20.11.12

Dear Kak Jumie : Luahan Menantu yang Terpinggir

Salam Kak Jumie, 
Saya ni dah tekanan sangat dengan mertua.  Saya tak nak burukkan sesiapa. Tapi saya mengalami tekanan sangat dan tak tau nak luah pada sapa.Takde intro terus masuk isi, takpe ye. Saya tak tau la saya ni menantu yg dia suka atau tak sebab semua serba tak kena kat mata MiL. Walaupun dah kawin 2 setengah tahun, MiL tak henti2 kontrol itu ini. Rajin bertanya saya ni masak apa untuk anak dia. Kalau tahu suami saya bawa saya makan luar mula lah kena berleter makan kat luar tu tak elok la apa la. Pendek kata kalau call suami saya dan saya ada luar g jalan2 memang akan kena la. Adik2 ipar pun selalu la perli saya kaki berjalan dan tak suka masak. Saya duduk berdua je dengan suami masa tu memang la jarang masak. Tapi takdela sampai dalam seminggu saya tak masak langsung. Saya ni tak suka makan laksa tapi saya belajar masak laksa sebab tu favourite suami. Saya rasa macam kena kontrol je. Saya kena jaga suami saya dengan cara MiL saya jaga anaknya dulu. Malahan cara masak pun serba tak kena. Memangla ada beza kot cara masak negeri lain2.. Takpela bab tu saya boleh bertoleransi lg. Dan salah ke kalau suami saya nak bawa saya isterinya jalan2? 
Yang saya tak tahannya bila saya dah mula pregnant. Saya mengalami alahan yg teruk. Masa tu pula adik ipar tumpang duduk rumah siap pinjam kereta saya hang out sana sini sbb saya cuti panjang masa tu. Adik ipar keluar jalan2 blk tengah2 malam takpe je. Kalau saya ni keluar kejap pun dah kena. Dahla kalau pinjam kereta ya main amik je. Pernah saya bangun dah siap2 nak keluar ke kedai bila keluar cari kunci takde jenguk luar kereta pun takde. Bukan nak minta izin dulu kot saya nak pakai kereta ke tak. Saya ni masa pregnant nak bangun pun rasa seksa sangat. Tapi saya kena bangun juga untuk masak dekat adik ipar. Sebab mertua pun pernah bunyi suruh masak. Kang beli kat luar report mak dia pula. Dengan seksa nak termuntah tu saya gagahkan diri memasak. Sebulan jugala saya lalui. Malahan bila MiL dtg rumah bedesyum2 la saya kena toilet tak bersih la, itu la ini la. Kenapa dia tak boleh faham saya ni pregnant dan tengah mabuk teruk. Macam mana la saya nak kemas hebat2. Kenapa dia tak bising pada anak dia minta tolong saya dalam keadaan saya macam ni. Sedih sangat hokay. Malahan pernah saya tak masak masa diaorang datang umah dan saya cakap elok2 tak sempat nak masak. Suami pun dah plan nak bawa diaorang makan luar tapi MiL tak nak dan muka pun dah lain. Sampaikan dia buat ayat nak makan je tomyam semalam yang masih berbaki. Takkan la saya nak biar tetamu makan lauk semalam kan. Saya pun bangun dan masaklah dengan keadaan tak larat tu. Sedih lagi..

Sekarang ni baby pun dah lahir. Pun kena kontrol teruk. Cara saya mandikan baby,  pakaikan baju apa semua tak kena. Saya bagi baby mandi pakai sabun pun kena marah. Alasan sabun tu chemical. Baju apa saya pilih semua katanya panas, ketat, tak elok. Nak kena ikut taste MiL je. Baby tu anak saya ke anak dia. Saya bolehla nak ikut nasihat yang relevan. Sampai nak kontrol cara saya jaga anak agak rimas juga. Tapi saya cuba ikut demi menjaga hati. Bayangkan saya bagi baby pakai sarung tangan dia kata kesian cucu nek dan dia terus buka tak pedulikan saya. Bila saya pakaikan jeans utk baby dikatanya ketat. Baby terseksa. Takkan la saya nak beli seluar ketat utk baby saya. Saya dah pilih saiz elok dah. Dan yang paling buat saya sakit jiwa bila saya nak fully breastfeed baby saya. Berjuta kali la dibangkangya sebab katanya baby lapar kalau bg susu je. Dia nak bagi baby makan juga. Baby below 6 month tak boleh makan. P la tanya doktor kalau tak percaya. Tapi MiL saya ni jenis tak percaya cakap doktor. Kerap disuapnya baby saya makan makanan kita. Baru je saya cerita keburukan bagi baby makan awal. 10 minit lepas tu selamba je dia suap tak pedulikan saya. Sapa tak sakit hati. 
Tak cukup kat situ, siap call lagi suami saya pesan suruh bagi makan. Memang la kami tak ikut bila ada di rumah tapi tetap rimas. Bila depan MiL saya merelakan dengan terpaksa demi menjaga hati. Sampaikan suami saya bawa saya dan baby keluar pun kadang dipersoal. Pernah MiL call masa saya dan suami ada di luar. Then bila jumpa saya siap tanya keluar buat apa, p mana. Tak boleh langsung ke saya ni nak pegi mana2 dgn suami. Dari zaman berdua sampai dah ada anak pun macam tu juga. Kalau boleh dia nak tengok saya duduk rumah je masak, kemas umah, basuh baju. Helloooo!! Belum lagi bab belanja harian. Pernah la keluar shopping bawa MiL. Masa tu saya berkenan satu baju ni. Dah pegang dan sama2 belek dgn suami tiba2 mertua mai kata lain kali je beli sambil dia amik baju tu balik. Sapa tak sakit hati?? Apa dia ingat saya nak beli guna duit anak dia kot. Ingat saya takde duit sendiri ke? Kalau betul pun anak dia nak belikan kat saya, salah ke saya ni isteri dia? Sedih lagi dan lagi.. 
Saya dah serabut pikir semua ni. Rasa macam saya ni bukan menantu pilihan kot. Demi sayangkan suami saya bersabar je la. Tapi saya geram dengan diri sendiri sebab saya sentiasa ikut walau saya tak suka especially bab anak saya. Macam mana saya nak buat? Tulis ni pun dah rasa sedih teramat.
Ps: sory kak jumie kalau panjang sangat dan tq so much sbb sudi baca sampai habis

Yg benar
Menantu yang terpinggir
Saja bubuh gambar poster lakonan sepupu akak,  JLO.  

Wasalam u olls,

Aiiyoooo!  Akak yang membaca emel u olls ini pun terus rasa sangat-sangat stress.  Untuk u olls yang membaca blog akak hari ini,  akak just nak tambah informasi di sini bahawa Miss Menantu yang Terpinggir ini tidak tinggal sekali dengan mak mentua beliau ya.  Dia tinggal dengan suami di KL manakala mak mentua tinggal jauh di Pantai Timur Malaysia.  Dia juga kata yang suami dia amatlah memahami keadaan dia dan dah banyak kali si suami beliau menasihati ibunya sendiri,  tapi takdak perubahan pun u olls.  Aiyooo apalah nasib mu.

Sehubungan itu,  akak telah meminta bantuan sahabat akak yang mempunyai masalah yang lebih kurang sama dengan u olls.  Akak sangat respect dengan beliau sebab walaupun dia seorang yang panas baran dan sangat suka marah orang,  tapi apabila menghadapi ibu mertua beliau,  dia always tangani dengan cara yang baik (walaupun adakalanya dia terpaksa menangis.  Hati manusia ada hadnya).

Bacalah coretan daripada kawan akak ini untuk panduan kita bersama.  Akak sangat sokong 100% apa yang dia cadangkan.

Dear Ms.  Menantu Terpinggir,
Sakit hati gila aku baca emel hang ini.  Apa punya babi la mak mertua macam tu.  Benda ni kena ikut suami,  kalau suami memang very supportive and tak kisah makan luar etc- takpa.  Cuma kena pekakkan telinga.  Tapi mak mertua pompuan ni memang macam dajal syaitonirrojim.  Nampak sangat dia DENGKI dan JELES kat bini anak dia.
Kes tak puas hati,  kalau ikuntukan hati, patutnya gi cakap je depan2 APE MASALAH KAU HAAA?  Tapi sebab dia mak mertua, dia adalah sejenis liability yang tak boleh nak amik tindakan sesuka hati.  Again, ikut suami lah.  Kalau memang suami ni dia no problem dan tak kisah, then go on with your life and just go along pretending.. jangan suami ikut cakap mak sudahhhh..
Aku yang suka masak pon malas masak sebab
1) malas kadang-kadang
2) masak untuk 2 org lagi mahal
3) masak kat rumah kena masak banyak,  malas membazir leftover,  kalau suami I perabih nanti dia komplen aku bagi dia gemok
4) kadang2 hang nak makan luaq sebab hang teringin nak makan luaq. contoh. aku nak makan korean beef bulgogi dan nasi kandaque deens. mampu aku buat kat rumah? gila padiaaa??? kalau teringin tutifruti? chatime? nak suruh aku giling sagu buat pearl?
So,  let it be lah apa mak mertua dia nak kata.  Hang tau hang tak buat salah.  Suami hang tak bengkek (lama tak guna perkataan ni), then WHATEVES.
Okay ni nasihat aku,
1st)  Chill.  Jangan kasi isu ni masuk otak pon.  Letak tepi,  kuis ngan kaki je.  Rugi je fikir dan sakit hati.
2nd) Teruskan lakonan.
3rd) Senyum je bila mak mertua tegur ape ape. Dan cakap ok. Dan angguk tanda setuju; (hati lain kira)
4th) BELI HADIAH KAT MAK MERTUA, DUIT KE GELANG EMAS KE. APE APE LAH.   Sumpah aku tak tipu, ni ja aku rasa ubat yang paling berkesan kalau mai bab bab mak mertua.  Simpan duit sikit untuk beli hadiah tu,  its not pengorbanan- its investment.   Mungkin tak immediate effect,  tapi mesti ade effect punyalah.  Tak caya, cuba try bagi gelang emas satu.  Kalau tak jadi,  malam satgi pi curi balik. HAHAHAHA.  Tapi wa cakap lu,  mesti jadi punye.   Aku dok simpan duit ni wehhhhh.  Cayarahhh.
Yang penting.  Kita jangan sama naik.  Jangan sekali kali kita rasa kita ni dok berlumba dgn mak mertua.  Sumpah demi Allah, tak kemana dan hanya akan memburukkan keadaan.   See her as the mother of your husband,  u have nothing to lose but the world to gain when u get her respect.  So tak rugi langsung kalau nak amik hati mak mertua,  kalau kita see that as a challenge worth taking up, memang kita tak kan rasa rugi berusaha keras untuk bagi mak mertua suka.  Tapi kalau kita rasa benda tu membebankan dan menyakitkan hati, lagi hati kita akan keras dan nak lawan.
Pikiaq-pikiaq balik.  Mak mertua tu, IBU suami kita.  Kalau kita tadah tangan mintak doa kat Allah untuk suami kita, dan dia tadah tangan mintak doa untuk anak dia.  Rasa-rasa doa sapa lagi mustajab?? AAAaaaaaaaa~
Banyak sabaq.  Its not going to take 1-2 years. Rata2 org yang aku tanya,  ada la dalam 10 tahun depa try.  But series, tak rugi, dapat pahala lagi berkat.  Makcik aku tu,  mak mertua dia benci gilaaa kat dia. Tapi masa dia dah tua dan sakit nak mati, dia nak makcik aku yang jaga dia.
So for u girl, please keep a chin up.  See everything in a positive light.  I know its difficult,  but Allah is there.  Isteri-isteri yang solehah,  tempat mereka di jannah. Insya-Allah. cewwah.. cam ustazah plak..
Sekian, terima kasih.

Begitulah jawapan daripada kawan akak. Yes,  dia mempunyai banyak rintangan dengan ibu mertua dia.  Tapi satu akak respect pasai dia adalah,  walaupun macam mana mak mentua dia duk buat dia terasa,  tapi setiap tak pernah give up untuk pi melayan mak mentua dia sebaiknya.  So apa yang dia tulis kat atas ni,  bukan KATA KATA KOSONG.

Akak pasti,  kita semua dapat belajar banyak benda daripada apa yang beliau perincikan. Apa pun,  bersabarlah dan teruskan usaha.  Akak tak tau macam mana nak cakap lebih lebih sebab akak tidak mempunyai pengalaman sebegini.  Apapun,  marilah kita semua bersama-sama doakan agar Menantu Terpinggir ini akan terus berbahagia di sisi suami tercinta dan rumahtangga u olls sentiasa dirahmati Allah.

Yang benar,
Jumie Samsudin
Lambang Kecantikan.

5 comments:

  1. wow..nice entry...atleast dpt skit info kalo dpt mak mentua macam neh...

    by the way kak jumie..akak ade ker nk wat entry psl pakaian artis mlm aim ari tuh...kenot wait la tunggu akak nyer entry yg itu

    ReplyDelete
  2. Dear Menantu Terpinggir ...bersabar lah ye ... tu semua dugaan dalam hidup berumahtangga...bila rasa dah tak boleh bersabar beristifar banyak-banyak2...kesabaran tu akan membuah kan hasil yang baik suatu hari nanti ..... Insyaallah ...

    ReplyDelete
  3. tudia.
    bagi gelang maih seketoi.

    dan-dan rasa nak jadik mak metua ala-ala Nyonya Mansurrrr..

    tapi aku baru ada anak pompuan.

    camna..haha =D

    ReplyDelete
  4. Aisey... Scary... Aaaa... Sudaaahhhh... Huhu...

    ReplyDelete
  5. best...best..tengkiyu kak jumie..moga2 entry ni boleh mendidik aku menjadik menantu yg solehah perempuan melayu terakhir gittew...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...