7.11.12

Dear Kak Jumie : Kawan Suka Pinjam Baju

As salam Kak Jumie,  

First of all, thanks for viewing this coretan.  Just want to make this very short writing, I have a closest friend which i knew her quite a long time, about 4 years since i was in college and now we both are staying together.   

My problem is this friend of mine is always love to borrow my belongings especially my baju. And for almost time, i cant say no to her. I know this problem seems like very enteng for certain people, but it's much enough to annoyed me in a way.  

My closets are fabulous and i love them much, some of them are quite expensive, and what the worst is even me not wearing them yet, but she already used it.  Blerghhh i dunt know how to say no to her since she's one of my BFF.  It's not about me being kedekut or lokek,  but u know, her way of getting dress exactly like me.  And i hate it really much.  
So please Kak Jumie, can u help me on this matter. thanks again ;p 
Yang benar,
Perempuan Indah


Hello u olls,

Thanks sebab menulis kepada akak.  Marilah kita sama-sama berkaknam.

Akak bernasib baik kerana ke-agaman dan benda badan akak yang persis Kim Kardashian ini,  akak tak pernah kongsi-kongsi baju dengan kawan-kawan seangkatan.  Sebab of coz,  dalam semua kawan-kawan akak,  akak sorang je yang bertubuh ratu seperti ini.  Blessing in disguise rupanya.

Yes,  bab pinjam pinjam baju ini remeh temeh sahaja.  Tapi kadang-kadang benda remeh temeh macam ini tak boleh dipandang enteng.  Kalau tidak dipantau dengan baik,  makan hati dan makan diri ya.  Lebih teruk dari cancer.

What happens here adalah,  she is your best friend.  Of course she adores u!!  She wanted to be like you.  Dress like you,  be cantek like you.  And selama ini,  atas tiket kawan baik,  u not saying no to her......................dia ingat u sangat selesa and u dont mind at all.  It is your own salah ya gal!!

Dulu kita muda-muda zaman belajar,  bolehla nak share share baju.  Semua tak mampu nak beli baju brandi branda.  Lani kita dah kerja dan can afford untuk beli barang sendiri,  so haruslah kita kena jaga harta benda kita ni dengan elok.

Tanggungjawab u olls untuk cakap kat kawan u olls itu yang u olls dah tak selesa dia duk pinjam-pinjam baju u olls.  Cakaplah depan dia elok-elok masa makan ke apa ke,  ataupun kalau tak berani tulis emel ka kat dia.  But macam mana pun mesej kena sampai.

You tak boleh nak takut ataupun duk prasangka buruk takut dia sentap kat u.  Kalau dia seorang kawan baik,  dia akan faham.  Mana nak pi tau,  selama ni,  dia ingat u okay..........................bukan dia sengaja nak ambil kesempatan.

Itulah sahaja yang akak boleh cakap kan.  The rest,  u sendiri kena bertanggungjawab lah.  Ini barang u.  Harta u.  I boleh cakap sahaja.  Kalau u tak amik tindakan sendiri,  itu masalah u my dear.

Love,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan

4 comments:

  1. yes, setuju ngan jumie... i nak menambah juga seperenggan dua...

    the only way to reduce her habit is to have to talk to her. slowly. if she's your friend she'll understand. maybe first you should tell her that you don't appreciate her wearing your newly bought clothes... hopefully she'll understand the gesture.

    anyway, only you know how to deal with her because she's your closest friend, you should understand her too. :)

    ReplyDelete
  2. "Sebab of coz, dalam semua kawan-kawan akak, akak sorang je yang bertubuh ratu seperti ini. Blessing in disguise rupanya" .. Tak blessing sangat pasai aku penah p tdoq umah ang n pinjam baju ang buat tdoq. blessing untuk aku sebenaqnya sebab bila pakai baju ang, aku dah tak payah pakai sluaq.. yebbaaa...

    -Noniefer lambang keceriaan landskap.

    ReplyDelete
  3. betul tu..kena slow talk..bukan kedekut..harus sayang kot barang2 kita..
    mcm sy dulu, even majalah baru beli pun biaq sy y baca dulu...
    bukan sng nk beli..kalau boleh, kita cakap terus terang tanpa menyindir..
    kalau betul dia bff, mesti dia boleh tolak ansur dengan kita..

    ReplyDelete
  4. Kalau diam je problem takkn settle.klu org yg jns xtau malu ni mmg susah. The important is, u kne jugak ckp kt die however it is

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...