-hujah makcik ni?  (Haaa....akak pulak kak nam kan hang).

Bila makcik hanyam kau ni datang rumah,   kerap-kerap sangat......bagi la sedas dua das seperti "Makcik ni selalu datang rumah,  balik-balik la duduk rumah.  Mengaji ke.  Sembahyang sunnah ke.  Umur makcik pun dah ala-ala maghrib itu,   inilah masa nak hapuskan dosa,"  haaaaaa lebih kurang begitulah.   Biar dia tau yang kita tak selesa yang dia selalu datang rumah kita.  Ataupun paling-paling simple,  u olls cakap je "Ehk...makcik lagi...semalam dah datang...hari ni datang lagi.  Bagus la makcik ni,  very sillaturrahim,"

Selain itu,  apabila dia bertanya soalan-soalan poyo kepada u olls.  Dont be afraid to answer.  Tapi jangan menjawab secara kurang ajar.  Jawap dengan sopan tapi ada fakta.

Soalan Kak Nam  :  Ko ni belajar tinggi-tinggi nanti masuk dapur jugak.

Jawapan Kak Nam  :  Makcik ni,  tak ingat ke pesan Mantan Perdana Menteri kita Pak Lah,  dia nak naikkan taraf modal insan rakyat Malaysia.  Biarkan duduk dapur,  jadilah orang dapur yang terpelajar.  Bukan ibu-ibu zaman sebelum merdeka yang duduk dapur,  memasak....lepas tu bertenggek kat rumah orang lain.  Ajak mengumpat. Saya taknak jadi gitu.....

Soalan Kak Nam  : Kenapa la adik ko masuk local uni? Tengok tu cucu i masuk NYU.

Jawapan Kak Nam  :  Makcik tau tak,  universiti kat Malaysia ni antara yang terbagus kat rantau Asia.  Ramai orang Islam dari tanah Arab,  Africa,  Thai,  Filipina and Indonesia berebut-rebut nak datang belajar kat IPTA kita.  Bukan je sebab yuran dan kos hidup murah,  malah program yang ditawarkan pun diiktiraf oleh badan-badan dunia.  Marah Khaled Nordin kalau dengar kata-kata makcik tu.  Makcik kenal ke sapa Khaled Nordin.....

Itulah antara contoh yang akak boleh berikan.  Apa pun,  u olls kena BERSUARA.  Bila kita bersuara,  maknanya kita ni bukan budak-budak lagi dan kita ada ilmu dan pendirian sendiri.  Bila orang nampak kita ni ada pendirian,  orang akan respect kita.

Jangan duk feeling woman,  tak mau jawab tohmahan orang,  pastu makan hati,  pastu emel kat JUMIE SAMSUDIN.  Biar orang respect kita,  jangan bagi peluang orang perlekehkan kita.  Walaupun usaha kita tak seberapa berbanding orang lain,  tapi hanya Allah tau kemampuan kita takat mana u olls.  And yang penting,  kita usaha.

Tapi kalau lepas bersuara pun,  makcik hang masih nak kak nam sana sini.  Maknanya,  something wrong dengan makcik hang tu.  So u dont have to do anything.  Just berdoalah,  agar bila dia meninggal dunia nanti senang orang nak tanam.....HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....

Sekian,  kuatkan semangat.

ps/  Sapa berani kata kat Jumie Samsudin?  Akak tak belajar Universiti pun.  Tapi sapa berani kata kat I tu,  adalah orang yang tak kenal i siapa.  Itu tahap confident i.

Love,
Jumie Samsudin

6 comments:

  1. pompuan dedulu dok dapoq pun pi berperang kot...
    hehehehhe
    kene la bagi berdas2 sekali (wajib dgn fakta)...compom senyap...
    ^_^

    ReplyDelete
  2. aku suka part ko tulis "orang-orang macam ni, insya allah panjang hayat depa u olls. Makcik-makcik yang baik kita pulak....selalu meninggal awal'... hahahaha !!

    ReplyDelete
  3. Ada orang komen kat fb saya. Dia cadangkan, syarmina diamkan diri dan terus buktikan yang dia leh berjaya depan makcik dia.

    No no no...pada akak...orang tengah membara...haruslah kita tuangkan minyak gas...gitu!

    ReplyDelete
  4. My Name is Helen Morgan, Daripada United Kingdom. Saya ingin berkongsi testimoni saya dengan orang ramai tentang apa yang doktor ini dipanggil Dr okojie rohani baru sahaja lakukan untuk saya, orang ini baru sahaja dikembalikan suami Ex saya kalah kepada saya dengan ejaan yang besar, saya telah berkahwin dengan seorang lelaki yang dipanggil Morgan kami telah bersama-sama untuk masa yang panjang dan kita sayangi diri kita sendiri tetapi apabila saya tidak dapat memberi kanak-kanak selama 2 tahun dia meninggalkan saya dan memberitahu saya bahawa dia tidak boleh terus lagi maka saya kini mencari cara untuk mendapatkan kembali sehingga saya melihat seorang testimoni tentang perkara ini doktor yang sama di internet mengenai bagaimana dia telah sembuh penyakit begitu banyak dan membantu orang lain dengan masalah yang sama, maka anda tidak akan percaya ini apabila saya dihubungi lelaki ini ke atas masalah saya dia bersedia musim ini dan dua hari selepas dia diberitahu saya bahawa beliau melalui dengan ejaan yang bekerja suami saya hilang kembali dengan lebih cinta di matanya, dan selepas sebulan saya terlepas bulan saya dan pergi untuk ujian dan keputusan yang dinyatakan sedang hamil am gembira hari ini adalah seorang ibu kepada seorang bayi Boy , dia berkata, saya juga akan hamil lagi jika saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi doktor yang hebat untuk apa yang anda telah lakukan untuk saya, jika anda berada di luar sana mencari mana-mana jampi atau penyembuhan:

    (1) Eja untuk perlindungan dari bahaya

    (2) untuk Eja sihir

    (3) Eja cinta seks yang sama

    (4) Eja untuk penyembuhan penyakit

    (5) Eja untuk halimunan

    (6) Eja untuk kekayaan dan kemasyhuran

    (7) Spell untuk mendapatkan pekerjaan yang baik

    (8) Eja cinta yang kuat dan hubungan

    (9) Eja untuk membawa kembali bekas anda

    (10) Eja untuk hamil

    Anda boleh menghubungi doktor yang hebat ini pada drokojiehealinghome@gmail.com e-mel dan mendapatkan semua masalah anda diselesaikan .....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...